Deejay

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een deejay is een muzikant en artiest die muziek componeert. Oorspronkelijk waren deejays verantwoordelijk voor het draaien van verschillende plaatjes op een draaitafel, die meestal gemixt worden tot nieuwe muziek. Tegenwoordig maken deejays in steeds meer gevallen gebruik van elektronische muziek, waardoor het gebruik van platen in veel gevallen niet meer nodig is. Het beroep deejay is behoorlijk populair, omdat veel jongeren zelf muziek proberen te mixen. Hoe een deejay precies muziek mixt en met welke muziek hij of zij dat doet is persoonlijk. Als deejay kan je hobbymatig actief zijn maar ook beroepsmatig werkzaam zijn. Het beroepsmatig werken als deejay heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen, omdat binnen Nederland veel voorbeelden te vinden zijn van succesvolle deejays, die internationaal doorgebroken zijn. Iedereen kan werkzaam zijn als deejay, echter is het worden van een bekende succesvolle deejay over het algemeen niet makkelijk. Er zijn redelijk veel jongeren die zelfstandig muziek proberen te maken als deejay, die in lang niet alle gevallen doorbreken als bekende deejay. Dit neemt niet weg dat iedereen kan proberen om professioneel deejay te worden. Ook een gerichte muziekopleiding als aanstaande deejay kan helpen met het mogelijk doorbreken als deejay. Als deejay kan je op verschillende manieren werkzaam zijn, zoals voor een discotheek. De deejay beschikt dan over een draaitafel met meerdere platenspelers of cd-spelers met een mengpaneel. Met dit mengpaneel kan de deejay invloed uitoefen op de muziek, zoals het aanpassen van het volume, tonen en snelheid. Op deze manier kan de deejay zijn eigen stijl in de muziek aanbrengen. Als een deejay werkzaam is voor een radio-omroepzender spreken we niet van een deejay maar van een radio deejay of van een radio diskjockey. Als een deejay muziek maakt door middel van computers kan ook de benaming sonoloog van toepassing zijn.

Een deejay is dus een muzikant, die ook aangemerkt kan worden als artiest. Omdat deejays in veel gevallen werken met computermuziek kan ook de benaming sonoloog van toepassing zijn. Een sonoloog is gespecialiseerd in het componeren van elektronisch-akoetische muziek. Het beroep sonoloog kan niet helemaal vergeleken worden met het beroep deejay, echter hebben de beroepen wel raakvlakken met elkaar. Een deejay en sonoloog kunnen allebei wel aangemerkt worden als componist. Als deejay ben je verantwoordelijk voor het componeren van bijzondere muziek, zodat je de sfeermaker bent op feesten. Het iedereen aan het dansen krijgen op de dansvloer door middel van het mixen van de juiste popmuziek is de grootste droom van alle deejays. Het bereiken van de juiste vibe als deejay is hierbij belangrijk. Het creëren van de juiste vibe als deejay is over het algemeen niet makkelijk, omdat de deejay hiervoor connectie moet kunnen maken met het publiek. Het op de juiste manier mixen van muziek om een goede vibe te creëren moet over het algemeen niet onderschat worden, omdat lang niet alle deejay dit kunnen. Het is daarom zo moeilijk om door te breken als bekende deejay. De bekende deejays weten precies hoe ze muziek moeten mixen, waardoor er sprake is van de juiste vibe. Een belangrijke aanvulling hierop is dat goede deejays ook aangemerkt kunnen worden als entertainer. Het willen entertainen van het publiek door middel van het draaien van goede muziek is belangrijk als deejay.

Wat doet een deejay

Een deejay is verantwoordelijk voor het componeren van nieuwe muziek door middel van het mixen van bestaande muziek of door het creëren van nieuwe eigen muziek. Ook het mixen van bestaande muziek kan aangemerkt worden als het creëren van nieuwe muziek, ondanks dat de oorspronkelijke muziek nog herkenbaar is. Als een componist bestaande muziek aanpast tot nieuwe muziek noemt men een componist ook wel een arrangeur. Als deejays bestaande muziek aanpassen kan dus de benaming arrangeur van toepassing zijn. Dit kan als deejay problemen opleveren, omdat bestaande muziek meestal auteursrechtelijk beschermd is. Als deejay is het niet zomaar toegestaan om auteursrechtelijke muziek te gebruiken. Het zomaar arrangeren van muziek is in de meeste gevallen niet toegestaan.

Werken als deejay

Als deejay wil je werkzaam zijn op de mooiste festivals en strandlocaties om als artiest het publiek te kunnen vermaken. Zoals eerder omschreven is het worden van deejay over het algemeen niet makkelijk, omdat een goede deejay over veel competenties moet beschikken. Het alleen kunnen mixen van leuke plaatjes maakt je nog geen goede deejay. De meeste bekende deejay zijn entertainers, die het publiek precies aanvoelen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat een deejay andere muziek zal draaien dat het beste past bij het aanwezige publiek. Het creëren van de juiste sfeer is erg belangrijk om een goede naam te kunnen opbouwen als deejay. Een goede deejay moet simpelweg de juiste emoties kunnen oproepen onder het aanwezige publiek. Een goed voorbeeld hiervan zijn radiozenders. Radiozenders maken alleen gebruik van de beste radio deejays, omdat het de radio deejays zijn, die begrijpen hoe ze luisteraars moeten aantrekken. Dit is ook belangrijk als professioneel deejay op festivals. Een bekende deejay kan ook te maken hebben met een tourmanager. Een tourmanager is verantwoordelijk voor het organiseren van alle bijkomende randzaken.

Armin van Buuren:

Opleidingen tot deejay

Er zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden tot deejay. Wel zijn er voldoende externe cursussen te vinden voor deejays, die alle kneepjes van het vak willen leren. Over het algemeen zal er binnen dit soort opleidingen of cursussen veel aandacht zijn voor het leren draaien van plaatjes, het mixen van elektronische muziek en het samenstellen en maken van tracks. Een deejay hoeft verder niet over een erkende opleiding te beschikken, omdat iedereen werkzaam is als deejay. Het is denkbaar dat nieuwe deejays alle kneepjes van het vakgebied aanleren van ervaren deejays, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Als deejay is het wel handig als er een opleiding gevolgd wordt die raakvlakken heeft met de muziek zoals de Hbo-opleiding muziek. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende deejay.

Bedrijven waar een deejay werkzaam kan zijn

In de meeste gevallen zal een deejay aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep deejay komt over het algemeen niet voor in loondienst. Daarnaast is het zo dat lang niet alle deejays beroepsmatig actief zijn. Het werken als deejay kan ook gewoon een hobby betreffen. Professioneel werkende deejays maken over het algemeen gebruik van een management, artiestenbemiddelaar of impresariaat. Dit kan wel per deejay verschillen, omdat het niveau en aantal opdrachten als deejay behoorlijk kan verschillen. Een deejay kan ook werkzaam zijn voor een nachtclubeigenaar.

Competenties deejay

Als deejay heb je in de eerste plaats verstand van muziek en ritme en ben je een geboren entertainer. Om een goeie deejay te worden is er doorgaans veel doorzettingsvermogen nodig, omdat het doorbreken of bekend worden als deejay meestal moeilijk is. De juiste muziek mixen en je steeds maar aanpassen aan veranderende omstandigheden is belangrijk als deejay. Ook de juiste motivatie als deejay mag niet ontbreken. Zonder de juiste motivatie zal het blijven oefenen als deejay heel lastig worden. Daarnaast moet een deejay over veel inspiratie beschikken. Inspiratie is belangrijk met betrekking tot blijven proberen vinden van de juiste vibe. Ook het volgen van de laatste trends op muziekgebied is belangrijk. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn. Het netwerken is belangrijk om in contact te kunnen komen met de juiste producenten. In dat opzicht zal je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, passie, energie, presteren, zelfstandigheid, plannen, organiseren en samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als deejay

Het arbeidsmarktperspectief van een deejay is niet echt van toepassing, omdat de meeste deejays aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. In algemene zin is er voldoende werk te vinden als deejay. Het is wel zo dat naamsbekendheid belangrijk is als deejay om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. De doorgroeimogelijkheden van een deejay moeten gezien worden in het worden van een belangrijke deejay, die over de hele wereld optredens mag verzorgen. In dat geval kan ook de term influencer van toepassing zijn. Het worden van internationaal deejay zal in de meeste gevallen niet makkelijk zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris deejay

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als deejay. Dit is het geval omdat deejays aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Wat een deejay precies zal verdienen is ook niet zomaar aan te geven. Het zijn alleen de bekende deejays, die veel geld verdienen. Lang niet alle deejays zijn fulltime werkzaam als deejay. Het is goed denkbaar dat minder bekende deejays ook andere werkzaamheden uitvoeren.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Deejay

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Deejay bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl