Modeontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Modeontwerper is een algemene benaming voor vaklieden die werkzaam zijn binnen de mode-industrie. Vooral voor mensen met een creatieve inslag, een brede fantasie en aanleg voor tekenen is het vak modeontwerper zeer geschikt en vaak ook geliefd. Een opleiding tot modeontwerper kan men volgen aan modevakscholen. Als modeontwerper kun je aan de slag in de confectie- of mode-industrie. De werkzaamheden kunnen bestaan uit het samenstellen en/of ontwerpen van kledingcollecties en toebehoren bij kledingproductiebedrijven of mode-ateliers. Het is belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste modetrends. Als modeontwerper ben je iedere dag zoekende naar nieuwe modetrends en bepaal je misschien zelf wel de nieuwe mode, als je in staat bent om kleding te ontwerpen die wellicht een grote doelgroep aanspreekt. Het beroep modeontwerper is heel breed en hoeft zeker niet alleen betrekking te hebben op kleding. Ook kledingaccessoires behoren tot het vakgebied. Wat een modeontwerper precies ontwerpt kan dan ook per modeontwerper verschillen. Het beroep modeontwerper moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat een modeontwerper gespecialiseerd kan zijn binnen verschillende vakgebieden die met kleding en mode te maken kunnen hebben.

De grote droom voor veel modeontwerper is het ontwerpen en maken van unieke kleding die door veel mensen gedragen wordt. Dit zal ook inhouden dan een modeontwerper eigen modeshows zal organiseren waarbinnen de nieuwe kleding getoond wordt aan het publiek. Er zijn redelijk veel modeontwerpers die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, die in veel gevallen vroeg of laat hopen door te breken als bekende modeontwerper. Het worden van een bekende modeontwerper is niet heel makkelijk en zal om veel doorzettingsvermogen vragen. Zoals de meeste modeontwerpers wel weten is de modewereld niet de gemakkelijkste branche om werkzaam te zijn als zelfstandig ondernemer. Overigens is het niet zo dat alle modeontwerpers werkzaam zijn als ondernemer, omdat een modeontwerper ook werkzaam kan zijn voor het bedrijfsleven.

Werken als modeontwerper

Wie als modeontwerper wil gaan werken zal eerst een opleiding moeten volgen. Het is belangrijk dat iemand creatief is om dit vak goed te kunnen uitoefenen. Na een afgeronde opleiding kan je zelf een modewinkel openen of ergens anders gaan werken. Na de opleiding kan je zelf collecties samenstellen en vertegenwoordig je vaak andere kledingmerken. Doorzettingsvermogen is erg belangrijk in de modebranche. Ook het zien van kansen is daar een belangrijk onderdeel van. Wanneer er klanten zijn aangetrokken voor een nieuwe kledinglijn is het erg belangrijk om stressbestendig te zijn en vlot te kunnen schakelen, omdat de klant vaak snel de kleding geleverd wil zien.

Modewereld

De modewereld is erg dynamisch en veelzijdig te noemen. Wie als succesvol ontwerper aanslaat bij het grote publiek kan een glansrijke toekomst tegemoet zien. Zo staan ineens alle bladen vol met je kleding en kom je regelmatig op televisie. Iedereen wil jouw kleding hebben en dragen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. Maar niks is onmogelijk. De meeste bekende ontwerpers showen hun nieuwe kleding aan de hand van modellen aan het publiek. Het ontwerpen van nieuwe kleding kost over het algemeen veel tijd, en het resultaat van de nieuwe collectie is dan ook het hoogtepunt te noemen voor de kledingontwerper. Het ontwerpen van nieuwe kleding gaat zeker niet vanzelf. Belangrijk is dat de trend van nieuwe stoffen in de gaten gouden wordt, en de manier van dragen van de kleding. Het moeilijkste van nieuwe kleding is nog wel het herkenbaar maken van de kleding, zodat anderen de kleding ook willen kopen en dragen.

Informatie over een modeontwerper:

Opleidingen tot modeontwerper

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep modeontwerper, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist. Deze modeopleiding kent verschillende niveaus met verschillende onderdelen, zoals Fashion Design, Mode en Maatkleding en Productiecoördinator Fashion. Met het Mbo-diploma op niveau vier kan je vervolgens ook prima doorstromen tot een Hbo-opleiding, zoals de opleiding aan het Amsterdamse Fashion Institute. Tijdens deze Hbo-opleiding zijn er verschillende richtingen mogelijk waarin je kan afstuderen, zoals de richting Fashion en Design, Fashion en Management en Fashion en Branding. Enkele onderdelen die tijdens de opleiding aan bod zullen komen, afhankelijk van de gekozen richting, zijn textielkennis, patroontekenen, tekenen, productietheorie, ICT-logistiek, internationale bedrijfsvoering, marketing, ontwerpen, merkstrategie en vormgeving. Deze Hbo-opleiding die je klaar stoomt voor een toekomst in de modewereld zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een modeontwerper werkzaam kan zijn

Waar je precies werkzaam bent als modeontwerper en welke functie je precies bekleedt binnen de organisatie zal doorgaans sterk afhankelijk zijn van je opleidingsniveau. Maar over het algemeen werk je als modeontwerper voor kledingfabrikanten, modehuizen, winkels of ateliers. Daarnaast kan je als modeontwerper ook prima werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en je eigen kledinglijn ontwerpen.

Competenties modeontwerper

De competenties kunnen verschillen per opleidingsniveau of werkgever, maar over het algemeen kunnen we stellen dat je als modeontwerper in de eerste plaats een grote passie voor kleding en de modebranche zal moeten hebben en dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt. Daarnaast moet je natuurlijk als persoon creatief zijn en zelfstandig ontwerpen en patronen kunnen maken en kunnen uitwerken. Omdat je binnen dit beroep in veel gevallen met klanten en collega's te maken zal krijgen moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je zeker over een commerciële instelling beschikken. Maar ook het netwerken binnen het beroep als modeontwerper is zeer belangrijk. Binnen de modewereld draait alles om het zien en gezien worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als modeontwerper

Het verkrijgen van een baan in loondienst als modeontwerper is doorgaans niet makkelijk. Ondanks dat de mode-industrie groot te noemen is zijn de vacatures doorgaans schaars. In de meeste gevallen zal het dan ook nodig zijn om eerst een goede naam op te bouwen, voordat er een droombaan beschikbaar komt voor je. Er zijn daarom veel modeontwerpers te vinden die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en zelf proberen een kledinglijn of kledingmerk op te zetten. De doorgroeimogelijkheden als modeontwerper moeten dan ook gezien worden in het opbouwen van een grote naam binnen de modewereld. Een modeontwerper die het lukt om door te breken binnen de modebranche kan vaak alle kanten op zonder grenzen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris modeontwerper

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Een modeontwerper met een Mbo-diploma, in loondienst bij een modehuis of winkel, zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig werkende modeontwerper zijn je inkomsten natuurlijk geheel afhankelijk van je opdrachten en verkopen.

Mijnzzp.nl