Drummer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep drummer
Wat doet een drummer
Drummer worden
Film: drummer
Film: drummer
Opleidingen tot drummer
Bedrijven waar een drummer werkzaam kan zijn
Competenties drummer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drummer
Arbeidsvoorwaarden en salaris drummer
Eigen bedrijf starten als Drummer
Boekhoudprogramma vergelijken Drummer

Beroep drummer

Een drummer is een muzikant die een drumstel of trommel bespeelt, inclusief eventueel bijhorende slaginstrumenten zoals bekkens, de tamboerijn, buisklokken, de triangel, woodblocks en de bekende koebel. Drumstel is een verzamelnaam van slagwerkinstrumenten die in zijn geheel door een persoon (de drummer) bespeeld kunnen worden. Een drumstel en de trommel behoren tot de membranofonen. Membranofonen zijn muziekinstrumenten die geluid produceren door middel van een gespannen vel, die trillingen voortbrengen als ze aangeslagen worden door een drumstok of hand. Een andere benaming hiervoor is ook wel geslagen membranofonen. Naast geslagen membranofonen bestaan er indirect geslagen membranofonen. Indirect geslagen membranofonen worden bijvoorbeeld bespeeld door middel van snaren die het vel aanraken of door middel van strijken op het vel. Het vel (membraan) van een drumstel of trommel wordt aan de bovenkant van de trommel opgespannen waardoor de holle vorm van de trommel als klankkast zal fungeren. Welke toonhoogte een trommel precies heeft, is afhankelijk van de spanning van het membraan, de vorm van de trommel en de gebruikte materialen. Hoe groter de trommel is en hoe dieper de trommel is, hoe lager de klank zal zijn. Een drummer is een brede muzikant omdat hij of zij gebruik kan maken van verschillende soorten slagwerkinstrumenten, die ook op verschillende manieren bespeeld kunnen worden. Naast de bekende drumstokken kan een drummer gebruikmaken van de bekende brushes of kwastjes om een trommel te bespelen. Brushes worden gebruikt door een drummer omdat deze een zachtere en langere klank geven dan drumstokjes. Brushes worden vooral binnen jazzbands redelijk vaak gebruikt, omdat ze passen binnen de muziekstijl. Naast de bekende drumstokjes maakt een drummer veel gebruik van voetpedalen, waarmee de bass drums bediend worden. Een bass drum kenmerkt zich door zijn lage klank.

Wat doet een drummer

Als drummer ben je dus een muzikant en kan je meestal aangemerkt worden als artiest. Als drummer ben je in veel gevallen een belangrijk onderdeel van de muziekvoorstelling en soms prominent aanwezig. De meeste muziekbands, fanfares en orkesten kunnen niet optreden zonder één of meerdere goede drummers. De meeste drummers zijn niet beroepsmatig werkzaam maar eerder hobbymatig, op enkele uitzonderingen na. Het drummen is dan ook een geliefde hobby voor veel muzikanten. De oorsprong van een drumstel, zoals wij die tegenwoordig kennen, komt oorspronkelijk vanuit de trommel. Trommels zijn populaire slagwerkinstrumenten binnen fanfares, omdat muzikanten regelmatig een muziekoptocht moeten lopen. Een drummer kan tijdens een optocht niet met een compleet drumtoestel lopen, waardoor hij of zij gebruikmaakt van losse trommels. In de loop van de jaren is de losse trommel uitgebouwd tot de bekende drumtoestellen. Een drumtoestel bestaat uit verschillende soorten slagwerkinstrumenten, afhankelijk van de muzikant en de soort muziek. De basisopstelling van een drumtoestel bestaat uit crashbekken, de floor trommel, de trommels, de bass drum, de snaredrum (kleine trom) en de hihat (bekkens). In sommige gevallen kan een slagwerker ook de xylofoon bespelen.

Drummer worden

Het beroep drummer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat drummers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn als muzikant. Denk bijvoorbeeld aan drummers die onderdeel uitmaken van een popgroep, of aan drummers die spelen binnen een jazzband. Waar een drummer precies zal spelen is meestal afhankelijk van de persoonlijke muzieksmaak. Zoals eerder aangeven moeten de meeste drummers aangemerkt worden als amateurmuzikant, die hobbymatig actief zijn. Als drummer zal je in de meeste gevallen muziek maken in samenspel met zangers, gitaristen, trombonisten, saxofonisten en eventuele fluitisten. Dit kan per band of orkest verschillen, omdat de soort muziek zal bepalen met welke muzikanten een drummer precies zal samenwerken. Als drummer kan het ook voorkomen dat je werkzaam bent binnen de kleinkunst. In dat geval zal je bijvoorbeeld een cabaretier ondersteunen tijdens cabaretvoorstellingen. Cabaretiers en andere soorten artiesten maken regelmatig gebruik van verschillende muzikanten. Denk bijvoorbeeld ook aan pianisten, die een extra dimensie geven aan een voorstelling. Het is dus niet zo dat alle muzikanten onderdeel uitmaken van een popgroep, band of orkest.

Film: drummer

Film: drummer

Opleidingen tot drummer

Er bestaan verschillende geschikte opleidingen voor het beroep drummer, die sterk afhankelijk zijn van de wensen. Als het gaat om een beroepsmuzikant of musicus kan er het beste gekozen worden voor een opleiding aan een conservatorium. In de meeste gevallen zal een aanstaande drummer eerst kiezen voor een fanfare of muziekkorps, waarbinnen ook aandacht zal zijn voor leerlingen. Als een drummer voldoende kennis en ervaring opgedaan heeft kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een opleiding aan een conservatorium of andere muziekschool. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een drummer werkzaam kan zijn

Over het algemeen moeten professionele drummers aangemerkt worden als ondernemer. Het beroep drummer komt bijna niet voor in loondienst. Dit is bijvoorbeeld alleen het geval als we spreken van een beroepsorkest. Daarnaast is het zo dat de meeste drummers hobbymatig actief zijn. Het is wel denkbaar dat een drummer ook aangemerkt kan worden als muziekleraar. In dat geval ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het leren drummen aan nieuwe muzikanten binnen een fanfare of binnen een muziekschool. Waar een drummer precies zal werken is meestal afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties als muzikant. Als muzikant kan je ook aangesloten zijn bij een artiestenbemiddelaar.

Competenties drummer

De belangrijkste competenties van een drummer zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten, zoals een drumtoestel, niet altijd even makkelijk is. Ook inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als drummer. Omdat drummers in veel gevallen onderdeel uitmaken van een groter geheel zal je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, ritme, energie, passie, talent, ambitie en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als drummer

Het arbeidsmarktperspectief is niet van toepassing op een drummer, omdat de meeste beroepsdrummers werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het zo zijn dat een drummer helemaal niet beroepsmatig actief is. De doorgroeimogelijkheden als drummer moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam waardoor er meer vraag zal zijn. Ook het deelnemen aan talentenshows als band kan helpen bij het mogelijk doorgroeien als artiest.

Arbeidsvoorwaarden en salaris drummer

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een drummer, omdat een drummer in de meeste gevallen werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Als ondernemer bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep daarom niet mogelijk. Een goede drummer zal doorgaans een vergoeding krijgen per gegeven optreden. Hoe groot deze vergoeding precies zal zijn is ook weer sterk afhankelijk van de naamsbekendheid.

Eigen bedrijf starten als Drummer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Drummer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Drummer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Drummer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Drummer.

Mijnzzp.nl