Entertainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Entertainer is een algemene benaming voor vaklieden die werkzaam zijn binnen de entertainmentbranche. Een entertainer kan zijn of haar werkzaamheden dan ook op diverse manier uitoefenen binnen de entertainmentbranche, afhankelijk van de soort entertainer. Om als goede entertainer te kunnen werken is het belangrijk dat hij of zij van nature kan entertainen, wat niet voor iedereen weggelegd is. Toch zijn er wel verschillende gradaties als het op entertainment aankomt. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat een entertainer zelf entertaint als artiest en is het denkbaar dat een entertainer een bepaald entertainmentprogramma verkoopt als producer. Wat een entertainer inhoudelijk precies allemaal uitvoert kan dan ook verschillen per entertainer. Entertainment kan betrekking hebben op verschillende vormen van entertainment, zoals een poppenshow, kaarttrucks, goocheltrucs, zangoptredens, illusionisten, toneelspel of een discoavond. Entertainment is een brede omschrijving voor leuke activiteiten die op meerdere manieren verzorgd kunnen worden door verschillende soorten entertainers. Entertainment heeft in alle gevallen te maken met het verzorgen van bepaalde optredens, waardoor andere mensen vermaakt zullen worden. Het kunnen entertainen van mensen is over het algemeen alleen voorbehouden aan goede artiesten die beschikken over speciale vaardigheden, bijvoorbeeld het goed kunnen zingen.

Het entertainen van mensen is niet altijd even makkelijk, en de entertainer zal daarom zijn vak goed moeten verstaan om er een onvergetelijke dag van te maken. Het kunnen van een paar trucjes maakt iemand nog niet automatisch een goede entertainer. In de meeste gevallen is het belangrijk om van te voren de doelgroep inzichtelijk te krijgen door te overleggen met de opdrachtgevers, zodat er een passend programma samengesteld kan worden.

Binnen Nederland zijn er redelijk veel entertainmentbedrijven actief die uiteenlopende soorten van entertainment kunnen aanbieden. In veel gevallen zal dit maatwerk betreffen omdat iemand een privéfeest wil geven. Een goede entertainer bezit over het algemeen over een groot netwerk van andere mensen die ook diensten kunnen aanbieden op het gebied van entertainment, waardoor er goede combinaties mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een clown voor een kinderfeestje of aan jongleur die een bijzondere twist kan geven aan een feest.

Entertainment op vakantie

De meeste mensen met kleine kinderen krijgen met entertainment te maken op hun vakantie. Binnen de meeste hotels en vakantieparken worden speciale entertainment middagen georganiseerd om kinderen te vermaken. Dit betreft meestal speciale recreatiebegeleiders die de kinderen op een bijzondere manier vermaken tijdens hun verblijf. Doorgaans worden er vaste voorstellingen gegeven waarbij de kinderen mee mogen doen, door middel van zingen of dansen.

HBO Media en Entertainment Management (MEM):

Opleidingen tot entertainer

Wie als entertainer wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding Media en Entertainment Management (MEM) volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles wat met entertainment te maken heeft, zoals een productie opzetten, financiële en materiële doelstellingen bewaken en communicatieve vaardigheden. De opleiding is gericht op de managementtaken in de entertainmentwereld en niet specifiek op het beroep entertainer.

Bedrijven waar een entertainer werkzaam kan zijn

Als entertainer ben je in veel gevallen niet werkzaam in loondienst maar werkzaam als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandig werkende artiesten zoals een volkszanger of een komiek. Daarnaast kan een entertainer hobbymatig actief zijn als entertainer. Het beroep entertainer kan betrekking hebben op veel verschillende soorten entertainers.

Competenties entertainer

Als entertainer heb je meestal een bepaald programma dat je afwerkt gedurende de avond. Belangrijke woorden als entertainer zijn energiek, vermaak, spontaan, doorzettingsvermogen en professioneel. Als entertainer voel je andere mensen of het publiek feilloos aan en pas je je programma aan als dat nodig mocht zijn. Naast optreden is het ook belangrijk om te kunnen netwerken, omdat dat je kans aanzienlijk zal vergroten op opdrachten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als entertainer

Als entertainer is er redelijk veel werk te vinden. Het is in dit beroep erg belangrijk om gevonden te kunnen worden, door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een artiestenbureau. Hoe bekender de entertainer is hoe makkelijker deze aan zijn opdrachten zal komen. Vooral in het begin van de carrière zal je vaak voor een klein publiek staan. Het doorgroeien als entertainer zit hem voornamelijk in het bekender worden, en zo grotere opdrachten weten binnen halen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris entertainer

Als entertainer ben je meestal zelfstandig ondernemer en bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als entertainer zal vooral aan het begin van je carrière tegen kunnen vallen. Pas wanneer je bekender wordt zullen je inkomsten ook stijgen. Een entertainer die werkzaam is in vakantieparken zal doorgaans iets boven het minimumloon betaald krijgen, wat natuurlijk wel per persoon verschillend kan zijn.

Mijnzzp.nl