Team Mijnzzp

Vlogger

De groei van influencers is aanzienlijk toegenomen, en een van de populaire manieren om hier invulling aan te geven, is door te starten als zzp vlogger. Op dit moment zijn ongeveer duizend vloggers en influencers bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven, en naar verwachting zal dat aantal alleen maar toenemen. Het zakelijk vloggen kan het beste gedaan worden door het inspelen op de actualiteit. Als je ook de ambitie hebt om als zzp vlogger te beginnen en er een winstgevend bedrijf van te maken, kunnen de onderstaande tips van pas komen.

Wanneer je aan de slag gaat als vlogger, dan is het belangrijk dat je beschikt over een goede camera. Het is mogelijk om de camera van je telefoon te gebruiken, maar dit hangt af van de kwaliteit ervan. De kwaliteit van de camera moet namelijk goed zijn. Als vlogger is het belangrijk een goede camera te hebben om meer volgers op te bouwen. Het is tevens heel belangrijk om te zorgen voor goed geluid. Bij zakelijk vloggen is het tevens van belang om niet te gaan voor het halve werk. Maakt complete video's met de juiste verdieping. Het is ook niet slim om gebruik te maken van een lap tekst die je aan het voorlezen bent. Een lap tekst klinkt gauw saai en vermoeiend als je het voorleest.

Inhoudsopgave
Bepaal voor wie je gaat vloggen
Kies je videostijl
Regel je administratieve zaken
Zakelijk vloggen
Goede vlogs maken
YouTube kanaal starten
Professioneel vlogger worden
Is het maken van vlogs moeilijk?
Vlog en advertenties
Een vlog of blog

Bepaal voor wie je gaat vloggen

Het is belangrijk om als zzp vlogger op een professionele manier te beginnen. Daarom is het onder andere essentieel om je doelgroep te bepalen. Overweeg bijvoorbeeld of je wilt vloggen voor een specifieke leeftijdsgroep onder jongeren, of dat je een bepaald onderwerp in gedachten hebt waarmee je een specifieke doelgroep wilt aanspreken. Daarnaast is het van cruciaal belang voor professionele vloggers om te beschikken over hoogwaardige camera.

Nadenken over marketingHet creëren van kwalitatieve vlogs vereist ook ervaring, dus blijf oefenen en groeien in je vaardigheden. Het op een goede manier werken met de camera kan ook een langdurig leerproces zijn. In eerste instantie zullen de eerste opnames meestal niet de beste zijn. Het is dan ook verstandig om er rekening mee te houden dat de eerste opnames kunnen mislukken.

Kies je videostijl

Er zijn verschillende manieren om video's op te nemen voor je doelgroep, waarbij twee populaire stijlen te onderscheiden zijn. De eerste stijl is de 'talking head'-stijl, waarbij je de camera op een statief plaatst. Deze stijl wordt vaak gebruikt bij het maken van kookvideo's, make-up tutorials en vlogs. Als zzp-vlogger is het natuurlijk belangrijk dat je veel kennis hebt van het onderwerp om de aandacht van je doelgroep te trekken. Een andere stijl is de 'follow me around'-stijl, waarbij je vlog meer lijkt op een persoonlijke reportage en je je volgers meeneemt in je dagelijks leven. Deze stijl zie je vaak bij zzp-vloggers die reizen of lifestyle als onderwerp hebben. Het is ook van belang om een stijl te kiezen die bij je past als ondernemer. Als zzp'er kun je als bedrijf ook kiezen voor een bepaalde passende format. Ook is het heel belangrijk om een vlog iedere keer in dezelfde stijl te maken. Je vlog moet namelijk herkenbaarheid uitstralen bij de volgers.

Regel je administratieve zaken

Bij een carrière als zzp vlogger of influencer hoort het beheren van je financiën, en het is van cruciaal belang om je administratie goed op orde te hebben. Dit kun je doen met behulp van een online boekhoudprogramma dat je zelf eenvoudig kunt bijhouden. Daarnaast is het belangrijk om samenhang te brengen in je activiteiten, zodat ze elkaar versterken en je een duidelijke focus kunt behouden. Als er geld binnenkomt, is het verstandig om niet meteen alles uit te geven, maar juist te investeren in de groei van je bedrijf. Het is ook aan te raden om regelmatig gebruik te maken van social media om je eigen merk als zzp vlogger te versterken en een groter publiek te bereiken.

Zakelijk vloggen

Zzp'ers kunnen er ook voor kiezen om zakelijke vlogs te maken. Zakelijk vloggen vereist echter andere vaardigheden dan alleen maar vlogger zijn. Om goede zakelijke vlogs te produceren, moet je in staat zijn om op consistente basis interessante en waardevolle inhoud te creëren. Daarnaast moet je een effectieve communicator zijn, sterke organisatorische vaardigheden hebben en zelfstandig kunnen werken. Tegenwoordig is zakelijk vloggen een populaire manier voor bedrijven om reclame te maken. Adverteren en communicatie zijn cruciale aspecten van zakelijk vloggen.

