Drummer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een drummer is een muzikant die een drumstel of trommel bespeelt, inclusief eventueel bijhorende slaginstrumenten zoals bekkens, de tamboerijn, buisklokken, de triangel, woodblocks en de bekende koebel. Drumstel is een verzamelnaam van slagwerkinstrumenten die in zijn geheel door een persoon (de drummer) bespeeld kunnen worden. Een drumstel en de trommel behoren tot de membranofonen. Membranofonen zijn muziekinstrumenten die geluid produceren door middel van een gespannen vel, die trillingen voortbrengen als ze aangeslagen worden door een drumstok of hand. Een andere benaming hiervoor is ook wel geslagen membranofonen. Naast geslagen membranofonen bestaan er indirect geslagen membranofonen. Indirect geslagen membranofonen worden bijvoorbeeld bespeeld door middel van snaren die het vel aanraken of door middel van strijken op het vel. Het vel (membraan) van een drumstel of trommel wordt aan de bovenkant van de trommel opgespannen waardoor de holle vorm van de trommel als klankkast zal fungeren. Welke toonhoogte een trommel precies heeft is afhankelijk van de spanning van het membraan, de vorm van de trommel en de gebruikte materialen. Hoe groter de trommel is en hoe dieper de trommel is, hoe lager de klank zal zijn.

Een drummer is een brede muzikant omdat hij of zij gebruik kan maken van verschillende soorten slagwerkinstrumenten, die ook op verschillende manieren bespeeld kunnen worden. Naast de bekende drumstokken kan een drummer gebruik maken van de bekende brushes of kwastjes om een trommel te bespelen. Brushes worden gebruikt door een drummer omdat deze een zachtere en langere klank geven dan drumstokjes. Brushes worden vooral binnen jazzbands redelijk vaak gebruikt, omdat ze passen binnen de muziekstijl. Naast de bekekene drumstokjes maakt een drummer veel gebruik van voetpedalen, waarmee de bass drums bediend worden. Een bass drum kenmerkt zich door zijn lage klank.

De oorsprong van een drumstel zoals wij die vandaag de dag kennen komt oorspronkelijk vanuit de trommel. Trommels zijn populaire slagwerkinstrumenten binnen fanfares, omdat muzikanten regelmatig muziekoptochten moeten lopen. Een drummer kan tijdens een optocht niet met een compleet drumtoestel lopen, waardoor hij of zij gebruik zal maken van losse trommels. In de loop der jaren is de losse trommel uitgebouwd tot de bekende drumtoestellen. Een drumtoestel bestaat uit verschillende soorten slagwerkinstrumenten, afhankelijk van de muzikant en de soort muziek. De basisopstelling van een drumtoestel bestaat uit crashbekken, de floor trommel, de trommels, de bass drum, de snaredrum (kleine trom) en de hihat (bekkens).

Als drummer ben je in veel gevallen een belangrijk onderdeel van de muziekvoorstelling en soms prominent aanwezig. De meeste muziekbands, fanfares en orkesten kunnen niet optreden zonder één of meerdere goede drummers. De meeste drummers zijn niet beroepsmatig werkzaam maar eerder hobbymatig, op enkele uitzonderingen na. Het drummen is dan ook een geliefde hobby voor veel muzikanten.

Drum solo:

Drummer:

Opleidingen tot drummer

Er bestaan verschillende geschikte opleidingen voor het beroep drummer, die sterk afhankelijk zijn van de wensen. Als het gaat om een beroepsmuzikant of musicus kan er het beste gekozen worden voor een opleiding aan een conservatorium. In de meeste gevallen zal een aanstaande drummer eerst kiezen voor een fanfare of muziekkorps, waarbinnen ook aandacht zal zijn voor leerlingen. Als een drummer voldoende kennis en ervaring opgedaan heeft kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een opleiding aan een conservatorium of andere muziekschool.

Bedrijven waar een drummer werkzaam kan zijn

Een drummer werkt over het algemeen niet voor bedrijven, omdat de meeste drummers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast is het zo dat veruit de meeste muzikanten hobbymatig actief zijn en niet beroepsmatig. Een afgestudeerde drummer kan wel privéles geven of les geven aan een muziekschool.

Competenties drummer

De belangrijkste competenties als drummer zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten zoals een drumtoestel niet altijd even makkelijk zal zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, talent, ambitie en creativiteit. Als een drummer in een band of ander soort orkest speelt is het erg belangrijk dat de drummer beschikt over goede communicatieve vaardigheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drummer

Het arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een drummer, omdat de meeste beroeps drummers werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het zo zijn dat een drummer helemaal niet beroepsmatig actief is. De doorgroeimogelijkheden als drummer moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam waardoor er meer vraag zal zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris drummer

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een drummer, omdat een drummer in de meeste gevallen werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Als ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep daarom niet mogelijk. Een goede drummer zal doorgaans een vergoeding krijgen per optreden. Hoe groot deze vergoeding precies zal zijn is ook weer sterk afhankelijk van de naamsbekendheid.

Mijnzzp.nl