Pianotechnicus

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep pianotechnicus
Wat doet een pianotechnicus
Onderhoud muziekinstrumenten
Onderhoud piano's en vleugels
Film: vakopleiding piano technicus
Opleidingen tot pianotechnicus
Bedrijven waar een pianotechnicus werkzaam kan zijn
Competenties pianotechnicus
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pianotechnicus
Arbeidsvoorwaarden en salaris pianotechnicus
Eigen bedrijf starten als Pianotechnicus
Boekhoudprogramma vergelijken Pianotechnicus

Beroep pianotechnicus

Een pianotechnicus is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het restaureren en het stemmen van piano's en/of vleugels. Over het algemeen zal een pianotechnicus zelf geen nieuwe piano's of vleugels bouwen, maar deze wel onderhouden en/of restaureren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het restaureren van klankkasten of aan het restaureren van het mechaniek. Ook houtbewerking met betrekking tot piano's en vleugels behoort tot de werkzaamheden van een pianotechnicus. Als pianotechnicus voer je dus verschillende werkzaamheden uit die met piano's en vleugels te maken hebben. Over het algemeen zal een pianotechnicus veel vanuit zijn eigen werkplaats werken, echter kan een pianotechnicus ook op locatie werkzaam zijn als dit mogelijk is. De werkzaamheden van een pianotechnicus betreffen in alle gevallen zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan ambachtslieden zoals een pianotechnicus. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een pianotechnicus het beste omschrijven als het verrichten van stem- en onderhoudswerkzaamheden aan piano's en eventueel ook aan vleugels. Als pianotechnicus zal je in de meeste gevallen ingeschakeld worden om piano's te stemmen, echter moet het vakgebied van een pianotechnicus veel breder gezien worden, omdat een pianotechnicus ook andere werkzaamheden kan uitvoeren aan piano's. Als pianotechnicus zal je over het algemeen met verschillende soorten opdrachtgevers te maken krijgen, zoals particulieren, muziekscholen, theaters en conservatoriums, die in veel gevallen gebruikmaken van piano's. Naast het uitvoeren van stem- en onderhoudswerkzaamheden kan een pianotechnicus verantwoordelijk zijn voor het adviseren van klanten over het onderhoud van piano's. Het is denkbaar dat een pianotechnicus ook te maken kan hebben met andere muziekinstrument als instrumentenmaker.

Wat doet een pianotechnicus

Een pianotechnicus is dus een muziekinstrumentenmaker die zich gespecialiseerd heeft in het onderhouden van piano's. De meeste muziekinstrumenten kunnen zelf door muzikanten gestemd worden. Piano's en vleugels moeten over het algemeen gestemd door een specialist, namelijk de pianotechnicus of pianostemmer. Een piano of vleugel moet over het algemeen twee keer per jaar gestemd worden. De meeste mensen laten hun piano of vleugel na de zomer en na de winter stemmen. Dit is het geval, omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid van grote invloed zijn op de zuiverheid van piano's. Ook de mate waarin de piano's gebruikt worden is van grote invloed op het onderhouden en dus het stemmen van het muziekinstrument. Een pianotechnicus voert meestal meer werkzaamheden uit dan alleen het stemmen van een piano of vleugel. Denk bijvoorbeeld ook aan het vervangen van bepaalde onderdelen of aan het vervangen van pianosnaren. Over het algemeen komt een pianotechnicus voor kleine reparaties of het stemmen van een piano of vleugel bij de mensen thuis, en worden de meer ingewikkelde reparaties of renovaties uitgevoerd in de werkplaats van de pianotechnicus. Het is voor pianisten heel belangrijk dat ze gebruik kunnen maken van een goede en vooral zuivere piano of vleugel.

Onderhoud muziekinstrumenten

Muziekinstrumenten hebben regelmatig onderhoud nodig. Dit speelt niet alleen bij piano's of vleugels. Denk bijvoorbeeld ook aan orgels, trombones, violen en aan fluiten. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende muziekinstrumenten, die op verschillende manieren behoefte kunnen hebben aan onderhoud. Het zijn over het algemeen de muzikanten of musici die precies doorhebben wanneer een muziekinstrument niet meer gebruikt kan worden, zoals deze behoort gebruikt te kunnen worden. In de meeste gevallen kan een muzikant of musicus dit soort onderhoudswerkzaamheden niet zelf uitvoeren, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. Dit is vooral het geval als we spreken van piano's en vleugels. Piano's en vleugels zijn slag-, snaar- en toetsinstrumenten, die uit veel verschillende onderdelen bestaan.

