Violist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep violist
Wat doet een violist
Wat is een viool
Film: beroep violist
Film: violist
Opleidingen tot violist
Bedrijven waar een violist werkzaam kan zijn
Competenties violist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als violist
Arbeidsvoorwaarden en salaris violist
Eigen bedrijf starten als Violist
Boekhoudprogramma vergelijken Violist

Beroep violist

Een violist is een muzikant of musicus die de viool bespeelt. Een viool is een muziekinstrument dat toebehoort tot de snaarinstrumenten en bespeeld wordt door middel van een strijkstok. De strijkstok die de violist gebruikt brengt de uiteindelijke trillingen voort, die de klank bepalen. Er bestaan verschillende soorten snaarinstrumenten binnen de vioolfamilie, zoals de viool, de altviool, de cello en de contrabas. De viool zelf is het kleinste snaarinstrument binnen de vioolfamilie. Als een snaarinstrument met de vingers bespeeld wordt spreekt men ook wel van pizzicato. Pizzicato is een term om aan te geven dat een snaarinstrument juist met de vingers bespeeld wordt en niet met een strijkstok. Een andere benaming voor pizzicato is ook wel het tokkelen. Over het algemeen zal een violist niet tokkelen maar een strijkstok gebruiken, afhankelijk van de muzikant en soort muziek. Een violist zal dan ook de strijkstok gebruiken om de snaren van een viool in trilling te brengen, zodat de gewenste klank en muziek ontstaat. De contrabas is het grootste snaarinstrument binnen de vioolfamilie en geeft de laagste klank. Een viool is voorzien van vier snaren en heeft het hoogste bereik van alle snaarinstrumenten binnen de vioolfamilie. Het geluid (de klank) van een viool wordt versterkt door de klankkast, net zoals bij andere akoestische snaarinstrumenten, zoals de gitaar. De viool wordt in tegenstelling tot veel andere snaarinstrumenten bespeeld door de viool te klemmen tussen de kin en de schouder. Een violist kan optreden binnen verschillende muziek samenstellingen, maar komt het vaakst voor binnen een symfonieorkest. Een symfonieorkest is een orkest dat over het algemeen klassieke muziek zal spelen. Een violist die onderdeel uitmaakt van een symfonieorkest zal meestal onder leiding staan van de concertmeester. Een concertmeester is de aanvoerder van de eerste violen en heeft binnen een symfonieorkest een belangrijke functie.

Wat doet een violist

Een violist is dus een muzikant, die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als musicus. Een musicus is een muzikant, die minimaal over een opleiding aan een conservatorium zal beschikken. Als een musicus niet beroepsmatig werkzaam is, kan ook de benaming amateurmusicus van toepassing zijn. Als violist zal je over het algemeen spelen binnen een symfonieorkest waarbij je onder leiding staat van de concertmeester. Enkele taken van een concertmeester zijn het afstemmen van de muziekinstrumenten, het overleggen met de dirigent en het overleggen met het orkestbestuur. Binnen een symfonieorkest zal je over het algemeen alleen te maken krijgen met klassieke composities. Het is niet zo dat violisten alleen muziek kunnen maken binnen een symfonieorkest. Een violist kan ook optredens verzorgen samen met een pianist of bijvoorbeeld optreden als straatartiest. Over het algemeen zal een violist niet snel snel beroepsmatig actief zijn binnen een symfonieorkest, omdat het worden van professioneel violist niet makkelijk is. Dit is ook het geval als we spreken van andere muzikanten en musici.

Wat is een viool

Een viool is in de meeste gevallen een akoestisch muziekinstrument, maar er bestaan tegenwoordig ook elektrische violen. Ondanks dat er tegenwoordig ook elektrische violen zijn worden ze niet veel gebruikt en al helemaal niet binnen de symfonieorkesten. Ook bestaan er enkele violen, die voorzien zijn van vijf snaren in plaats van vier snaren. De klassieke viool is een akoestisch snaarinstrument dat bestaat uit vier snaren. Violen zijn bijzondere muziekinstrumenten, omdat volgens kenners een viool pas zijn mooiste klanten geeft als deze lang bespeeld is door één of meerdere violisten. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen dat oude violen zo kostbaar zijn. De bekendste violenbouwer is de Italiaanse Antonio Stradivarius, die leefde van circa 1644 tot en met 1737. Het ontwerpen en bouwen van violen is aan te merken als ambachtswerk dat alleen uitgevoerd kan worden door gespecialiseerde muziekinstrumentenmakers.

Film: beroep violist

Film: violist

Opleidingen tot violist

Wie een carrière ambieert als violist kan het beste kiezen voor een opleiding aan een conservatorium. Een andere mogelijkheid is het volgens van privé-lessen bij een muziekleraar. Over het algemeen is het verstandig om een opleiding te kiezen aan een conservatorium, omdat je hierdoor uiteindelijk aangemerkt kan worden als musicus. Welke opleiding het beste zal passen is ook afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een violist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een violist werkzaam zijn als ondernemer of werkzaam zijn als amateurmusicus. Dit neemt niet weg dat een violist werkzaam kan zijn binnen een beroepsorkest. Denk bijvoorbeeld aan een beroepsorkest zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast kan een violist beroepsmatig werkzaam zijn binnen Defensie. Defensie maakt op verschillende manieren gebruik van beroepsorkesten. In de meeste gevallen zal een violist niet beroepsmatig werkzaam zijn. Dit neemt niet weg dat amateurmusici wel aangesloten kunnen zijn bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat. Daarnaast kan een violist werkzaam zijn als zelfstandig artiest.

Competenties violist

De belangrijkste competenties van een violist zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten, zoals de viool, niet altijd even makkelijk is. Met andere woorden zal een violist over voldoende motivatie moeten beschikken. Omdat je als violist in de meeste gevallen samen muziek maakt met verschillende andere muzikanten kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Daarnaast zijn inspiratie en creativiteit over het algemeen belangrijke competenties van een violist. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, talent, ambitie, aanpassingsvermogen, plezier en professionaliteit. Als je beroepsmatig werkzaam bent kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als violist

Het arbeidsmarktperspectief van een violist is over het algemeen niet goed te noemen, omdat er relatief gezien niet veel beroepsmusici zijn. Het arbeidsmarktperspectief is ook sterk afhankelijk van het talent, omdat voor goede musici meestal wel een baan te vinden is vroeg of laat. Daarnaast kan een violist andere werkzaamheden uitvoeren, zoals het geven van muziekles. De doorgroeimogelijkheden van een violist moeten gezien worden in het verkrijgen van een betaalde baan. Daarnaast kan de functie concertmeester binnen een symfonieorkest aangemerkt worden als het doorgroeien. Over het algemeen zal het doorgroeien als violist in de praktijk niet makkelijk zijn. De meeste muzikanten zijn verder niet beroepsmatig actief.

Arbeidsvoorwaarden en salaris violist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als violist, omdat de meeste violisten niet beroepsmatig werkzaam zullen zijn. Veruit de meeste muzikanten zijn hobbymatig actief en niet beroepsmatig. Daarnaast zullen de arbeidsvoorwaarden binnen een symfonieorkest anders liggen dan binnen een muziekschool. Het is ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep.

Eigen bedrijf starten als Violist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Violist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Violist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Violist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Violist.

Mijnzzp.nl