Presentator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een presentator of presentatrice is verantwoordelijk voor het presenteren van een programma, zoals een radio- of televisieprogramma. Daarnaast kan het beroep presentator betrekking hebben op andere soorten programma's, die wellicht niet uitgezonden worden. Een andere benaming voor presentator kan ook zijn omroeper of omroepster. Het beroep presentator moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een presentator meer doet dan alleen het presenteren van programma's. Een presentator is een vakman of vakvrouw, die ook over specifieke branchekennis zal beschikken, afhankelijk van de soort presentator. Het presenteren van het journaal als presentator is bijvoorbeeld heel iets anders dan het presenteren van inhoudelijk financieel nieuws. Als een presentator voor het journaal werkt kan er ook sprake zijn van de benaming nieuwslezer. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een presentator werkzaam is binnen de communicatiebranche, die verschillende disciplines kent als presentator. Het is niet zo dat een presentator in alle gevallen werkzaam is voor de mediasector, omdat een presentator ook evenementen kan voorzitten als presentator. Daarnaast is het zo dat lang niet alle presentators fulltime werkzaam zijn als presentator. Denk bijvoorbeeld aan acteurs of artiesten, die ook ingeschakeld kunnen worden voor presentatiewerkzaamheden. In de meeste gevallen zal een presentator een extra aanvulling geven aan de term presentator, om aan te geven met, wat voor presentator mensen precies te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de benamingen weerpresentator, quizmaster of sportpresentator. De meeste presentators zijn bekende mensen, omdat ze regelmatig te zien of te horen zijn in de media. Het worden van presentator is over het algemeen niet makkelijk, omdat een presentator in de meeste gevallen over specifieke kennis of bepaalde competenties moet beschikken. Dit kan verschillen per presentator.

Een presentator is dus een persoon, die een bepaald programma presenteert. Als presentator ben je meestal werkzaam voor mediabedrijven, zoals radio-omroepen of televisie-omroepen. De werkzaamheden van een presentator zijn voor omroepen erg belangrijk, omdat ze in grote mate de kijkdichtheidscijfers bepalen van het betreffende programma. Ondanks dat er tegenwoordig veel verschillende soorten presentators zijn, strijden omroepen regelmatig om de populairste presentators, omdat deze in de meeste gevallen garant staan voor veel kijkers. Omroepen, zoals mediabedrijven, zijn in de meeste gevallen ook commerciële bedrijven, die omzet verdienen aan de hand van kijkcijfers. Hoe meer kijkers een programma heeft hoe populairder het programma is. De meest bekende vorm van presentators zijn de bekende nieuwslezers, die dagelijks te zien zijn op televisie. Tegenwoordig kan het beroep presentator ook betrekking hebben op redacties die programma's via het internet uitzenden. Zoals eerder omschreven werkt een presentator samen met verschillende redactiemedewerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden.

Wat doet een presentator?

Een presentator is verantwoordelijk voor het faciliteren en leiden van een programma, evenement of show. Hun rol is om de inhoud op een boeiende en professionele manier aan het publiek te presenteren. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een presentator kunnen variëren, afhankelijk van het type programma of evenement waarbij ze betrokken zijn, maar over het algemeen omvatten ze het volgende:

