Cabaretier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cabaretier is een toneelspeler die cabaretvoorstellingen geeft. Het beroep cabaretier is zeer breed te noemen, omdat een cabaretier moet beschikken over verschillende vaardigheden zoals gesprekstechnieken, komedie, dans, poëzie en theatervaardigheden, wat allemaal belangrijke vaardigheden zijn als cabaretier. Het beroep cabaretier is niet zomaar te omschrijven omdat er nu eenmaal verschillende soorten cabaretiers zijn die onderling zeer verschillend kunnen zijn. Zo zijn er cabaretiers die veel gebruik maken van humor, terwijl andere cabaretiers wellicht meer gebruik maken van verhalen, muziek of gedichten. Een combinatie van verschillende disciplines is ook prima mogelijk als cabaretier. Een cabaretier zal doorgaans veel optreden in theaters door het hele land. Als cabaretier ben je dan ook entertainer, die op een eigen unieke manier mensen weet te vermaken. Er zijn redelijk veel cabaretiers te vinden die werken met verschillende media zoals televisie, theaters en het internet. Maar er bestaan tegenwoordig ook komediecafés en theatercafés, waar nieuwe talenten een korte of lange voorstelling kunnen geven voor het publiek, in de hoop dat ze als cabaretier aanslaan bij het publiek en wellicht doorbreken.

Als cabaretier ben je een toneelspeler die cabaret verzorgt. Cabaret is een theatervorm die toebehoort tot de toneelspeler. Een cabaretier is dan ook in de meeste gevallen werkzaam op een toneel zoals binnen theaters. Maar een cabaretier hoeft niet alleen werkzaam te zijn op toneel, omdat een cabaretier overal cabaretvoorstellingen kan verzorgen. Oorspronkelijk kwamen cabaretvoorstellingen juist voor in kroegen. De term cabaret was dan ook in het verleden een andere aanduiding voor kroeg. Tegenwoordig treden de meeste cabaretiers niet meer op in kroegen maar in theaters, waar ze een voorstelling geven aan het publiek.

Een andere benaming voor cabaret kan ook zijn kleinkunst. Kleinkunst heeft geen betrekking op het aantal personen maar juist ook op het gevoelige karakter van de eenvoudige kunstvorm. Vandaag de dag bestaan er veel verschillende vormen van cabaret zoals televisie-cabaret, typetjes-cabaret, literaire-cabaret en de bekende stand-upcomedy.

Onderwerpen cabaret

Over welk onderwerp een cabaretier precies een voorstelling geeft hangt sterk van de cabaretier af. Het kunnen verschillende onderwerpen zijn zoals politiek, actualiteiten, doelgroepen of gewoon over van alles en niks. De meeste cabaretiers werken alleen en maken geen gebruik van andere personen op het podium. Wel maken de meeste cabaretiers gebruik van het publiek tijdens hun voorstelling, wat vaak tot de leukste hilariteit kan leiden. Er bestaan veel verschillende soorten cabaretiers, die qua stijl erg kunnen verschillen. Voor iedere doelgroep is er wel een passende cabaretier te vinden.

Herman Finkers:

Opleiding tot cabaretier

Er bestaan in Nederland geen opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep cabaretier. Wel zijn externe opleidingsmogelijkheden als cabaretier. Het beroep cabaretier is deels te leren, maar zal in grote mate zelf aangeleerd moeten worden. Het is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Het zijn doorgaans alleen de echt natuurlijke toptalenten die weten door te breken als cabaretier. Omdat het beroep wel degelijk raakvlakken heeft met het theater zijn er wellicht wel andere beroepen te bedenken die raakvlakken hebben met het beroep cabaretier, die wellicht wel kunnen helpen met een carrière als cabaretier. Zoals de beroepen acteur, muzikant, zanger en entertainer.

Bedrijven waar een cabaretier werkzaam kan zijn

Een cabaretier werkt doorgaans niet in loondienst maar zal werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Een cabaretier kan zijn werkzaamheden ook buiten een theater opvoeren, zoals voor bedrijven die een feest hebben of voor televisie. De televisieopnames zijn doorgaans wel opgenomen vanuit een theater.

Competenties cabaretier

Als cabaretier moet je over veel competenties beschikken die deels per persoon of cabaretier kunnen verschillen. De belangrijkste competentie als cabaretier is dat je vol energie zit en je weet hoe je mensen moet vermaken. Maar ook het kunnen zingen, dansen, rijmen en wellicht het kunnen bespelen van één of meerde muziekinstrumenten kunnen belangrijke competenties zijn als cabaretier. Andere belangrijke woorden als cabaretier zijn onder meer zelfspot, zelfkennis, motiveren, zelfontwikkeling, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cabaretier

Het arbeidsmarktperspectief als cabaretier is natuurlijk lastig aan te geven, omdat het geen beroep is dat zomaar bestaat of waar vacatures voor zijn. Om als cabaretier een kans te maken zal je goed moeten zijn en een breed publiek weten aan te spreken. Iemand kan wel roepen ik ben cabaretier maar dat zal natuurlijk niet betekenen dat er succes bepaald wordt. Er zijn redelijk veel mensen die een carrière als cabaretier ambiëren maar nooit doorbreken. Het beroep cabaretier zal dan ook alleen een inkomen kunnen genereren voor de echte natuurtalenten die wel weten door te breken. Voor de doorgroeimogelijkheden telt eigenlijk het zelfde als het arbeidsmarktperspectief, omdat je als cabaretier alleen kan doorgroeien als je ontdekt wordt door het brede publiek. Doorzettingsvermogen en talent zijn dan ook belangrijke factoren binnen het beroep cabaretier.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cabaretier

Als cabaretier ben je doorgaans werkzaam als zelfstandig ondernemer en zal je dan ook je eigen arbeidsvoorwaarden bepalen, dus zijn deze verder niet van toepassing. Ook het geven van een salarisindicatie is eigenlijk niet mogelijk voor dit beroep, omdat dat geheel afhankelijk is van het aantal optredens en het publiek dat je weet te trekken als cabaretier. Er zijn binnen Nederland niet heel veel cabaretiers die een volwaardig inkomen kunnen genereren.

Mijnzzp.nl