Transportplanner

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep transportplanner
Het efficiënt organiseren van transport
Wat doet een transportplanner
Met wie werkt een transportplanner samen
Werkzaamheden van een transportplanner:
Film: Beroep Planner (MBO):
Opleidingen tot transportplanner
Bedrijven waar een transportplanner werkzaam kan zijn
Competenties transportplanner
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als transportplanner
Arbeidsvoorwaarden en salaris transportplanner
Eigen bedrijf starten als Transportplanner
Boekhoudprogramma vergelijken Transportplanner

Beroep transportplanner

Een transportplanner is verantwoordelijk voor het optimaal organiseren van logistieke processen. Om logistieke processen te kunnen organiseren zal een transportplanner met verschillende zaken rekening moeten houden. Denk hierbij aan de vracht, het selecteren van het juiste vervoermiddel, het efficiënt benutten van laadruimte, het uitwerken van routes en aan de beschikbaarheid van transportmiddelen. Daarnaast kan een transportplanner te maken hebben met vracht die onder bepaalde condities vervoerd moet worden. Denk hierbij aan koeltransport of aan kostbare lading, die niet vervoerd mag worden in een open trailer. In de meeste gevallen zal een transportplanner beginnen met het doornemen van het vervoersdocument. In het vervoersdocument staan alle bijzonderheden omschreven. Denk hierbij aan de afhaallocatie, het aantal goederen, het gewicht en aan de gevarenklassen. Een ander belangrijk punt waarmee transportplanners te maken hebben is het voorkomen dat vrachtwagens of andere transportmiddelen te zwaar beladen worden. Ook heeft een transportplanner te maken met de douane, afhankelijk van de vracht. Als transportplanner kan je te maken krijgen met verschillende transportmiddelen, zoals vrachtwagens, treinen, schepen en vliegtuigen. In alle gevallen is een transportplanner verantwoordelijk voor het zo efficiënt mogelijk organiseren van transport. De efficiëntie van transport speelt binnen de logistieke sector een belangrijke rol. Als transportplanner is het belangrijk dat je beschikt over organisatorisch vaardigheden, omdat het op een efficiënte manier plannen van goederenstromen complex is. Ook is het zo dat een transportplanner veel te maken heeft met externe bedrijven en organisaties. De meeste transportplanners, die werkzaam zijn voor transportbedrijven, spreken verschillende talen en hebben kennis van internationale regelgeving. Andere benamingen voor transportplanner kunnen zijn planner wegtransport of logistiek planner.

Het efficiënt organiseren van transport

Een transportplanner is dus verantwoordelijk voor het efficiënt organiseren van transport waarbij rekening gehouden wordt met het tijdsbestek, de kosten en de lading. De werkzaamheden van een transportplanner moeten niet onderschat worden, omdat de werkzaamheden meer inhouden dan alleen het laden en lossen van vracht. Een transportplanner heeft te maken met wet- en regelgeving en kan afhankelijk van de vracht te maken hebben met de douane. Vooral internationale transporteurs hebben regelmatig te maken met de douane. Denk hierbij aan steekproefcontroles, die regelmatig gehouden worden om lading te controleren of aan verdachte transportaanvragen. Een verdachte aanvraag kan inhouden dat iemand ongebruikelijke goederen wil laten vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan het laten vervoeren van goederen die geen echte waarde hebben, of aan goederen die op bestemming ook te verkrijgen zijn. Het is verdacht om goedkope goederen te transporteren als er ook nog eens transportkosten bovenop komen. In dat soort gevallen is een transportplanner verplicht om de douane in te schakelen, zodat deze de lading kunnen onderzoeken.

