Personeelsplanner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep personeelsplanner
Werken als personeelsplanner
Verschillende soorten planners
Wat doet een personeelsplanner allemaal:
Strategische Personeelsplanning:
Opleidingen tot personeelsplanner
Bedrijven waar een personeelsplanner werkzaam kan zijn
Competenties personeelsplanner
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als personeelsplanner
Arbeidsvoorwaarden en salaris personeelsplanner
Eigen bedrijf starten als Personeelsplanner
Boekhoudprogramma vergelijken Personeelsplanner

Beroep personeelsplanner

Een personeelsplanner is verantwoordelijk voor het inplannen van personeel op een goede en passende manier, inclusief het naleven van eventuele wettelijke regelgeving. De wettelijke regelgeving heeft betrekking op bijvoorbeeld de arbeidstijdenwet of ergonomische regels als deze van toepassing zijn binnen de betreffende organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagenchauffeur die verplicht rust moet nemen, of aan het aantal nachtdiensten dat iemand wettelijk gezien mag draaien. Als personeelsplanner maak je dan ook roosters met betrekking tot personeelsinzet van een organisatie. Het maken van werkroosters kan complex zijn, omdat een personeelsplanner niet alleen rekening moet houden met de wensen van het personeel of de directie. Wettelijke regelgeving en mogelijke randvoorwaarden zijn als personeelsplanner net zo belangrijk als de wensen van het personeel of de directie om problemen te voorkomen. Het beroep personeelsplanner komt binnen het bedrijfsleven veel voor, omdat de meeste bedrijven behoefte hebben aan een goede personeelsplanning. Vooral voor organisaties die te maken hebben met buitendienstmedewerkers is het maken van een goede planning belangrijk. Als personeelsplanner kan je te maken krijgen met lange termijn planningen, wekelijkse planningen en dagelijkse planningen, die allemaal op de juiste manieren ingeroosterd moeten worden. Het op de juiste plek krijgen van personeel als dat nodig is, klinkt wellicht makkelijk, maar zal het in de praktijk lang niet altijd zijn, omdat dit vraagt om veel inzicht en flexibiliteit. Als personeelsplanner zal je over het algemeen veel samenwerken met andere collega's binnen de organisatie, zoals procesoperators, uitvoerders, werkvoorbereiders, logistiek managers en met verschillende personeelszaken medewerkers.

Werken als personeelsplanner

Een personeelsplanner is dus een planner die zich gespecialiseerd heeft in het maken van personeelsplanningen. Het inplannen van personeel is in de meeste gevallen een combinatie van berekeningen maken, het analyseren van gegevens, inschattingen maken en roosters maken waarbij efficiëntie een belangrijk woord is. Voor een personeelsplanner is het dan ook belangrijk dat hij of zij een soort van wiskundige is, omdat een personeelsplanner ook met statistieken te maken krijgt. Deze statistieken kunnen gebruikt worden om op een goede manier in te kunnen schatten wie waar als nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen inschatten hoeveel productiemedewerkers in de aankomende periode nodig zijn of aan het bepalen hoeveel servicemonteurs in het veld ingezet moeten worden om eventuele storingen te kunnen verhelpen. In het kort omschreven zijn personeelsplanners dus verantwoordelijk voor het bewaken van de continuïteit en de kwaliteit van het planningsproces. Dit doet een personeelsplanner ook door het maken van forecasts. Forecasts zijn voorspellingen die gemaakt worden door het toepassen van gegevens vanuit het verleden. Met andere woorden kan een personeelsplanner in sommige gevallen ook aangemerkt worden als data-analist. Een data-analist is gespecialiseerd in het verwerken van losse data in bruikbare informatie. In dit geval heeft de personeelsplanner dus te maken met strategische personeelsplanning door middel van het verwerken van data.

