Importeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep importeur
Werken als importeur
Een importeur is geen handelsagent
Zelf importeren
Informatiefilm over een importeur:
Opleidingen tot importeur
Bedrijven waar een importeur werkzaam kan zijn
Competenties importeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als importeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris importeur
Eigen bedrijf starten als Importeur
Boekhoudprogramma vergelijken Importeur

Beroep importeur

Een importeur is een economische agent die goederen importeert vanuit het buitenland naar Nederland. Als importeur koop je in de meeste gevallen zelfstandig goederen in bij buitenlandse leveranciers, om ze vervolgens met een bepaalde winstmarge door te verkopen. Een importeur kan diverse soorten goederen importeren, zoals etenswaren, machines of consumentengoederen. Geïmporteerde goederen kunnen doorverkocht worden, zoals ze zijn bij aankomst, of ze kunnen verder bewerkt worden, afhankelijk van de soort goederen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deel-fabricaten, die nog een bepaalde behandeling moeten ondergaan voordat ze verkocht kunnen worden. Een van de belangrijkste taken van een importeur is het maken van juiste en duidelijke afspraken. Deze afspraken hebben ook betrekking op mogelijke wet- en regelgeving waarmee een importeur te maken krijgt. Niet alle goederen mogen zomaar geïmporteerd worden. Professionele importeurs maken dan ook bijna allemaal gebruik van importeurs-contracten, zodat alle partijen precies weten wat ze kunnen verwachten. In een importeurs-contract staat onder andere wat de rechten en plichten zijn van de importeur en van de verkopende partij. Daarnaast worden er meestal andere belangrijke afspraken opgenomen, zoals mogelijke exclusiviteit, concurrentiebeding en mogelijke vertegenwoordigingsgebied. Het beroep importeur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat eigenlijk iedereen aangemerkt kan worden als importeur als er goederen vanuit het buitenland geïmporteerd worden. Professionele importeurs kunnen ook aangemerkt worden als handelaren die veel goederen importeren vanuit het buitenland. Wat een importeur precies importeert, is geheel afhankelijk van de branche waarbinnen de importeur werkzaam is.

Werken als importeur

De diverse werkzaamheden van een importeur moeten niet onderschat worden, omdat ze meer inhouden dan alleen het inkopen van goederen. Een groot en goed netwerk is onmisbaar als importeur. Ook kennis van de lokale markt en autoriteiten is meestal onmisbaar. Daarnaast krijgt een importeur te maken met diverse transporteurs om de goederen te vervoeren. Ook administratief moeten de werkzaamheden niet onderschat worden, omdat je als importeur meestal invoerheffingen zal moeten betalen. Dit betekent dat de administratie in orde moet zijn zodat de juiste invoerrechten, btw en accijnzen betaald kunnen worden. Goederen die geïmporteerd worden van buiten de EU moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, omdat ze anders niet verkocht mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed dat gevaarlijk is voor kleine kinderen. Ondanks dat goederen goedgekeurd kunnen worden of zijn, is het nog zo dat de meeste importeurs een speciale product-aansprakelijkheidsverzekering afsluiten om mogelijke problemen te voorkomen.

Een importeur is geen handelsagent

Er bestaat een groot verschil tussen een importeur en een handelsagent. Een importeur importeert zelf goederen en is ook geheel verantwoordelijk voor de goederen. Dit betreft ook de administratie en het regelen van de inklaring van de goederen. Een handelsagent is een ondernemer die als tussenpersoon actief is bij de verkoop van geïmporteerde goederen. Als handelsagent importeer je dus geen goederen, maar verkoop je geïmporteerde goederen. De winstmarge als handelsagent is daarom meestal kleiner. Daarnaast is het zo dat de geïmporteerde goederen niet van de handelsagent zijn.

Zelf importeren

Het zelf importeren is de laatste jaren stukken makkelijker geworden door de opkomst van diverse webwinkels, die in veel gevallen tegen lage prijzen goederen aanbieden. Het inkopen via buitenlandse webwinkels komt dan ook steeds meer voor. Deze werkzaamheden kunnen gezien worden als werkzaamheden van een importeur, maar deze vergelijking gaat niet geheel op. De belangrijkste reden hiervoor is dat het gaat om detailhandel en niet om groothandel. De echte importeurs kopen rechtstreeks van de groothandel en niet via webwinkels. Denk bijvoorbeeld aan grote kledingwinkels die grote partijen kleding inkopen.

Wie overweegt om zelf goederen te importeren doet er verstandig aan om veel informatie in te winnen, omdat niet alle handel even lucratief is. Daarnaast is het erg belangrijk dat er met de juiste bedrijven of personen gewerkt wordt, zodat gemaakte afspraken ook echt nagekomen worden. Het opzetten van een handelsbedrijf is een droom van veel ondernemers, maar deze ondernemers zullen lang niet allemaal even succesvol zijn. De risico's bij het zelf importeren van goederen liggen op diverse vlakken, zoals op financieel gebied en op het gebied van aansprakelijkheid. Veel goederen komt tegenwoordig uit China.

Informatiefilm over een importeur:

Opleidingen tot importeur

Wie als importeur wil gaan werken kan beste een hbo-opleiding volgen in de richting Trade Management Asia (TMA). Deze opleiding is gericht op de internationale handel. De opleiding kan gevold worden aan de hogeschool in Rotterdam en in Amsterdam. Tijdens de opleiding die vooral gericht is op het oosten leert men culturen vergelijken, talenkennis en de economie begrijpen. Tijdens de opleiding zal er ook stage in het buitenland gevolgd worden. Met de opleiding kan je verschillende kanten op, gericht op de import en export. Als importeur hoef je verder niet over een specifieke opleiding te beschikken, omdat eigenlijk iedereen kan importeren. Het kopen via een buitenlandse webshop kan ook al gezien worden als het importeren van goederen. Wie op een professionele manier wil importeren moet wel over een goede opleiding beschikken, omdat het grootschalig importeren van goederen niet geheel risicoloos is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als zelfstandig importeur heb je over algemeen te maken met veel administratie en boekhouding. Het is dan ook slim om gebruik te maken van online boekhouden. Een goed boekhoudprogramma kan veel tijd besparen op de administratieve handelingen.

Bedrijven waar een importeur werkzaam kan zijn

Een importeur kan voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan groothandelsbedrijven die bouwmaterialen importeren, of aan kledingwinkels die kleding importeren vanuit het buitenland. Het beroep importeur komt eigenlijk wel voor binnen alle bedrijven die handel bedrijven. Daarnaast is het goed denkbaar dat een importeur werkzaam is als ondernemer. Over het algemeen zijn het alleen de grotere bedrijven die gebruikmaken importeurs. Het is mogelijk dat een importeur ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden.

Competenties importeur

De belangrijkste competentie van een importeur is dat een importeur aangemerkt kan worden als goede onderhandelaar. Een importeur moet dan ook over een sterke commerciële instelling beschikken, omdat het op de juiste manier inkopen van goederen erg belangrijk is. Daarnaast moet een importeur aangemerkt kunnen worden als contractmanager. Het opstellen van goede contracten is erg belangrijk als we spreken van internationale handel. Ook communicatie in het algemeen kan gezien worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is dat een importeur gezien kan worden als echte netwerker. Het netwerken is erg belangrijk, zodat de importeur steeds de nieuwste handel krijgt aangeboden. In dat opzicht kan een importeur ook gezien worden als trendwatcher. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, controleren, monitoren, overleggen, samenwerken, plannen, organiseren en lef.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als importeur

Het worden van een importeur is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat het een vrij specifiek beroep betreft. Het beroep importeur komt relatief gezien niet veel voor, omdat lang niet alle bedrijven gebruikmaken van een speciale importeur. Daarnaast is het beroep importeur een beroep waarbinnen de juiste opleidingen en werkervaring een belangrijke rol kunnen spelen. Zoals eerder omschreven hoeft het beroep importeur geen zelfstandig beroep te betreffen, omdat het goed denkbaar is dat een importeur ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden als importeur kunnen wellicht gezien worden in het worden van een financieel manager. Ook het starten van een eigen importbedrijf kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris importeur

Een goede importeur in loondienst kan doorgaans veel geld verdienen. Een directe indicatie kunnen we niet geven, omdat het salaris te veel kan schommelen vanwege je verantwoordelijkheid en het volume van de inkoop. De meeste importeurs verdienen naast hun vaste inkomen ook een percentage, door vastgestelde doelstellingen te behalen. Als importeur kan je natuurlijk ook als zelfstandig ondernemer starten. Om dit te kunnen doen is er veel kennis en ervaring nodig. Het kennen van de juiste mensen zal een belangrijke succesfactor zijn als importeur.

Eigen bedrijf starten als Importeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Importeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Importeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Importeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Importeur.

Mijnzzp.nl