  • Presentatie van inhoud: Een presentator is verantwoordelijk voor het presenteren van de inhoud van het programma of evenement aan het publiek. Dit kan variëren van het informeren over nieuws en actualiteiten, het hosten van een praatprogramma, het modereren van een panelgesprek, het presenteren van een entertainmentprogramma of het leiden van een live-evenement. Ze gebruiken hun communicatievaardigheden en charisma om de aandacht van het publiek te trekken en te behouden.
  • Voorbereiding en onderzoek: Een presentator bereidt zich grondig voor op het programma of evenement. Ze doen onderzoek naar het onderwerp, de gasten, de doelgroep en andere relevante informatie. Ze schrijven scripts, stellen vragen voor interviews, bedenken gespreksonderwerpen en creëren een structuur voor het programma. Ze zorgen ervoor dat ze goed geïnformeerd zijn en dat ze de juiste toon en stijl hanteren die past bij het programma en het publiek.
  • Interviewen en modereren: Als presentator kunnen ze verantwoordelijk zijn voor het interviewen van gasten of het modereren van een panelgesprek. Ze stellen vragen, begeleiden het gesprek, zorgen voor een evenwichtige interactie tussen de deelnemers en houden de tijd en de flow van het gesprek in de gaten. Ze zorgen ervoor dat alle betrokkenen de gelegenheid krijgen om hun standpunten te delen en dat het gesprek interessant en informatief blijft.
  • Publieksinteractie: Een presentator betrekt het publiek bij het programma of evenement. Ze kunnen vragen stellen aan het publiek, reacties uitlokken, polls of enquêtes houden, en feedback verzamelen. Ze zorgen voor een positieve en interactieve ervaring voor het publiek, zowel in persoonlijke settings als via andere kanalen, zoals sociale media of livechat.
  • Stem- en presentatietechnieken: Presentatoren besteden aandacht aan hun stemgebruik, articulatie, intonatie en presentatietechnieken. Ze zorgen voor een duidelijke en verstaanbare stem, passen de juiste toon en stijl toe, en gebruiken lichaamstaal en non-verbale communicatie om hun boodschap over te brengen. Ze zorgen ervoor dat ze zelfverzekerd en professioneel overkomen voor het publiek.
  • Tijdbeheer en regie: Een presentator is verantwoordelijk voor het beheren van de tijd en het houden van het programma volgens schema. Ze houden de tijd in de gaten, introduceren verschillende segmenten of onderdelen van het programma, kondigen overgangen aan en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Ze werken mogelijk ook samen met een regisseur, technici of andere crewleden om ervoor te zorgen dat het programma technisch goed functioneert.

Presentators in verschillende vormen

Presentators van entertainmentprogramma's, zoals spelshows, noemt men over het algemeen geen presentator maar een quizmaster. Een quizmaster is een presentator die weet hoe entertainment werkt. Het is niet ongebruikelijk dat een quizmaster feitelijk een ander beroep uitoefent. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen zanger, komiek en aan het beroep acteur. In de meeste gevallen zal de populariteit en de soort artiest bepalen welke spelshow hij of zij mag presenteren. Binnen programma's waarbij entertainment een belangrijke rol speelt, zal er dus gebruikgemaakt worden van andere presentators, omdat de entertainmentwaarde in dit geval belangrijker is. Dit neemt niet weg dat ook dit soort presentators vaklieden moeten zijn.

Naast de bekende presentators van televisie en radio zijn er meer professionele presentators te vinden. Ook het bedrijfsleven maakt regelmatig gebruik van professionele presentators, om bijvoorbeeld een avond vol te praten. Het presenteren voor een zaal vol met mensen is zeker niet voor iedereen zomaar weggelegd. Een presentator weet hoe hij op een boeiende manier een zaal vol met mensen geïnteresseerd kan houden. Als presentator is het erg belangrijk dat je op een leuke en gezonde manier de regie weet te behouden. Een goede presentator zal dit lukken zonder geforceerd over te komen. Een andere benaming voor een presentator binnen het bedrijfsleven kan zijn de benaming dagvoorzitter. Als presentator maak je in sommige gevallen actief deel uit van een debat.

