Artiest

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep artiest
Wat doet een artiest
Bekende artiest worden
Werken als artiest
Film: opleiding artiest
Film: werken als artiest
Opleidingen tot artiest
Bedrijven waar een artiest werkzaam kan zijn
Competenties artiest
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artiest
Arbeidsvoorwaarden en salaris artiest
Eigen bedrijf starten als Artiest
Boekhoudprogramma vergelijken Artiest

Beroep artiest

Een artiest is iemand die zijn creatieve talent inzet in het openbaar. Creatief talent heeft onder andere betrekking op zangers, muzikanten, kunstenaars, toneelspelers, dansers, komedianten, goochelaars en acteurs. In het kort kunnen we stellen dat een artiest een bepaalde voorstelling geeft in het openbaar, waarvan andere mensen kunnen genieten. Het is niet zo dat de term artiest meteen betrekking heeft op bekende artiesten, omdat ook minder bekende personen aangemerkt kunnen worden als artiest, zolang ze hun voorstelling, maar in het openbaar verzorgen. Iemand die alleen thuis zingt kan bijvoorbeeld niet aangemerkt worden als artiest, omdat het geen openbare voorstelling betreft. Een andere benaming voor een artiest is soms ook wel uitvoerend kunstenaar. Het worden van een bekende artiest is over het algemeen een droom van redelijk veel artiesten, echter is het daadwerkelijk worden van een bekende artiest over het algemeen niet makkelijk. Een artiest zal over bijzondere competenties moeten beschikken om door te kunnen breken als artiest. Daarnaast kan een beetje geluk helpen, zoals het mogelijk ontdekt worden door de juiste personen. De term artiest moet verder vrij algemeen gezien, worden, omdat de term betrekking kan hebben op verschillende artiesten, die op verschillende manieren optredens kunnen verzorgen. Er zijn dan ook veel verschillende soorten artiesten van onbekend, semi-bekend, redelijk bekend tot zeer bekend. Ondanks dat er veel bekende artiesten zijn in de wereld, zijn er nog veel meer onbekende artiesten, die ook gezien moeten worden als artiest. Daarnaast kan een artiest alleen bekend zijn binnen een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld onder jongeren. Een acteur of zanger kan dan ook een bekende artiest zijn onder jongeren, terwijl oudere mensen de artiest totaal niet kennen.

Wat doet een artiest

Het beroep artiest is dus niet eenduidig te omschrijven, omdat de term artiest breed gezien moet worden. Daarnaast is het zo dat niet alleen zangers, zoals volkszangers aangemerkt kunnen worden als artiest. Ook musici, gitaristen, deejays, pianisten en jazzmuzikanten kunnen aangemerkt worden als artiest. Andere vormen van artiesten zijn bijvoorbeeld acteurs, toneelspelers, goochelaars en cabaretiers. Omdat artiesten ook werkzaam kunnen zijn binnen de beeldende kunst is het zo dat sommige artiesten ook aangemerkt kunnen worden als beeldend kunstenaar. Beeldende kunst heeft betrekking op alle tastbare kunst. In de meeste gevallen betreft dit dan wel toegepaste beeldende kunst. Toegepaste beeldende kunst heeft bijvoorbeeld betrekking op acteurs en toneelspelers. Acteurs en toneelspelers zijn dan werkzaam binnen de toegepaste beeldende kunst. De toevoeging toegepaste kunst houdt in dat de kunstvorm niet alleen een artistieke waarde heeft. Niet toegepaste beeldende kunst (vrije beeldende kunst) heeft bijvoorbeeld betrekking op kunstschilders. Een kunstschilder kan over het algemeen niet aangemerkt worden als artiest. Het is dus niet zo dat alle beeldend kunstenaars aangemerkt kunnen worden als artiest. Beeldende kunst heeft ook geen betrekking op muziek of zang, omdat muziek en zang geen tastbare kunst zijn. Dit neemt niet weg dat muzikanten en zangers wel aangemerkt kunnen worden als artiest. De benaming artiest kan dus op verschillende manieren ingevuld worden. Daarnaast zijn er bijzondere vormen van artiesten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende straatartiesten, die overal wel te vinden zijn.

Bekende artiest worden

Het worden van een bekende artiest is voor veel mensen een droom, echter zal dit in de praktijk moeilijk zijn. Om te beginnen zul je als aanstaande artiest over unieke talenten moeten beschikken, die andere mensen aanspreekt, zodat je door kan breken als artiest. In veel gevallen is het worden van een bekende artiest niet alleen afhankelijk van je talent. Ook je persoonlijkheid, het uiterlijk en het wel of niet kunnen entertainen kunnen belangrijk factoren zijn als artiest. Daarnaast is het zo dat artiesten over het algemeen sterk afhankelijk zijn van de juiste mensen om eventueel te kunnen doorbreken als artiest. Denk hierbij aan het deelnemen aan talentenjachten, waarbinnen talentscouts zullen beoordelen of je over de juiste competenties en talent beschikt als artiest. Voor acteurs kan het belangrijk zijn om je aan te melden bij een casting director. In het algemeen is het zo dat artiesten veel moeten oefenen en over veel doorzettingsvermogen moeten beschikken. Daarnaast zul je als artiest een beetje geluk moeten hebben dat je met de juiste mensen in contact komt. Het worden van bekende artiest is niet onmogelijk, echter is dit niet heel makkelijk.

Werken als artiest

Tegenwoordig hebben artiesten veel meer mogelijkheden om door te breken dan vroeger het geval was. De meeste artiesten maken dan ook gebruik van sociale media, om zichzelf in de markt te zetten. Het opbouwen van volgers via sociale media kanalen is tegenwoordig belangrijk als artiest. De meeste producenten volgen ook de belangrijke artiesten via sociale media. Een artiest met veel volgers is meestal interessant voor commerciële partijen. Ook de bekende vloggers breken tegenwoordig redelijk vaak door als artiest op televisie. Dit is meestal het geval omdat vloggers de juiste doelgroep aanspreken. Artiesten die beschikken over veel volgers op sociale media zijn dan ook interessant voor programmamakers en producenten. Het is dus niet zo dat je alleen bekende artiest kan worden via de traditionele manieren. De meeste artiesten zijn dan ook zeer actief op de diverse sociale media kanalen. Bekende artiesten kunnen ook te maken hebben met een tourmanager. Een tourmanager is verantwoordelijk voor het organiseren van alle bijkomende randzaken.

Film: opleiding artiest

Film: werken als artiest

Opleidingen tot artiest

Er zijn geen voorbeelden te geven voor specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep artiest omdat de term artiest te algemeen is. Wel is het zo dat je als aanstaande artiest meestal binnen de creatieve opleidingen zal moeten zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een kunstenaarsopleiding, een zangopleiding, een toneelopleiding, een acteursopleiding of aan een muzikantenopleiding. Dit gaat meestal om een passende hbo-opleiding. Vanzelfsprekend is het niet zo dat alle artiesten beschikken over een gerichte hbo-opleiding. Een hbo-opleiding volgens is natuurlijk wel raadzaam. Op Hbo-niveau kun je bijvoorbeeld ook een andere richting op mocht de zangcarrière niet lukken. Op Hbo-niveau zijn veel banen beschikbaar. Welke opleiding het beste zal passen voor een aanstaande artiest is geheel afhankelijk van je eigen wensen en mogelijkheden. Zie voor meer informatie en mogelijke opleidingen de beroepen zangleraar, choreograaf, muziekleraar en het beroep songwriter. Welke opleiding het beste zal passen is afhankelijk van het vakgebied, waarbinnen je actief bent. Het worden van artiest is niet alleen afhankelijk van opleidingen. Ambitie en doorzettingsvermogen zijn meestal net zo belangrijk. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een artiest werkzaam kan zijn

Een artiest is bijna nooit in loondienst werkzaam, omdat de meeste artiesten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het een parttime artiest betreft die wellicht ook nog andere werkzaamheden uitvoert. Waar je precies werkzaam bent is verder niet zomaar aan te geven, omdat er veel verschillende artiesten zijn. Denk bijvoorbeeld aan popzangers, dansers, circusartiesten en aan violisten. Dit zijn allemaal voorbeelden van artiesten, die op verschillende manieren werkzaam zijn. Over het algemeen maken artiesten vaak gebruik van impresario's of van artiestenbemiddelaars, die de belangen behartigen van artiesten. Dit soort bedrijven zijn ook gespecialiseerd in het regelen van boekingen voor artiesten. Als artiest hoef je niet beroepsmatig werkzaam te zijn. De meeste artiesten zijn juist meer hobbymatig actief.

Competenties artiest

De belangrijkste competentie van een artiest is motivatie, omdat je zonder de juiste motivatie niet werkzaam kan zijn als artiest. Daarnaast moet een artiest over veel passie, energie en inspiratie beschikken. Ook doorzettingsvermogen is aan te merken als belangrijke competentie, omdat het artiestenbestaan over het algemeen niet heel makkelijk is. Ook het netwerken moet als artiest niet onderschat worden. Het leren kennen van de juiste vaklieden binnen de artiestenwereld is over het algemeen erg belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn lef, communicatie, samenwerken, voelsprieten, ontwikkeling, creativiteit, presteren en talent.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artiest

Het arbeidsmarktperspectief van een artiest is niet echt van toepassing, omdat de meeste artiesten aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer kan zijn eigen arbeidsmarktperspectief bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast is het zo dat lang niet alle artiesten te maken hebben met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Voor de meeste artiesten is het artiestenbestaan een aanvulling. De doorgroeimogelijkheden van een artiest moeten gezien worden in het doorbreken als artiest, waardoor het aantal boekingen zal toenemen. In dat geval zal ook de term influencer van toepassing zijn. Zoals eerder omschreven zal het worden van een bekende artiest over het algemeen niet heel makkelijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris artiest

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als artiest, omdat je meestal werkzaam zal zijn als ondernemer. Ook is het niet zomaar mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep artiest, omdat de meeste artiesten geen loon ontvangen maar een vergoeding voor hun diensten als ondernemer. Hoeveel deze vergoeding precies zal zijn is weer sterk afhankelijk van de soort artiest en de bekendheid als artiest. Grotere sterren kunnen veel geld verdienen, echter is dit lang niet voor alle artiesten het geval.

Eigen bedrijf starten als Artiest

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Artiest, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Artiest

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Artiest bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Artiest.

Mijnzzp.nl