Team Mijnzzp

Detailhandel

Ben je van plan om als zzp-er goederen te importeren binnen de EU of buiten de EU dan gelden er regels. Er zijn zowel nationale als internationale regels om rekening mee te houden die van toepassing zijn op het importeren van goederen. Dat geldt overigens eveneens voor het importeren van diensten binnen de EU of buiten de EU. Ontdek hier de belangrijkste algemene informatie voor goederen en diensten importeren.

Importeren binnen EU

Er is in de EU vrij verkeer van goederen, diensten en personen. Dat betekent dat je bij import geen invoerrechten betaalt. Doorgaans is er wel sprake van het betalen van btw in Nederland en het is mogelijk dat er accijns of belastingen van toepassing zijn. Het is aan te raden om bij de import van goederen te contoleren wat binnen de EU de producteisen zijn. Let ook op of er in Nederland nog extra eisen gelden voor het betreffende product. Bij het importeren van een intracommunautaire dienst krijg je niet met de douane te maken. Neem je iemand in dienst dan is het belangrijk na te gaan of deze over de juiste diploma’s en vergunningen beschikt.

Importeren uit landen buiten de EU

Er zijn andere regels van toepassing bij goederen importeren uit landen die niet tot de EU behoren. Het is bijvoorbeeld nodig om bij de douane aangifte te doen en ook dien je invoerrechten te betalen net als btw. Het is altijd belangrijk om na te gaan welke regels er van toepassing zijn op het betreffende product. Voor het importeren van diensten uit een land buiten de EU geldt doorgaans dat je daar in de btw-aangifte btw over moet aangeven.

Import vanuit VK na Brexit

Met ingang van 1 januari 2021 behoort het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU. Bij het importeren van goederen uit het Verenigd Koninkrijk gelden dan ook de regels voor landen buiten de EU. Het is onder meer nodig om een EORI-nummer aan te vragen. Verder dien je goederen bij de Nederlandse en Britse Douane aan te melden. Het is bij import vanuit het VK mogelijk om op basis van een vergunning artikel 23 bij invoer de btw te verleggen.

Mijnzzp.nl