Wat doet een transportplanner

De werkzaamheden die een transportplanner uitvoert kunnen per werkgever verschillen, maar komen neer op het plannen van goederenstromen. Denk hierbij aan het opstellen of opvragen van offertes, het inplannen van vrachtwagens, het laden of lossen van vrachtwagens, het regelen van vervoersdocumenten, het opstellen van contracten en aan de financiële afhandeling. Ook het uitwerken van de meest economische route is een belangrijke taak van een transportplanner. Daarnaast zul je contact onderhouden met de vrachtwagenchauffeurs die onderweg zijn en neem je maatregelen als dat nodig is. Transportplanners krijgen regelmatig te maken met onverwachte problemen. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagenchauffeurs die een lekke band krijgen, of aan fabrikanten die zich niet houden aan de gemaakte afspraken, waardoor een vrachtwagenchauffeur langer moet wachten op locatie. Als transportplanner is het belangrijk dat je bekend bent met alle relevante regelgeving waarmee transporteurs te maken kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een transport naar Rusland dat op de juiste manier aangemeld moeten worden, omdat er anders een reële kans bestaat dat de vrachtwagenchauffeur met zijn vrachtwagen het land niet in mag, of erg lang moeten wachten aan de grens totdat de juiste papieren geregeld zijn.

Met wie werkt een transportplanner samen

Transportplanners werken met verschillende medewerkers en externe bedrijven samen. Denk bijvoorbeeld aan logistiek medewerkers, rangeerders, administratief medewerkers, logistiek analisten, chauffeurs en aan opdrachtgevers. Daarnaast kan een transportplanner te maken hebben met andere vrachtvervoerders, die per trein, vliegtuig of schip werken. Met wie een transportplanner allemaal te maken heeft kan wel verschillen per werkgever. Transportplanners zijn niet alleen werkzaam binnen de transportsector. Er zijn veel meer bedrijven te bedenken, die gebruikmaken van transportplanners.

Werkzaamheden van een transportplanner:

  • Het onderhouden van contact met interne medewerkers.
  • Het aanmelden van transporten bij overheidsinstanties.
  • Het op de juiste manier regelen van transport.
  • Het overleggen of informeren van de douane.
  • Het uitwerken van efficiënte transportroutes.
  • Het opstellen van vervoersdocumenten.
  • Het opvragen en opstellen van offertes.
  • Het passend oplossen van problemen.
  • Het efficiënt regelen van transport.

Film: Beroep Planner (MBO):

Opleidingen tot transportplanner

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden tot transportplanner. In de meeste gevallen zal een transportplanner moeten beschikken over een passende hbo-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan de hbo-opleiding bedrijfskunde MER of aan de hbo-opleiding logistiek en economie. In sommige gevallen kan de Mbo-opleiding logistiek medewerker voldoende zijn. In de praktijk is het zo dat de meeste transportplanners minimaal over een hbo-opleiding beschikken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp transportplanner, dan is het verstandig om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een transportplanner werkzaam kan zijn

Een transportplanner is in de meeste gevallen werkzaam op de afdeling planning van een transportbedrijf of expediteur. Daarnaast kan een transportplanner werkzaam zijn voor andere bedrijven die te maken hebben met transport. Denk bijvoorbeeld aan retailers of supermarkten, die iedere week alle filialen moeten bevoorraadden.

Competenties transportplanner

De belangrijkste competentie van een transportplanner is dat je beschikt over kennis van logistieke processen. Het kunnen plannen en organiseren van logistieke processen is belangrijk. Ook zal een transportplanner over een sterke commerciële instelling moeten beschikken. Een andere competentie die niet onderschat moet worden is het netwerken. Transportplanners zijn afhankelijk van de juiste mensen, waardoor het netwerken zo belangrijk is. Daarnaast zul je stressbestendig moeten zijn en over een flexibele houding moeten beschikken. Afhankelijk vanwaar je werkt, is een talenknobbel meegenomen. Ook het leren van vreemde talen anders dan Engels of Duits is aan te raden. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, inzicht, controleren, samenwerken, overleggen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, rekenen en motivatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als transportplanner

Het arbeidsmarktperspectief van een transportplanner is goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen of werkervaring beschikt. Er zijn veel bedrijven actief binnen de transportsector, waardoor het verkrijgen van een baan vroeg of laat moet lukken. De doorgroeimogelijkheden van een transportplanner moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie, zoals de functie logistiek manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris transportplanner

Als transportplanner zal je in de meeste gevallen onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van je werkgever. Een transportplanner zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van opleidingen, leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden. Een transportplanner met een afgeronde hbo-opleiding met veel verantwoordelijkheden zal wellicht meer verdienen.

Eigen bedrijf starten als Transportplanner

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Transportplanner, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Transportplanner

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Transportplanner bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Transportplanner.

Mijnzzp.nl