Entertainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep entertainer
Wat doet een entertainer
Wie zijn allemaal entertainer
Entertainment is belangrijk
Film: media en entertainment management
Opleidingen tot entertainer
Bedrijven waar een entertainer werkzaam kan zijn
Competenties entertainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als entertainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris entertainer
Eigen bedrijf starten als Entertainer
Boekhoudprogramma vergelijken Entertainer

Beroep entertainer

Een entertainer is een artiest die tijdens een bijeenkomst een groep mensen vermaakt. Een entertainer kan zijn of haar werkzaamheden op diverse manieren uitoefenen binnen de entertainmentbranche, afhankelijk van de soort entertainer. Om als entertainer te kunnen werken is het belangrijk dat hij of zij van nature kan entertainen, wat niet voor iedereen weggelegd is. Toch zijn er wel verschillende gradaties als het op entertainment aankomt. Zo is het denkbaar dat een entertainer zelf entertaint als artiest en is het denkbaar dat een entertainer een entertainmentprogramma verkoopt als producer. Wat een entertainer inhoudelijk allemaal uitvoert kan dan ook verschillen per entertainer. Entertainment kan betrekking hebben op verschillende vormen van entertainment, zoals een poppenshow, kaarttrucks, goocheltrucs, zangoptredens, illusionisten, toneelspel of een discoavond. Entertainment is een brede omschrijving voor leuke activiteiten, die op meerdere manieren verzorgd kunnen worden door verschillende soorten entertainers. Entertainment heeft in alle gevallen te maken met het verzorgen van bepaalde optredens, waardoor andere mensen vermaakt zullen worden. Het kunnen entertainen van mensen is over het algemeen alleen voorbehouden aan goede artiesten die beschikken over unieke vaardigheden, bijvoorbeeld het goed kunnen zingen. Het entertainen van mensen is niet altijd even makkelijk, en de entertainer zal daarom zijn vakgebied goed moeten verstaan om er een onvergetelijke dag van te maken. Het kunnen van een paar trucjes maakt iemand nog niet automatisch een goede entertainer. In de meeste gevallen is het belangrijk om van tevoren de doelgroep inzichtelijk te krijgen door te overleggen met de opdrachtgevers, zodat er een passend programma samengesteld kan worden. Het brengen van het juiste amusement is al entertainer belangrijk. In de meeste gevallen heeft het brengen van amusement betrekking op een luister- of kijk act.

Wat doet een entertainer

Een entertainer is dus een artiest die door middel van een luister- of kijk act publiek weet te vermaken. Daarnaast kan de term entertainer betrekking hebben op bedrijven de voorstellingen aanbieden gericht op amusement. Binnen Nederland zijn er redelijk veel entertainmentbedrijven actief, die uiteenlopende soorten van entertainment aanbieden. In veel gevallen zal dit maatwerk betreffen, omdat iemand bijvoorbeeld een privéfeest wil geven. Een goede entertainer beschikt over het algemeen over een groot netwerk van andere artiesten, die ook diensten kunnen aanbieden op het gebied van entertainment, waardoor er goede combinaties mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een clown voor een kinderfeestje of aan een jongleur, die een bijzondere twist kunnen geven aan een feest. Het is niet zo dat alleen zangers, popzangers of bijvoorbeeld volkszangers aangemerkt kunnen worden als entertainer. Ook caféhouders of andere soorten uitbaters kunnen aangemerkt worden als entertainer. Binnen de horecasector speelt het kunnen entertainen vaak een belangrijke rol. Andere artiesten die aangemerkt kunnen worden als entertainer zijn bijvoorbeeld musici, komieken, cabaretiers, buiksprekers, toneelspelers, acteurs en acrobaten. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende artiesten die aangemerkt kunnen worden als entertainer. Entertainers hebben allemaal gemeen dat ze groepen mensen proberen te vermaken door het bieden van entertainment. Een andere gezamenlijke overeenkomst is dat entertainers bijna allemaal in de creatieve sector werkzaam zijn. De creatieve sector heeft onder andere betrekking op de kunstsector, entertainmentsector en de cultuursector.

Wie zijn allemaal entertainer

Het is niet zo dat alleen artiesten aangemerkt kunnen worden als entertainer. Ook andere specialisten binnen de amusementsbranche kunnen aangemerkt worden als entertainer. Denk bijvoorbeeld ook aan kermisexploitanten, recreatiebegeleiders en aan bedrijven die feesten organiseren. Dit soort specialisten biedt ook een vorm van entertainment aan. De entertainmentbranche is dan ook breed te noemen. Ook sporters kunnen vaak aangemerkt worden als entertainer. In dat geval spreken we dan vaak wel over beroepssporters. Denk bijvoorbeeld aan voetballers, autocoureurs, ruiters en aan tennissers. Sporters zijn in algemene zin ook werkzaam binnen de entertainmentbranche, omdat er veel mensen zijn die genieten van sportwedstrijden. Eigenlijk kan iedereen werkzaam zijn als entertainer. Denk bijvoorbeeld ook aan vloggers, die in veel gevallen vlogs opnemen die ook een entertainment waarde bevatten.

Entertainment is belangrijk

Entertainment is veel voor mensen belangrijk als een vorm van ontspanning. Door middel van goede entertainment kunnen mensen het dagelijks leven tijdelijk ontvluchten, waardoor mogelijke dagelijkse problemen even vergeten kunnen worden. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat mensen graag op vakantie gaan. Een goede vakantie kan ook aangemerkt worden als persoonlijke entertainment dat zal helpen bij het ontspannen. Ontspanning is voor iedereen belangrijk, omdat het dagelijkse leven druk en stressvol is. Mensen die te maken hebben met te veel spanning kunnen zelfs lichamelijke klachten opbouwen, waardoor de algemene prestaties zullen afnemen. Het is daarom zo belangrijk dat mensen voldoende entertainment opzoeken, zodat ze kunnen ontspannen. Ook korte ontspanning, zoals het bijwonen van een goed concert, kan enorm helpen bij het ontspannen.

Film: media en entertainment management

Opleidingen tot entertainer

Wie als entertainer wil gaan werken kan het beste de hbo-opleiding Media en Entertainment Management (MEM) volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met entertainment te maken heeft, zoals een productie opzetten, financiële en materiële doelstellingen bewaken en communicatieve vaardigheden. De opleiding is gericht op de managementtaken in de entertainmentwereld en niet specifiek op het beroep entertainer. Welke opleiding als entertainer het beste zal passen is ook afhankelijk van de soort entertainer. Een zanger zal bijvoorbeeld over een andere opleiding beschikken dan een organisator binnen de entertainmentbranche. Zie voor mogelijke passende opleidingen de meer specifieke beroepen. Zoals eerder aangeven moet de term entertainer heel ruim gezien worden, omdat er veel verschillende entertainers actief zijn. Als entertainer zijn er niet in alle gevallen passende opleidingen beschikbaar. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een entertainer werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat de meeste entertainers aangemerkt moeten worden als ondernemer. De meeste artiesten en andere soorten entertainers zullen niet snel werkzaam zijn in loondienst. Daarnaast is het zo dat lang niet alle entertainers beroepsmatig actief zijn. Entertainers maken over het algemeen veel gebruik van een management, artiestenbemiddelaar of van een impresariaat. Dit kan wel verschillen per entertainer, omdat entertainers op alle niveau werkzaam kunnen zijn.

Competenties entertainer

De competenties van een entertainer zijn niet eenduidig aan te geven, omdat entertainers op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In het algemeen is het zo dat entertainers over veel energie en passie zullen moeten beschikken. Daarnaast moet een entertainer over veel motivatie en inspiratie beschikken, omdat dit belangrijk is als entertainer. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen over het algemeen niet ontbreken als entertainer. Omdat de meeste entertainers werkzaam zijn als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het netwerken is voor de meeste artiesten erg belangrijk om de juiste mensen te leren kennen binnen je vakgebied. Algemeen belangrijke woorden zijn onderhandelen, creativiteit, doorzettingsvermogen, plannen, organiseren, trends, ambitie, voelsprieten, sensitiviteit, lol, flexibiliteit, presteren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als entertainer

Het arbeidsmarktperspectief van een entertainer is niet zomaar aan te geven, omdat entertainers op veel verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast is het zo dat lang niet alle entertainers beroepsmatig actief zijn. In het algemeen is het zo dat er als entertainer voldoende werk te vinden is, omdat entertainment voor iedereen belangrijk is. Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat de meeste entertainers aangemerkt moeten worden als ondernemer. Als ondernemer zal je over het algemeen je eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. De doorgroeimogelijkheden van een entertainer moeten gezien worden in het worden van een bekende entertainer, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Daarnaast kunnen bekende entertainers werkzaam zijn voor de televisie. In dat geval is vaak de term influencer van toepassing. Het worden van bekende entertainer is over het algemeen niet heel makkelijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris entertainer

Een entertainer heeft over het algemeen niet te maken met mogelijke arbeidsvoorwaarden. Dit is het geval omdat ondernemers hun eigen arbeidsvoorwaarden zullen bepalen. De meeste entertainers moeten aangemerkt worden als ondernemer. Het is niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor het beroep entertainer. Wat een entertainer precies zal verdienen is sterk afhankelijk van het aantal en soort opdrachten en de naamsbekendheid als entertainer. In algemene zin is het zo dat bekende entertainers een goed inkomen kunnen verdienen.

Eigen bedrijf starten als Entertainer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Entertainer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Entertainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Entertainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Entertainer.

Mijnzzp.nl