Cassiere

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cassiere is een winkelmedewerker die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van kassawerkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een cassiere het beste omschrijven als het bedienen van een kassa en het opmaken van de geldstromen uit de kassa. Als cassiere heb je te maken met verschillende klanten, die je op een vriendelijke manier zal ontvangen. Ook kan een cassiere verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het verwerken en uitdelen van kortingsbonnen aan klanten. Het is ook de verantwoordelijkheid van een cassiere om toezicht te houden op de bezoekers, zodat alle producten netjes afgerekend worden aan de kassa. Het beroep cassiere komt op veel verschillende manieren voor binnen verschillende bedrijven. Het bekendste voorbeeld is de cassiere die werkzaam is voor een supermarkt. Kassawerkzaamheden zijn over het algemeen niet moeilijk maar vragen wel om alertheid van de cassiere, omdat je met geld te maken hebt. Het beroep cassiere moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het in lang niet alle winkels nodig is dat er fulltime cassieres aanwezig zijn. In de veruit de meeste gevallen zal een cassiere ook verantwoordelijk zijn voor van andere werkzaamheden naast kassawerkzaamheden. Alleen binnen de grotere supermarkten is er over het algemeen sprake van fulltime cassieres. Het beroep cassiere komt tegenwoordig op verschillende manieren voor, omdat niet alle cassieres zomaar met contant geld mogen werken. Over het algemeen zijn alleen het de ervaren cassieres, die binnen supermarkten of groothandels mogen werken met contant geld. De onervaren cassieres staan vaak aan de kassa's waarbij alleen afgerekend kan worden met een betaalpas. Dit is om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden met contant geld bij het afrekenen. Als je werkzaam bent met contant geld is het belangrijk om fraude te voorkomen. Denk hierbij aan mensen die met vals geld betalen, of aan mensen die een wisseltruc proberen uit te halen.

Een cassiere is dus een verkoopmedewerker of supermarktmedewerker, die werkzaam is als cassiere. Per winkel kunnen de werkzaamheden verschillen, maar in een supermarkt is de belangrijkste taak van een cassiere het afrekenen van boodschappen. Tijdens het afrekenen worden de goederen via een band aangevoerd, waarna de goederen gescand worden. Ook het innemen van flessenbonnen of kortingsbonnen behoort tot de werkzaamheden van een cassiere. In een supermarkt wordt er door de cassieres ook toezicht gehouden op jongeren, die eventueel alcoholische drank of sigaretten willen kopen terwijl dit niet mag vanwege hun leeftijd. Als de cassiere vragen heeft kan een cassiere meestal de hulp inroepen van de hoofdcassiere. Denk hierbij aan het vragen om wisselgeld, het goedkeuren van assemblagebonnen boven een bepaald bedrag of aan ingewikkelde vragen van klanten. Mocht bij het opmaken van de kassa een kassaverschil ontstaan zal de cassiere samen met de hoofdcassiere uitzoeken waar het verschil vandaan komt. Bij lang niet alle winkels is het de hele dag nodig om alle kassa's open te houden en kan het voorkomen dat een cassiere verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan algemeen schoonmaakwerkzaamheden of aan het bijvullen van lege vakken. Tegenwoordig zijn supermarkten in veel gevallen voorzien van zogenaamde zelfscankassa's, waarbij klanten zelf hun boodschappen scannen en de boodschappen niet meer uit de boodschappenkar gehaald hoeven te worden. Bij de meeste winkels geeft een zelfscankassa vanzelf aan als er een extra controle gehouden moet worden. In dat geval is een cassiere verantwoordelijk voor het uitvoeren van een steekproefcontrole. Ook bij de verkoop van alcohol kan het belangrijk zijn dat een cassiere een leeftijdscontrole uitvoert.

Werken als cassiere

De werkzaamheden van een cassiere zijn niet heel moeilijk maar vragen wel om ervaring. Dit heeft vooral betrekking op alertheid, omdat je met contant geld te maken krijgt. De alertheid heeft vooral betrekking op het voorkomen van fraude maar heeft ook betrekking op je eigen handelen. Denk hierbij aan het netjes terug tellen bij het wisselgeld om onduidelijkheden te voorkomen. Als iemand twintig euro moet betalen en de klant geeft een briefje van vijftig is het belangrijk om de klant het wisselgeld optellend te geven. Op deze manier is het voor jezelf niet mogelijk om fouten te maken. Ook is het voor de klant niet mogelijk om iets anders te beweren. Om te voorkomen dat klanten aangeven dat ze met een briefje van honderd euro betaald hebben leggen cassieres het ontvangen briefje meestal apart en niet meteen in de kassa. Ook eventuele camera's kunnen dit soort handelingen registeren, waardoor fraude bijna niet mogelijk is.

Film over een cassiere:

Opleidingen tot cassiere

Er zijn geen specifieke schoolopleidingen voor het beroep cassiere. Wel kan het een onderdeel zijn van de Mbo-opleiding supermarktmedewerker. Er zijn wel cursussen te volgen als cassiere, om ze beter bekend te maken met het werken met een kassa en klanten. Tijdens de cursus komen onder meer de volgende aspecten aan bod: regels voor de verkoop van drank en tabak, criminaliteit, kasbeheer, omgang met storingen en de omgang met klanten. Het is ook mogelijk dat een winkelketen zelf interne opleidingsmogelijkheden kan bieden om de cassiere op te leiden voor het werk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een cassiere werkzaam kan zijn

Een cassiere is over het algemeen werkzaam voor een supermarkt. Daarnaast kan een cassiere werkzaam zijn voor een middenstander, zoals een drogisterij of tankstadion. Over het algemeen is de functie cassiere alleen een fulltime functie binnen de grotere supermarkten. Als een cassiere werkzaam is voor een groothandelsbedrijf kan ook de benaming baliemedewerker van toepassing zijn.

Competenties cassiere

De belangrijkste competentie van een cassiere is dat een cassiere gezien kan worden als gastvrouw. Het op een vriendelijke en vooral correcte manier benaderen van klanten is erg belangrijk als cassiere. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een cassiere met veel verschillende mensen te maken krijgt. Een andere belangrijke competentie van een cassiere is dat een cassiere min of meer moet fungeren als toezichtouder. Dit heeft niet alleen betrekking op het voorkomen van diefstal maar juist ook op het niet verkopen van alcohol en tabak aan jongeren. Algemeen belangrijke woorden zijn snelheid, flexibiliteit, zelfstandigheid, waakzaamheid, controleren, monitoren en energie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cassiere

Het arbeidsmarktperspectief van een cassiere is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het beroep cassiere in veel gevallen jongeren, die wat extra willen verdienen. Met andere woorden zullen oudere personen over het algemeen niet snel in aanmerking komen voor een baan als cassiere. Als cassiere zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het blijven volgen van een opleiding, waardoor er wel doorgroeimogelijkheden ontstaan. In de meeste gevallen betreft het beroep cassiere jongeren, die alleen wat extra willen verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cassiere

Een cassiere zal doorgaans onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf vallen, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een cassiere die werkzaam is voor een supermarkt zal doorgaans het minimum jeugdloon of daar net boven verdienen, afhankelijk van de dienstjaren. In de meeste gevallen moet het beroep cassiere gezien worden als een bijbaan voor jongeren. Het beroep cassiere hoeft geen betrekking te hebben op supermarkten, omdat het beroep cassiere in de praktijk op veel manieren voorkomt. Ook het salaris kan hierdoor geheel anders uitvallen.

Mijnzzp.nl