Choreograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een choreograaf is gespecialiseerd in choreografie, wat gezien moet worden als het bedenken en uitwerken van nieuwe danssoorten. Deze danssoorten kunnen betrekking hebben op verschillende soorten dansstijlen, die gebruikt kunnen worden tijdens verschillende voorstellingen, zoals balletvoorstellingen, theatervoorstellingen of tijdens televisieprogramma's. De klassieke choreograaf wordt doorgaans geassocieerd met balletdansen, maar deze scheidingslijn is dun te noemen, omdat de meeste choreografen ook gespecialiseerd zijn in andere dansvormen of danstechnieken. Een choreograaf bedenkt niet alleen nieuwe dansen maar zal doorgaans ook de diverse dansers begeleiden, zodat de dans optimaal uitgevoerd wordt. Een choreograaf kan niet vergeleken worden met een dansleraar, omdat het niet de taak is van een choreograaf om mensen te leren dansen. Het is de taak van de choreograaf om nieuwe dansen te bedenken en om dansers de nieuwe dans aan te leren. Een choreograaf helpt dus mensen die een bepaalde dans moeten aanleren, omdat ze een voorstelling geven. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat acteurs, zoals toneelacteurs, voor een bepaalde toneelvoorstelling een nieuwe dans moeten aanleren. Het is de choreograaf die deze dans zal bedenken en uitwerken voor de producent, en het is de choreograaf die de verschillende toneelspelers de dans zal aanleren. Ook andere acteurs kunnen te maken krijgen met een choreograaf als ze een dansvorm moeten aanleren. Choreografie heeft betrekking op een theatervorm of theaterdans, wat gezien moet worden als de kunst van het opstellen van dansbewegingen voor optredens. Choreografie kan dan ook niet vergeleken worden met het vrij dansen, omdat choreografie juist betrekking heeft op voorstellingen waarbij vaste dansbewegingen toegepast worden.

Een choreograaf is dus verantwoordelijk voor het opstellen van dansbewegingen, die uiteindelijk een dans vormen. Naast het opstellen van de dansbewegingen zal de choreograaf de danser actief begeleiden tijdens het leerproces van de nieuwe dans. Een choreograaf is dus een expert op het gebied van professionele dansen, die ten uitvoer gebracht moeten worden tijdens een voorstelling. Dit soort dansen is meestal complex en moet nauwkeurig uitgevoerd worden. Het bedenken van een nieuwe dans is voor een choreograaf over het algemeen niet zo makkelijk, omdat deze met veel zaken rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het decor, wat van invloed is op de uiteindelijke dans, of aan de soort voorstelling. Het is belangrijk dat de dans past bij de voorstelling en dat de gekozen muziek past bij de voorstelling. Als choreograaf zal je over het algemeen te maken krijgen met verschillende dansers die een theatervoorstelling moeten geven. Deze dansers zijn in de meeste gevallen geselecteerd door de casting director. Deze dansers maken dan onderdeel uit van de casting. Het is aan de choreograaf om alle castingleden alle kunsten van de toegepaste dansen bij te brengen. Het is niet zo dat choreograaf alleen te maken krijgt met professionele dansers. Een choreograaf kan ook te maken krijgen met acteurs, toneelspelers en andere soorten artiesten, die voor een bepaalde voorstelling moeten dansen.

Choreograaf en audities

Het is denkbaar dat de casting director tijdens de audities gebruikmaakt van een choreograaf. In dat geval kan de choreograaf ook aangemerkt worden als talentscout. Als talentscout ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van alle verschillende auditie deelnemers met betrekking tot het dansgedeelte. In dat geval zal de choreograaf ook verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van passende muziek die past bij het scenarioscript of toneelscript. Casting directors maken over het algemeen gebruik van een choreograaf, omdat het beoordelen van dansers om specifieke kennis vraagt. Andere werkzaamheden van een choreograaf zijn het overleggen met de regisseur met betrekking tot passende kostuums voor de dansers en het overleggen over het decor. Dit is belangrijk, omdat dansers sterk afhankelijk zijn van het decor qua vrije dansruimte.

Werkzaamheden van een choreograaf:

  • Het bedenken en uitwerken van nieuwe dansen
  • Het helpen selecteren van passende muziek
  • Het trainen en coachen van dansers
  • Het eventueel selecteren van dansers (auditie)
  • Het overleggen met de regisseur
  • Het overleggen met decorbouwers

Wat doet een choreograaf:

Beroep Choreograaf:

Opleidingen tot choreograaf

Wie een carrière ambieert als choreograaf kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding Dans (Choreografie of Theaterdans), die ongeveer vier jaar in beslag zal nemen. De Hbo-opleiding Dans (Choreografie of Theaterdans) is een opleiding die zeker niet onderschat moet worden en een strenge selectieprocedure kent. Tijdens de selectieprocedure zal je bijvoorbeeld een auditie moeten ondergaan en zal je motivatie ook meegewogen worden. Over het algemeen zal een choreograaf over veel danservaring moeten beschikken om te kunnen werken als choreograaf. Het worden van choreograaf is dus niet alleen afhankelijk van het opleidingsniveau. Het is ook denkbaar dat een ervaren danser zich opgewerkt heeft tot choreograaf. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een choreograaf werkzaam kan zijn

Een choreograaf kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan theatergezelschappen, theater- en dansopleidingen, dansstudio's en aan verschillende soorten productiemaatschappijen. Daarnaast is het denkbaar dat een choreograaf werkzaam is als ondernemer. In dat geval kan een choreograaf bijvoorbeeld bekende artiesten begeleiden.

Competenties choreograaf

De belangrijkste competentie van een choreograaf is de algemene kennis van choreografie. Zonder uitgebreide kennis van choreografie is het niet mogelijk om te werken als choreograaf. Daarnaast kunnen inspiratie en motivatie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Ook het kunnen coachen is over het algemeen belangrijk als choreograaf. Omdat choreografen regelmatig samenwerken met verschillende vaklieden, zoals dirigenten, lichttechnici en geluidstechnici, kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, doorzettingsvermogen, creativiteit, flexibiliteit en stressbestendigheid. Daarnaast ben je als choreograaf een aanspreekpunt voor diverse mensen en zul je min of meer over bepaalde managementvaardigheden moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als choreograaf

Het arbeidsmarktperspectief als choreograaf is moeilijk in te schatten, omdat dit deels afhankelijk zal zijn van je eigen ervaring en netwerk. Binnen de artiestenwereld is het natuurlijk belangrijk om de juiste mensen te kennen om je arbeidskansen te vergroten. De doorgroeimogelijkheden als choreograaf zijn sterk afhankelijk van je eigen netwerk en bewezen diensten. Naamsbekendheid als choreograaf zal meestal leiden tot grotere opdrachten. Het is denkbaar dat een choreograaf ook werkzaam is als dansleraar.

Arbeidsvoorwaarden en salaris choreograaf

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als choreograaf voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Wat een choreograaf precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep op verschillende niveaus voorkomt. Daarnaast zijn er redelijk veel choreografen werkzaam als zelfstandig ondernemer, die wellicht met een vaste prijs werken.

Read this information on Choreographer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Choreograf auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Coreografo en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Choreograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Choreograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl