Fluitist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep fluitist
Wat doet een fluitist
Werken als fluitist
Film: fluitist
Film: klassieke muziek
Opleidingen tot fluitist
Bedrijven waar een fluitist werkzaam kan zijn
Competenties fluitist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fluitist
Arbeidsvoorwaarden en salaris fluitist
Eigen bedrijf starten als Fluitist
Boekhoudprogramma vergelijken Fluitist

Beroep fluitist

Een fluitist is een muzikant die de fluit bespeelt. In de meeste gevallen zal een fluitist de dwarsfluit bespelen, maar het kan ook gaan om een blokfluit. Daarnaast bestaan er andere soorten fluiten zoals de piccolo, de altfluit en basfluit. Een dwarsfluit behoort toe tot de blaasinstrumenten binnen de categorie houtblaasinstrumenten, ondanks dat de meeste dwarsfluiten niet meer van hout gemaakt worden maar van metaal. Omdat de dwarsfluit vroeger van hout gemaakt werd is de dwarsfluit nog steeds opgenomen in de categorie houtblaasinstrumenten. Een fluitist zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een speler van de dwarsfluit. Een dwarsfluit bestaat uit een lange smalle rechte buis die bestaat uit drie onderdelen: het kopstuk, het middenstuk met kleppen en het voetje. Een fluitist is een muzikant die zelfstandig muziek maakt, of muziek maakt binnen een orkest dat bestaat uit verschillende muzikanten. In veel gevallen zal een fluitist klassieke muziek maken, echter kan dit per fluitist verschillen omdat een fluitist geen onderdeel uit hoeft te maken van een orkest. Een andere benaming voor een dwarsfluit kan ook zijn fluit. De benaming dwarsfluit is van toepassing op een fluit, omdat een fluitist een dwarsfluit overdwars zal bespelen. Zoals eerder omschreven bestaan er verschillende fluiten die aangemerkt kunnen worden als muziekinstrument. De blokfluit en de dwarsfluit zijn de meest bekende vormen van fluiten. Het beroep fluitist moet vrij algemeen gezien worden, omdat een fluitist verschillende muziekinstrumenten kan bespelen als muzikant. Daarnaast is het zo dat fluitisten op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn als muzikant. De meeste fluitisten zijn net zoals andere muzikanten niet beroepsmatig actief als muzikant. Als een fluitist beroepsmatig actief is als fluitist kan ook de benaming beroepsmusicus of musicus van toepassing zijn. In dat geval maak je meestal onderdeel uit van een orkest of andere soorten muziekgezelschap.

Wat doet een fluitist

Fluitisten kunnen solo-optredens verzorgen of maken onderdeel uit van een groter geheel, zoals een symfonieorkest of een harmonieorkest waarbinnen meerdere muzikanten spelen. De klassieke dwarsfluit is één van de oudste instrumenten en kan eigenlijk niet los gezien worden van klassieke muziek. Fluitisten zijn dan ook een belangrijk onderdeel binnen de klassieke muziek, net zo als bijvoorbeeld de trombonisten, de drummers en de pianisten die allemaal onder leiding staan van een dirigent. Het leren bespelen van een fluit zoals de dwarsfluit is over het algemeen een kwestie van veel oefenen en doorzetten. De meeste muzikanten beginnen hun carrière op de blokfluit en groeien later door tot een ander instrument zoals de dwarsfluit. Een blokfluit is net zo als de dwarsfluit een houtblaasinstrument, waardoor de overgang naar een ander blaasinstrument redelijk makkelijk kan verlopen. Ondanks dat de meeste dwarsfluiten tegenwoordig bestaan uit metaal kiezen steeds meer fluitisten voor een houten dwarsfluit, omdat de klank van een houten dwarsfluit beter is volgens de kenners.

