Balletdanser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep balletdanser
Wat doet een balletdanser
Werken als balletdanser
Meedoen aan talentshows en castings
Hoe noem je een mannelijke balletdanser?
Taken als balletdanser:
Film: balletdanser worden
Film: beantwoorden van vragen
Opleidingen tot balletdanser
Bedrijven waar een balletdanser werkzaam kan zijn
Competenties balletdanser
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als balletdanser
Arbeidsvoorwaarden en salaris balletdanser
Eigen bedrijf starten als Balletdanser
Boekhoudprogramma vergelijken Balletdanser

Beroep balletdanser

Een balletdanser is een danseur of danseuse die danspassen combineert met vloeiende bewegingen zoals het draaien en springen. Ballet is een vorm van theater waarbij dans het belangrijkste onderdeel is. Met behulp van speciaal gecomponeerde muziek, kostuums en decors wordt er een bepaalde sfeer overgebracht bij de toeschouwers. Een balletdanser is een danser of danseres die beroepsmatig of hobbymatig ballet danst. Vroeger bestond er alleen klassieke ballet. Hierbij werd er gedanst op klassieke muziek. Tegenwoordig bestaat er naast klassiek ballet ook modern ballet. Deze vorm van ballet is ontstaan na de opkomst van de moderne muziek. Bij ballet staan expressie, bewegingsvrijheid en abstractie centraal. Echter naast een choreografie heeft een balletstuk een muzikale compositie en een grafische vormgeving wat zich uit in de kostuums en de decors. Ballet is een ingewikkelde en veeleisende dansvorm. Een goede balletdanser heeft dan ook vaak jaren training gevolgd om de specifieke danstechniek te kunnen beheersen. In de volksmond wordt een balletdanseres vaak een ballerina genoemd. Echter wordt er in de geschiedenis van het ballet vaak een andere benaming gebruikt. Balletdansers krijgen een benaming die gerelateerd is aan het geslacht van de danser. Een mannelijke balletdanser wordt een danseur genoemd en een balletdanseres een danseuse. De balletdansers van tegenwoordig brengen voorstellingen waarbij er gebruik wordt gemaakt van zowel klassieke als hedendaagse dans. Het hedendaagse ballet kenmerkt zich aan een combinatie van verschillende dansstijlen. Vanzelfsprekend is het beroep balletdanser aan te merken als bijzonder beroep. Als balletdanser zal je over veel doorzettingsvermogen, energie en passie moeten beschikken.

Wat doet een balletdanser

Als balletdanser dans je op speciaal voor ballet gecomponeerde muziek. Bij het balletdansen combineer je de danspassen met vloeiende beweging zoals sprongen en draaien. Als balletdanser draag je vaak speciale kostuums die ervoor zorgen dat je beschikt over een optimale bewegingsvrijheid. Ballet wordt vaak gebruikt bij diverse muziektheatervoorstellingen. Naast dans wordt en dan ook gebruikgemaakt van muziek en zang. Zo kan een operazanger zingen tijdens de uitvoering van een muziektheaterstuk. Een balletdans wordt ontworpen door een choreograaf en niet door een dansleraar. Een choreograaf is gespecialiseerd in het ontwerpen en uitwerken van dansvormen. Een balletdanser kan ook vaak aangemerkt worden als toneelspeler. Dit omdat een balletdanser vaak een bepaald verhaal verteld waarbij er naast dans vaak ook gebruik wordt gemaakt van lichaamstaal en mimiek. Dit zie bijvoorbeeld bij een muziektheatervoorstelling in de vorm van een opera of een operette. Een balletdanser is dus een danser die gespecialiseerd is in het dansen in een balletstuk.

