Presentator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een presentator presenteert een programma dat per programma kan verschillen. De meeste mensen denken bij een presentator al snel aan de televisie of radio. De meeste presentators komen op televisie en radio meerdere keren per week langs, en zijn daarom in veel gevallen bekende Nederlanders door hun presenteertalent. Het op een goede manier presenteren, zoals presentators op televisie en radio doen, is niet zo makkelijk als men soms zal denken. Bij presenteren zijn er verschillen per programma, omdat een interview afnemen, showquiz presenteren of het journaal presenteren om verschillende disciplines vragen. Het is dus niet zo dat alle presentatoren zomaar alle programma's kunnen presenteren, omdat presenteren om veel meer gaat dan alleen het presenteren. Zo kan het zijn dat een presentator zelf ook bepaalde kennis moet bezitten om een programma op een goede manier te kunnen presenteren.

Naast de bekende presentators van televisie en radio zijn er natuurlijk veel meer professionele presentators te vinden. Ook het bedrijfsleven maakt regelmatig gebruik van professionele presentators, om bijvoorbeeld een avond vol te praten. Het presenteren voor een zaal vol met mensen is zeker niet voor iedereen zomaar weggelegd. De kosten van een professionele presentator wegen voor veel bedrijven niet op tegen de voordelen. Een presentator weet hoe hij op een boeiende manier een zaal vol met mensen geïnteresseerd kan houden. Als presentator is het natuurlijk erg belangrijk dat je op een leuke en gezonde manier de regie weet te behouden. Een goede presentator zal dit lukken zonder geforceerd over te komen.

Achter de schermen bij het RTL Nieuws:

Opleiding tot presentator

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep presentator te volgen via reguliere scholen. Wel zijn er veel trainingsmogelijkheden om je qua uitstraling, spraak en mediatraining te helpen groeien als presentator. Naast externe cursussen kan natuurlijk ook een media- of journalistieke opleiding enorm helpen in je algemene ontwikkeling als presentator. Maar als presentator kan je natuurlijk ook een natuurtalent zijn en op eigen kracht doorbreken. Er zijn redelijk veel presentatoren die vanuit een eerdere carrière doorgebroken zijn als top presentator.

Bedrijven waar een presentator werkzaam kan zijn

Als presentator werk je in veel gevallen voor de televisie, radio, theater of in het bedrijfsleven als freelancer. Een presentator in het bedrijfsleven wordt doorgaans per klus ingehuurd en zal niet snel in loondienst van een bedrijf werkzaam zijn.

Competenties presentator

De competenties als presentator zijn niet geheel eenduidig aan te geven omdat er verschillende soorten presentatoren zijn die verschillende soorten programma kunnen presenteren. Wel zijn de volgende woorden als presentator in het algemeen erg belangrijk: overtuigen, motiveren, inspireren, onafhankelijkheid, kritisch, presenteren en representatief zijn. Zoals eerder aangegeven kunnen de competenties per soort programma nogal verschillen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als presentator

Als presentator is het arbeidsmarktperspectief redelijk te noemen. Het snel doorbreken als presentator zal niet snel voor veel mensen mogelijk zijn. Natuurlijk zijn er soms unieke talenten die snel doorbreken als presentator en zo bekende Nederlander worden, maar dat zijn er niet veel. De meeste mensen zullen zeer lang aan hun carrière moeten werken voordat ze maar een kans maken op het doorbreken als presentator. De doorgroeimogelijkheden als presentator moeten dan ook gezien worden in het doorbreken als presentator om te kunnen groeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris presentator

Er zijn geen voorbeelden van arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep presentator, omdat dit per persoon verschillend zal zijn. Ook het geven van een salarisindicatie is niet mogelijk voor dit beroep, omdat het salaris sterk afhankelijk zal zijn van je kwaliteiten als presentator. Het moge duidelijk zijn dat een bekende presentator vele malen meer zal verdienen dan een onervaren en onbekende presentator.

Mijnzzp.nl