Presentator inhuren

Het inhuren van een professionele presentator voor het bedrijfsleven kan een waardevolle investering zijn om je zakelijke evenementen, conferenties, productlanceringen, seminars en andere belangrijke bijeenkomsten naar een hoger niveau te tillen. Een ervaren presentator kan een positieve impact hebben op de manier waarop je boodschap wordt overgebracht en kan helpen om een professionele en boeiende sfeer te creëren. Een presentator kan verschillende rollen vervullen, afhankelijk van de specifieke behoeften van je evenement. Ze kunnen fungeren als moderator en de verschillende sprekers of panelleden begeleiden, zorgen voor een soepele overgang tussen onderdelen, vragen van het publiek faciliteren en de interactie stimuleren. Ze kunnen ook als gastheer of gastvrouw optreden, waarbij ze het publiek verwelkomen, de toon van het evenement bepalen en de energie opbouwen. Een professionele presentator kan je helpen om een sterke merkidentiteit neer te zetten en je bedrijf op een professionele manier te vertegenwoordigen.

Werken als presentator:

Achter de schermen:

Opleiding tot presentator

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep presentator te volgen via gebruikelijke scholen. Wel zijn er veel trainingsmogelijkheden om je qua uitstraling, spraak en mediatraining te helpen groeien als presentator. Naast externe cursussen kan natuurlijk ook een media- of journalistieke opleiding enorm helpen in je algemene ontwikkeling als presentator. Maar als presentator kan je natuurlijk ook een natuurtalent zijn en op eigen kracht doorbreken. Er zijn redelijk veel presentatoren die vanuit een eerdere carrière doorgebroken zijn als top presentator. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding opzetten en bijhouden is belangrijk als startende ondernemer. Hiervoor kun je het beste een boekhoudprogramma zzp gebruiken. Met een goed boekhoudpakket kun je de complete boekhouding zelf bijhouden.

Bedrijven waar een presentator werkzaam kan zijn

Een presentator is over het algemeen werkzaam binnen de mediasector, zoals voor een televisieomroep of een radio-omroep. Daarnaast kan een presentator werkzaam zijn binnen het bedrijfsleven. In dat geval kan een presentator bijvoorbeeld aangemerkt worden als dagvoorzitter. Afhankelijk van de soort presentator kan een presentator ook weer werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven werken lang niet alle presentators fulltime als presentator. Denk bijvoorbeeld aan een commentator die alleen tijdens sportwedstrijden werkzaam is, of aan correspondenten die alleen presenteren als er belangrijk nieuws te melden is. Een presentator kan ook aangemerkt worden als gespreksleider.

Competenties presentator

De competenties als presentator zijn niet geheel eenduidig aan te geven, omdat er verschillende soorten presentatoren zijn die verschillende soorten programma's kunnen presenteren. Het presenteren van het weerbericht is bijvoorbeeld heel iets anders dan het presteren van sportwedstrijden als presentator. In het algemeen kunnen we wel stellen dat een presentator in alle gevallen aangemerkt moet kunnen worden als communicatieadviseur die op een goede manier moet kunnen presenteren. Algemeen belangrijke woorden zijn inspireren, motiveren, onafhankelijkheid, presteren, kritisch, interviewtechnieken en representatief. Andere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit kan verschillen per presentator.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als presentator

Als presentator is het arbeidsmarktperspectief redelijk te noemen. Het snel doorbreken als presentator zal niet snel voor veel mensen mogelijk zijn. Natuurlijk zijn er soms unieke talenten die snel doorbreken als presentator en zo bekende Nederlander worden, maar dat zijn er niet veel. De meeste mensen zullen zeer lang aan hun carrière moeten werken voordat ze maar een kans maken op het doorbreken als presentator. De doorgroeimogelijkheden als presentator moeten dan ook gezien worden in het doorbreken als presentator om te kunnen groeien binnen je carrière. Ook het starten van een eigen podcast is redelijk populair te noemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris presentator

Er zijn geen voorbeelden van arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep presentator, omdat dit per persoon verschillend zal zijn. Ook het geven van een salarisindicatie is niet mogelijk voor dit beroep, omdat het salaris sterk afhankelijk zal zijn van je kwaliteiten als presentator. Het is duidelijk dat een bekende presentator vele malen meer zal verdienen dan een onervaren en onbekende presentator.

Read this information on Presenter in English.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Presentator

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Presentator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl