Algemene informatie over de kunst- en cultuurbranche
De kunst- en cultuurbranche is breed en omvat veel beroepen en disciplines. Niet iedereen die in deze sector actief is, werkt beroepsmatig of fulltime. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 330.000 mensen werkzaam binnen de culturele sector, waarvan een groot deel parttime of in bijverdienende vorm. Werk vinden of zelfstandig ondernemen binnen deze branche is niet altijd eenvoudig. De beschikbare subsidies zijn de laatste jaren flink verminderd, wat invloed heeft gehad op de gehele sector. Tegelijkertijd groeit het aantal zelfstandig ondernemers in deze branche. Ongeveer vijf procent van de beroepsbevolking is inmiddels actief als zelfstandige in kunst of cultuur.
Carrièremogelijkheden binnen de kunst- en cultuurbranche
De mogelijkheden binnen deze sector hangen sterk af van je competenties, opleiding en doorzettingsvermogen. Veel mensen in deze branche hebben een hbo- of universitaire achtergrond, maar ook met andere opleidingen zijn er zeker kansen. Omdat het werkveld zo breed is, zijn er geen vaste carrière paden aan te wijzen. De beroepen verschillen sterk en komen voor in uiteenlopende sectoren.
Opleidingen en cursussen kunst- en cultuurbranche
De kunst- en cultuursector biedt een groot aanbod aan opleidingen, meestal op hbo- of universitair niveau. Daarnaast zijn er veel cursussen beschikbaar binnen specifieke vakgebieden. Voor meer informatie over opleidingsmogelijkheden verwijzen wij naar de uitgebreide beroepsprofielen op Mijnzzp.nl.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de kunst- en cultuurbranche
- Boekmanstichting
- Beroepsvereniging van beeldende kunstenaars (BBK)
- Cultuursubsidie (overheid)
- Cultuur ondernemen
- Federatie werkgeversverenigingen in de cultuur
- Mondriaan fonds
- Museum vereniging
- Nederlandse galerie associatie
- Nederlandse vakbond voor musici en acteurs (NTB)
- Ondernemersplein
- Rijksdienst voor het cultureel erfgoed
- Stimuleringsfonds creatieve industrie
- Vereniging kunsten '92
- Vereniging vrije theater producenten (VVTP)
Zelfstandig ondernemen in kunst en cultuur
De stap naar zelfstandig ondernemerschap is in deze branche niet altijd eenvoudig. Wie als zzp’er aan de slag wil, doet er goed aan zich goed voor te laten lichten. Instanties als de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst bieden nuttige informatie. Daarnaast zijn er binnen deze sector veel belangenorganisaties actief die starters kunnen ondersteunen. Veel ondernemers werken bovendien parttime of combineren meerdere opdrachten.
Verzekeren als zzp'er
Voor zzp’ers is het belangrijk om zich te beschermen tegen onverwachte risico’s. Verzekeringen spelen hierbij een grote rol. Zo dekt een AVB schade aan derden tijdens je werk. Een AOV is aan te raden om bij ziekte of een ongeluk inkomensverlies te voorkomen. Afhankelijk van je beroep kan een BAV zelfs verplicht zijn. Breng de risico’s binnen jouw branche goed in beeld. Sluit de juiste zzp-verzekeringen af om problemen te voorkomen.
Informatie op Mijnzzp.nl
Op Mijnzzp.nl zijn momenteel 33 beroepen binnen de kunst- en cultuurbranche opgenomen. Elk beroep is voorzien van uitgebreide informatie, één of meerdere filmpjes en vaste onderdelen zoals mogelijke opleidingen, werkplekken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De branchepagina trekt dagelijks veel bezoekers die zoeken naar informatie of bedrijven. Ook scholieren maken veel gebruik van de site voor studiekeuze of spreekbeurten.
Alle ondernemers hebben op Mijnzzp.nl de mogelijkheid om gratis een eigen bedrijfsprofiel aan te maken. Door de juiste beroepen aan je zzp-profiel toe te voegen, kunnen andere ondernemers en potentiële opdrachtgevers je eenvoudig vinden. Het aanmaken van een bedrijfspagina voor zzp’ers om reclame te maken voor je eigen bedrijf is en blijft gratis. Daarbij maakt het niet uit of het om een eenmanszaak gaat of bijvoorbeeld een mkb-bedrijf.
Mijnzzp.nl