Promotiemedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een promotiemedewerker is verantwoordelijk voor het promoten van nieuwe of bestaande diensten en/of goederen aan mensen en/of bedrijven. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een promotiemedewerker dan ook het beste omschrijven als het promoten van bepaalde diensten en/of producten met als doel de omzet op een positieve manier te beïnvloeden. Daarnaast kan een promotiemedewerker verantwoordelijk zijn voor het geven van informatie over bepaalde diensten en/of producten. Promotiewerkzaamheden komen vaak voor in winkelcentrums, tijdens evenementen en op beurzen. Een bedrijf kan om verschillende redenen een bepaalde dienst of product onder de aandacht brengen van mensen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf een nieuw artikel in zijn assortiment heeft opgenomen dat nog niet bekend is bij de mensen. Een ander voorbeeld kan weer zijn dat er een nieuwe winkel geopend is en het winkelend publiek de winkel nog niet goed weet te vinden. Maar ook speciale acties kunnen door een promotiemedewerker onder de aandacht gebracht worden als dit nodig mocht zijn. Promotiewerkzaamheden maken onderdeel uit van een marketingstrategie, wat in de meeste gevallen betrekking heeft op verschillende vormen van marketing. Binnen promotiewerkzaamheden zal de focus hoofdzakelijk liggen op het bekender maken van bepaalde diensten en/of producten. Ook het geven van tijdelijke aantrekkelijke kortingen zal in veel gevallen gecombineerd worden met promotiewerkzaamheden.

Om als promotiemedewerker te kunnen werken zijn een aantal zaken belangrijk, zoals dat je enthousiast bent, flexibel bent, doorzettingsvermogen hebt, dienstbaar bent en je niet op je mondje gevallen bent. Niet alle mensen houden er van om lastig gevallen te worden voor een bepaalde actie. Zij mijden de promotiemedewerker graag. Het is als promotiemedewerker daarom erg belangrijk de juiste doelgroep te vinden die mogelijk wel geïnteresseerd is. Het werken als promotiemedewerker is meestal iets voor studenten. Soms komt het voor dat een promotiemedewerker een pak of bedrijfskleding draagt voor de werkzaamheden, om zo beter herkenbaar te zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat promotiemedewerkers voorzien worden van reclameborden. Als een promotiemedewerker reclameborden draagt spreekt men ook wel van een sandwichman of sandwichvrouw.

De werkzaamheden van een promotiemedewerker zijn verder niet heel ingewikkeld maar kunnen wel om specifieke kennis vragen, afhankelijk van de soort werkzaamheden. In de meeste gevallen zal een promotiemedewerker een korte cursus krijgen waarbinnen het product of de dienst uitgelegd wordt. Het promoten van een dienst of product vraagt in de meeste gevallen om mensen die ook beschikken over commerciële vaardigheden. Maar je hoeft zeker geen verkoopspecialist te zijn.

Product promotie:

Opleidingen tot promotiemedewerker

Voor het vak promotiemedewerker zijn geen opleidingen beschikbaar. Wel kan het zo zijn dat intern opleidingen of cursussen gegeven worden om een nieuwe promotiemedewerker klaar te stomen voor de werkzaamheden. Het werken als promotiemedewerker is doorgaans aan jongeren besteed, die meestal nog een andere schoolopleiding volgen en het werk als promotiemedewerker doen als extra inkomstenbron. Voor het beroep promotiemedewerker hoeft verder geen opleiding gevolgd te worden, omdat de werkzaamheden van een promotiemedewerker over het algemeen gezien moeten worden als ongeschoolde arbeid. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een promotiemedewerker werkzaam kan zijn

Een promotiemedewerker is over het algemeen werkzaam voor een promotiebedrijf, dat promotiewerkzaamheden aanbiedt aan verschillende opdrachtgevers. Het is mogelijk dat een promotiemedewerker werkzaam is als oproepkracht of via een uitzendorganisatie. Als promotiemedewerker kan je op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat het beroep verder geen vaste vorm kent wat betreft werkzaamheden en opdrachtgevers.

Competenties promotiemedewerker

Als promotiemedewerker moet je doorgaans bereid zijn om door het hele land te reizen om verschillende steden aan te doen. Het is natuurlijk erg belangrijk dat je spontaan en vrolijk bent om een bepaald merk of artikel te kunnen promoten. Verlegen zijn als promotiemedewerker mag eigenlijk niet voorkomen. Tijdens het werk als promotiemedewerker kan je overal terecht komen, zoals op een bedrijfsfeest, winkelcentrum of in een warenhuis. Waar je ook komt of wat je ook doet, passie en een leuke uitstraling is tijdens het werk erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk dat een promotiemedewerker gezien kan worden als gastheer of gastvrouw. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, passie, productkennis, zelfstandigheid, motiveren, communicatie en zichtbaarheid. Afhankelijk van de soort promotiewerkzaamheden kan het als promotiemedewerker ook belangrijk zijn dat je beschikt over een commerciële instelling.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als promotiemedewerker

Het arbeidsmarktperspectief als promotiemedewerker is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel moet het beroep promotiemedewerker in de meeste gevallen gezien worden als ongeschoolde arbeid dat vooral geschikt is voor studenten, die wat extra inkomen willen verdienen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat ook oudere mensen ingezet kunnen worden voor promotiewerkzaamheden. Als promotiemedewerker zijn er verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van opleidingen waardoor er wel doorgroeimogelijkheden kunnen ontstaan. In de meeste gevallen moeten promotiewerkzaamheden gezien worden als een bijbaan zonder dat er sprake is van mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris promotiemedewerker

Als promotiemedewerker verdien je doorgaans het minimumloon of iets daarboven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je leeftijd, dienstjaren en verdere eisen die er gesteld worden. Als promotiemedewerker kan je geen echt vast inkomen verdienen. Het werk moet gezien worden als bijbaan.

Mijnzzp.nl