Werken als balletdanser

Als balletdanser zullen je werkzaamheden altijd betrekking hebben op dans. Deze dansvorm kan gebaseerd zijn op klassieke muziek, maar ook op moderne muziek. Als balletdanser beweeg je op een ritmische manier. Tijdens het dansen maken balletdansers gebruik van non-verbale communicatie en maken gebruik van hun mimiek en lichaamstaal. Balletdansers bekleden vaak een rol in een muziektheaterstuk. Balletdansers werken dan vaak samen met diverse musici zoals violisten, slagwerkers en vocalisten. De dans die wordt uitgevoerd wordt altijd ontworpen door een choreograaf. Echter kan een balletdanser soms zelf aangemerkt worden als dansleraar. Dit omdat een geoefende balletdanser soms de choreografie aan kan leren aan andere balletdansers. Om een beroepsmatige balletdanser te kunnen worden, gaan er vaak jaren van oefening en training vooraf.

Meedoen aan talentshows en castings

Het is als danser en dus ook als balletdanser belangrijk dat je meedoet aan talentenshows en castings. Dit omdat een producent van een bepaalde muziektheatervoorstelling vaak op zoek is naar specifieke dansers. Veel balletdansers zullen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Dit omdat producenten theaterproducenten vaak op zoek zijn naar specifieke dansers. Als balletdanser kun je jezelf dan tijdelijk uitlenen om te dansen in een specifieke muziektheatervoorstelling. Wanneer je ervoor kiest om een professionele dansopleiding te gaan volgen en jezelf specialiseert als balletdanser is het nog niet vanzelfsprekende dat je ook daadwerkelijk werk zal hebben als balletdanser.

Hoe noem je een mannelijke balletdanser?

Een mannelijke balletdanser wordt een danseur genoemd en een balletdanseres een danseuse of ballerina. Het beroep van balletdanser is niet geslachtsgebonden, dus zowel mannen als vrouwen kunnen aangemerkt worden als balletdanser. Een leidinggevende balletdanser noemt men ook wel een balletmeester. De term balletmeester is van toepassing op mannen en vrouwen.

Taken als balletdanser:

  • het maken van danspassen en vloeiende beweging op muziek.
  • het gebruikmaken van non-verbale communicatie.
  • een rol aannemen binnen een muziektheatervoorstelling.
  • naast zingen eveneens toneelspelen.

Film: balletdanser worden

Film: beantwoorden van vragen

Opleidingen tot balletdanser

Als balletdanser is het van belang dat je over de juiste danstechnieken beschikt. Wanneer je al op jonge leeftijd een carrière als balletdanser ambieert, kun je auditie doen aan de balletacademie. Naast dat men dan nog op de basisschool zit, krijgt men een aantal keren per week balletles. Met name voor vrouwen, is het op later leeftijd lastig om te worden toegelaten tot de balletacademie. Dit omdat er weinig tot geen fouten gemaakt mogen worden en je moet beschikken over perfect gevormde spieren. Bij ballet dans je bijvoorbeeld vaak op de toppen van je tenen. Hiervoor draag je tijdens het dansen speciale spitzen, maar het vergt veel van de kracht van je tenen. Echter, het kan maken van de keuze om een professionele balletdanser op jonge leeftijd een lastige keuze zijn. Ook op later leeftijd zijn er mogelijkheden om een opleiding tot balletdanser te gaan volgen. Je kunt dan de klassieke dansopleiding aan het conservatorium gaan volgen. Om toe gelaten te worden tot deze opleiding is minimaal een Havo- of een Mbo-diploma niveau vier vereist. Bovendien zul je om toegelaten te worden tot deze opleiding auditie moeten doen. Ook kun je een opleiding gaan volgen aan de klassieke dansvakopleiding in Amsterdam. Hier heb je eveneens een Havo- of Mbo- diploma voor nodig om te worden toegelaten en zul je eveneens auditie moeten doen. Naast het doen van auditie zal er ook vaak een medische test worden afgenomen. Wanneer je werkzaam bent als zzp’er zal je ook over voldoende kennis met betrekking tot administratie en boekhouding moeten beschikken. Dit omdat je dan zelf vaak zorg moet dragen omtrent zaken als facturen en dergelijke.

