Transportplanner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een transportplanner is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het plannen van goederenstromen. Het maakt verder niet uit of dat deze goederen per vrachtwagen, trein, schip of vliegtuig vervoerd moeten worden. Een combinatie van transportmiddelen behoort ook tot de mogelijkheden, afhankelijk van de lading, kosten en de uiteindelijke bestemming. Als transportplanner organiseer je nationale en/of internationale transporten, afhankelijk van waar je precies werkzaam bent. Welke lading er precies vervoerd zal worden kan per transportbedrijf of opdracht verschillen. Als transportplanner kan je voor een expediteur werkzaam zijn die voor verschillende opdrachtgevers werkt, of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een groot bedrijf dat zelf ook goederen vervoert. Een andere benaming voor een transportplanner is ook wel planner wegtransport of logistiek planner. Als transportplanner werk je hoofdzakelijk op kantoor. Het beroep transportplanner is aan te merken als een beroep met grote verantwoordelijkheden omdat het op een goede manier plannen van goederenstromen belangrijk is voor transportbedrijven en opdrachtgevers. Als transportplanner is het belangrijk dat je beschikt over organisatorisch vaardigheden, omdat het op een efficiënte manier plannen van goederenstromen complex kan zijn. Ook is het zo dat een transportplanner over het algemeen veel talen moet beheersen, omdat een transportplanner te maken krijgt met andere vaklieden uit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse vrachtwagenchauffeurs of aan expeditiecentrums in het buitenland.

De werkzaamheden die een transportplanner precies uitvoert kunnen per werkgever verschillen, maar komen neer op het plannen van goederenstromen. Denk hierbij aan het opstellen van offertes voor klanten, het opvragen van offertes, het inplannen van beschikbare vrachtwagens, het laden of lossen van vrachtwagens, het regelen van de benodigde documenten en de financiële afhandeling. Ook het uitwerken van de meest economische route is een belangrijke taak van de transportplanner. Daarnaast zal je transportplanner contact onderhouden met de vrachtwagenchauffeurs die onderweg zijn en neem je maatregelen wanneer het transport niet verloopt zoals dit bedoeld was.

Als transportplanner is het belangrijk dat je bekend bent met alle relevante regelgeving waar je als transporteur mee te maken kan krijgen. Wanneer je internationaal transport vervoert betreft dit dus ook de wet- en regelgeving van andere landen. Denk bijvoorbeeld aan een transport naar Rusland dat op de juiste manier aangemeld moeten worden door de transportplanner, omdat er anders een reële kans bestaat dat de vrachtwagenchauffeur met zijn vrachtwagen het land niet in mag, of erg lang zal moeten wachten aan de grens totdat de juiste papieren geregeld zijn.

Douane

Expediteurs en dus ook transportplanners krijgen regelmatig te maken met de douane. Denk hierbij aan streekproefcontroles van de douane om lading te controleren of aan verdachte aanvragen van transporten. Een verdachte aanvraag kan ontstaan omdat een particulier of bedrijf bepaalde ongebruikelijke goederen wil laten vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan het laten vervoeren van goederen die geen echte waarde hebben of aan goederen die op bestemming ook te verkrijgen zijn. Met andere woorden is het verdacht om goedkope goederen te vervoeren wanneer er ook nog eens transportkosten bijkomen. In dit soort gevallen is de transportplanner verplicht om de douane in te schakelen, zodat deze de betreffende lading kunnen onderzoeken.

Beroep Planner (MBO):

Opleidingen tot transportplanner

Er bestaan diverse opleidingsmogelijkheden als transportplanner op verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan de Mbo-instapopleiding logistiek medewerker of aan de Mbo-opleiding administratief medewerker. Op Hbo-niveau kan een geschikte opleiding zijn de Hbo-opleiding Bedrijfskunde (MER) of de Hbo-opleiding Logistiek en Economie. Welke opleiding het beste past is voor iedereen persoonlijk en afhankelijk van je vooropleidingen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een transportplanner werkzaam kan zijn

Als transportplanner werk je op een planningsafdeling van een beroepsgoederenvervoerder. Waar dit precies is kan verschillen, omdat niet alleen wegtransporteurs gebruik maken van transportplanners. Denk bijvoorbeeld ook aan transportplanners die werkzaam zijn in een haven met betrekking tot binnenvaartschepen of zeeschepen.

Competenties transportplanner

Als transportplanner is het kunnen plannen en organiseren de belangrijkste competentie. Daarnaast zal je stressbestendig moeten zijn en over een flexibele houding moeten beschikken, omdat zaken nooit gaan zoals ze moeten gaan. Het snel kunnen schakelen als transportplanner is dan ook erg belangrijk. Commercieel inzicht, onderhandelen en communicatie spelen ook een belangrijke rol als transportplanner. Afhankelijk van waar je precies werkt is een talen-knobel zeker meegenomen. Ook het leren van vreemde talen anders dan Engels of Duits is zeker aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan talen zoals Pools of Russisch. Als laatste is het erg belangrijk dat je als transportplanner met een computer of andere modernen communicatiepraatuur kunt werken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als transportplanner

Het arbeidsmarktperspectief als transportplanner is redelijk te noemen, mits je over de juiste opleidingen of werkervaring beschikt. Er zijn binnen Nederland veel bedrijven actief binnen de transportsector, waardoor het verkrijgen van een baan vroeg of laat zeker zal moeten lukken. Wel bestaan er grote verschillen tussen de expediteurs. Het kan zijn dat bepaalde bedrijven liever iemand zoeken met een afgeronde Hbo-opleiding, waardoor je met een Mbo-opleiding minder kans maakt. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie logistiek manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris transportplanner

Als transportplanner zal je in de meeste gevallen onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van je werkgever. Een transportplanner zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden. Een transportplanner met een afgeronde Hbo-opleiding met veel verantwoordelijkheden zal wellicht meer verdienen.

Mijnzzp.nl