Modeontwerper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een modeontwerper is een ontwerper en stylist, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van kleding. Vooral voor mensen met een creatieve inslag, een brede fantasie en aanleg voor tekenen is het vak modeontwerper geschikt en vaak geliefd. De werkzaamheden van een modeontwerper bestaan in het kort uit het ontwerpen, tekenen en naaien van kleding. Als modeontwerper ben je meestal werkzaam als ondernemer, echter kan een modeontwerper ook werkzaam zijn in de confectie- of mode-industrie. De werkzaamheden bestaan meestal uit het samenstellen of ontwerpen van kledingcollecties. Creativiteit is een eigenschap die als modeontwerper niet mag ontbreken. Als modeontwerper ben je iedere dag zoekende naar nieuwe modetrends en bepaal je misschien zelf wel de nieuwe mode, als je in staat bent om kleding te ontwerpen die een grote doelgroep aanspreekt. Het beroep modeontwerper is breed en bestaat niet alleen uit het ontwerpen van nieuwe kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan kledingaccessoires, zoals hoeden, tassen en riemen. Daarnaast kan een modeontwerper zich gespecialiseerd hebben in bepaalde kleding, zoals lingerie, badmode, jassen, schoenen of jurken. Wat een modeontwerper precies ontwerpt kan dus per modeontwerper verschillen. Over het algemeen is het wel zo dat modeontwerpers zich voornamelijk bezighouden met bijzondere kleding of kledingaccessoires, die niet zomaar in de winkel te vinden zijn. Vanzelfsprekend kan een modeontwerper ook te maken hebben met confectiekleding. In dat geval gaat het meestal om goedkopere kleding, die in standaardmaten geproduceerd wordt. Een modeontwerper heeft juist veel meer te maken met maatwerk en kleding, die niet massaal geproduceerd wordt. Kledingstukken ontworpen door een modeontwerper worden vaak aangemerkt als haute couture. In dat geval gaat het om unieke en bijzondere kleding, die op maat gemaakt wordt.

Een modeontwerper is dus verantwoordelijk voor het ontwerpen van kleding, het tekenen van kleding en het naaien van kleding. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een modeontwerper ook aangemerkt moet worden als stylist. Het ontwerpen van modekleding kan niet los gezien worden van styling. Als een modeontwerper alleen verantwoordelijk is voor het naaien of vermaken van kleding spreken we van een coupeuse of kleermaker. Een modeontwerper is niet alleen verantwoordelijk voor het naaien of vermaken van kleding. In de meeste gevallen zal een modeontwerper zich richten op haute couture. De grote droom van modeontwerpers is het ontwerpen en maken van unieke kleding, die door veel mensen gedragen wordt. Dit zal inhouden dan een modeontwerper eigen modeshows moet organiseren, waarbinnen de nieuwe kleding getoond wordt aan het publiek. Modekleding die aangemerkt moet worden als haute couture, zal getoond worden aan het publiek door mannequins. Er zijn redelijk veel modeontwerpers die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, die in veel gevallen vroeg of laat hopen door te breken als bekende modeontwerper. Het worden van bekende modeontwerper is niet makkelijk en zal om veel doorzettingsvermogen vragen. Zoals de meeste modeontwerpers wel weten is de modewereld niet de gemakkelijkste branche om werkzaam te zijn.

Werken in de modewereld

De modewereld is dynamisch en veelzijdig te noemen, omdat de mode-industrie nooit stil staat. Wie als succesvol modeontwerper aanslaat bij het grote publiek kan een glansrijke toekomst tegemoet zien. Zo staan ineens alle bladen vol met je kleding en kom je regelmatig op televisie. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd, echter is niks onmogelijk. Het ontwerpen van nieuwe kleding kost veel tijd, en het resultaat van collecties is sterk afhankelijk van het publiek. Het moeilijkste van nieuwe kleding is nog wel het herkenbaar maken van de kleding, zodat mensen de kleding willen kopen en gaan dragen. Het komt regelmatig voor dat modeontwerpers pas doorbreken als bekende artiesten de kleding dragen. Het is niet zo dat alle modeontwerpers zich alleen richten op haute couture. Denk juist ook aan de confectie-industrie, die sterk afhankelijk is van nieuwe mode. In dat geval is het als modeontwerper belangrijk om de juiste mensen te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan het benaderen kleding inkopers, retail managers of inkoopmanagers. Retailers kunnen in de meeste gevallen enorm helpen met de marketing. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van marktonderzoekers, marketinganalisten, brand managers en aan productmanagers, die zich op verschillende manieren gespecialiseerd hebben in het promoten van producten. Daarnaast beschikken retailers in de meeste gevallen over een grote afzetmarkt door een bekende webshop en meerde winkels.

