Sinoloog

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sinoloog
Wat doet een opleiding sinoloog
Werken als sinoloog
Diverse taken als sinoloog:
Film: China studies studeren:
Film: hoe moeilijk is Chinees:
Opleidingen tot sinoloog
Bedrijven waar een sinoloog werkzaam kan zijn
Competenties sinoloog
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sinoloog
Arbeidsvoorwaarden en salaris sinoloog
Eigen bedrijf starten als Sinoloog
Boekhoudprogramma vergelijken Sinoloog

Beroep sinoloog

Een sinoloog is iemand die zich heeft gespecialiseerd in de studie over China. In de meeste gevallen beschikt een sinoloog over een universitaire opleiding Chinastudies of over de masterstudie Chinese economy and business. Een sinoloog wordt vaak de kenner van het Chinees genoemd. Echter, dit is geen volledige benoeming, aangezien een sinoloog over een veel bredere kennis over China beschikt. Hierbij kun je denken aan de geschiedenis, de filosofie, de literatuur, de cultuur en de normen en waarden van China. Zo beschikt een sinoloog over een gedegen kennis over het Mandarijn. Mandarijn wordt vaak gezien als dé gesproken taal in China. Echter, dit is niet helemaal juist omdat Mandarijn voornamelijk in de noordelijke helft van China gesproken wordt. In het zuiden van China worden voornamelijk andere talen zoals Kantonees gesproken. Daarnaast beschikt een sinoloog over een uitgebreide kennis met betrekking tot de geschiedenis van China. Hierbij kun je denken aan het wereldwonder de Chinese Muur. Tevens heeft een sinoloog behoorlijk wat kennis met betrekking tot de Chinese politiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat de politiek in China plaatsvindt binnen een socialistische republiek met een eenpartijstelsel, waarbij de macht bij de communistische partij van China ligt. Ook heeft een sinoloog een gedegen kennis over de Chinese cultuur. De cultuur in China heeft betrekking op een grote hoeveelheid tradities en gewoontes. Een belangrijk begrip in de Chinese cultuur is bijvoorbeeld welvaart. Wanneer een Chinese inwoner rijk is, heeft deze inwoner automatisch status. Om deze reden is de God van de Welvaart, Cai Shen, één van de belangrijkste goden in de Chinese godsdienst. Ook met betrekking tot Chinese kunst heeft een sinoloog veel kennis van zaken. Hierbij kun je denken aan Chinees aardewerk wat een van de bekendste vormen van de Chinese kunst is. Ook kun je denken aan de Chinese schilderkunst waarbij vaak het landschap een belangrijke vorm aanneemt.

Wat doet een opleiding sinoloog

Een sinoloog beschikt dus over een zeer brede en uitgebreide kennis over China. Dit maakt dat een sinoloog een gewilde wetenschapper is voor veel werkgevers. China wordt namelijk op economisch gebied steeds belangrijker. De handelwijze, de cultuurverschillen en de heersende normen en waarden zijn in China anders dan in de Westerse landen. Toch is het belangrijk dat de verhoudingen tussen Westerse bedrijven en China in stand blijven. Een sinoloog kan hier een belangrijke rol in spelen. Wanneer dit het geval is, kan een sinoloog aangemerkt worden als socioloog. Een socioloog is namelijk een wetenschapper die gespecialiseerd is in het onderzoeken van sociale relaties tussen mensen en hun gedragingen in de samenleving. Een sinoloog kan dus de Chinese wereld aan de Westerse mensen duidelijk maken. Omdat een sinoloog over een brede en uitgebreide kennis over China beschikt, zoals onder andere de Chinese geschiedenis, de Chinese filosofie, de talen die in China gesproken worden en de Chinese politiek, kunnen de werkzaamheden van een sinoloog uiteenlopend zijn. Wel is het belangrijk om te weten dat een sinoloog een gewilde werknemer is bij veel grote, internationale werkgevers.

Werken als sinoloog

De werkzaamheden die een sinoloog uitvoert kunnen heel uiteenlopend zijn. Omdat een sinoloog over veel kennis over de Chinese geschiedenis beschikt, kan een sinoloog werkzaam zijn als geschiedkundige. Daarnaast kan een sinoloog ook werkzaam zijn als filosoof. Dit omdat er behoorlijk wat verschillen bestaan tussen de Chinese cultuur en de Westerse cultuur. Aan de hand van deze verschillen zijn er allerlei levensvragen waarover een sinoloog kan filosoferen. Omdat een sinoloog ook over een brede kennis met betrekking tot de Chinese politiek beschikt, kan een sinoloog ook werkzaam zijn als politicoloog. Politiek speelt immers een belangrijke rol op de handelsmarkt. Wanneer er over politiek gesproken wordt, heeft dit niet alleen betrekking op het volgen van de debatten, maar ook op de welvaart in relatie tot machtsverhoudingen.

Omdat de Westerse landen steeds meer handelsovereenkomsten sluiten met China, is hierbij ook de Chinese politiek van belang. Ook kan een sinoloog werkzaam zijn als docent aardrijkskunde. Dit omdat een sinoloog over een ruime kennis over, met name de Chinese aardrijkskunde, beschikt. Ook kan een sinoloog werkzaam zijn als museummedewerker in een museum over Chinese kust, of als projectmedewerker kunst- en cultuursector. Dit omdat een socioloog veel kennis heeft van de Chinese cultuur en de Chinese kunst.