Werken als fluitist

Zoals eerder omschreven zal je als fluitist over het algemeen onderdeel uitmaken van een groter geheel, zoals van een symfonieorkest of harmonieorkest. In dat geval hebben de verschillende muzikanten of musici te maken met een dirigent. Een dirigent moet gezien worden als muzikaal leider, die verantwoordelijk is voor het aansturen van alle muzikanten. Zonder dirigent is het niet mogelijk om binnen een symfonieorkest of harmonieorkest op een goede manier samen te spelen. Het is de dirigent die ervoor zal zorgen dat de compositie op de juiste manier gespeeld wordt door alle muzikanten. Als een fluitist solo-optredens geeft, kan ook de algemene term artiest van toepassing zijn. Dit betreft vaak bekende fluitisten, die beschikken over uniek talent. In de praktijk is het zo dat de meeste fluitisten onderdeel uitmaken van een groter geheel. Het is niet zo dat fluitisten alleen spelen binnen symfonieorkesten of harmonieorkesten. Denk bijvoorbeeld ook aan kerkdiensten, (koor)concerten en aan bruiloften.

Film: fluitist

Film: klassieke muziek

Opleidingen tot fluitist

Wie een fluit wenst te leren spelen kan kiezen voor diverse opleidingen, zoals een interne opleiding bij een muziekvereniging, een opleiding aan een speciale fluitschool of kan kiezen voor privélessen van een muziekdocent. Daarnaast kan er gekozen worden voor een opleiding aan een conservatorium als iemand zich verder wenst te ontwikkelen. Welke opleiding het beste zal passen is ook afhankelijk van het niveau. Professionele musici beschikken in de meeste gevallen allemaal over een conservatorium opleiding. Het leren bespelen van een fluit is niet alleen afhankelijk van het opleidingsniveau. Ook motivatie en doorzettingsvermogen zijn belangrijke woorden voor een fluitist. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een fluitist werkzaam kan zijn

Een beroepsmatige fluitist zal in veel gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan fluitisten die onderdeel uitmaken van een beroepsorkest. De meeste fluitisten zijn niet beroepsmatig actief en moeten eerder aangemerkt worden als amateurmuzikant. Veruit de meeste muzikanten zijn geen beroepsmuzikant. Als een fluitist of muzikant werkzaam is als beroepsmuzikant noemt men de muzikant ook wel een musicus. De meeste fluitisten zullen echter niet beroepsmatig werkzaam zijn maar eerder hobbymatig. Het is wel denkbaar dat een fluitist ingehuurd kan worden via een artiestenbemiddelaar of impresariaat. Een fluitist kan ook werkzaam zijn voor een conservatorium en muziekles geven.

Competenties fluitist

De belangrijkste competenties van een fluitist zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten, zoals de blokfluit en de dwarsfluit niet altijd even makkelijk is. Ook inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als fluitist. Ook communicatie is aan te merken als belangrijke competentie. Dit is het geval, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende andere muzikanten. Als een fluitist in een band of andere muzieksamenstelling speelt, zoals een symfonieorkest of harmonieorkest, is het belangrijk dat de fluitist goed kan samenwerken met andere muzikanten en met de dirigent. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, talent, ambitie, oefenen en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fluitist

Het arbeidsmarktperspectief van een fluitist is niet echt van toepassing, omdat veruit de meeste muzikanten niet beroepsmatig werkzaam zijn als musicus. Alleen de beste muzikanten maken over het algemeen kans op een betaalde baan als muzikant. Denk hierbij aan een symfonieorkest of bijvoorbeeld aan de marinierskapel of aan de luchtmachtkapel. De doorgroeimogelijkheden van een fluitist moeten dan ook gezien worden in het verkrijgen van een betaalde baan als beroepsmuzikant. In de praktijk zal dit over het algemeen behoorlijk moeilijk zijn. Het netwerken en blijven oefenen is als fluitist en andere soort muzikant in de meeste gevallen belangrijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fluitist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste fluitisten hobbymatig actief zullen zijn als muzikant en niet beroepsmatig. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat er relatief gezien niet veel beroepsmuzikanten zijn.

Eigen bedrijf starten als Fluitist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Fluitist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Fluitist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fluitist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Fluitist.

Mijnzzp.nl