Fluitist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een fluitist is een muzikant die de fluit bespeelt. In de meeste gevallen zal een fluitist de dwarsfluit bespelen, maar het kan ook gaan om een blokfluit. Daarnaast bestaan er andere soorten fluiten zoals de piccolo, de altfluit en basfluit. Een dwarsfluit behoort toe tot de blaasinstrumenten binnen de categorie houtblaasinstrumenten, ondanks dat de meeste dwarsfluiten niet meer van hout gemaakt worden maar van metaal. Omdat de dwarsfluit vroeger van hout gemaakt werd is de dwarsfluit nog steeds opgenomen in de categorie houtblaasinstrumenten. Een fluitist zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een speler van de dwarsfluit. Een dwarsfluit bestaat uit een lang smalle rechte buis die bestaat uit drie onderdelen: het kopstuk, het middenstuk met kleppen en het voetje. Een fluitist is een muzikant die zelfstandig muziek maakt, of muziek maakt binnen een orkest dat bestaat uit verschillende muzikanten. In veel gevallen zal een fluitist klassieke muziek maken, echter kan dit per fluitist verschillen omdat een fluitist geen onderdeel uit hoeft te maken van een orkest. Een andere benaming voor een dwarsfluit kan ook zijn fluit. De benaming dwarsfluit is van toepassing op een fluit, omdat een fluitist een dwarsfluit dwars zal bespelen. Zoals eerder omschreven bestaan er verschillen fluiten die aangemerkt kunnen worden als muziekinstrument. De blokfluit en de dwarsfluit zijn de meest bekende vormen van fluiten. Het beroep fluitist moet vrij algemeen gezien worden, omdat een fluitist verschillende muziekinstrumenten kan bespelen als muzikant.

Fluitisten kunnen solo-optredens verzorgen of maken onderdeel uit van een groter geheel, zoals een symfonieorkest of een harmonieorkest waarbinnen meerdere muzikanten spelen. De klassieke dwarsfluit is één van de oudste instrumenten en kan eigenlijk niet los gezien worden van klassieke muziek. Fluitisten zijn dan ook een belangrijk onderdeel binnen de klassiek muziek, net zo als bijvoorbeeld de trombonisten, de drummers en de pianisten die allemaal onder leiding staan van een dirigent.

Het leren bespelen van een fluit zoals de dwarsfluit is over het algemeen een kwestie van veel oefenen en doorzetten. De meeste muzikanten beginnen hun carrière op de blokfluit en groeien later door tot een ander instrument zoals de dwarsfluit. Een blokfluit is net zo als de dwarsfluit een houtblaasinstrument, waardoor de overgang naar een ander blaasinstrument redelijk makkelijk kan verlopen. Ondanks dat de meeste dwarsfluiten tegenwoordig bestaan uit metaal kiezen steeds meer fluitisten voor een houten dwarsfluit, omdat de klank van een houten dwarsfluit beter is volgens de kenners.

Berdien Stenberg:

Klassieke muziek:

Opleidingen tot fluitist

Wie een fluit wenst te leren spelen kan kiezen voor diverse opleidingen, zoals een interne opleiding bij een muziekvereniging, een opleiding aan een speciale fluitschool of kan kiezen voor privélessen van een muziekdocent. Daarnaast kan er gekozen worden voor een opleiding aan een conservatorium als iemand zich verder wenst te ontwikkelen.

Bedrijven waar een fluitist werkzaam kan zijn

Een fluitist is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven maar is eerder werkzaam als zelfstandig ondernemer. Dit betreft dan over het algemeen professionele solofluitlisten, die een goede naam opgebouwd hebben. De meeste fluitisten zullen echter niet beroepsmatig werkzaam zijn maar eerder hobbymatig. Veruit de meeste muzikanten zijn geen beroepsmuzikant. Als een fluitist of muzikant in het algemeen werkzaam is als beroepsmuzikant noemt men een muzikant ook wel een musicus.

Competenties fluitist

De belangrijkste competenties als fluitist zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten zoals de blokfluit en de dwarsfluit niet altijd even makkelijk zal zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, talent, ambitie en creativiteit. Als een fluitist in een band of andere muzieksamenstelling speelt zoals een symfonieorkest of harmonieorkest is het wel erg belangrijk dat de fluitist goed kan samenwerken met andere muzikanten en dat de instructies van de dirigent opgevolgd worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fluitist

Het arbeidsmarktperspectief als fluitist is niet echt van toepassing, omdat veruit de meeste muzikanten niet beroepsmatig werkzaam zijn als muzikant of musicus. Alleen de beste muzikanten maken over het algemeen kans op een betaalde baan als muzikant. Denk hierbij aan een symfonieorkest of bijvoorbeeld aan de marinierskapel of aan de luchtmachtkapel. De doorgroeimogelijkheden als fluitist moeten dan ook gezien worden in het verkrijgen van een betaalde baan als beroepsmuzikant.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fluitist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste fluitisten hobbymatig actief zullen zijn als muzikant en niet beroepsmatig. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat er relatief gezien niet veel beroepsmuzikanten zijn.

Mijnzzp.nl