Presentator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een presentator of presentatrice presenteert een programma zoals een radio- of televisieprogramma. Daarnaast kan het beroep presentator betrekking hebben op ander soort programma's die wellicht niet uitgezonden worden. Een andere benaming voor een presentator kan ook zijn omroeper of omroepster. Het beroep presentator moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een presentator meer doet dan alleen presenteren van programma's. Een presentator is een vakman of vakvrouw die ook over specifieke branchekennis kan beschikken afhankelijk van de soort presentator. Het presenteren van het journaal als presentator is bijvoorbeeld heel iets anders als het presenteren van inhoudelijk financieel nieuws. Als een presentator voor het journaal werkt kan er ook weer sprake zijn van de benaming nieuwslezer. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een presentator werkzaam is binnen de communicatiebranche, die verschillende disciplines kent als presentator.

Als presentator ben je dus meestal werkzaam voor mediabedrijven zoals radio-omroepen of televisie-omroepen. De werkzaamheden als presentator zijn voor omroepen erg belangrijk omdat ze in grote mate de kijkdichtheidscijfers zullen bepalen van het betreffende programma. Ondanks dat er tegenwoordig veel verschillende soorten presentators zijn strijden omroepen regelmatig om de populairste presentators, omdat deze in de meeste gevallen garant staan voor veel kijkers. Omroepen zoals mediabedrijven zijn in de meeste gevallen ook commerciële bedrijven die omzet verdienen aan de hand van kijkcijfers. Hoe meer kijkers een programma heeft hoe populairder het programma zal zijn voor mogelijke marketeers.

Speciale presentators

Presentators van entertainmentprogramma's zoals spelshows noemt men over het algemeen geen presentator maar een quizmaster. Een quizmaster is weer een presentator die weet hoe entertainment werkt. Het is niet ongebruikelijk dat een quizmaster feitelijk een ander beroep uitoefent. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen zanger, komiek en aan het beroep acteur. In de meeste gevallen zal de populariteit en de soort artiest bepalen welke spelshow hij of zij mag presenteren.

Verschillende soort presentators

Naast de bekende presentators van televisie en radio zijn er meer professionele presentators te vinden. Ook het bedrijfsleven maakt regelmatig gebruik van professionele presentators, om bijvoorbeeld een avond vol te praten. Het presenteren voor een zaal vol met mensen is zeker niet voor iedereen zomaar weggelegd.

Een presentator weet hoe hij op een boeiende manier een zaal vol met mensen geïnteresseerd kan houden. Als presentator is het erg belangrijk dat je op een leuke en gezonde manier de regie weet te behouden. Een goede presentator zal dit lukken zonder geforceerd over te komen. Een andere benaming voor een presentator binnen het bedrijfsleven kan weer zijn de benaming dagvoorzitter.

Achter de schermen bij het RTL Nieuws:

Opleiding tot presentator

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep presentator te volgen via reguliere scholen. Wel zijn er veel trainingsmogelijkheden om je qua uitstraling, spraak en mediatraining te helpen groeien als presentator. Naast externe cursussen kan natuurlijk ook een media- of journalistieke opleiding enorm helpen in je algemene ontwikkeling als presentator. Maar als presentator kan je natuurlijk ook een natuurtalent zijn en op eigen kracht doorbreken. Er zijn redelijk veel presentatoren die vanuit een eerdere carrière doorgebroken zijn als top presentator.

Bedrijven waar een presentator werkzaam kan zijn

Als presentator werk je in veel gevallen voor de televisie, radio, theater of in het bedrijfsleven als freelancer. Een presentator in het bedrijfsleven wordt doorgaans per klus ingehuurd en zal niet snel in loondienst van een bedrijf werkzaam zijn.

Competenties presentator

De competenties als presentator zijn niet geheel eenduidig aan te geven omdat er verschillende soorten presentatoren zijn die verschillende soorten programma kunnen presenteren. Wel zijn de volgende woorden als presentator in het algemeen erg belangrijk: overtuigen, motiveren, inspireren, onafhankelijkheid, kritisch, presenteren en representatief zijn. Zoals eerder aangegeven kunnen de competenties per soort programma nogal verschillen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als presentator

Als presentator is het arbeidsmarktperspectief redelijk te noemen. Het snel doorbreken als presentator zal niet snel voor veel mensen mogelijk zijn. Natuurlijk zijn er soms unieke talenten die snel doorbreken als presentator en zo bekende Nederlander worden, maar dat zijn er niet veel. De meeste mensen zullen zeer lang aan hun carrière moeten werken voordat ze maar een kans maken op het doorbreken als presentator. De doorgroeimogelijkheden als presentator moeten dan ook gezien worden in het doorbreken als presentator om te kunnen groeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris presentator

Er zijn geen voorbeelden van arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep presentator, omdat dit per persoon verschillend zal zijn. Ook het geven van een salarisindicatie is niet mogelijk voor dit beroep, omdat het salaris sterk afhankelijk zal zijn van je kwaliteiten als presentator. Het moge duidelijk zijn dat een bekende presentator vele malen meer zal verdienen dan een onervaren en onbekende presentator.

Mijnzzp.nl