De meeste ondernemers kiezen voor zakelijk vloggen om hun producten of diensten te promoten. Zakelijk vloggen vereist echter veel doorzettingsvermogen en regelmatige productie om succesvol te zijn. Om je zakelijke vlog tot een succes te maken, is het van belang dat je een videomarketingstrategie uitwerkt. Dit zal je helpen om je tijd en middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Het is belangrijk op te merken dat zakelijk vloggen niet zomaar vergeleken kan worden met het uploaden van video's zoals Enzo Knol dat doet.

Goede vlogs maken

Influencer aan het werkZzp'ers die willen gaan vloggen, moeten dit op een boeiende manier doen. Het is ook van essentieel belang om creatief te zijn en buiten de gebaande paden te denken bij het creëren van je video's. Bovendien kan in sommige gevallen een kortere video effectiever zijn dan een lange met veel tekst. Het behandelen van populaire onderwerpen en het regelmatig bedenken van nieuwe ideeën is eveneens van groot belang. Zorg er ook voor dat de opnames zelf, de achtergrond en vooral het geluid van de video's van hoge kwaliteit zijn. Video's met slecht geluid worden vaak niet tot het einde bekeken. Houd er ook rekening mee dat veel video's op mobiele apparaten worden bekeken.

YouTube kanaal starten

Het starten van je eigen YouTube-kanaal is tegenwoordig bijzonder populair. Het maken van video's en ze op YouTube plaatsen kan echter behoorlijk arbeidsintensief zijn. Daarom zien we dat redelijk wat vloggers vroeg of laat hun activiteiten op YouTube stopzetten. Het constant bedenken van nieuwe onderwerpen en het filmen vergt veel inspanning. Bovendien zijn er tal van bedrijven die ooit begonnen zijn met YouTube maar nu niet meer actief zijn. Het maken van opnames en het bedenken van vlogs voor YouTube is dus zeker geen eenvoudige taak. Vooral in het begin kan het lastig zijn om kijkers aan je kanaal te binden.

Professioneel vlogger worden

Als zzp'er is het streven naar een professionele vlog carrière geen gemakkelijke opgave. Het is van cruciaal belang om kijkers te boeien met inspirerende video's. In de meeste gevallen kunnen vloggers pas geld verdienen wanneer ze een aanzienlijk aantal volgers hebben verworven. Bedrijven die producten of diensten willen promoten, richten zich doorgaans alleen op de meest invloedrijke vloggers binnen hun doelgroep. Bovendien kan de doelgroep van een bedrijf ook actief zijn op andere platforms, zoals Instagram, dat net zo populair is als YouTube. Voor de meeste vloggers vormt het verdienen van inkomsten uit samenwerkingen met bedrijven die producten of diensten willen promoten, de belangrijkste bron van inkomen.

Is het maken van vlogs moeilijk?

Het maken van vlogs is tegenwoordig niet meer zo moeilijk, maar het creëren van goede vlogs kost wel veel tijd en inspanning. Het regelmatig opnemen van content, het aantrekken van voldoende kijkers en het beantwoorden van reacties vergt simpelweg veel werk. Geld verdienen met je vlogs is vaak nog uitdagender. Ook het motiveren van andere mensen om deel te nemen aan je vlog kan soms een uitdaging zijn, omdat niet iedereen bereid is voor de camera te verschijnen. Vloggen voor de camera moet natuurlijk ook bij je persoonlijkheid en interesses passen. Dus hoewel vloggen op zichzelf niet bijzonder moeilijk is, vereist het wel de juiste passie en interesses.

Vlog en advertenties

Als bekende vlogger kun je interessant zijn voor bedrijven en marketingbureaus. In dat geval beschik je meestal over veel volgers en ben je bekend om een bepaald onderwerp. Als je een zelfstandig ondernemer bent, is het belangrijk om na te denken over het maken van video's waarin je reclame maakt voor producten of diensten. De producten en diensten moeten ook passen bij je volgers. Volgers kunnen snel afhaken als je niet binnen je niche blijft. Vergeet niet dat vloggen veel tijd en moeite kost!

Een vlog of blog

Naast vlogger kun je er ook voor kiezen om blogger te worden. Bloggen draait om geschreven tekst, en net zoals bij het maken van video's kost het creëren van goede blogs veel tijd. Bloggen is niet per se moeilijk, maar het vereist wel goede schrijfvaardigheden.

Vlogger aan het werkHet onderwerp van je blog moet iets zijn waar je zelf ook interesse in hebt. Bloggen is even populair als vloggen. Bij het bloggen kan het belangrijk zijn om lezers aan te zetten tot actie, meestal met het doel leads te genereren. Het is ook mogelijk om voor een leuke combinatie te kiezen. Het maken vlogs kan namelijk prima gecombineerd worden met het maken van video's.

Mijnzzp.nl