Tourmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep tourmanager
Wat doet een tourmanager
Tour organiseren
Taken als tourmanager:
Film: tourmanager
Film: beroep tourmanager
Opleidingen tot tourmanager
Bedrijven waar een tourmanager werkzaam kan zijn
Competenties tourmanager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tourmanager
Arbeidsvoorwaarden en salaris tourmanager
Eigen bedrijf starten als Tourmanager
Boekhoudprogramma vergelijken Tourmanager

Beroep tourmanager

Een tourmanager is een persoon die ervoor zorgt dat tijdens een tour van een act, zoals een band, alles perfect verloopt. Er zijn wat dat betreft allerlei werkzaamheden te onderscheiden in de voorbereiding, tijdens de tour en na afloop. Bij de voorbereiding is het bijvoorbeeld belangrijk dat een tourmanager zaken controleert. Denk maar aan de hoogte en breedte van deuren om te zien of de geluidsinstallatie of lichtinstallatie er door past. In de voorbereiding is het ook van belang om bijvoorbeeld accommodatie te regelen en een reisplan uit te stippelen. Er is dan ook sprake van een combinatie van technische, financiële en praktische organisatie ter voorbereiding, uitvoering en na afloop. Het regelen van vergunningen kan bijvoorbeeld ook deel uitmaken van de taken, net als het gereedmaken van kleding voor het optreden plaatsvindt. Een tourmanager heeft met veel andere partijen contact, zoals met betrekking tot het checken van technische vereisten in afstemming met de organisatoren. Een tourmanager heeft als taak tijdens de tour in begeleiding te voorzien en alle organisatorische aspecten op zich te nemen. Denk daarbij ook aan het inplannen van tijd voor het lossen van installaties en het inladen ervan. Bovendien is een tourmanager een directe tussenpersoon tussen bijvoorbeeld een band en een promotor. Daarbij is er sprake van een verantwoordelijkheid van het doorgeven van bepaalde voorkeuren, net als eisen en eventuele klachten. Er is tevens op persoonlijk vlak een rol te vervullen als tourmanager. Bijvoorbeeld als er sprake is van onenigheid tussen crewleden of als een lid van de band het even niet meer ziet zitten. In dat opzicht is er een vertrouwelijke band aanwezig. Mochten er zich onvoorziene gebeurtenissen voordoen of doemen er praktische problemen op dan is het de taak van een tourmanager om in een oplossing te voorzien. Een andere benaming is ook wel concert tourmanager.

Wat doet een tourmanager

Een tourmanager is dus aan te merken als een manager die op een breed werkgebied de verantwoordelijkheid heeft om alles rondom een tour soepel te laten verlopen. Bijvoorbeeld als het gaat om zaken regelen als het boeken van hotels en vluchten. Een tourmanager is in het kader van promotie ook aan te merken als promotiemedewerker en vervult daarbij een rol als pr-adviseur. Er is tevens sprake van contact onderhouden met allerlei personen die bij een tour betrokken zijn. Denk daarbij onder meer aan contact met een geluidsman net als met een lichttechnicus. Zo is er eveneens contact met podiumbouwers net als met evenementenbeveiligers. Met betrekking tot het regelen van financiële zaken treedt een tourmanager ook wel op als financieel manager. Er is wat dat betreft een raakvlak met de functie van boekhouder. De inhoudelijke werkzaamheden van een tourmanager kunnen vanzelfsprekend per opdracht verschillen. De meeste artiesten of bands hebben hun eigen voorkeuren met betrekking tot wat ze precies belangrijk vinden.

Tour organiseren

Ten aanzien van het regelen van accommodatie, vervoer en begeleiding tijdens de tour is er een raakvlak met de functie van reisleider. Overigens is een tourmanager ook betrokken bij het regelen van vergunningen en staat daarbij in contact met een vergunningverlener. Naast alle externe contacten is er vooral een nauw contact met bijvoorbeeld de artiest om wie de tour draait of om een deejay, muzikant of een zanger. Een tourmanager is voor deze personen het eerste aanspreekpunt om zaken te regelen en wensen te vervullen. Een tourmanager is verder nog verantwoordelijk voor het contact met fans tijdens de tour.

Taken als tourmanager:

  • Tour voorbereiden
  • Accommodatie boeken
  • Vervoer regelen
  • Financiële organisatie
  • Technische eisen controleren
  • Vergunningen regelen
  • Als tussenpersoon optreden
  • Wensen doorgeven
  • Bemiddelen
  • Contact met fans regelen
  • Voorprogramma checken
  • Problemen oplossen

Film: tourmanager

Film: beroep tourmanager

Opleidingen tot tourmanager

Een geschikte opleiding voor het vervullen van een rol als tourmanager is een hbo-opleiding Business Management. Er zijn echter ook andere hbo-opleidingen gericht op management die een prima basis vormen om als tourmanager te werken. Het is in elk geval belangrijk om over financiële en organisatorische kennis te beschikken. Ook is het handig om over ervaring te beschikken als tourmanager of in elk geval bij tours betrokken te zijn geweest. Er zijn meerdere tourmanagers die de huidige functie te danken hebben door eerder als vrijwilliger een bijdrage te hebben geleverd. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een tourmanager werkzaam kan zijn

Een tourmanager is doorgaans als ondernemer werkzaam en wordt ingehuurd als freelancer om mee te gaan tijdens een tour en om alle daaraan gekoppelde werkzaamheden te verrichten. In andere situaties kan het ook voorkomen dat een tourmanager werkzaam is voor een impresariaat.

Competenties tourmanager

Een tourmanager dient gelet op de veelheid aan werkzaamheden op een breed gebied over veel verschillende competenties te beschikken. Het is in de eerste plaats belangrijk om als troubleshooter op te treden tijdens tours. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet goed geregeld zijn of dat er zich onvoorziene gebeurtenissen voordoen. Competenties als stressbestendigheid en aanpassingsvermogen in het kader van flexibiliteit komen dan ook zeker van pas. Verder speelt sociale omgang een belangrijke rol, want een tourmanager heeft met veel verschillende partijen te maken. Elke partij heeft daarbij vaak een andere benadering nodig, waardoor de omgang met een artiest bijvoorbeeld verschilt ten aanzien van de omgang met een promotor of geluidsman. Het opbouwen van een netwerk is eveneens belangrijk en dat geldt eveneens voor de aanwezigheid van financiële en organisatorische eigenschappen. De functie van tourmanager is niet gekoppeld aan specifieke werktijden, zodat je geen kantoortijdenmentaliteit dient te hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als tourmanager

Het aantal tourmanagers is uiteraard gerelateerd aan het aantal tours dat plaatsvindt. Bovendien is het van belang om in dit vak je sporen te verdienen en bekendheid op te bouwen. Er is wat dat betreft niet direct een arbeidsmarktperspectief van toepassing. Er zijn altijd tourmanagers nodig, maar het is de vraag of je er tussenkomt. Bovendien zijn er maar een beperkt aantal tours die het hele jaar door georganiseerd worden. Het gaat vaker om korte tours en dan is het belangrijk om er nog werkzaamheden naast te hebben. Als het om doorgroeien gaat, dan is het opbouwen van een netwerk en een bewezen staat van dienst belangrijk. Tourmanagers met een uitstekende reputatie kunnen bijvoorbeeld worden ingehuurd door bekende artiesten en bands. Zo is het ook mogelijk om door te groeien door als tourmanager internationale en grote tours te begeleiden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris tourmanager

Er is geen direct voorbeeld te geven van het salaris van een tourmanager, omdat er meestal sprake is van freelance werkzaamheden. In dat geval wordt er meestal een vast bedrag voor het begeleiden van een tour afgesproken. Het kan overigens ook gaan om een deel van de opbrengst van een tour. Het inkomen van een tourmanager is wat dat betreft afhankelijk van de afspraken, maar ook van de lengte van de tour.

Eigen bedrijf starten als Tourmanager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Tourmanager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Tourmanager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Tourmanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Tourmanager.

Mijnzzp.nl