Presentator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een presentator of presentatrice is verantwoordelijk voor het presenteren van een programma, zoals een radio- of televisieprogramma. Daarnaast kan het beroep presentator betrekking hebben op andere soorten programma's, die wellicht niet uitgezonden worden. Een andere benaming voor presentator kan ook zijn omroeper of omroepster. Het beroep presentator moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een presentator meer doet dan alleen het presenteren van programma's. Een presentator is een vakman of vakvrouw, die ook over specifieke branchekennis zal beschikken, afhankelijk van de soort presentator. Het presenteren van het journaal als presentator is bijvoorbeeld heel iets anders dan het presenteren van inhoudelijk financieel nieuws. Als een presentator voor het journaal werkt kan er ook sprake zijn van de benaming nieuwslezer. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een presentator werkzaam is binnen de communicatiebranche, die verschillende disciplines kent als presentator. Het is niet zo dat een presentator in alle gevallen werkzaam is voor de mediasector, omdat een presentator ook evenementen kan voorzitten als presentator. Daarnaast is het zo dat lang niet alle presentators fulltime werkzaam zijn als presentator. Denk bijvoorbeeld aan acteurs of artiesten, die ook ingeschakeld kunnen worden voor presentatiewerkzaamheden. In de meeste gevallen zal een presentator een extra aanvulling geven aan de term presentator, om aan te geven met, wat voor presentator mensen precies te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan de benamingen weerpresentator, quizmaster of sportpresentator. De meeste presentators zijn bekende mensen, omdat ze regelmatig te zien of te horen zijn in de media. Het worden van presentator is over het algemeen niet makkelijk, omdat een presentator in de meeste gevallen over specifieke kennis of bepaalde competenties moet beschikken. Dit kan verschillen per presentator.

Een presentator is dus een persoon, die een bepaald programma presenteert. Als presentator ben je meestal werkzaam voor mediabedrijven, zoals radio-omroepen of televisie-omroepen. De werkzaamheden van een presentator zijn voor omroepen erg belangrijk, omdat ze in grote mate de kijkdichtheidscijfers bepalen van het betreffende programma. Ondanks dat er tegenwoordig veel verschillende soorten presentators zijn strijden omroepen regelmatig om de populairste presentators, omdat deze in de meeste gevallen garant staan voor veel kijkers. Omroepen, zoals mediabedrijven zijn in de meeste gevallen ook commerciële bedrijven, die omzet verdienen aan de hand van kijkcijfers. Hoe meer kijkers een programma heeft hoe populairder het programma is. De meest bekende vorm van presentators zijn de bekende nieuwslezers, die dagelijks te zien zijn op televisie. Tegenwoordig kan het beroep presentator ook betrekking hebben op redacties die programma's via het internet uitzenden. Zoals eerder omschreven werkt een presentator samen met verschillende redactiemedewerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden.

Speciale presentators

Presentators van entertainmentprogramma's zoals spelshows noemt men over het algemeen geen presentator maar een quizmaster. Een quizmaster is een presentator die weet hoe entertainment werkt. Het is niet ongebruikelijk dat een quizmaster feitelijk een ander beroep uitoefent. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen zanger, komiek en aan het beroep acteur. In de meeste gevallen zal de populariteit en de soort artiest bepalen welke spelshow hij of zij mag presenteren. Binnen programma's waarbij entertainment een belangrijk rol speelt zal er dus gebruikgemaakt worden van andere presentators, omdat de entertainmentwaarde in dit geval belangrijker is. Dit neemt niet weg dat ook dit soort presentators vaklieden moeten zijn.

Verschillende soort presentators

Naast de bekende presentators van televisie en radio zijn er meer professionele presentators te vinden. Ook het bedrijfsleven maakt regelmatig gebruik van professionele presentators, om bijvoorbeeld een avond vol te praten. Het presenteren voor een zaal vol met mensen is zeker niet voor iedereen zomaar weggelegd. Een presentator weet hoe hij op een boeiende manier een zaal vol met mensen geïnteresseerd kan houden. Als presentator is het erg belangrijk dat je op een leuke en gezonde manier de regie weet te behouden. Een goede presentator zal dit lukken zonder geforceerd over te komen. Een andere benaming voor een presentator binnen het bedrijfsleven kan zijn de benaming dagvoorzitter. Als presentator maak je in sommige gevallen actief deel uit van een debat.

Achter de schermen:

Opleiding tot presentator

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep presentator te volgen via gebruikelijke scholen. Wel zijn er veel trainingsmogelijkheden om je qua uitstraling, spraak en mediatraining te helpen groeien als presentator. Naast externe cursussen kan natuurlijk ook een media- of journalistieke opleiding enorm helpen in je algemene ontwikkeling als presentator. Maar als presentator kan je natuurlijk ook een natuurtalent zijn en op eigen kracht doorbreken. Er zijn redelijk veel presentatoren die vanuit een eerdere carrière doorgebroken zijn als top presentator. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een presentator werkzaam kan zijn

Een presentator is over het algemeen werkzaam binnen de mediasector, zoals voor een televisieomroep of een radio-omroep. Daarnaast kan een presentator werkzaam zijn binnen het bedrijfsleven. In dat geval kan een presentator bijvoorbeeld aangemerkt worden als dagvoorzitter. Afhankelijk van de soort presentator kan een presentator ook weer werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven werken lang niet alle presentators fulltime als presentator. Denk bijvoorbeeld aan een commentator die alleen tijdens sportwedstrijden werkzaam is, of aan correspondenten die alleen presenteren als er belangrijk nieuws te melden is. Een presentator kan ook aangemerkt worden als gespreksleider.

Competenties presentator

De competenties als presentator zijn niet geheel eenduidig aan te geven, omdat er verschillende soorten presentatoren zijn die verschillende soorten programma's kunnen presenteren. Het presenteren van het weerbericht is bijvoorbeeld heel iets anders dan het presteren van sportwedstrijden als presentator. In het algemeen kunnen we wel stellen dat een presentator in alle gevallen aangemerkt moet kunnen worden als communicatieadviseur die op een goede manier moet kunnen presenteren. Algemeen belangrijke woorden zijn inspireren, motiveren, onafhankelijkheid, presteren, kritisch, interviewtechnieken en representatief. Andere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit kan verschillen per presentator.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als presentator

Als presentator is het arbeidsmarktperspectief redelijk te noemen. Het snel doorbreken als presentator zal niet snel voor veel mensen mogelijk zijn. Natuurlijk zijn er soms unieke talenten die snel doorbreken als presentator en zo bekende Nederlander worden, maar dat zijn er niet veel. De meeste mensen zullen zeer lang aan hun carrière moeten werken voordat ze maar een kans maken op het doorbreken als presentator. De doorgroeimogelijkheden als presentator moeten dan ook gezien worden in het doorbreken als presentator om te kunnen groeien binnen je carrière. Ook het starten van een eigen podcast is redelijk populair te noemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris presentator

Er zijn geen voorbeelden van arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep presentator, omdat dit per persoon verschillend zal zijn. Ook het geven van een salarisindicatie is niet mogelijk voor dit beroep, omdat het salaris sterk afhankelijk zal zijn van je kwaliteiten als presentator. Het is duidelijk dat een bekende presentator vele malen meer zal verdienen dan een onervaren en onbekende presentator.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Presentator

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Presentator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl