Choreograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een choreograaf is gespecialiseerd in choreografie, wat gezien moeten worden als het bedenken en uitwerken van nieuwe danssoorten. Deze danssoorten kunnen betrekking hebben op allerlei soorten dansstijlen die gebruikt kunnen worden tijdens verschillende voorstellingen, zoals balletvoorstellingen, theatervoorstellingen of tijdens televisieprogramma's. De klassieke choreograaf wordt doorgaans geassocieerd met balletdansen, maar deze scheidslijn is dun te noemen, omdat de meeste choreografen ook gespecialiseerd zijn in andere dansvormen c.q. danstechnieken. Een choreograaf bedenkt niet alleen nieuwe dansen maar zal doorgaans ook de diverse dansers begeleiden, zodat de dans optimaal uitgevoerd wordt. Een choreograaf is niet te vergelijken met een dansleraar, omdat het niet de taak is van een choreograaf om mensen te leren dansen. Het is de taak van de choreograaf om dansers een nieuwe dans aan te leren. Een choreograaf helpt dus mensen die een bepaalde dans moeten aanleren omdat ze een voorstelling geven.

Het is bijvoorbeeld denkbaar dat acteurs zoals toneelacteurs voor een bepaalde toneelvoorstelling een nieuwe dans moeten aanleren. Het is de choreograaf die deze dans wellicht kan bedenken en uitwerken voor de producent en het is de choreograaf die de verschillende toneelspelers de dans zal aanleren. Ook andere acteurs kunnen te maken krijgen met een choreograaf als ze een dansvorm moeten aanleren. Choreografie heeft betrekking op een theatervorm c.q. theaterdans, wat gezien moet worden als de kunst van het opstellen van dansbewegingen voor optredens. Choreografie kan dan ook niet vergeleken worden met het vrij dansen, omdat choreografie juist betrekking heeft op voorstellingen waarbij vaste dansbewegingen toegepast worden.

Werkzaamheden choreograaf

Een choreograaf is dus verantwoordelijk voor het opstellen van dansbewegingen, die uiteindelijk een dans vormen. Naast het opstellen van de dansbewegingen zal de choreograaf de danser actief begeleiden tijdens het leerproces van de nieuwe dans. Een choreograaf is dus een expert op het gebied van professionele dansen, die ten uitvoer gebracht moeten worden tijdens een voorstelling. Dit soort dansen is meestal erg complex en moet nauwkeurig uitgevoerd worden.

Het bedenken van een nieuwe dans is voor een choreograaf doorgaans niet zo makkelijk, omdat deze met veel zaken rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het decor, wat van invloed kan zijn op de uiteindelijke dans, of het soort voorstelling. Het is belangrijk dat de dans past bij de voorstelling en dat de gekozen muziek ook past bij de voorstelling.

Beroep Choreograaf:

Opleidingen tot choreograaf

Wie een carrière ambieert als choreograaf kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding Dans (Choreografie of Theaterdans), die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. De Hbo-opleiding Dans (Choreografie of Theaterdans) is een opleiding die zeker niet onderschat moet worden en een strenge selectieprocedure kent. Tijdens de selectieprocedure zal je bijvoorbeeld een auditie moeten ondergaan en zal je motivatie ook meegewogen worden.

Bedrijven waar een choreograaf werkzaam kan zijn

Een choreograaf kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan theatergezelschappen en aan verschillende soorten productiemaatschappijen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een choreograaf werkzaam is als zelfstandig ondernemer.

Competenties choreograaf

Als choreograaf zijn er veel zaken belangrijk, zoals stressbestendigheid, doorzettingsvermogen en creativiteit en je moet flexibel zijn. Als choreograaf is het belangrijk om nooit op te geven, hoe moeilijk het vak soms ook kan zijn. Daarnaast ben je als choreograaf een aanspreekpunt voor diverse mensen en zal je min of meer over bepaalde managementvaardigheden moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als choreograaf

Het arbeidsmarktperspectief als choreograaf is moeilijk in te schatten, omdat dit deels afhankelijk zal zijn van je eigen ervaring en netwerk. Binnen de artiestenwereld is het natuurlijk belangrijk om de juiste mensen te kennen om je arbeidskansen te vergroten. De doorgroeimogelijkheden als choreograaf zijn sterk afhankelijk van je eigen netwerk en bewezen diensten. Naamsbekendheid als choreograaf zal in de meeste gevallen resulteren in grotere opdrachten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris choreograaf

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als choreograaf voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Wat een choreograaf precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep op verschillende niveaus voorkomt. Daarnaast zijn er redelijk veel choreografen werkzaam als zelfstandig ondernemer, die wellicht met een vaste prijs werken.

Mijnzzp.nl