Xylofoon docent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een xylofoon docent geeft muziekles aan muzikanten, musici en muziekleerlingen die de xylofoon willen leren bespelen. De xylofoon behoort tot de gestemde slagwerkinstrumenten en bestaat uit een reeks houten staven. De term xylon stamt uit het Grieks, wat staat voor hout. Een xylofoon bestaat over het algemeen uit twee rijen houten staven, die opgespannen zijn aan touw. De achterste rij van een xylofoon kan gezien worden als de zwarte toetsen van een piano en de voorste rij als de witte toetsen. Andere instrumenten die veel weg hebben van een xylofoon zijn de vibrafoon, de marimba, de balafoon en de glockenspiel. Een glockenspiel heeft veel weg van een xylofoon, met het belangrijke verschil dat deze is opgebouwd is met metalen staven in plaats van houten staven. Een xylofoon is een slagwerkinstrument en is meestal populair onder drummers. De xylofoon behoort tot de gestemde slagwerkinstrumenten, die vaste melodieën maken. Dit in tegenstelling tot ongestemde slagwerkinstrumenten, zoals een drumstel, de grote trom, de tamboerijn en de tomtoms. Een xylofoon wordt bespeelt door middel van één of meerde speciale stokken, die mallet genoemd worden. Een mallet is een speciaal ontwikkelde drumstok, die aan het uiteinde voorzien is van half hard materiaal, zoals eboniet, nylon of andere soorten materiaal. Er bestaan veel verschillende soorten mallets, die qua vorm en hardheid nogal kunnen verschillen. Het leren bespelen van een xylofoon is net zo als bij andere muziekinstrumenten een kwestie van muziekkennis, ervaring en veel oefenen. De meeste xylofoon muzikanten beginnen met twee stokken en kunnen uiteindelijk doorgroeien tot het spelen van een xylofoon met vier stokken. De meeste xylofoon docenten zijn zelf muzikant of musici binnen een fanfare of orkest en geven muziekles aan leerlingen. De xylofoon is aan te merken als bijzonder muziekinstrument, omdat xylofonen niet veel voorkomen. In de meeste gevallen worden xylofonen gebruikt binnen orkesten of harmonieën.

Een xylofoon docent is dus een muziekleraar, die zich gespecialiseerd heeft in het geven van muziekles met betrekking tot de xylofoon. Als xylofoon docent kan je privéles geven aan muzikanten, werkzaam zijn voor een muziekschool of werkzaam zijn voor een conservatorium. Zoals eerder omschreven kunnen de meeste xylofoon docenten ook aangemerkt worden als muzikant of musicus, die bijvoorbeeld intern leerlingen zullen opleiden. De xylofoon behoort tot de slagwerkinstrumenten net zo als het drumstel. Met andere woorden zal een xylofoon docent ook verschillende andere slagwerkinstrumenten kunnen bespelen. Het leren bespelen van een xylofoon is meestal voorbehouden aan slagwerkers die zich verder willen specialiseren. Vooral binnen orkesten is de xylofoon vaak onmisbaar. Met de xylofoon kunnen de meest mooie solovoorstellingen geven worden als aanvulling geeft op de compositie.

Xylofonisten maken dus meestal een belangrijk onderdeel uit van harmonieën en symfonieorkesten. Harmonieën en symfonieorkesten maken gebruik van verschillende slagwerkers, die verschillende muziekinstrumenten bespelen, zoals de drum, de pauken en de triangel. Het bespelen van de triangel behoort over het algemeen ook toe tot de werkzaamheden van de xylofonist. De triangel is een metalen slagwerkinstrument dat behoort tot de klasse idiofonen. Idiofoon heeft betrekking op muziekinstrumenten, die van nature klankrijk zijn. Zoals eerder omschreven kunnen xylofonisten op verschillende manieren optreden. Denk bijvoorbeeld aan een xylofonist, die samen muziek maakt met een pianist.

Xylofoon muziek:

Opleidingen tot xylofoon docent

Wie een carrière ambieert als xylofoon docent kan het besten kiezen voor een opleiding aan een conservatorium. Dit is wel persoonlijk, omdat ook een muziekleraar in sommige gevallen aangemerkt kan worden als xylofoon docent. Daarnaast kan het gaan om ervaren xylofonisten, die leerlingen van een harmonie intern opleiden. Officieel gezien moet een docent aangemerkt kunnen worden als leerkracht. Met andere woorden is het niet zo dat alle muziekleraren zich zomaar docent mogen noemen. De term xylofoon docent houdt bijvoorbeeld in dat de betreffende leerkracht ook moet beschikken over didactische vaardigheden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een xylofoon docent werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een xylofoon docent werkzaam zijn voor een conservatorium of voor een muziekschool. Daarnaast kan een xylofoon docent werkzaam zijn op reguliere scholen als muziekdocent. Als een xylofoon docent privéles zal geven kan een xylofoon docent in sommige gevallen ook aangemerkt worden als ondernemer. Het is ook denkbaar dat een xylofoon docent les geeft aan muziekleerlingen binnen een harmonie.

Competenties xylofoon docent

De belangrijkste competentie van een xylofoon docent is de algemene kennis van muziek en slagwerkinstrumenten. Daarnaast moet een xylofoon docent over didactische vaardigheden beschikken, omdat het kunnen overbrengen van muziekkennis en vaardigheden belangrijk zijn. Ook het kunnen motiveren en inspireren van muziekleerlingen is aan te merken als belangrijk. Omdat een xylofoon docent te maken krijgt met verschillende leerlingen kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, talent, zelfstandigheid, luisteren en doorzettingsvermogen. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken belangrijk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als xylofoon docent

Het arbeidsmarktperspectief van een xylofoon docent is niet zomaar aan te geven, omdat xylofoon docenten op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast kan een xylofoon docent gewoon werkzaam zijn als ondernemer. In dat geval zal je zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Het beroep xylofoon docent is te specifiek om mogelijke doorgroeimogelijkheden te kunnen benoemen. Wel is het denkbaar dat een xylofoon docent les zal geven met betrekking tot andere soorten slagwerkinstrumenten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris xylofoon docent

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden voor het beroep xylofoon docent, omdat het beroep daarvoor te specifiek is. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep. Een xylofoon docent zal in de meeste gevallen een vergoeding per uur vragen, afhankelijk van waar hij of zij precies werkzaam is.

Mijnzzp.nl