Sandwichman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sandwichman
Werken als sandwichman op straat
De sandwichman
Maak je eigen reclamebord:
Opleidingen tot sandwichman
Bedrijven waar een sandwichman werkzaam kan zijn
Competenties sandwichman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sandwichman
Arbeidsvoorwaarden en salaris sandwichman
Eigen bedrijf starten als Sandwichman
Boekhoudprogramma vergelijken Sandwichman

Beroep sandwichman

Een sandwichman is een promotiemedewerker, die met een reclamebord of ander soorten bord rondloopt aan de voor- en achterzijde van het lichaam om reclame te maken. Het gebruiken van sandwichmannen wordt vooral toegepast door winkeliers of andere soort ondernemers, om de aandacht te trekken van het publiek. In de meeste gevallen zal een sandwichman alleen rondlopen op plekken waar veel mensen aanwezig zijn, zoals in winkelstraten of langs autowegen. Ondanks dat een sandwichman meestal ingezet wordt om reclame te maken kan een sandwichman ook ingezet worden voor andere boodschappen. Denk bijvoorbeeld ook aan politieke actievoerders, die aandacht vragen voor bepaalde onderwerpen. Binnen Nederland zijn sandwichmannen of vrouwen vooral te vinden in drukke winkelcentrums. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een sandwichman het beste omschrijven als het maken van reclame op een bijzondere en vooral opvallende manier, door het rondlopen met reclameborden. Het grootste voordeel van het maken van reclame als sandwichman is dat een sandwichman zeer mobiel kan werken, omdat er geen sprake is van vaste plekken. Een sandwichman kan dan ook op verschillende plekken reclame maken door simpelweg op de juiste locaties te gaan staan. Het is mogelijk dat een sandwichman ook een bijzonder kostuum zal dragen om extra op te vallen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Het rondlopen met reclameborden is wellicht één van de oudste vormen van reclame maken. Tegenwoordig worden sandwichmannen nog steeds regelmatig ingezet om bepaalde aankondigingen extra onder de aandacht te brengen bij het publiek. Zoals eerder omschreven zijn moderne sandwichmannen in veel gevallen promotiemedewerkers, die op verschillende tijdstippen en/of locatie zullen rondlopen met speciale reclameborden. Het zijn vaak jongeren, die werkzaam zijn als sandwichman.

Werken als sandwichman op straat

Een sandwichman is dus een promotiemedewerker, die met reclameborden rondloopt om reclame te maken voor bedrijven. Bedrijven maken gebruik van sandwichmannen om bijvoorbeeld een tijdelijke actie te promoten of om een nieuwe vestiging van een winkelfiliaal te promoten. Het inzetten van sandwichmannen is een effectieve manier van reclame maken, omdat sandwichmannen alleen maar rond hoeven te lopen op de juiste plekken. De werkzaamheden van een sandwichman zijn verder niet heel moeilijk, omdat de boodschap voor iedereen wel duidelijk is. De boodschap staat namelijk op het reclamebord en verkondigt zichzelf. In veel gevallen zal het gaan om studenten of jongeren, die wat extra willen verdienen en door een reclamebureau of pr-bureau ingehuurd worden om reclame te maken voor een bepaalde onderneming. Als sandwichman is het wel belangrijk dat je openstaat voor mensen, omdat het rondlopen met reclameborden meestal reacties zal geven die per boodschap kunnen verschillen. Het inzetten van sandwichmannen is marketingtechnisch gezien nuttig, omdat op een relatief makkelijke manier reclame gemaakt kan worden onder de juiste doelgroep. De doelgroep kan in dit geval bijvoorbeeld het winkelende publiek zijn.

De sandwichman

Het zijn niet alleen promotiemedewerkers die rondlopen met reclameborden. Mensen die om een andere reden rondlopen met reclameborden zijn bijvoorbeeld campagnevoeders van een politieke partij, die aandacht vragen voor hun politieke partij. Ook actievoerders kunnen gebruikmaken van reclameborden om aandacht te vragen voor hun standpunten. In andere landen zijn het soms ook werkloze mensen, die zichzelf verkopen door het rondlopen met reclameborden. In dat geval zal een sandwichman een persoonlijke boodschap uitdragen in de hoop op een baan. In alle gevallen is alleen het zinvol om rond te lopen met reclame-uitingen als er sprake is van veel publiek. Ook een grid girl binnen de autosport kan gebruikmaken van een reclamebord. Wanneer een sandwichman ook verantwoordelijk is voor het verkopen van diensten kan de benaming straatverkoper van toepassing zijn.

Maak je eigen reclamebord:

Opleidingen tot sandwichman

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep sandwichman. Een sandwichman is meestal een student die op deze manier wat extra inkomen wil verdienen. Daarnaast kan het gaan om actievoerders die een bepaalde boodschap onder de aandacht van mensen proberen te brengen. Een goed uithoudingsvermogen is meestal genoeg om te kunnen werken als sandwichman. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een sandwichman werkzaam kan zijn

Een sandwichman is over het algemeen werkzaam voor een reclamebureau of is direct werkzaam voor een ondernemer. Zoals eerder omschreven kan een sandwichman om verschillende redenen ingezet worden en hoeft het geen betaalde baan te betreffen. Eigenlijk kan iedereen werken als sandwichman, omdat een sandwichman ook gewoon een winkelmedewerker kan zijn, die wellicht enkele uurtjes zal rondlopen met een reclamebord. Als het om professionele promotiewerkzaamheden gaat, is er in de meeste gevallen sprake van een promotiebureau.

Competenties sandwichman

De belangrijkste competentie als sandwichman is uithoudingsvermogen, omdat je als sandwichman over het algemeen veel zal lopen. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat het rondlopen als sandwichman met een reclameboodschap reacties kan uitlokken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inspiratie, zelfstandigheid, energie, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sandwichman

Het arbeidsmarktperspectief van een sandwichman is matig te noemen. Over het algemeen zijn er niet heel veel bedrijven die sandwichmannen inzetten om reclame te maken. Dit neemt niet weg dat sandwichmannen regelmatig te vinden zijn in binnensteden. Doorgroeimogelijkheden als sandwichman zijn er niet echt, anders dan het afmaken van je schoolopleiding

Arbeidsvoorwaarden en salaris sandwichman

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet echt van toepassing op een sandwichman, omdat de meeste sandwichmannen alleen werken op oproepbasis en wellicht niet meer ontvangen dan een dagvergoeding. Van een gewoon arbeidscontract en salaris zal over het algemeen geen sprake zijn.

Eigen bedrijf starten als Sandwichman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sandwichman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sandwichman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sandwichman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sandwichman.

Mijnzzp.nl