Cabaretier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een cabaretier is een toneelspeler die cabaretvoorstellingen geeft. Het beroep cabaretier is zeer breed te noemen, omdat een cabaretier moet beschikken over verschillende vaardigheden zoals gesprekstechnieken, komedie, dans, poëzie en theatervaardigheden, wat allemaal belangrijke vaardigheden zijn als cabaretier. Het beroep cabaretier is niet eenduidig te omschrijven, omdat er verschillende cabaretiers zijn, die onderling erg verschillend kunnen zijn. Zo zijn er cabaretiers die veel gebruikmaken van humor, terwijl andere cabaretiers juist meer gebruikmaken van verhalen, muziek of gedichten. Een combinatie van verschillende disciplines is ook prima mogelijk als cabaretier. Een cabaretier zal over het algemeen veel optreden in theaters door het hele land. Als cabaretier ben je dan ook een entertainer, die op een eigen unieke manier mensen weet te vermaken. Er zijn redelijk veel cabaretiers te vinden die werken met verschillende media, zoals televisie, theaters en het internet. Maar er bestaan tegenwoordig ook komediecafés en theatercafés, waar nieuwe talenten een korte of lange voorstelling kunnen geven voor het publiek, in de hoop dat ze als cabaretier aanslaan bij het publiek en wellicht doorbreken. Cabaret is een theatervorm die toebehoort tot de toneelspeler. Een cabaretier is dan ook in de meeste gevallen werkzaam op een toneel, zoals binnen theaters. Maar een cabaretier hoeft niet alleen werkzaam te zijn op toneel, omdat een cabaretier overal cabaretvoorstellingen kan geven. Oorspronkelijk kwamen cabaretvoorstellingen juist voor in kroegen. De term cabaret was dan ook in het verleden een andere aanduiding voor kroeg. Tegenwoordig treden de meeste cabaretiers niet meer op in kroegen maar in theaters, waar ze een voorstelling geven aan het publiek. Zoals eerder omschreven moet het beroep cabaretier verder vrij algemeen gezien worden, omdat cabaretiers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Een cabaretier is dus een artiest en toneelspeler die cabaretvoorstellingen geeft. Een andere benaming voor cabaret is kleinkunst. Kleinkunst heeft geen betrekking op het aantal personen maar juist ook op het gevoelige karakter van de eenvoudige kunstvorm. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende vormen van cabaret, zoals televisie-cabaret, typetjes-cabaret, literaire-cabaret en de bekende stand-upcomedy. Alle cabaretiers hebben gemeen dat ze werkzaam zijn binnen de kleinkunst. Dit neemt niet weg dat cabaretiers of cabaretières ook werkzaam kunnen zijn in kroegen, nachtclubs of op televisie. Als cabaretier moet je ook aangemerkt kunnen worden als entertainer. Dit is het geval omdat cabaretiers meestal zelfstandig voorstellingen geven, waarbinnen de amusementswaarde een belangrijke rol speelt. Dit houdt over het algemeen in dat cabaretiers verschillende disciplines beheersen, zoals het pianospelen, dansen, zingen en poëzie. Ook het kunnen vertellen van goede grappen is belangrijk als we spreken van het beroep cabaretier. Al deze verschillende disciplines dragen bij aan het totale entertrainer gehalte van de voorstelling. Als cabaretier ben je dus een toneelspeler die verschillende disciplines kan toepassen om het publiek te vermaken. Over het algemeen is het zo dat cabaretiers ook aangemerkt kunnen worden als verhalenverteller. Dit is het geval, omdat binnen het cabaret het vertellen van verhalen een belangrijk onderdeel van de voorstelling zal vormen.

Verschil cabaret en stand-upcomedy

Het belangrijkste verschil tussen cabaret en stand-upcomedy is dat cabaret aangemerkt moet worden als podiumkunst, waarbinnen meerdere kunsten toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan zang, dansen, muziek en aan poëzie. Stand-upcomedy is over het algemeen platter en kan alleen bestaan uit het vertellen van korte verhalen en grappen. Een cabaretier zal over het algemeen een langdurig verhaallijn vertellen, waarbinnen de cabaretier gebruik kan maken van verschillende podiumkunsten. Binnen de stand-upcomedy is de belangrijkste factor het laten lachen van het publiek. Binnen de stand-upcomedy zit eigenlijk geen echte diepgang. Dit is wel het geval binnen cabaret. Een stand-up-comedian kan dus ook aangemerkt worden als komiek.

