Cassiere

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een cassiere is een winkelmedewerker, die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van kassawerkzaamheden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een cassiere het beste omschrijven als het bedienen van een kassa en het opmaken van de geldstromen uit de kassa. Als cassiere heb je veel te maken met verschillende klanten, die je op een vriendelijke manier zal ontvangen om de verschillende producten af te kunnen rekenen. Ook kan een cassiere verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het verwerken en uitdelen van kortingsbonnen aan klanten. Welke taken een cassiere precies heeft kan verschillen per soort winkel waar een cassiere werkzaam is. Het is over het algemeen ook de verantwoordelijkheid van een cassiere om toezicht te houden op de verschillende bezoekers, zodat alle producten wel netjes afgerekend worden aan de kassa. Het beroep cassiere komt op veel verschillende manieren voor binnen uiteenlopende soorten bedrijven. Het bekendste voorbeeld van het beroep cassiere is de cassiere die werkzaam is voor een supermarkt. Kassawerkzaamheden zijn over het algemeen niet heel moeilijk maar vragen wel om alertheid van de cassiere, omdat je met geld te maken hebt. Het beroep cassiere moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het binnen lang niet alle winkels nodig is dat er fulltime cassieres werkzaam zijn. In de veruit de meeste gevallen zal een cassiere ook verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van andere werkzaamheden naast het uitvoeren van kassawerkzaamheden. Alleen binnen de grotere supermarkten is er over het algemeen sprake van fulltime cassieres.

Per winkel kunnen de werkzaamheden als cassiere nogal eens verschillen, maar in een supermarkt is de belangrijkste taak van een cassiere het afrekenen van de boodschappen. Tijdens het afrekenen worden de goederen via een band aangevoerd, waarna de goederen gescand worden. Ook het innemen van flessenbonnen of kortingsbonnen behoort tot de werkzaamheden van een cassiere. In een supermarkt wordt er door de verschillende cassieres ook toezicht gehouden op jongeren, die eventueel alcoholische drank of sigaretten willen kopen, terwijl dit niet mag vanwege hun leeftijd. Als de cassiere vragen heeft kan een cassiere over het algemeen de hulp inroepen van de hoofdcassiere, zoals als er geen wisselgeld meer is. Mocht bij het opmaken van de kassa een verschil ontstaan zal de cassiere samen met het hoofdcassiere uitzoeken waar het verschil precies vandaan komt. Bij lang niet alle winkels is het de hele dag nodig om alle kassa's open te hebben en kan het voorkomen dat een cassiere verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden.

Tegenwoordig zijn moderne supermarkten in veel gevallen ook voorzien van zogenaamde zelfscankassa's, waarbij de klanten zelf hun producten scannen in de winkel en de boodschappen niet meer uit de boodschappenkar gehaald hoeven te worden voor het afrekenen. Bij de meeste winkels geeft een zelfscankassa vanzelf aan als er een extra controle gehouden moet worden. In dat geval kan een cassiere verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van een steekproefcontrole. Ook bij de verkoop van alcohol kan het belangrijk zijn dat een cassiere een leeftijdscontrole uitvoert. Bij veel groothandels en supermarkten zijn er tegenwoordig twee soorten kassa's, namelijk één waar alleen contant betaald kan worden en één waar alleen gepind kan worden. De jonge onervaren medewerkers staan meestal bij de kassa's waar alleen gepind kan worden. De meer ervaren cassieres staan doorgaans bij de kassa's met contante betaling.

Film over een cassiere:

Opleidingen tot cassiere

Er zijn geen specifieke schoolopleidingen voor het beroep cassiere. Wel kan het een onderdeel zijn van de Mbo-opleiding supermarktmedewerker. Er zijn wel cursussen te volgen als cassiere, om ze beter bekend te maken met het werken met een kassa en klanten. Tijdens de cursus komen onder meer de volgende aspecten aan bod: regels voor de verkoop van drank en tabak, criminaliteit, kasbeheer, omgang met storingen en de omgang met klanten. Het is ook mogelijk dat een winkelketen zelf interne opleidingsmogelijkheden kan bieden om de cassiere op te leiden voor het werk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een cassiere werkzaam kan zijn

Een cassiere is over het algemeen werkzaam voor een supermarkt of groothandelsbedrijf. Daarnaast kan een cassiere werkzaam zijn voor een middenstander binnen de detailhandel. Over het algemeen is het beroep cassiere alleen een fulltime functie binnen de grotere supermarkten en groothandelsbedrijven. In alle andere gevallen kan een cassiere in veel gevallen ook gezien worden als een verkoopmedewerker. Het is mogelijk dat een cassiere ook verantwoordelijk is voor het bijvullen van de vakken als vakkenvuller.

Competenties cassiere

De belangrijkste competentie van een cassiere is dat een cassiere gezien kan worden als gastvrouw. Het op een vriendelijke en vooral correcte manier benaderen van klanten is erg belangrijk als cassiere. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een cassiere met veel verschillende mensen te maken krijgt. Een andere belangrijke competentie van een cassiere is dat een cassiere min of meer moet fungeren als toezichtouder. Dit heeft niet alleen betrekking op het voorkomen van diefstal maar juist ook op het niet verkopen van alcohol en tabak aan jongeren. Algemeen belangrijke woorden zijn snelheid, flexibiliteit, zelfstandigheid, waakzaamheid, controleren, monitoren en energie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cassiere

Het arbeidsmarktperspectief als fulltime cassiere is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel betreft het beroep cassiere in veel gevallen jongeren, die wat extra willen verdienen. Met andere woorden zullen oudere personen over het algemeen niet snel in aanmerking komen voor een baan als cassiere. Als cassiere zijn er over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden anders dan het blijven volgen van een opleiding, waardoor er wel doorgroeimogelijkheden ontstaan. In de meeste gevallen betreft het beroep cassiere jongeren, die alleen wat extra willen verdienen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cassiere

Een cassiere zal doorgaans onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf vallen, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een cassiere die werkzaam is voor een supermarkt zal doorgaans het minimum jeugdloon of daar net boven verdienen, afhankelijk van de dienstjaren. In de meeste gevallen moet het beroep cassiere gezien worden als een bijbaan voor jongeren. Het beroep cassiere hoeft geen betrekking te hebben op supermarkten, omdat het beroep cassiere in de praktijk op veel manieren voorkomt. Ook het salaris kan hierdoor geheel anders uitvallen.

Mijnzzp.nl