Quizmaster

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een quizmaster is de presentator of spelleider van een programma, zoals van een televisiequiz of radioquiz. De belangrijkste taak van een quizmaster is het begeleiden van quizdeelnemers en het toezien op de regels met betrekking tot de quiz. Daarnaast heeft de quizmaster meestal de belangrijke taak om te entertainen, zodat de quiz een brede doelgroep van kijkers en luisteraars trekt. In veel gevallen zal een quizmaster een bekende persoon betreffen die ook werkt als quizmaster. Spelshows op televisie en op radio staan meestal garant voor veel kijkers en luisteraars, omdat spelletjes nu eenmaal een grote aantrekkingskracht hebben op mensen. Redelijk veel omroepen maken gebruik van spelshows waarbij ook een quizmaster aanwezig is. Over het algemeen is het wel zo dat er op televisie eerder sprake zal zijn van een quizmaster dan bij de radio. Het beroep quizmaster moet als vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op diverse soorten bekende presentators. Een quizmaster moet dus gezien worden als een bijzondere presentator of presentatrice, die als belangrijkste taak heeft het begeleiden van spelshows. Naast het begeleiden van spelshows kan een quizmaster ook verantwoordelijk zijn voor reguliere presentatiewerkzaamheden, afhankelijk van het soort programma.

Het naleven van de quizregels van de betreffende quizshow behoort tot de belangrijkste werkzaamheden van een quizmaster, omdat de betreffende quiz wel op een eerlijke manier moet verlopen. Als het een belangrijke quiz betreft is het niet ondenkbaar dat een quizmaster ook extra ondersteuning zal krijgen van een notaris op de achtergrond, die ook toeziet op het verloop van quizshow. Als er bepaalde onduidelijkheden ontstaan tijdens een spelshow kan een quizmaster de hulp inroepen van de aanwezige notaris om duidelijkheid te geven.

Het entertainen als quizmaster is een belangrijke taak, omdat het voor omroepen belangrijk is dat er voldoende kijkers zijn die dagelijks of wekelijks afstemmen op de televisiequiz. Over het algemeen zal een quizprogramma zonder voldoende kijkers door de televisieomroep snel van de buis gehaald worden en blijven zogenaamde kijkcijferkanonnen over het algemeen jaren bestaan.

Ondanks dat de term quizmaster meestal betrekking zal hebben op presentators van televisieprogramma's hoeft dit niet het geval het zijn, omdat er ook wel quizmasters bestaan die niet voor televisieomroepen werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan quizmasters die op lokaal niveau (niet voor televisie of radio ) spelshows begeleiden en presenteren. Dit soort quizmasters wordt meestal ingeschakeld tijdens grote bedrijfsfeesten of ander soort evenementen en feesten. Tijdens dit soort feesten en evenementen speelt entertainment ook een belangrijke rol.

Televisiequiz

Het hanteren en toepassen van regels is als quizmaster natuurlijk een belangrijke taak, die wel per quiz kan verschillen, omdat niet alle spelshows even belangrijk zijn qua uitkomst. Vooral tijdens spelshows die geen prijzenpot of andere soort beloning kennen is meestal de entertainmentfactor belangrijker dan de quiz zelf. Quizshows die wel geldprijzen of ander soort prijzen uitreiken hanteren doorgaans strikte regels, zodat het spel eerlijk verloopt. Wanneer het om grote prijzen gaat kan het ook zo zijn dat er op de achtergrond van het televisieprogramma een notaris aanwezig is die toeziet op het spelverloop.

Enkele belangrijke taken van een quizmaster zijn:

  • Energiek zijn
  • Enthousiast zijn
  • Improviseren
  • Motiveren
  • Ondersteunen en begeleiden van deelnemers en publiek
  • Presenteren
  • Regels hanteren
  • Spontaan zijn
  • Sturing geven aan de quiz

Fred Oster:

Opleidingen tot quizmaster

Er bestaan geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep quizmaster. De meeste quizmasters zijn bekende presentators die over een grote entertainmentfactor beschikken, of die beschikken over specifieke kennis van bepaalde onderwerpen. Een opleiding binnen de mediabranche is dan ook zeker denkbaar als quizmaster. Quizmaster worden zal niet voor iedere presentator weggelegd zijn, omdat entertainment een belangrijke rol speelt als quizmaster.

Bedrijven waar een quizmaster werkzaam kan zijn

Een quizmaster werkt over het algemeen voor een televisieomroep of radio-omroep. Daarnaast is het denkbaar dat een quizmaster werkzaam is als zelfstandig ondernemer en zijn diensten wellicht aanbiedt tijdens bedrijfsfeesten en ander soorten feesten. Maar de echte quizmaster zoals iedereen die wel kent werkt over het algemeen als presentator c.q. quizmaster voor een omroepmaatschappij.

Competenties quizmaster

Als quizmaster is het in de eerste plaats belangrijk dat je over voldoende energie beschikt en mensen weet te motiveren op een leuke en spontane manier. Daarnaast is het kunnen improviseren een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden, omdat niet alle kandidaten het zelfde zijn. Samenwerken en communicatie zijn twee belangrijke woorden voor een quizmaster, omdat de quizmaster met veel verschillende soorten mensen samen zal werken. Denk bijvoorbeeld aan cameramannen, geluidsmannen en regisseurs.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als quizmaster

Er is geen echt arbeidsmarktperspectief voor het beroep quizmaster. De meeste quizmasters zijn bekende presentators of artiesten die over unieke talenten beschikken. Het zijn over het algemeen alleen bekende mensen die gevraagd worden voor een quizprogramma. Als quizmaster zijn er over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden meer. Wel is het denkbaar dat een quizmaster gevraagd zal worden voor grotere en belangrijkere quizshows wanneer deze zeer goed is .

Arbeidsvoorwaarden en salaris quizmaster

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden omdat je voor verschillende omroepen werkzaam kan zijn. Tevens zit er een groot verschil tussen landelijke en regionale omroepen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het salaris over het algemeen sterk afhankelijk zal zijn van je eigen populariteit als presentator of quizmaster.

Mijnzzp.nl