Supermarktmedewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep supermarktmedewerker
Een baan als supermarktmedewerker
Werken in een supermarkt
De diverse taken binnen een supermarkt zijn:
Wat doet een supermarktmedewerker:
Werken bij Albert Heijn:
Opleidingen tot supermarktmedewerker
Bedrijven waar een supermarktmedewerker werkzaam kan zijn
Competenties supermarktmedewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supermarktmedewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris supermarktmedewerker
Eigen bedrijf starten als Supermarktmedewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Supermarktmedewerker

Beroep supermarktmedewerker

Een supermarktmedewerker is een retail medewerker, die werkzaam is voor een supermarkt. Supermarkten maken gebruik van verschillende supermarktmedewerkers, die ook specifieke benamingen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vakkenvullers, caissières en aan verkoopmedewerkers die werkzaam zijn op de versafdeling. Lang niet alle supermarktmedewerkers zijn fulltime werkzaam, omdat binnen supermarkten vooral jongeren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die werkzaam zijn als vakkenvuller. De meeste vakkenvullers werken alleen gedurende bepaalde uren van de dag of in de avond. In de meeste gevallen is een supermarktmedewerker een allround medewerker, die voor verschillende werkzaamheden ingezet kan worden afhankelijk van de supermarktmedewerker. Een parttime vakkenvuller hoeft over het algemeen geen kassadiensten te draaien, maar kan bijvoorbeeld wel ingezet worden op de flessen emballage. De benaming supermarktmedewerker moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat supermarkten gebruikmaken van verschillende medewerkers, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Voor supermarktmedewerkers is de supermarktmanager meestal de leidinggevende, die zal bepalen waar je precies ingezet wordt. Natuurlijk heb je als supermarktmedewerker ook een eigen verantwoordelijkheid en is het belangrijk om inzicht en eigen initiatief te tonen als een situatie dit vereist. Denk bijvoorbeeld aan klanten die iets hebben laten vallen, of aan het helpen van klanten als ze producten niet kunnen vinden in de winkel. Supermarkten maken gebruik van vast personeel en van tijdelijk personeel. Vast personeel kan bijvoorbeeld gezien worden in de functie hoofdcarrière, en tijdelijk personeel in de functie caissière. Omdat een hoofdcarrière redelijk veel verantwoordelijkheden heeft, is dit typisch een functie die niet zomaar aan iedereen overgelaten kan worden.

Een baan als supermarktmedewerker

Een supermarktmedewerker kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn en kan verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Over het algemeen zal de soort supermarkt de inhoudelijke werkzaamheden bepalen. Binnen de grotere supermarkten zal een caissière bijvoorbeeld niet snel werkzaam zijn als vakkenvuller. Binnen kleinere supermarkten is dit meestal wel het geval. Zoals eerder omschreven zijn fulltime werkzame supermarktmedewerkers meestal verantwoordelijk voor specifieke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan de hoofdcarrière, die verantwoordelijk is voor het begeleiden van alle caissières. Ook medewerkers die werkzaam zijn op de versafdeling zijn over het algemeen ervaren medewerkers, die beschikken over specifieke kennis. Denk bijvoorbeeld aan bakkers, groenteboeren of aan slagers. Dit soort werkzaamheden kan over het algemeen niet overgelaten worden aan onervaren medewerkers, omdat medewerkers binnen de versafdeling te maken hebben met strenge wet- en regelgeving rondom voedselveiligheid. Welke werkzaamheden een supermarktmedewerker precies uitvoert, is dus afhankelijk van de aanstelling en de specifieke functie als supermarktmedewerker.

Werken in een supermarkt

Het werken in supermarkten heeft vooral op jongeren een grote aantrekkingskracht, omdat het meestal mogelijk is om zelf je uren in te delen. Daarnaast houden supermarktmanagers in de meeste gevallen rekening met de voorkeur van werkzaamheden. Dit kan wel verschillen per supermarkt, omdat de meeste supermarktmedewerkers van de kleinere supermarkten wel gezien moeten worden als allround supermarktmedewerker. Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat supermarktmedewerkers verantwoordelijk zijn voor het thuisbrengen van boodschappen. In dat geval kan een supermarktmedewerker ook aangemerkt worden als boodschappen bezorger. Ook kan een supermarktmedewerker werkzaam zijn op een distributiecentrum. In dat geval ben je bijvoorbeeld werkzaam als orderpicker.

De diverse taken binnen een supermarkt zijn:

  • Het bijhouden van de flessen emballage.
  • Het bijhouden van het magazijn.
  • Het helpen van klanten.
  • Het inwerken van nieuwe medewerkers.
  • Het schoonmaken van de winkel.
  • Het uitladen van vrachtwagenleveringen.
  • Het vullen van schappen.
  • Het werken achter de kassa.

Wat doet een supermarktmedewerker:

Werken bij Albert Heijn:

Opleidingen tot supermarktmedewerker

Wie een carrière ambieert als supermarktmedewerker kan het beste een Mbo-opleiding in de supermarktbranche volgen. Er bestaan verschillende soorten opleidingen die gericht zijn op het werken in een supermarkt. Daarnaast is het binnen de supermarktbranche niet geheel ongebruikelijk dat nieuwe medewerkers geen specifieke opleiding genoten hebben en wellicht een cursus moeten volgen. Naast het volgen van een externe cursus is het meestal ook mogelijk om opgeleid te worden door bestaande meer ervaren medewerkers. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een supermarktmedewerker werkzaam kan zijn

Een supermarktmedewerker is werkzaam binnen een supermarkt. Supermarkten komen op veel manieren voor, van klein tot zeer groot. Het beroep supermarktmedewerker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een supermarktmedewerker diverse functies kan bekleden binnen een supermarkt. Daarnaast kan het als supermarktmedewerker voorkomen dat je verantwoordelijk bent voor verschillende werkzaamheden. Dit is vooral het geval binnen de kleinere supermarkten, die niet beschikken over veel personeel.

Competenties supermarktmedewerker

De belangrijkste competentie van een supermarktmedewerker is de dienstbare instelling. Dit heeft vooral betrekking op het willen helpen van klanten als ze bepaalde vragen hebben. Van een supermarktmedewerker mag dan ook een klantvriendelijke en gastvrije instelling verwacht worden. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een supermarktmedewerker veel te maken heeft met klanten, leidinggevende en collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, motivatie, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, inzicht, plannen, proactief, organiseren en energie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supermarktmedewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een supermarktmedewerker is goed te noemen. Een nadeel is dat de meeste supermarkten grotendeels werken met jonge mensen en er meestal veel sollicitanten op een vacature afkomen. De doorgroeimogelijkheden als supermarktmedewerker kunnen bereikt worden door het volgen van een opleiding tot bijvoorbeeld supermarktmanager. De meeste grote supermarkten bieden ook opleidingen aan zodat het personeel kan doorgroeien binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris supermarktmedewerker

Een supermarktmedewerker zal doorgaans onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf vallen waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Wie in een supermarkt wenst te gaan werken moet zich goed realiseren dat de werkdagen soms erg lang kunnen zijn en dat tegenwoordig ook de zondag een normale werkdag is geworden. Een supermarktmedewerker in loondienst verdient over het algemeen het minimum jeugdloon of daar net boven, afhankelijk van de dienstjaren. Het werken als supermarktmedewerker is een prima manier voor jongeren om bij te verdienen.

Eigen bedrijf starten als Supermarktmedewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Supermarktmedewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Supermarktmedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Supermarktmedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Supermarktmedewerker.

Mijnzzp.nl