Wat ontwerpen modeontwerpers

Zoals eerder omschreven kan een modeontwerper zich op verschillende manieren gespecialiseerd hebben in het ontwerpen van kleding. Denk bijvoorbeeld ook aan lingerie, tassen, bruidsmode en aan hoeden. Daarnaast is het zo dat de meeste modeontwerpers aangemerkt kunnen worden image-consultant. In dat geval zal een modeontwerper naar het totaalplaatje kijken met betrekking tot styling. De inhoudelijke werkzaamheden van een modeontwerper kunnen verschillen per modeontwerper. Ook kan het zijn dat een modeontwerper een voorkeur heeft voor bepaalde materialen. Denk bijvoorbeeld aan modeontwerpers, die het liefst werken met leer, wol of juist met stoffen.

Wat doet een modeontwerper:

Opleidingen tot modeontwerper

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden voor het beroep modeontwerper, zoals de Mbo-opleiding medewerker mode/maatkleding specialist. Deze modeopleiding kent verschillende niveaus met verschillende onderdelen, zoals Fashion Design, Mode en Maatkleding en Productiecoördinator Fashion. Met het Mbo-diploma op niveau vier kan je vervolgens ook prima doorstromen tot een Hbo-opleiding, zoals de opleiding aan het Amsterdamse Fashion Institute. Tijdens deze Hbo-opleiding zijn er verschillende richtingen mogelijk waarin je kan afstuderen, zoals de richting Fashion en Design, Fashion en Management en Fashion en Branding. Enkele onderdelen die tijdens de opleiding aan bod zullen komen, afhankelijk van de gekozen richting, zijn textielkennis, patroontekenen, tekenen, productietheorie, ICT-logistiek, internationale bedrijfsvoering, marketing, ontwerpen, merkstrategie en vormgeving. Deze Hbo-opleiding die je klaar stoomt voor een toekomst in de modewereld zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een modeontwerper werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een modeontwerper werkzaam zijn als ondernemer. Dit neemt niet weg dat een modeontwerper ook werkzaam kan zijn voor kledingfabrikanten of modehuizen. Als een modeontwerper beschikt over een eigen atelier kan de benaming middenstander van toepassing zijn. Als middenstander verkoop je rechtstreeks aan consumenten. Vanzelfsprekend zijn er ook veel hobbyisten die het leuk vinden om zelf kleding te ontwerpen.

Competenties modeontwerper

De belangrijkste competentie van een modeontwerper is de vakinhoudelijke kennis van kleding en fashion. Ook de nodige creativiteit en inspiratie mogen als modeontwerper niet ontbreken. Een andere belangrijke competentie is het scherp in de gaten houden van mogelijke nieuwe trends. Omdat je in de meeste gevallen werkzaam bent als ondernemer moet je beschikken over een commerciële instelling. Ook het netwerken speelt een belangrijke rol binnen de mode-industrie. Als ondernemer is het ook belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, contractmanagement, lef, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als modeontwerper

Het arbeidsmarktperspectief van een modeontwerper is niet echt van toepassing, omdat de meeste modeontwerpers werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door succesvol te ondernemen. De doorgroeimogelijkheden van een modeontwerper kunnen niet anders gezien worden dan het opbouwen van een goede naam binnen de modewereld en het opzetten van een eigen kledinglijn. In sommige gevallen kan de functie creative director tot de mogelijkheden behoren. Een andere optie is het starten van een eigen fashion blog.

Arbeidsvoorwaarden en salaris modeontwerper

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn op verschillende niveaus. Een modeontwerper met een Mbo-diploma, in loondienst bij een modehuis of winkel, zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig werkende modeontwerper zijn je inkomsten natuurlijk geheel afhankelijk van je opdrachten en verkopen.

Read this information on Fashion designer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Modedesigner auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Disenador de moda en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Modeontwerper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Modeontwerper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl