Muziekinstrumentenmaker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep muziekinstrumentenmaker
Wat doet een muziekinstrumentenmaker
Werken als muziekinstrumentenmaker
Onderhoud muziekinstrumenten
Bedrijf starten als zelfstandig muziekinstrumentenmaker
Film: muziekinstrumentenmaker:
Film: reparatie muziekinstrument:
Opleidingen tot muziekinstrumentenmaker
Bedrijven waar een muziekinstrumentenmaker werkzaam kan zijn
Competenties muziekinstrumentenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muziekinstrumentenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris muziekinstrumentenmaker
Eigen bedrijf starten als Muziekinstrumentenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Muziekinstrumentenmaker

Beroep muziekinstrumentenmaker

Een muziekinstrumentenmaker is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het maken, onderhouden en repareren van muziekinstrumenten. Of een muziekinstrumentmaker ook daadwerkelijk muziekinstrumenten zal ontwerpen en opbouwen kan per muziekinstrumentenmaker verschillen. In de meeste gevallen zal een muziekinstrumentenmaker muziekinstrumenten alleen repareren en onderhouden voor klanten. Reparaties en onderhoud aan muziekinstrumenten is iets, wat overgelaten moet worden aan een gespecialiseerde muziekinstrumentmaker, die precies weet hoe een instrument het beste onderhouden of gerepareerd kan worden. Een muziekinstrumentenmaker kan gespecialiseerd zijn in verschillende muziekinstrumenten, zoals een piano of blaasinstrument, of is gespecialiseerd in meerdere muziekinstrumenten. Dit kan wel per muziekinstrumentenmaker verschillen, omdat het werken aan muziekinstrumenten om gespecialiseerde ambachtslieden vraagt, waarbij ervaring en kennis een grote rol spelen. Het beroep muziekinstrumentenmaker is aan te merken als bijzonder beroep, omdat het specialistische werkzaamheden betreft, die niet zomaar door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Vooral het kunnen ontwerpen en opbouwen van muziekinstrumenten moet aangemerkt worden als echte ambacht. Lang niet alle muziekinstrumentenmakers maken zelfstandig muziekinstrumenten, omdat tegenwoordig de meeste muziekinstrumenten op industriële schaal seriematig gemaakt worden. Dit neemt niet weg dat een muziekinstrumentenmaker nog steeds aangemerkt kan worden als ambachtsman. Ook het kunnen onderhouden en repareren van muziekinstrumenten vraagt om specifieke kennis, ondanks dat de meeste muziekinstrumentenmakers niet zelfstandig muziekinstrumenten ontwerpen en opbouwen.

Wat doet een muziekinstrumentenmaker

Een muziekinstrumentenmaker kan dus in de meeste gevallen aangemerkt worden als ambachtsman. Als muziekinstrumentenmaker zal je meestal te maken krijgen met verschillende muzikanten en musici, die verschillende instrumenten kunnen bespelen. Denk bijvoorbeeld aan piano's, gitaren, drumstellen, dwarsfluiten, trombones en violen. Daarnaast is het denkbaar dat een muziekinstrumentenmaker te maken krijgt met bijzondere muziekinstrumenten, zoals een orgel. Met welk muziekinstrument een muziekinstrumentenmaker precies te maken krijgt, is afhankelijk van de specialisatie, omdat het werken aan piano's bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken kan worden met het werken aan blaasinstrumenten. Daarnaast is het zo dat muzikanten gebruiken kunnen maken van moderne muziekinstrumenten. Denk bijvoorbeeld aan toetsenisten, die ook gebruik kunnen maken van een keyboard. Het werken aan elektronische keyboards betreft ook andere werkzaamheden dan het werken aan de klassieke muziekinstrumenten. Zoals eerder omschreven moet het beroep muziekinstrumentenmaker dus vrij algemeen gezien worden, omdat niet alle muziekinstrumentenmakers zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden.

Werken als muziekinstrumentenmaker

Een muziekinstrumentenmaker is een vakman die gespecialiseerd is in het bouwen en vervaardigen van muziekinstrumenten. Het werk van een muziekinstrumentenmaker omvat het hele proces van het maken van een instrument, vanaf het selecteren van de juiste materialen tot het afwerken van het instrument. Ze werken vaak met hout, metaal, kunststof en andere materialen om de verschillende onderdelen van het instrument te vormen en samen te stellen. Muziekinstrumentenmakers hebben een diepgaand begrip van de akoestische principes en technieken die nodig zijn om instrumenten te maken die een optimale klank produceren. Ze werken nauw samen met muzikanten om hun specifieke behoeften en voorkeuren te begrijpen, en passen hun vaardigheden toe om instrumenten te creëren die aan die eisen voldoen. Dit kan het aanpassen van bestaande modellen omvatten of het ontwikkelen van geheel nieuwe instrumenten.

Onderhoud muziekinstrumenten

Alle muziekinstrumenten hebben over het algemeen regelmatig onderhoud nodig. Het is niet zo dat alleen piano's onderhoud nodig hebben. Ook blaasinstrumenten en strijkinstrumenten hebben onderhoud nodig. Het laten repareren van een muziekinstrument is vaak een samenspel tussen de muzikant en de muziekinstrumentenmaker. De muzikant geeft de klachten en/of wensen aan en de muziekinstrumentenmaker voert deze vervolgens uit. Voor veel muzikanten is een instrument erg belangrijk en vooral persoonlijk. Het afstellen en onderhouden van muziekinstrumenten is dan ook precisiewerk en maatwerk. Tijdens het onderhoud zal de muziekinstrumentenmaker het instrument uitgebreid controleren en indien nodig bijstellen, zoals de kleppen, of het instrument schoonmaken.

Bedrijf starten als zelfstandig muziekinstrumentenmaker

Onder de muziekinstrumentenmaker zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die vaak vanuit een werkplaats werken en daar de juiste gereedschappen en materialen hebben staan om een muziekinstrument te kunnen onderhouden of repareren. Bij grotere instrumenten kan de muziekinstrumentenmaker ook op locatie werkzaam zijn, zoals bij een vleugel of een piano. Het vak van muziekinstrumentenmaker leert men over het algemeen in de praktijk van een ervaren vakman, die de gezel muziekinstrumentenmaker alle kneepjes van het vak aanleert. De opdrachten komen vaak van particulieren, artiesten of muziekscholen. De meeste muziekinstrumentenmakers beschikken ook over een winkel waar nieuwe of gebruikte muziekinstrumenten verkocht worden. Om te kunnen werken als muziekinstrumentenmaker moet er sprake zijn van voldoende passie. Daarnaast kunnen muziekinstrumentenmaker in de meeste gevallen aangemerkt worden als muzikant. Dit is belangrijk, omdat een goede muziekinstrumentenmaker ook muziekinstrumenten moet testen voordat ze teruggaan naar de klanten.

Film: muziekinstrumentenmaker:

Film: reparatie muziekinstrument:

Opleidingen tot muziekinstrumentenmaker

Er zijn voor zover wij weten geen opleidingsmogelijkheden via gewone scholen voor het beroep muziekinstrumentenmaker. In Amsterdam is er een Mbo-school die de richting pianotechnicus aanbiedt op niveau drie. Er zijn natuurlijk meerde disciplines als het op muziekinstrumenten maken of onderhouden aankomt, zoals vioolbouwers, orgelbouwers en gitaarbouwers. Naast het kunnen bouwen of onderhouden van muziekinstrumenten bestaat het beroep uit andere onderdelen, zoals het kunnen taxeren van instrumenten en het kunnen adviseren van klanten. Het is mogelijk dat een leerling muziekinstrumentenmaker alle kneepjes in de praktijk zal aanleren van een ervaren muziekinstrumentenmaker, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Er is ook een Nederlandse vereniging voor muziekinstrumentenmakers. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie als muziekinstrumentenmaker.

Bedrijven waar een muziekinstrumentenmaker werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat de meeste muziekinstrumentenmakers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep muziekinstrumentenmaker komt niet veel voor in loondienst. Daarnaast is het denkbaar dat een muziekinstrumentenmaker aangemerkt kan worden als middenstander. Dit is het geval als een muziekinstrumentenmaker ook beschikt over een eigen muziekwinkel, waarbinnen ook muziekinstrumenten verkocht worden.

Competenties muziekinstrumentenmaker

De belangrijkste competentie van een muziekinstrumentenmaker is de vakinhoudelijke kennis van muziekinstrumenten, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als muziekinstrumentenmaker. Daarnaast moet een muziekinstrumentenmaker aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende opdrachtgevers. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, vakkennis, inzicht, commercieel, plannen, nauwkeurigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muziekinstrumentenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van een muziekinstrumentenmaker is niet echt van toepassing, omdat de meeste muziekinstrumentenmakers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Als ondernemer zal je zelf het arbeidsmarktperspectief moeten opbouwen door het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Het is denkbaar dat een muziekinstrumentenmaker ook in loondienst werkzaam is. Dit neemt niet weg dat de meeste muziekinstrumentenmakers aangemerkt moeten worden als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een muziekinstrumentenmaker moeten gezien worden in het starten van een eigen reparatieatelier en het opbouwen van een goede naam. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn niet zomaar aan te geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris muziekinstrumentenmaker

Omdat wij er vanuit gaan dat je als zelfstandig ondernemer werkzaam zal, zijn bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris als muziekinstrumentenmaker is niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van je opdrachten en verkopen. Wat een muziekinstrumentenmaker precies zal verdienen is verder dan ook niet zomaar aan te geven.

Eigen bedrijf starten als Muziekinstrumentenmaker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Muziekinstrumentenmaker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Muziekinstrumentenmaker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Muziekinstrumentenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Muziekinstrumentenmaker.

Mijnzzp.nl