Verschillende soorten planners

Planners komen binnen het bedrijfsleven en andere organisaties op verschillende manieren voor. In veel gevallen hebben personeelsplanners niet alleen te maken met het inplannen van personeelsleden, omdat ook het inplannen van werkmaterialen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan transportplanners die te maken hebben met beschikbare vrachtwagens en opleggers, of aan logistiek planners die te maken hebben met verschillende vervoersstromen. Daarnaast kunnen werkvoorbereiders aangemerkt worden als personeelsplanner. Afhankelijk van de soort organisatie is het denkbaar dat personeelsplanners ook werkzaam kunnen zijn als P&O medewerkers. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat binnen grotere organisaties het inplannen van het personeel ook aangemerkt kan worden als volledige dagtaak.

Wat doet een personeelsplanner allemaal:

  • Het afstemmen van de planning met alle betrokkenen.
  • Het analyseren van rapportages.
  • Het controleren van de beschikbaarheid en inzetbaarheid.
  • Het doen van verbetervoorstellen.
  • Het maken dag-, week- en maandplanningen.
  • Het uitvoeren van administratieve werkzaamheden.
  • Het waken over wet- en regelgeving.

Strategische Personeelsplanning:

Opleidingen tot personeelsplanner

Wie een carrière ambieert als personeelsplanner kan kiezen uit verschillende soorten opleidingen zoals de hbo-opleiding Human Resource Management of kan kiezen voor een externe opleiding Planning en Management. In de meeste gevallen betreft het beroep personeelsplanner een beroep op Hbo-niveau, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn afhankelijk van het soort bedrijf. Het beroep personeelsplanner komt in de praktijk op verschillende manieren voor. Het is denkbaar dat een personeelsplanner in sommige gevallen ook gewoon aangemerkt kan worden als administratief medewerker. Dit is vaak het geval binnen de kleinere organisaties, die niet te maken hebben met complexe personeelsplanningen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je een startende ondernemer bent, is het ook belangrijk dat je de boekhouding goed organiseert. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van de beste administratie software.

Bedrijven waar een personeelsplanner werkzaam kan zijn

Als personeelsplanner kan je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende branches. Dit betreft meestal wel de grotere bedrijven en organisaties die specifiek gebruikmaken van personeelsplanners. Binnen kleinere bedrijven kan de functie personeelsplanner ook gecombineerd worden met een mogelijke andere functie. In dat geval kan ook de algemene benaming planner van toepassing zijn. Personeelsplanners kunnen bijvoorbeeld werkzaam zijn voor grotere winkelketens, fabrieken of hotels, of werkzaam zijn voor uitzendbureaus. Personeelsplanners kunnen ook werkzaam zijn binnen het onderwijs. Binnen het onderwijs is wel eerder de benaming roostermaker van toepassing. Het maken van roosters heeft ook alles te maken met personeelsplanning.

Competenties personeelsplanner

De belangrijkste competenties van een personeelsplanner zijn het kunnen plannen en organiseren. Daarnaast moet een personeelsplanner beschikken over voldoende juridische kennis met betrekking tot wettelijke regelgeving, omdat je als personeelsplanner te maken krijgt wettelijke bepalingen. Ook communicatie in het algemeen is aan te merken als belangrijke competentie, omdat je te maken hebt met verschillende collega's en externe organisaties. Algemeen belangrijke woorden zijn management, flexibiliteit, inzicht, flexibiliteit, overleggen, stressbestendigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, analytisch, analyseren en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als personeelsplanner

Het arbeidsmarktperspectief als personeelsplanner is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Het beroep personeelsplanner vraagt om de juiste kennis en zal zeker niet voor iedereen geschikt zijn. De doorgroeimogelijkheden als personeelsplanner moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden zoals een managementfunctie. Daarnaast is het denkbaar dat een personeelsplanner kan doorgroeien tot teamleider. Als teamleider ben je verantwoordelijk voor enkele collega's binnen de afdeling.

Arbeidsvoorwaarden en salaris personeelsplanner

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als personeelsplanner voor diverse soorten bedrijven werkzaam kan zijn in verschillende branches. Een personeelsplanner die beschikt over een hbo-opleiding zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Personeelsplanner

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Personeelsplanner, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Personeelsplanner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Personeelsplanner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Personeelsplanner.

Mijnzzp.nl