Onderhoud piano's en vleugels

Ook piano's en vleugels moeten dus onderhouden worden door de juiste ambachtslieden. Dit is het geval omdat piano's en vleugels complexe muziekinstrumenten zijn, die voorzien van veel verschillende onderdelen die kunnen slijten. Daarnaast kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen goed schoongemaakt moeten worden. Dit is vooral het geval met betrekking tot het klavier (toetsenbord). Afhankelijk van het gebruik kan een piano of vleugel ook toe zijn aan groot technisch onderhoud. Dit is meestal het geval na een periode van ongeveer vijf tot tien jaar. Groot technisch onderhoud is vaak nodig als bepaalde onderdelen versleten raken, waardoor een piano of vleugel niet meer goed gebruikt kan worden. In dat geval is het op een goede manier stemmen van piano's en vleugels lastig. Ook zal de kwaliteit van de klank vaak afnemen als onderdelen versleten raken. In alle gevallen is het dus raadzaam om een pianotechnicus in te schakelen.

Film: vakopleiding piano technicus

Opleidingen tot pianotechnicus

Wie een carrière ambieert als pianotechnicus en een passende opleiding zoekt kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding pianotechnicus. Tijdens deze opleiding leer je zelfstandig werken aan piano's en vleugels, zoals het renoveren en stemmen. Daarnaast is er tijdens deze opleiding veel aandacht voor het zelfstandig ondernemen, omdat relatief veel mensen met deze opleiding vroeg of laat hun eigen bedrijf willen starten. Als gezel pianotechnicus zal je meestal een beroepsopleiding volgen, waarbinnen je onder begeleiding staat van een ervaren pianotechnicus, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende pianotechnicus. Zie voor meer informatie ook de vereniging voor pianotechnici Nederland.

Bedrijven waar een pianotechnicus werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een pianotechnicus redelijk vaak werkzaam zijn als ondernemer. Dit neemt niet weg dat beroep pianotechnicus ook voorkomt in loondienst. Wel is het zo dat de meeste pianotechnici uiteindelijk een eigen onderneming willen opstarten als ze over voldoende praktijkervaring beschikken. Daarnaast kan een pianotechnicus werkzaam zijn voor een instrumentenwinkel.

Competenties pianotechnicus

De belangrijkste competentie van een pianotechnicus is in de eerste plaats je vakinhoudelijke kennis, omdat het werken aan een piano of vleugel specialistenwerk is dat niet door iedereen uitgevoerd kan worden. Daarnaast zul je communicatief gezien sterk onderlegd moeten zijn, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Daarnaast speelt klantvriendelijkheid binnen dit beroep een grote rol. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt. Ook moet een pianotechnicus aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, vakmanschap, energie, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pianotechnicus

Het arbeidsmarktperspectief als pianotechnicus is over het algemeen matig te noemen. Er zijn niet veel vacatures te vinden voor het beroep pianotechnicus. De meeste mensen die actief zijn binnen dit beroep zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en werken niet in loondienst. De doorgroeimogelijkheden als pianotechnicus moeten dan ook gezien worden in het starten van een eigen onderneming. Ook het mogen uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan muziekinstrumenten van belangrijke artiesten kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pianotechnicus

Een pianotechnicus die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen onder de cao muziekinstrumenten vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden opgenomen zijn afhankelijk van de werkgever. Een pianotechnicus die werkzaam is in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Wat een zelfstandig werkende pianotechnicus precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven. Dit is geheel afhankelijk van het aantal en soort opdrachten en verdere onkosten.

Eigen bedrijf starten als Pianotechnicus

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Pianotechnicus, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Pianotechnicus

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Pianotechnicus bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Pianotechnicus.

Mijnzzp.nl