Artiest

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Artiest is een algemene benaming voor vaklieden die hun creatieve talenten inzetten in het opbaar. Creatief talent heeft onder andere betrekking op zangers, muzikanten, kunstenaars, toneelspelers, dansers, komedianten, goochelaars en acteurs. In het kort kunnen we stellen dat een artiest een bepaalde voorstelling geeft in het openbaar, waarvan andere mensen kunnen genieten. Het is niet zo dat de term artiest meteen betrekking hoeft te hebben op een bekende artiest, omdat ook minder bekende personen aangemerkt kunnen worden als artiest zolang ze hun voorstelling maar in het opbaar verzorgen. Iemand die alleen thuis zingt kan bijvoorbeeld niet aangemerkt worden als artiest, omdat het geen openbare voorstelling betreft. Een andere benaming voor een artiest is soms ook wel uitvoerend kunstenaar. Het worden van een bekende artiest is over het algemeen een droom van redelijk veel artiesten, echter is het daadwerkelijk worden van een bekende artiest over het algemeen niet heel makkelijk. Een artiest zal over het algemeen over bijzondere competenties moeten beschikken om door te kunnen breken als artiest. Daarnaast kan een beetje geluk zeker helpen, zoals mogelijk ontdekt worden door de juiste personen. De term artiest moet verder vrij algemeen gezien, worden omdat de term betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten van artiesten die verschillende optredens kunnen verzorgen. Er bestaan dan ook veel verschillende soorten artiesten.

Er zijn dus veel verschillende soorten artiesten van onbekend, semi bekend, redelijk bekend tot zeer bekend. Ondanks dat er veel bekende artiesten zijn in de wereld zijn er nog veel meer onbekende artiesten die ook gezien moeten worden als artiest. Daarnaast kan een artiest ook alleen bekend zijn binnen een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld onder jongeren. Een acteur of zanger kan dan ook een bekende artiest zijn onder jongeren, terwijl oudere mensen de artiest totaal niet kennen. Ook is het denkbaar dat artiesten binnen de klassieke muziek wereldberoemd zijn onder ouderen mensen en weer geen bekende artiest zijn onder jongeren.

Bekende artiest worden

Het worden van een bekende artiest is voor veel mensen een droom, echter zal dit in de praktijk heel moeilijk zijn. Om te beginnen zal je als aanstaande bekende artiest over unieke talenten moeten beschikken die andere mensen aanspreken, zodat je door kan breken als artiest. Dat iemand leuk of aardig kan zingen zal zeker geen garantie zijn op het worden van een bekende artiest. Het eindeloos doorzetten, oefenen, netwerken en het geluk hebben dat je door de juiste mensen ontdekt zal worden als artiest is niet aan iedereen voorbehouden. Ook het zijn van een entertainer kan binnen bepaalde beroepen een belangrijke rol spelen naast het bezitten van talent.

Diverse soorten artiesten:

Beroemde acteur worden:

Beroemd worden:

Opleidingen tot artiest

Er zijn geen voorbeelden te geven voor specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep artiest omdat de term artiest te algemeen is. Wel is het zo dat je als aanstaande artiest meestal binnen de creatieve opleidingen zal moeten zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een kunstenaarsopleiding, een zangopleiding, een toneelopleiding, een acteursopleiding of aan een muzikantenopleiding. Welke opleiding het beste zal passen voor een aanstaande artiest is geheel afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden.

Bedrijven waar een artiest werkzaam kan zijn

Een artiest is bijna nooit in loondienst werkzaam, omdat de meeste artiesten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het een parttime artiest betreft die wellicht ook nog andere werkzaamheden uitvoert.

Competenties artiest

De belangrijkste competenties als artiest zijn creativiteit, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en passie. Andere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze erg kunnen verschillen per soort artiest. De competenties van een acteur zijn anders dan die van een muzikant. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat een artiest over veel energie en lef zal moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artiest

Binnen het beroep artiest kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat de meeste artiesten werkzaam zijn als ondernemer. Met andere woorden zal er niet snel vraag zijn naar artiesten in loondienst. De doorgroeimogelijkheden als artiest moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je steeds bekender zal worden en er dus meer vraag zal zijn naar de voorstellingen. De doorgroeimogelijkheden als artiest zijn dan ook eigenlijk eindeloos, als je succesvol bent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris artiest

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als artiest, omdat je meestal werkzaam zal zijn als ondernemer. Ook is het niet zomaar mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep artiest, omdat de meeste artiesten geen loon ontvangen maar een vergoeding voor hun diensten als ondernemer. Hoeveel deze vergoeding precies zal zijn is weer sterk afhankelijk van de soort artiest en de bekendheid als artiest. Grotere sterren kunnen veel geld verdienen, echter is dit lang niet voor alle artiesten het geval.

Mijnzzp.nl