Team Mijnzzp

Vlogger

De groei van influencers neemt enorm toe en een van de populaire manieren om daar invulling aan te geven, is als zzp vlogger. Op dit moment staan er ongeveer duizend vloggers en influencers bij de KvK ingeschreven en naar verwachting neemt dat aantal alleen maar toe. Heb je ook ambities om als zzp vlogger te starten dan komen onderstaande tips daarbij van pas als je ambitie hebt om er een winstgevende business van te maken.

Bepaal voor wie je gaat vloggen

Het is belangrijk om als zzp vlogger op een professionele manier te beginnen. Daarom bepaal je onder meer je doelgroep. Ga je bijvoorbeeld vloggen voor jongeren in een specifieke leeftijdsgroep of heb je een bepaald onderwerp in gedachten waar een doelgroep aan is verbonden? Professionele vloggers moeten ook beschikken over een goede camera. Goede vlogs maken kan daarnaast alleen door het ervaring opdoen.

Kies je videostijl

Er zijn meerdere manieren om video’s op te nemen voor je doelgroep, waarbij er twee populaire stijlen te onderscheiden zijn. Bij de eerste stijl zet je de camera op een statief, dat is de zogenoemde talking head stijl. Deze stijl komt vaak voor bij het maken van kookvideo’s net als bij vlogs over make-up en tutorials. Als zzp vlogger is het natuurlijk belangrijk dat je veel van het onderwerp afweet om de aandacht van je doelgroep te trekken. Dat kan ook met een stijl als follow me around. In dat geval lijkt je vlog meer op een persoonlijke reportage en neem je de volgers mee in je leven. Dit zie je vaak terug bij zzp vloggers die reizen of lifestyle als onderwerp hebben.

Regel je administratieve zaken

Bij een bestaan als zzp vlogger of als influencer hoort een boekhouding en het is belangrijk om de administratie goed te regelen. Dat kan met een online boekhoudprogramma dat je zelf gemakkelijk kunt bijhouden. Het is verder belangrijk om samenhang in je activiteiten aan te brengen, zodat deze zich versterken en je een goede focus kan houden. Stroomt het geld binnen? Geef niet direct alles uit, maar investeer verder in je bedrijf. Verder is het aan te raden om vaak van social media gebruik te maken om je eigen merk als zzp vlogger in te zetten en een grotere doelgroep te bereiken.

Zakelijk vloggen

Zzp'ers kunnen er ook voor kiezen om een zakelijke vlog te maken. Zakelijk vloggen vraagt wel om andere competenties dan alleen maar een vlogger zijn. Om goede zakelijke vlogs te maken moet je in staat zijn om op een consistente basis interessante en waardevolle inhoud te produceren. Je moet ook een effectieve communicator zijn, goede organisatorische vaardigheden hebben, en zelfstandig kunnen werken. Zakelijk vloggen is tegenwoordig een populaire manier om reclame te maken als bedrijf. Reclame maken en communicatie zijn belangrijke woorden wanneer we het hebben over een zakelijke vlog.

De meeste ondernemers kiezen voor zakelijk vloggen om hun producten of diensten te promoten. Het zakelijk vloggen vraagt wel om veel doorzettingsvermogen en regelmatige producties om succesvol te zijn. Om je zakelijke vlog tot een succes te maken, is het belangrijk dat je een videomarketingstrategie uitwerkt. Dit zal je helpen je tijd en middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Zakelijk vloggen kan niet zomaar vergeleken worden met het uploaden van video's zoals Enzo Knol doet.

Goede vlogs maken

Zzp'ers die willen gaan vloggen moeten dit op een leuke manier doen. Het is ook belangrijk om creatief te zijn en buiten de gebaande paden te denken bij het maken van je video's. Daarnaast is het zo dat een korte video in sommige gevallen beter kan werken dan een video met een lap tekst. Het behandelen van populaire onderwerpen en het regelmatig bedenken van nieuwe ideeën is ook belangrijk. Ook de opnames zelf, de achtergrond en zeker het geluid van de filmpjes moeten goed zijn. Filmpjes waarvan het geluid niet goed is worden vaak niet afgekeken. Bovendien moet je er rekening mee houden dat veel video's op mobiele toestellen bekeken zullen worden.

Youtube kanaal starten

Het starten van een eigen youtube kanaal is tegenwoordig populair te noemen. Het maken van een video en het plaatsen op youtube kan wel veel werk zijn. Er zijn dan ook redelijk veel vloggers die vroeg of laat weer stoppen met youtube. Het steeds bedenken van andere onderwerpen en het filmen zelf is gewoon veel werk. Ook zijn er redelijk veel bedrijven te vinden die ooit begonnen zijn met youtube en niet meer actief zijn. Opnames maken en vlogs bedenken voor youtube moet dan ook niet onderschat worden. Vooral in het begin is het moeilijk om de kijker aan je kanaal te binden.

Professioneel vlogger worden

Als zzp'er is het worden van professioneel vlogger niet makkelijk. Het is in dat geval heel belangrijk om de kijkers te boeien met inspirerende video's. De meeste vloggers kunnen pas geld verdienen wanneer je veel volgers hebt. Bedrijven die producten of diensten willen promoten kijken alleen naar de belangrijkste vloggers binnen hun doelgroep. De doelgroep van een bedrijf kan daarnaast ook actief zijn op andere platforms, zoals instagram. Instagram is net zo als youtube populair te noemen. De meeste vloggers verdienen hun inkomsten aan bedrijven die producten of diensten willen promoten.

Is het maken van vlogs moeilijk?

Het maken van vlogs is tegenwoordig niet moeilijk meer. Wel is het zo dat het maken van goede vlogs veel tijd kost. Het regelmatig maken van opnames, het krijgen van genoeg views en het beantwoorden van comments is gewoon veel werk. Geld verdienen met je vlogs is al helemaal moeilijk. Ook het eventueel motiveren van andere mensen voor je vlog kan soms lastig zijn. Lang niet alle mensen willen met hun gezicht voor de camera staan. Vloggen voor de camera moet natuurlijk wel bij je passen. Vloggen is dus niet moeilijk maar vraagt wel om de juiste interesses.

Vlog en advertenties

Als bekende vlogger kun je interessant zijn voor bedrijven en marketingbureaus. In dat geval beschik je meestal over veel volgers en ben je bekend om een bepaald onderwerp. Als je een zelfstandig ondernemer bent, is het belangrijk om na te denken over het maken van video's waarin je reclame maakt voor producten of diensten. De producten en diensten moeten ook passen bij je volgers. Volgers kunnen snel afhaken als je niet binnen je niche blijft. Vergeet niet dat vloggen veel tijd en moeite kost!

Een vlog of blog

Naast vlogger kun je er ook voor kiezen om blogger te worden. Het bloggen heeft weer betrekking op geschreven tekst. Net zo als het maken van een video, kost het maken van goede blogs ook veel tijd. Bloggen is niet moeilijk maar het vereist wel een goede schrijfvaardigheid.

Het onderwerp van de blog moet ook iets zijn waar je zelf ook in geïnteresseerd bent. Blogs maken is ook populair te noemen net zo als het maken van een vlog. Bij het bloggen kan het wel belangrijk zijn om mensen aan te zetten tot het nemen van actie. Dit heeft meestal betrekking op het verkrijgen van leads.

Mijnzzp.nl