Diverse taken als sinoloog:

  • Het bestuderen van de verschillen tussen de Chinese cultuur en de Westerse cultuur.
  • Het spelen van een belangrijke rol op de handelsmarkt tussen de Westerse landen en China.
  • Het verdiepen in alle gebruiken en gewoonten in China.
  • Het bestuderen en onderzoeken van de Chinese kunst.
  • Het geven van advies met betrekking tot het omgaan met cultuurverschillen.
  • Het bestuderen van de Chinese politiek.
  • Het spreken, lezen en luisteren van de Chinese taal.

Film: China studies studeren:

Film: hoe moeilijk is Chinees:

Opleidingen tot sinoloog

In Nederland is er enkel de universitaire studie China studies die je kunt volgen aan de universiteit in Leiden. Deze opleiding wordt ook wel de opleiding talen en culturen van China genoemd. Deze opleiding duurt drie jaar en biedt een breed scala aan kennis over China. Op hbo-niveau is er geen opleiding beschikbaar wanneer je een carrière als sinoloog ambieert. Een opleiding op hbo-niveau die kennis over China verschaft is de opleiding Trade Management Asia. Deze opleiding verschaft echter geen breed scala aan kennis over China. Deze opleiding is meer gericht op het economische belang zoals de handel met het continent Azië. Wanneer je een carrière als sinoloog ambieert, is dus de universitaire studie China studies de meest voor de hand liggende studie. Dit omdat deze opleiding ingaat op allerlei gebruiken en gewoonten in China in de breedste zin van het woord. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een sinoloog werkzaam kan zijn

Een sinoloog beschikt vaak over een breed werkveld. Dit omdat een sinoloog niet alleen veel kennis heeft over de Chinese taal, maar ook over alle gewoonten, gebruiken en de geschiedenis van China. Zo kan een sinoloog bijvoorbeeld werkzaam zijn voor de Nederlandse ambassade in China. Als sinoloog biedt je dan hulp aan Nederlanders die in China in moeilijkheden zijn gekomen en dit zelf niet op kunnen lossen. Daarnaast kan een sinoloog ook werkzaam zijn als universitair docent. Hierbij kun je denken aan het geven van colleges aan studenten die de opleiding Chinastudies volgen. Tevens kan een sinoloog ook werkzaam zijn binnen het bedrijfsleven. Hierbij kun je denken aan het werken bij bedrijven die internationaal actief zijn op de handelsmarkt zoals importeurs bijvoorbeeld. Daarnaast kan een sinoloog ook werkzaam zijn als vertaler of tolk. Ook kan een sinoloog werkzaam zijn op een middelbare school als docent aardrijkskunde. Een sinoloog kan dus voor zowel profit als non-profitorganisaties werkzaam zijn.

Competenties sinoloog

De belangrijkste competentie van een sinoloog is het hebben van een meer dan gewone belangstelling voor de Chinese cultuur. Daarnaast zijn inzicht en vormgeving belangrijke competenties van een sinoloog. Ook het hebben van voldoende leervermogen is belangrijk. Dit omdat de kennis van een sinoloog vaak steeds meer wordt uitgebreid. Dit omdat er ook in China steeds allerlei ontwikkelingen gaande zijn. Daarnaast is het belangrijk dat een sinoloog goed kan luisteren en samenwerken. Dit omdat een sinoloog vaak te maken heeft met allerlei collega’s. Hierbij spelen communicatieve vaardigheden ook een belangrijke rol. Andere belangrijke kernwoorden zijn passie, zelfontwikkeling, nieuwsgierigheid, discussiëren en verdieping.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sinoloog

Het arbeidsmarktperspectief van een sinoloog is goed te nomen. Dit omdat er maar weinig afgestudeerde sinologen zijn, en omdat de vraag naar sinologen steeds meer toeneemt. Dit omdat China een steeds belangrijke rol gaat spelen op de handelsmarkt met de Westerse landen. De verwachting is dan ook dat de vraag naar sinologen de komende jaren nog verder toe zal nemen. Over het algemeen heeft een sinoloog weinig doorgroeimogelijkheden. Dit omdat een sinoloog vaak al over een zeer uitgebreide kennis beschikt. Wel is het denkbaar dat de doorgroeimogelijkheden van een sinoloog gezien kunnen worden als promoveren. Dit omdat een sinoloog zich bezig kan houden met het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sinoloog

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden en het salaris van een sinoloog. Dit omdat een sinoloog voor verschillende bedrijven en organisaties werkzaam kan zijn. De arbeidsvoorwaarden zijn dus afhankelijk van het werkveld waarbinnen de sinoloog werkzaam is. Het bruto salaris van een sinoloog ligt vaak tussen de € 3500,- en de € 4500,-. Hoeveel een sinoloog exact verdiend is onder andere afhankelijk van de verantwoordelijkheid, kennis en ervaring.

Eigen bedrijf starten als Sinoloog

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sinoloog, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sinoloog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sinoloog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sinoloog.

Mijnzzp.nl