Onderwerpen cabaret

Over welk onderwerp een cabaretier precies een voorstelling geeft hangt sterk van de cabaretier af. Het kunnen verschillende onderwerpen zijn zoals politiek, actualiteiten, doelgroepen of gewoon over van alles en niks. De meeste cabaretiers werken alleen en maken geen gebruik van andere personen op het podium. Wel maken de meeste cabaretiers gebruik van het publiek tijdens hun voorstelling, wat vaak tot de leukste hilariteit kan leiden. Er bestaan veel verschillende soorten cabaretiers, die qua stijl erg kunnen verschillen. Voor iedere doelgroep is er wel een passende cabaretier te vinden.

Wat doet een cabaretier:

Herman Finkers:

Opleiding tot cabaretier

Er bestaan in Nederland geen opleidingsmogelijkheden via gewone scholen voor het beroep cabaretier. Wel zijn externe opleidingsmogelijkheden als cabaretier. Het beroep cabaretier is deels te leren, maar zal in grote mate zelf aangeleerd moeten worden. Het is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Het zijn doorgaans alleen de echt natuurlijke toptalenten die weten door te breken als cabaretier. Omdat het beroep wel degelijk raakvlakken heeft met het theater zijn er wellicht wel andere beroepen te bedenken die raakvlakken hebben met het beroep cabaretier, die wellicht wel kunnen helpen met een carrière als cabaretier. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende cabaretier.

Bedrijven waar een cabaretier werkzaam kan zijn

Een cabaretier werkt niet in loondienst maar is werkzaam als ondernemer. Een cabaretier kan zijn werkzaamheden ook buiten een theater opvoeren, zoals voor bedrijven die een feest houden, of op televisie. De televisieopnames zijn doorgaans wel opgenomen vanuit een theater. In algemene zin zijn cabaretiers meestal werkzaam in theaters. De meeste cabaretiers beschikken over een eigen management of zijn aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat

Competenties cabaretier

Als cabaretier moet je over veel competenties beschikken, die deels per persoon of cabaretier kunnen verschillen. De belangrijkste competentie van een cabaretier is dat je vol energie zit en weet hoe je mensen moet vermaken. Maar ook het kunnen zingen, dansen, rijmen en wellicht het kunnen bespelen van één of meerde muziekinstrumenten kunnen belangrijke competenties zijn als cabaretier. Ook inspiratie is een belangrijk woord voor een cabaretier, omdat het bedenken van nieuwe theatervoorstelling om veel inspiratie vraagt. In algemene zin moet een cabaretier ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als je professioneel werkzaam bent als cabaretier kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfspot, zelfkennis, motiveren, zelfontwikkeling, doorzettingsvermogen, flexibiliteit, vernieuwing en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cabaretier

Het arbeidsmarktperspectief als cabaretier is natuurlijk lastig aan te geven, omdat het geen beroep is dat zomaar bestaat of waar vacatures voor zijn. Om als cabaretier een kans te maken zul je goed moeten zijn en een breed publiek weten aan te spreken. Iemand kan wel roepen ik ben cabaretier maar dat zal natuurlijk niet betekenen dat er succes bepaald wordt. Er zijn redelijk veel mensen die een carrière als cabaretier ambiëren maar nooit doorbreken. Het beroep cabaretier zal dan ook alleen een inkomen kunnen genereren voor de echte natuurtalenten die wel weten door te breken. Voor de doorgroeimogelijkheden telt eigenlijk hetzelfde als het arbeidsmarktperspectief, omdat je als cabaretier alleen kan doorgroeien als je ontdekt wordt door het brede publiek. Doorzettingsvermogen en talent zijn dan ook belangrijke factoren binnen het beroep cabaretier.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cabaretier

Als cabaretier ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer en zul je dan ook je eigen arbeidsvoorwaarden bepalen, dus zijn deze verder niet van toepassing. Ook het geven van een salarisindicatie is eigenlijk niet mogelijk voor dit beroep, omdat dat geheel afhankelijk is van het aantal optredens en het publiek dat je weet te trekken als cabaretier. Er zijn binnen Nederland niet heel veel cabaretiers die een volwaardig inkomen kunnen genereren.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Cabaretier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cabaretier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl