Deejay

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een deejay is een vakman of vakvrouw die van oorsprong plaatjes draait op een draaitafel, die meestal gemixt worden met diverse soorten muziek. Tegenwoordig maakt een deejay in steeds meer gevallen gebruik van elektronische muziek, waardoor het gebruik van platen in veel gevallen niet meer nodig is. Het beroep deejay is behoorlijk populair, omdat veel jongeren zelf muziek proberen te mixen. Hoe een deejay muziek mixt en met welke muziek hij of zij dat doet is persoonlijk. Als deejay kan je alleen muziek draaien of mixen of de werkzaamheden combineren met het beroep diskjockey. De term diskjockey heeft betrekking op een presentator die ook zelf muziek kan maken. Deze scheidslijn is over het algemeen heel dun, maar het hoeft niet zo te zijn dat een deejay ook een diskjockey is of andersom. Als deejay kan je hobbymatig werkzaam zijn of beroepsmatig. Het beroepsmatig werken als deejay heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen, omdat binnen Nederland veel voorbeelden te vinden zijn van succesvolle deejays die internationaal doorgebroken zijn. Iedereen kan werkzaam zijn als deejay, echter is het worden van een bekende succesvolle deejay over het algemeen niet heel makkelijk. Er zijn redelijk veel jongeren die zelfstandig muziek proberen te maken als deejay die lang niet allemaal doorbreken als bekende deejay. Dit neemt niet weg dat iedereen kan proberen om professioneel deejay te worden. Ook een gerichte muziekopleiding als aanstaande deejay kan helpen met het mogelijk doorbreken als deejay.

Als deejay kan je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals een discotheek. Een deejay die in een discotheek werkt zal zich over het algemeen vaak richten op het draaien van de muziek. De deejay beschikt dan over een draaitafel met meerdere platenspelers of cd spelers met een mengpaneel. Met dit mengpaneel kan de deejay veel invloed uitoefen op de muziek, zoals het aanpassen van de volume, tonen en snelheid. Op deze manier kan de deejay zijn eigen stijl in de muziek aanbrengen. Als een deejay werkzaam is voor een radio-omroepzender spreken we niet van een deejay maar van een radio deejay of van een radiodiskjockey.

Werken als deejay

De meeste deejays beginnen al vroeg, op zolder bij hun ouders thuis, met het draaien en mixen van plaatjes. Om een goeie deejay te worden is veel passie en doorzettingsvermogen nodig, om steeds beter te worden en ook op te kunnen treden voor publiek. Er zijn veel deejays te vinden die zichzelf naast hun baan in het weekend aanbieden als deejay, en zo toch van hun hobby hun beroep kunnen maken. Al is het dan maar gedeeltelijk. Een volledige baan als deejay is eigenlijk alleen mogelijk voor de bekende deejays. Als het een deejay gelukt is om naamsbekendheid op te bouwen als deejay kan een deejay ook gezien worden als influencer, omdat de deejay over aanzien beschikt binnen de muziekwereld.

Er zijn veel mensen die het beroep deejay als hobby uitoefenen en regelmatig optreden in openbare of besloten gelegenheden. De echt talentvolle deejay kan veel geld verdienen door optredens op grote evenementen. Enkele bekende deejays die echt doorgegroeid zijn in Nederland zijn bijvoorbeeld  DJ Paul Elstak en Armin van Buuren.

Armin van Buuren:

Opleidingen tot deejay

Er bestaan geen erkende landelijke opleidingen voor het beroep deejay. Wel zijn er veel cursussen te vinden waar je alle kneepjes van het vak kan leren die je een goede deejay maken. Tijdens de opleiding leer je draaien, mixen en het maken van tracks. Als deejay is het wel handig als er een opleiding gevolgd wordt die raakvlakken heeft met de muziek zoals de Hbo-opleiding muziek.

Bedrijven waar een deejay werkzaam kan zijn

Als deejay ben je meestal werkzaam als zelfstandig ondernemer en werk je vaak op locatie.

Competenties deejay

Als deejay heb je in de eerste plaats verstand van muziek en ritme en ben je een geboren entertainer. Om een goeie deejay te worden is er doorgaans veel doorzettingsvermogen nodig, omdat het doorbreken of bekend worden als deejay meestal moeilijk is. De juiste muziek mixen en je steeds maar aanpassen aan veranderende omstandigheden is zeer belangrijk als deejay.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als deejay

Als deejay is er voldoende werk te vinden, mits je een goede en bekende deejay bent. Als deejay zal je alleen gevraagd worden voor de grotere feesten als je jezelf als deejay al bewezen hebt. Er zijn veel deejays die alleen op kleine lokale feesten draaien en nooit doorbreken als deejay. De doorgroeimogelijkheden als deejay zijn er dan ook alleen als je landelijke of wereldwijde bekendheid geniet. Om als deejay bekend te worden moet je goede muziek draaien, en misschien ook wel een beetje geluk hebben.

Arbeidsvoorwaarden en salaris deejay

Als deejay ben doorgaans zelfstandig ondernemer en bepaal je zelf je arbeidsvoorwaarden. Een bekende deejay kan veel geld verdienen. De werkelijkheid is dat de meeste deejays dit als bijbaan in het weekend uitvoeren, en er niet voldoende mee verdienen om rond te komen.

Mijnzzp.nl