Cassiere

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep caissière
Werken als caissière
Zelfscankassa's
Een baan als caissière
Adequaat deskundig toezicht kassawerkzaamheden
Film over een caissière:
Opleidingen tot caissière
Bedrijven waar een caissière werkzaam kan zijn
Competenties caissière
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als caissière
Arbeidsvoorwaarden en salaris caissière
Eigen bedrijf starten als Cassiere
Boekhoudprogramma vergelijken Cassiere

Beroep caissière

Een caissière is een winkelmedewerker die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van kassawerkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een caissière het beste omschrijven als het bedienen van een kassa en het opmaken van de geldstromen uit de kassa. Als caissière heb je te maken met verschillende klanten, die je op een vriendelijke manier zal ontvangen. Ook kan een caissière verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het verwerken en uitdelen van kortingsbonnen aan klanten. Het is ook de verantwoordelijkheid van een caissière om toezicht te houden op de bezoekers, zodat alle producten netjes afgerekend worden aan de kassa. Het beroep caissière komt op veel verschillende manieren voor binnen verschillende bedrijven. Het bekendste voorbeeld is de caissière die werkzaam is voor een supermarkt. Kassawerkzaamheden zijn over het algemeen niet moeilijk, maar vragen wel om alertheid van de caissière, omdat je met geld te maken hebt. Het beroep caissière moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het in lang niet alle winkels nodig is dat er fulltime caissières aanwezig zijn. In de veruit de meeste gevallen zal een caissière ook verantwoordelijk zijn voor van andere werkzaamheden naast kassawerkzaamheden. Alleen binnen de grotere supermarkten is er over het algemeen sprake van fulltime caissières. Het beroep caissière komt tegenwoordig op verschillende manieren voor, omdat niet alle caissières zomaar met contant geld mogen werken. Over het algemeen zijn alleen het de ervaren caissières, die binnen supermarkten of groothandels mogen werken met contant geld. De onervaren caissières staan vaak aan de kassa's waarbij alleen afgerekend kan worden met een betaalpas. Dit is om te voorkomen dat er fouten gemaakt worden met contant geld bij het afrekenen. Als je werkzaam bent met contant geld is het belangrijk om fraude te voorkomen. Denk hierbij aan mensen die met vals geld betalen, of aan mensen die een wisseltruc proberen uit te halen.

Werken als caissière

Een caissière is dus een verkoopmedewerker of supermarktmedewerker, die werkzaam is als caissière. Per winkel kunnen de werkzaamheden verschillen, maar in een supermarkt is de belangrijkste taak van een caissière het afrekenen van boodschappen. Tijdens het afrekenen worden de goederen via een band aangevoerd, waarna de goederen gescand worden. Ook het innemen van flessenbonnen of kortingsbonnen behoort tot de werkzaamheden van een caissière. In een supermarkt wordt er door de caissières ook toezicht gehouden op jongeren, die eventueel alcoholische drank of sigaretten willen kopen, terwijl dit niet mag vanwege hun leeftijd. Als de caissière vragen heeft kan een caissière meestal de hulp inroepen van de hoofdcarrière. Denk hierbij aan het vragen om wisselgeld, het goedkeuren van assemblage bonnen boven een bepaald bedrag of aan ingewikkelde vragen van klanten. Mocht bij het opmaken van de kassa een kassaverschil ontstaan zal de caissière samen met de hoofdcarrière uitzoeken waar het verschil vandaan komt. Bij lang niet alle winkels is het de hele dag nodig om alle kassa's open te houden en kan het voorkomen dat een caissière verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan algemeen schoonmaakwerkzaamheden of aan het bijvullen van lege vakken.

Zelfscankassa's

Tegenwoordig zijn supermarkten in veel gevallen voorzien van zogenaamde zelfscankassa's, waarbij klanten zelf hun boodschappen scannen en de boodschappen niet meer uit de boodschappenkar gehaald hoeven te worden. Bij de meeste winkels geeft een zelfscankassa vanzelf aan als er een extra controle gehouden moet worden. In dat geval is een caissière verantwoordelijk voor het uitvoeren van een steekproefcontrole. Ook bij de verkoop van alcohol kan het belangrijk zijn dat een caissière een leeftijdscontrole uitvoert.

Een baan als caissière

De werkzaamheden van een caissière zijn niet heel moeilijk, maar vragen wel om ervaring. Dit heeft vooral betrekking op alertheid, omdat je met contant geld te maken krijgt. De alertheid heeft vooral betrekking op het voorkomen van fraude, maar heeft ook betrekking op je eigen handelen. Denk hierbij aan het netjes terug tellen bij het wisselgeld om onduidelijkheden te voorkomen. Als iemand twintig euro moet betalen en de klant geeft een briefje van vijftig euro is het belangrijk om de klant het wisselgeld optellend te geven. Op deze manier is het voor jezelf niet mogelijk om fouten te maken. Ook is het voor de klant niet mogelijk om iets anders te beweren. Om te voorkomen dat klanten aangeven dat ze met een briefje van honderd euro betaald hebben leggen caissières het ontvangen briefje meestal apart en niet meteen in de kassa. Ook eventuele camera's kunnen dit soort handelingen registeren, waardoor fraude bijna niet mogelijk is.

Adequaat deskundig toezicht kassawerkzaamheden

Een werkgever die te maken heeft met personeel onder leeftijd van achttien jaar is verplicht om adequaat deskundig toezicht te faciliteren. Dit heeft in het kort betrekking op het voorkomen van gevaar en het houden van toezicht. Adequaat deskundig toezicht bij kassawerkzaamheden is van groot belang, vooral wanneer er minderjarig personeel bij betrokken is. Het doel van dit toezicht is ervoor te zorgen dat de werknemers veilig en op een verantwoorde manier kunnen werken. Dit heeft ook betrekking op het inwerken van onervaren medewerkers.

Film over een caissière:

Opleidingen tot caissière

Er zijn geen specifieke schoolopleidingen voor het beroep caissière. Wel kan het een onderdeel zijn van de Mbo-opleiding supermarktmedewerker. Er zijn wel cursussen te volgen als caissière, om ze beter bekend te maken met het werken met een kassa en klanten. Tijdens de cursus komen onder meer de volgende aspecten aan bod: regels voor de verkoop van drank en tabak, criminaliteit, kasbeheer, omgang met storingen en de omgang met klanten. Het is ook mogelijk dat een winkelketen zelf interne opleidingsmogelijkheden kan bieden om de caissière op te leiden voor het werk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een caissière werkzaam kan zijn

Een caissière is over het algemeen werkzaam voor een supermarkt. Daarnaast kan een caissière werkzaam zijn voor een middenstander, zoals een drogisterij of tankstation. Over het algemeen is de functie caissière alleen een fulltimefunctie binnen de grotere supermarkten. Als een caissière werkzaam is voor een groothandelsbedrijf kan ook de benaming baliemedewerker van toepassing zijn.

Competenties caissière

De belangrijkste competentie van een caissière is dat een caissière gezien kan worden als gastvrouw. Het op een vriendelijke en vooral correcte manier benaderen van klanten is erg belangrijk als caissière. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een caissière met veel verschillende mensen te maken krijgt. Een andere belangrijke competentie van een caissière is dat een caissière min of meer moet fungeren als toezichtouder. Dit heeft niet alleen betrekking op het voorkomen van diefstal, maar juist ook op het niet verkopen van alcohol en tabak aan jongeren. Algemeen belangrijke woorden zijn snelheid, flexibiliteit, zelfstandigheid, waakzaamheid, controleren, monitoren en energie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als caissière

Het arbeidsmarktperspectief van een caissière is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het beroep caissière in veel gevallen jongeren, die wat extra willen verdienen. Met andere woorden zullen oudere personen over het algemeen niet snel in aanmerking komen voor een baan als caissière. Er zijn over het algemeen wel voldoende caissière vacatures beschikbaar. Als caissière zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het blijven volgen van een opleiding, waardoor er wel doorgroeimogelijkheden ontstaan. In de meeste gevallen betreft het beroep caissière jongeren, die alleen wat extra willen verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris caissière

Een caissière zal doorgaans onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf vallen, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een caissière die werkzaam is voor een supermarkt zal doorgaans het minimum jeugdloon of daar net boven verdienen, afhankelijk van de dienstjaren. In de meeste gevallen moet het beroep caissière gezien worden als een bijbaan voor jongeren. Het beroep caissière hoeft geen betrekking te hebben op supermarkten, omdat het beroep caissière in de praktijk op veel manieren voorkomt. Ook het salaris kan hierdoor geheel anders uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Cassiere

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cassiere, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cassiere

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cassiere bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cassiere.

Mijnzzp.nl