Bedrijven waar een balletdanser werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een balletdanser vaak worden aangemerkt als zelfstandig ondernemer. Dit wil zeggen dat een balletdanser vaak te maken heeft met een contract als ondernemer. Je kunt dan bijvoorbeeld werkzaam in een specifieke muziektheatervoorstelling. Als professioneel balletdanser kun je eveneens werkzaam zijn voor een theaterproducent. Tevens is het zo dat professionele balletdansers werkzaam zijn voor meerdere opdrachtgevers. Naast een rol in een bepaalde theaterproductie kunnen zij ook dansen in het nationaal ballet. Ook kan het zijn dat je jezelf regelmatig uitleent als balletdanser aan de filmindustrie. Dit omdat er regelmatig dansfilms worden gemaakt waarin balletdans voorkomt. Bovendien kun je als balletdanser werkzaam zijn als dansleraar. Je kunt dan jouw vaardigheden met betrekking tot ballet overbrengen op personen die graag ballet willen leren dansen. Om als balletdanser over voldoende dansopdrachten te beschikken zal een professionele balletdanser vaak aangesloten zijn bij een impresariaat.

Competenties balletdanser

De belangrijkste competentie van een professionele balletdanser is motivatie. Zonder de juiste motivatie zal je namelijk nooit een professionele balletdanser worden. Bovendien moet je als balletdanser beschikken over voldoende doorzettingsvermogen. Om uiteindelijk een professionele balletdanser te kunnen worden zul je veel en vaak moeten oefenen en trainen. Als balletdanser gaan er vaak weken of maanden training vooraf aan de uitvoering van een dansvoorstelling of een muziektheatervoorstelling. Omdat je als balletdanser vrijwel nooit alleen op zal treden, maar onderdeel uitmaakt van een dansgroep is het van belang dat je over voldoende communicatieve vaardigheden beschikt. Ook zul je als professionele balletdanser vaak een contract hebben met een producent. Hierbij speelt contractmanagement een belangrijke rol. Ander belangrijke kernwoorden als balletdanser zijn passie, ritme, flexibiliteit, samenwerken, presteren, muziek en stressbestendigheid. Ook is het belangrijk om te kunnen netwerken wanneer je als balletdanser werkzaam bent als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als balletdanser

Het arbeidsperspectief van een balletdanser kun je zeer gering noemen. Het is namelijk niet voor veel balletdansers weggelegd om een carrière als professionele balletdanser op te bouwen. Als balletdanser is het dan ook belangrijk om veel te trainen. Dit om te zorgen dat je over de juiste technieken beschikt en zorgt voor een goede opbouw van je spieren. De doorgroeimogelijkheden van een balletdanser moeten worden gezien in het opbouwen van naamsbekendheid. Door een goede naamsbekendheid te hebben neemt de kans op opdrachten toe. Bovendien is het belangrijk om als balletdanser mee te doen aan castings wanneer je een carrière als professionele balletdanser ambieert. Deze castings staan onder leiding van een casting director. Goede balletdansers kunnen eveneens werkzaam zijn op een andere manier. Hierbij kun je denken aan het werken in een dansschool waarbij balletdans wordt gegeven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris balletdanser

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als balletdanser, omdat je meestal werkzaam zal zijn als ondernemer. Ook is het niet zomaar mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep balletdanser, omdat de meeste balletdansers geen loon ontvangen maar een vergoeding voor hun diensten als ondernemer. Hoeveel deze vergoeding precies zal zijn is weer sterk afhankelijk van de soort balletdanser en de bekendheid. Grotere balletdansers kunnen veel geld verdienen, echter is dit lang niet voor alle balletdansers het geval.

Eigen bedrijf starten als Balletdanser

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Balletdanser, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Balletdanser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Balletdanser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Balletdanser.

Mijnzzp.nl