Hoofdcassiere

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hoofdcassiere heeft de verantwoordelijkheid voor de controle van kassatransacties. Ook zorgt de hoofdcassiere voor bankstortingen en de overige geldstromen. De hoofdcassiere geeft leiding aan de overige cassieres. Nieuwe medewerkers worden door de hoofdcassiere ingewerkt en gecontroleerd op functioneren. De overige werkzaamheden bestaan uit personeelsplanning en het bijhouden van de urenregistratie. Wat de hoofdcassiere precies nog meer doet is sterk afhankelijk van het soort winkel waar zij werkzaam is. Zo kan het zijn dat zij tijdens rustige uren ook helpt met andere zaken in de winkel. Het beroep hoofdcassiere komt over het algemeen alleen voor binnen winkels die gebruik maken van meerdere kassa's, zoals een grote supermarkt of een groothandelsbedrijf. De kleinere winkels maken over het algemeen geen gebruik van een speciale hoofdcassiere. Een hoofdcassiere ziet dus toe op de werkzaamheden van alle cassieres in de betreffende winkel.

De hoofdcassiere werkt zelf vaak ook gewoon mee achter de kassa wanneer dit nodig is. Wanneer een cassiere een vraag heeft meldt deze zich bij de hoofdcassiere. Zo kan komt het regelmatig voor dat een cassiere geen wisselgeld meer heeft, of er met grote briefjes betaald wordt en de hoofdcassiere goedkeuring moet geven om het geld aan te nemen. Tevens krijgen de nieuwe cassiere uitleg over wat aan wie verkocht mag worden. Zo is het verkopen van tabak en sterke drank niet toegestaan aan jongeren.

Natuurlijk zijn de taken per bedrijfssoort verschillend, maar de hoofdcassiere is doorgaans iemand die veel ervaring heeft in de winkel en ook volledig vertrouwd wordt binnen de organisatie. Het vertrouwen in de hoofdcassiere is erg belangrijk, omdat er in een winkel veel geld kan omgaan. Er kan in winkels zoveel geld omgaan per dag, dat dit niet aan een onervaren persoon overgelaten kan worden.

Kassamedewerker Albert Heijn:

Opleidingen tot hoofdcassiere

Er zijn geen opleidingen tot hoofdcassiere. De meeste mensen die leidinggevende zijn van de kassamedewerkers zijn personeelsleden, die veel ervaring hebben in de winkel. Deze baan ontstaat dan ook meestal door ervaring op te doen in een winkel. Zie voor meer informatie ook de Mbo-opleiding supermarktmedewerker.

Bedrijven waar een hoofdcassiere werkzaam kan zijn

Dit zijn meestal de grotere winkels met veel kassa's zoals supermarkten en groothandels. Kleinere winkels hebben doorgaans geen hoofdcassiere aangesteld.

Competenties hoofdcassiere

Om hoofdcassiere te worden is er doorgaans veel ervaring nodig en kennis van de winkel. Nieuwe medewerkers die achter de kassa komen te werken worden doorgaans door de hoofdcassiere ingewerkt en bekend gemaakt met het werken achter een kassa. Voor vragen kunnen ze de hoofdcassiere  benaderen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hoofdcassiere

Als hoofdcassiere is er meestal alleen bij de bestaande werkgever werk te vinden. Het beroep is meestal te specifiek voor andere winkels.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hoofdcassiere

Als hoofdcassiere in loondienst verdien je afhankelijk van je dienstjaren, leeftijd en ervaring tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand.

Mijnzzp.nl