Glasblazer

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Glasblazer?

Een glasblazer is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het vormgeven van glas door middel van het glasblazen. Het beroep glasblazer moet gezien worden als een creatief ambacht. Een glasblazer kan glas in diverse vormen blazen tot bepaalde voorwerpen, zoals vazen of kunstvoorwerpen, door het toepassen van verschillende blaastechnieken. Het glasblazen wordt gedaan door middel van een blaaspijp waarmee de glasklomp in de draaiende beweging in vorm kan worden geblazen. Een glasklomp is bijna vloeibaar glas dat uit de oven komt en regelmatig opnieuw verhit moet worden om stolling te voorkomen. Ook het draaien van de blaaspijp of blaasstok is belangrijk, om uitzakking te voorkomen van het glas. Omdat er verschillende soorten glasblazers bestaan komt het beroep ook wel voor onder andere benamingen, zoals de benaming bekerblazer, flessenblazer of als kelkenblazer. Het beroep glasblazer zal niet voor iedereen geschikt zijn, omdat het leren glasblazen niet gemakkelijk is. In de meeste gevallen zullen nieuwe glasblazers veel moeten oefenen en geduld moeten hebben voordat het glasblazen uiteindelijk zal lukken. Het glasblazen op de ambachtelijke manier komt over het algemeen beroepsmatig niet meer voor. In de meeste gevallen zal het glasblazen dan ook gezien moeten worden als hobby of ter educatie met betrekking tot oude ambacht. Het leren glasblazen is over het algemeen een kwestie van praktijkervaring opdoen, omdat er geen erkenden opleidingen zijn tot glasblazer. Als glasblazer ben je ook verantwoordelijk voor alle bijkomende werkzaamheden, zoals het maken van ontwerpen, het smelten van glas, het instellen van de oven en het nabewerken van het glas. Het is dus niet zo dat een glasblazer alleen verantwoordelijk is voor het vormgeven van glas door middel van het blazen van glas.

Lees verder...

Opleiding tot Glasblazer

Welke opleiding is nodig om Glasblazer te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Glasblazer? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudprogramma vergelijken Glasblazer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glasblazer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl