Verkoopmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een verkoopmedewerker is een winkelmedewerker, die voor verschillende winkels en bedrijven werkzaam kan zijn. Het beroep verkoopmedewerker kunnen we in het kort omschrijven als verkoopwerkzaamheden, waarbinnen ook het adviseren van klanten centraal staat. Wat een verkoopmedewerker precies verkoopt, is afhankelijk van de winkel waar de verkoopmedewerker werkzaam is. Binnen de detailhandel zijn goede verkoopmedewerkers onmisbaar, omdat verkoopmedewerkers voor een belangrijk deel bijdragen aan het bestaansrecht van winkels. Als verkoopmedewerker sta je over het algemeen niet alleen in de winkel, maar werk je met diverse andere medewerkers samen, zoals verkoopspecialisten, de assistent-filiaalmanager en de filiaalmanager. De inhoudelijke werkzaamheden van een verkoopmedewerker kunnen verschillen per werkgever, maar hebben in alle gevallen wel te maken met commerciële dienstverlening. Een verkoopmedewerker helpt klanten met vragen en geeft advies over producten. Ook het afrekenen en inpakken van goederen behoort meestal tot de taken van een verkoopmedewerker. Naast het zichtbaar aanwezig zijn in de winkel heeft de verkoopmedewerker meestal nog andere taken, zoals het verwerken van aangeleverde goederen in het magazijn of het klaarzetten van goederen, die geroutineerd moeten worden, omdat ze verouderd zijn. Daarnaast zul je de winkel op een nette manier bevoorraden, zodat klanten de aanwezige producten kunnen bekijken. Andere werkzaamheden kunnen zijn het wassen van de etalageruiten, het stofzuigen van de winkel of het klaarmaken van winkelpresentaties. Soms is de verkoopmedewerker ook verantwoordelijk voor het etaleren van de winkel, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat er professionele etaleurs bestaan die hierin gespecialiseerd zijn. Dit kan wel per werkgever verschillen, omdat enige creativiteit belangrijk is bij het etaleren van winkels.

Een verkoopmedewerker is meestal werkzaam voor middenstanders en heeft te maken met een filiaalmanager. Als een verkoopmedewerker werkzaam is voor andere bedrijven heb je meestal te maken met een bedrijfsleider. Binnen het bedrijfsleven kan een verkoopmedewerker ook aangemerkt worden als commercieel medewerker. Het is dus niet zo dat verkoopmedewerkers alleen werkzaam kunnen zijn binnen de detailhandel. Om een goede verkoopmedewerker te worden is het belangrijk om op een correcte manier met klanten om te gaan. Klanten kunnen soms lastig zijn, en daar moet een verkoopmedewerker mee om kunnen gaan. Daarnaast is productkennis erg belangrijk als verkoopmedewerker. De meeste bedrijven die nieuwe verkoopmedewerkers aannemen besteden veel aandacht aan trainingen om de verkoopmedewerkers bekend te maken met alle producten die verkocht worden binnen de winkel. Productkennis is belangrijk, bijvoorbeeld omdat het verkopen van kleding niet zomaar vergeleken kan worden met het verkopen van consumentenelektronica. Ook krijgen nieuwe verkoopmedewerkers meestal andere cursussen aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan een agressietraining, hoe te handelen bij een overal en aan bedrijfshulpverlening. Al deze cursussen worden gegeven om het personeel weerbaarder te maken en, zodat men weet hoe men moet handelen in geval van nood.

Bij grote winkelketens is er veel aandacht voor het opleiden van nieuw winkelpersoneel, en voor het bijscholen van bestaande werknemers. Het is belangrijk dat winkelpersoneel bekend wordt gemaakt met het assortiment van de winkel, omdat ze anders eigenlijk niet op de werkvloer thuis horen. De meeste winkelketens hebben specialisten in dienst, die nieuw en bestaand personeel kunnen opleiden. Denk hierbij aan het geven van verkooptrainingen en aan het leren adviseren van klanten. Beide aandachtsgebieden zijn belangrijk, omdat een winkel een commercieel bedrijf is dat omzet moet maken. Om de benodigde omzet te behalen is het belangrijk dat de verkoopmedewerkers kennis hebben van verkooptechnieken. Daarnaast worden er regelmatig externe opleidingen of cursussen aangeboden door toeleveranciers. Dit is vooral het geval als toeleveranciers nieuwe producten aanbieden, die om uitleg vragen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe televisielijn die op de markt gebracht wordt. Een verkoopmedewerker zal meer televisies verkopen als hij of zij bekend is met de nieuwe televisie, omdat dit het adviseren van klanten beter mogelijk maakt. Tegenwoordig veranderden producten steeds sneller, en is het belangrijker dat het winkelpersoneel op de hoogte blijft van de laatste snufjes.

Wat maakt iemand een goede verkoopmedewerker

Een goede verkoopmedewerker is proactief, heeft productkennis, is commercieel en weet hoe klanten geholpen moeten worden. Een verkoopmedewerker is niet opdringerig en geeft klanten de ruimte. Het op een juiste manier inschatten of een klant hulp nodig heeft, is belangrijk. Niet iedere klant wil meteen bij binnenkomst geholpen worden en soms juist alleen even rustig rondkijken. Daarnaast begrijpt een verkoopmedewerker dat klantbeleving belangrijk is. Klantbeleving heeft betrekking op de positieve interactie met verkoopmedewerkers. Een modernere benaming voor klantbeleving is customer experience (CX). Omdat klantbeleving hoog aangeschreven staat binnen de detailhandel maken retailers gebruik van mysteryshoppers om de klantbeleving te toetsen. Dit betekent dat een mysteryshopper de winkel zal bezoeken om vervolgens te rapporteren aan de winkelketen wat de beleving precies is geweest. Dit moet niet gezien worden als het bespioneren van winkelpersoneel, maar moet gezien worden als het onder de aandacht brengen van de mindere punten. Het is vervolgens aan de regiomanager of de district manager om deze punten onder aandacht te brengen bij de filiaalmanager.

Wat niet te doen als verkoopmedewerker

Als verkoopmedewerker is het belangrijk om professioneel over te komen om de juiste klantbeleving te bieden. Dit houdt in dat winkelpersoneel de juiste uitstraling heeft en niet werkzaam is in smerige of slordige kleding. Daarnaast is het belangrijk om klanten bij binnenkomst te begroeten. Het niet begroeten van klanten komt binnen de detailhandel relatief vaak voor en draagt niet bij aan de positieve klantbeleving. Een ander verkeerd voorbeeld is het proberen te paaien van klanten als deze mogelijk interesse hebben in een product. Een veel gemaakte fout is de standaard zin “die heb ik zelf ook thuis”. Deze zin werkt niet meer en wekt over het algemeen een verkeerde indruk. Ook komt het voor dat verkoopmedewerkers onder druk staan door onderlinge competitie. Als verkoopmedewerker werk je voor een commercieel bedrijf, maar dat betekent niet dat je alles kan doen om verkopen te realiseren. Wees eerlijk en oprecht, omdat dit het beste werkt.

Algemene werkzaamheden verkoopmedewerker

Een verkoopmedewerker is niet alleen verantwoordelijk voor verkoopwerkzaamheden. Denk ook aan het schoonmaken van de winkel, het bijwerken van het magazijn, het bijvullen van de schappen, kassawerkzaamheden en aan het op de juiste manier presenteren van alle producten volgens de richtlijnen van de organisatie. Goede verkoopdiensten hebben niet alleen met verkoopactiviteiten te maken, omdat de uitstraling van de winkel net zo belangrijk is. In sommige gevallen zijn verkoopmedewerkers ook verantwoordelijk voor het etaleren in de etalages. Andere werkzaamheden kunnen zijn het bijhouden van de voorraad en algemene administratieve werkzaamheden. Vanzelfsprekend kunnen de inhoudelijke werkzaamheden van verkoopmedewerkers per organisatie verschillen.

Taken van een verkoopmedewerker:

 • Afrekenen goederen;
 • Beveiliging aanbrengen;
 • Etaleren van de winkel;
 • Inpakken goederen;
 • Klanten adviseren;
 • Magazijnwerkzaamheden;
 • Schoonmaakwerkzaamheden;
 • Terugnemen goederen;
 • Toezicht houden;
 • Voorraad aanvullen;
 • Winkel netjes houden.

Wat doet een verkoopmedewerker:

Film over een Verkoopmedewerker:

Opleidingen tot verkoopmedewerker

Door het volgen van de Mbo-opleiding verkoper detailhandel kan je verkoper of verkoopmedewerker worden in een winkel. Met de opleiding kan je aan de slag in de food- en/of non-foodafdelingen van een klein, middel of groot winkelbedrijf. De meeste opleidingen bestaan uit vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag theorie op school. Als leerling-verkoper ga je over het algemeen zelf een winkel zoeken die aangesloten is bij de school. Op school is er doorgaans veel aandacht voor Engels, Nederlands, rekenen en commerciële vaardigheden. De opleiding tot verkoper duurt over het algemeen twee, jaar waarna er natuurlijk ook nog vervolgopleidingen mogelijk zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een verkoopmedewerker werkzaam kan zijn

Een verkoopmedewerker kan voor verschillende winkels en bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan drogisterijen, kledingwinkels, bouwmarkten, warenhuizen, tuincentrums, parfumeries en aan juweliers. Binnen het bedrijfsleven kunnen er andere benamingen van toepassing zijn op verkoopmedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan verkopers die werkzaam zijn voor een garagebedrijf, caravanbedrijf, apotheek of groothandelsbedrijf. Waar je precies werkzaam bent is meestal afhankelijk van de genoten opleidingen. Eigenlijk komt de functie verkoopmedewerker in alle branches wel voor. Als een verkoopmedewerker werkzaam is in de buitendienst spreken we van een vertegenwoordiger.

Competenties verkoopmedewerker

De belangrijkste competentie van een verkoopmedewerker is de commerciële instelling, omdat het beroep verkoopmedewerker niet los gezien kan worden van commerciële dienstverlening. Daarnaast moet een verkoopmedewerker aan te merken zijn als gastvrouw of als gastheer. Van een verkoopmedewerker mag verwacht worden dat hij of zij alle voorkomende werkzaamheden binnen een winkel zelfstandig oppakt. Denk hierbij aan het adviseren van klanten, het aannemen en opslaan van goederen en het retour nemen van goederen. Omdat een verkoopmedewerker te maken heeft met verschillende collega's en klanten moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, samenwerken, inzicht, leergierigheid, productkennis, verantwoordelijkheidsgevoel, passie, energie, flexibiliteit, plannen, organiseren, controleren, waakzaamheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verkoopmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een verkoopmedewerker is goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de juiste commerciële instelling. Het beroep verkoopmedewerker komt in de praktijk op veel manieren voor, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen probleem is. De doorgroeimogelijkheden van een verkoopmedewerker moeten gezien worden in de vervolgfunctie verkoopspecialist. Daarnaast kan een verkoopmedewerker in aanmerking komen voor de functie assistent-filiaalmanager. In dat geval moet je wel over leidinggevende capaciteiten beschikken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verkoopmedewerker

Wie in een winkel gaan werken moet zich goed beseffen dat er vaak gewerkt zal worden wanneer andere mensen vrij hebben zoals in het weekend, koopavonden, feestdagen en natuurlijk op zondag. De dagen in een winkel kunnen lang zijn, als er weinig klanten in de winkel zijn. Als winkelverkoper wordt er verwacht dat je kunt scoren, en bij sommige winkels is het dan ook zo dat de verkopers extra verdienen wanneer ze boven een bepaald bedrag verkocht hebben. Het basissalaris is dan meestal laag, maar de verkopers verdienen meer door goed te verkopen. Dit is vaak het geval bij elektronicawinkels en bijvoorbeeld de herenmodezaken. Het salaris als winkelverkoper kan nogal verschillen per winkel en qua opleiding, ervaring en leeftijd van de verkoper. Een winkelverkoper in loondienst verdient tussen de 1600 en 2000 euro bruto per maand, wat sterk afhankelijk is van de soort winkel en verkoper.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Verkoopmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verkoopmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl