Hoofdcassiere

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hoofdcarrière
Werken als hoofdcarrière
Verantwoordelijkheden hoofdcarrière
Taken hoofdcarrière:
Kassamedewerker Albert Heijn:
Opleidingen tot hoofdcarrière
Bedrijven waar een hoofdcarrière werkzaam kan zijn
Competenties hoofdcarrière
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoofdcarrière
Arbeidsvoorwaarden en salaris hoofdcarrière
Eigen bedrijf starten als Hoofdcassiere
Boekhoudprogramma vergelijken Hoofdcassiere

Beroep hoofdcarrière

Een hoofdcarrière is een caissière die beschikt over meer verantwoordelijkheden dan gewone caissières. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een hoofdcarrière het beste omschrijven als het controleren van alle kassatransacties, inclusief het bijstaan van alle caissières. Ook is een hoofdcarrière in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het afstorten van alle geldstromen vanuit de kassa's. Andere werkzaamheden van een hoofdcarrière kunnen zijn het inwerken van nieuwe caissières en het controleren van caissières op hun functioneren. De overige werkzaamheden van een hoofdcarrière bestaan uit het maken van de personeelsplanning en uit het bijhouden van de urenregistratie. Welke verantwoordelijkheden een hoofdcarrière nog meer heeft, is sterk afhankelijk van de winkel waar de hoofdcarrière werkzaam is. Zo kan het zijn dat een hoofdcarrière tijdens rustige uren ook helpt met andere werkzaamheden in de winkel. Het beroep hoofdcarrière komt over het algemeen alleen voor binnen winkels die gebruikmaken van meerdere kassa's, zoals een grote supermarkt of een groothandelsbedrijf. De kleinere winkels maken over het algemeen geen gebruik van een hoofdcarrière. Over het algemeen is de functie hoofdcarrière alleen voorbehouden aan ervaren winkelpersoneel dat al langer in dienst is van de organisatie. Dit is het geval, omdat de functie hoofdcarrière aangemerkt kan worden als vertrouwensfunctie. Een hoofdcarrière is meestal ook verantwoordelijk voor het goedkeuren van bepaalde transacties. Denk hierbij aan het goedkeuren van assemblage bonnen boven een bepaald bedrag of aan het aannemen van een grote som contant geld. Voor het beroep hoofdcarrière worden over het algemeen geen aanvullende opleidingen verwacht. Wel is het denkbaar dat een hoofdcarrière intern een aanvullende opleiding aangeboden krijgt. Zoals eerder omschreven komt het beroep hoofdcarrière alleen voor binnen bepaalde winkels en groothandelsbedrijven.

Werken als hoofdcarrière

Een hoofdcarrière is dus een caissière die beschikt over aanvullende verantwoordelijkheden. Een hoofdcarrière werkt meestal zelf ook mee achter de kassa. Als een caissière een vraag heeft, meldt deze zich bij de hoofdcarrière en niet bij de supermarktmanager. Zo komt het regelmatig voor dat een caissière geen wisselgeld meer heeft, of dat klanten met groot briefgeld betalen. Als klanten betalen met groot briefgeld is het meestal verplicht dat een hoofdcarrière goedkeuring geeft voor de geldtransactie, om fraude te voorkomen. Dit is ook het geval als klanten een flessenbon inleveren boven een bepaald bedrag. Andere belangrijke werkzaamheden van een hoofdcarrière zijn het inwerken en inplannen van alle caissières. Het inwerken van caissières is belangrijk, omdat caissières gezien kunnen worden als toezichthouder. Een caissière mag bijvoorbeeld geen tabak of alcoholisch dranken verkopen aan jongeren. Ook het waakzaam zijn op mogelijke diefstal is een kerntaak van caissières. In algemene zin kan een hoofdcarrière ook aangemerkt worden als personeelsplanner en personeelstrainer.

Verantwoordelijkheden hoofdcarrière

De verantwoordelijkheden van een hoofdcarrière kunnen verschillen per bedrijf, omdat niet alle bedrijven op dezelfde manier werken. In alle gevallen is het wel zo dat een hoofdcarrière iemand is die al een langere periode werkzaam is voor de organisatie. Dit is het geval, omdat de functie hoofdcarrière een functie is waarbij vertrouwen een belangrijke rol speelt. Het vertrouwen in een hoofdcarrière is belangrijk, omdat er in binnen grotere winkels veel contant geld omgaat. Met andere woorden kunnen dit soort werkzaamheden niet overgelaten worden aan onervaren winkelmedewerkers. Daarnaast is het belangrijk dat een hoofdcarrière kennis heeft van de organisatie en beschikt over leidinggevende capaciteiten. Een hoofdcarrière is geen manager, echter moet een hoofdcarrière wel beschikken over leidinggevende capaciteiten.

Taken hoofdcarrière:

  • Het afstorten van geldstromen.
  • Het bijstaan van de caissières.
  • Het controleren van caissières.
  • Het eventueel aannemen van nieuwe caissières.
  • Het inwerken van nieuwe caissières.
  • Het maken van de weekplanning.
  • Het overleggen met de supermarktmanager.
  • Het trainen van caissières.

Kassamedewerker Albert Heijn:

Opleidingen tot hoofdcarrière

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden tot hoofdcarrière. Wie een carrière ambieert als hoofdcarrière kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding supermarktmedewerker. Als hoofdcarrière is het in lang niet alle gevallen noodzakelijk dat je beschikt over een gerichte opleiding, omdat een hoofdcarrière ook tot hoofdcarrière kan doorgroeien vanuit een andere functie. Het is dus mogelijk dat een caissière of andere supermarktmedewerker automatisch zal doorgroeien tot de functie hoofdcarrière. In de meeste gevallen draait het vooral om de ervaring en kennis als supermarktmedewerker. Welke opleiding het beste past kan ook afhankelijk zijn van de soort winkel, waarbinnen een hoofdcarrière werkzaam is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een hoofdcarrière werkzaam kan zijn

Een hoofdcarrière is over het algemeen werkzaam voor de grotere supermarkten of detailhandelsbedrijven, of is werkzaam voor groothandelsbedrijven die veel te maken hebben met kassawerkzaamheden. Ook de grotere bouwmarkten kunnen gebruikmaken van een hoofdcarrière. Kleinere winkels en middenstanders maken over het algemeen geen gebruik van een speciale hoofdcarrière. Afhankelijk van de soort winkel waarvoor de hoofdcarrière werkzaam is, is het mogelijk dat een hoofdcarrière ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden.

Competenties hoofdcarrière

De belangrijkste competentie van een hoofdcarrière is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het beroep hoofdcarrière gezien moet worden als vertrouwensfunctie. Daarnaast is het belangrijk dat een hoofdcarrière gezien kan worden als manager, omdat een hoofdcarrière moet beschikken over leidinggevende capaciteiten. Ook het kunnen motiveren van andere caissières kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een hoofdcarrière in de meeste gevallen met veel verschillende collega's en klanten te maken krijgt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn stressbestendigheid, waakzaamheid, alertheid, coachen, trainen, zelfstandigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoofdcarrière

Het arbeidsmarktperspectief van een hoofdcarrière is over het algemeen redelijk te noemen. Het beroep hoofdcarrière komt niet binnen alle bedrijven voor en is over het algemeen alleen toegankelijk voor ervaren personeelsleden. Het beroep hoofdcarrière betreft daarnaast een zeer specifieke functie. De doorgroeimogelijkheden van een hoofdcarrière kunnen gezien worden in de functie supermarktmanager. Of een hoofdcarrière supermarktmanager kan worden is afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties. In de meeste gevallen zal een hoofdcarrière over aanvullende opleidingen moeten beschikken om een leidinggevende functie te kunnen bekleden binnen de organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoofdcarrière

Er zijn geen voorbeeld te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een hoofdcarrière werkzaam kan zijn binnen verschillende branches. De functie hoofdcarrière komt niet alleen voor binnen supermarkten. Als hoofdcarrière in loondienst verdien je afhankelijk van je dienstjaren, leeftijd en ervaring tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand.

Eigen bedrijf starten als Hoofdcassiere

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hoofdcassiere, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hoofdcassiere

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hoofdcassiere bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hoofdcassiere.

Mijnzzp.nl