Glasblazer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep glasblazer
Wat doet een glasblazer
Hoe werkt glasblazen?
Film: demonstratie glasblazen:
Opleiding tot glasblazer
Bedrijven waar een glasblazer werkzaam kan zijn
Competenties glasblazer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glasblazer
Arbeidsvoorwaarden en salaris glasblazer
Eigen bedrijf starten als Glasblazer
Boekhoudprogramma vergelijken Glasblazer

Beroep glasblazer

Een glasblazer is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het vormgeven van glas door middel van het glasblazen. Het beroep glasblazer moet gezien worden als een creatief ambacht. Een glasblazer kan glas in diverse vormen blazen tot bepaalde voorwerpen, zoals vazen of kunstvoorwerpen, door het toepassen van verschillende blaastechnieken. Het glasblazen wordt gedaan door middel van een blaaspijp waarmee de glasklomp in de draaiende beweging in vorm kan worden geblazen. Een glasklomp is bijna vloeibaar glas dat uit de oven komt en regelmatig opnieuw verhit moet worden om stolling te voorkomen. Ook het draaien van de blaaspijp of blaasstok is belangrijk, om uitzakking te voorkomen van het glas. Omdat er verschillende soorten glasblazers bestaan komt het beroep ook wel voor onder andere benamingen, zoals de benaming bekerblazer, flessenblazer of als kelkenblazer. Het beroep glasblazer zal niet voor iedereen geschikt zijn, omdat het leren glasblazen niet gemakkelijk is. In de meeste gevallen zullen nieuwe glasblazers veel moeten oefenen en geduld moeten hebben voordat het glasblazen uiteindelijk zal lukken. Het glasblazen op de ambachtelijke manier komt over het algemeen beroepsmatig niet meer voor. In de meeste gevallen zal het glasblazen dan ook gezien moeten worden als hobby of ter educatie met betrekking tot oude ambacht. Het leren glasblazen is over het algemeen een kwestie van praktijkervaring opdoen, omdat er geen erkenden opleidingen zijn tot glasblazer. Als glasblazer ben je ook verantwoordelijk voor alle bijkomende werkzaamheden, zoals het maken van ontwerpen, het smelten van glas, het instellen van de oven en het nabewerken van het glas. Het is dus niet zo dat een glasblazer alleen verantwoordelijk is voor het vormgeven van glas door middel van het blazen van glas.

Wat doet een glasblazer

Een glasblazer moet dus aangemerkt worden als ambachtsman die op een creatieve manier met glas werkt. Een glasblazer kan vormen blazen in opdracht of glasblazen naar eigen creatief inzicht. Een glasblazer is dan ook een creatief ambachtsman of ambachtsvrouw te noemen, die steeds met nieuwe ontwerpen of modellen weet te komen. Een creatieve inslag als glasblazer is dan ook belangrijk. Het glas dat een glasblazer in vorm blaast, is ongeveer dertienhonderd graden voordat dit bewerkt kan worden en zal dus regelmatig opnieuw verhit moeten worden, omdat het glas anders niet meer te bewerken is. Om tot de juiste vorm te kunnen komen maakt de glasblazer niet alleen gebruik van blaastechnieken, maar ook van een zogenaamde klots. Een klots is een perenhouten vorm om het hete glas te kunnen vormen en zal steeds nat gehouden moeten worden. Door het nathouden van de klots, zal er een stoomlaagje ontstaan als het warme glas de klots aanraakt, zodat er geen sporen van de klots achter blijven. Het grote voordeel van perenhout is dat dit zeer fijn is van nerf en bijna geen noesten heeft. Als een glasblazer kunstvoorwerpen maakt kan ook de benaming glaskunstenaar van toepassing zijn.

Hoe werkt glasblazen?

Door het steeds meer inblazen van lucht in de blaaspijp en het toevoegen van glas kan de glasblazer ervoor zorgen dat een voorwerp groeit en krijgt het voorwerp zijn vorm door het draaien in een natte krant. Als het voorwerp zijn vorm heeft kan de glasblazer een kerf maken in het glas met een benenschaar, zodat dit later op die plek gebroken kan worden. Om de glasbreuk af te kunnen werken zal het voorwerp nog een keer verhit moeten worden tot ongeveer twaalfhonderd graden, zodat de opening netjes afgewerkt kan worden. Als een glasblazer klaar is met blazen of vormgeven is het belangrijk dat het glas in een koeloven langzaam teruggekoeld wordt, wat doorgaans vierentwintig uur in beslag neemt. Het langzaam koelen moet gedaan worden om het glas spanningsvrij te houden en dus niet spontaan kan springen. Zoals eerder omschreven komt het beroep glasblazer beroepsmatig niet meer voor. De meeste glasblazers zijn tegenwoordig actief binnen een glasmuseum.

Film: demonstratie glasblazen:

Opleiding tot glasblazer

Wie een glasblazer wil worden kan het beste de Mbo-opleiding creatief vakman volgen op niveau vier. De Mbo-opleiding creatief vakman zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding leer je dus werken met oude technieken die het glasblazen mogelijk maken. Ook zul je regelmatig stage lopen tijdens je opleiding. De opleiding tot glasblazer zal veel zelfstandigheid en doorzettingsvermogen vragen en is niet de gemakkelijkste opleiding. Er zijn overigens ook voldoende externe opleidingsmogelijkheden te vinden voor het beroep glasblazer. Ook het volgen van een glasblazen workshop behoort tot de mogelijkheden. Het volgen van workshop glasblazen is natuurlijk ook gewoon leuk om te volgen. Het leren glasblazen is niet alleen een kwestie van het volgen van een beroepsopleiding. De meeste gezel glasblazers zullen de werkzaamheden in de praktijk moeten aanleren van een ervaren glasblazer, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Het leren glasblazen zal over het algemeen een langere periode in beslag nemen. Als startende ondernemer, is het belangrijk om voor je eigen bedrijf de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudpakket voor de financiële administratie.

Bedrijven waar een glasblazer werkzaam kan zijn

Het beroep glasblazer komt beroepsmatig binnen het bedrijfsleven niet echt meer voor. De meeste glasblazer zijn actief als vrijwilliger of wellicht werkzaam als ondernemer binnen een eigen glasblazerij. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een glasblazer voor educatieve werkzaamheden ingehuurd wordt. In dat geval kan een glasblazer ook aangemerkt worden als demonstrateur. Daarnaast kunnen glasblazers actief zijn voor glasfabrieken, die om nostalgische redenen gebruikmaken van glasblazers. In loondienst komt het beroep glasblazer eigenlijk niet meer voor.

Competenties glasblazer

De belangrijkste competenties van een glasblazer zijn je creativiteit en doorzettingsvermogen. Vooral voor beginnende glasblazers is doorzettingsvermogen belangrijk, omdat het glasblazen in het begin vaak fout gaat. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol, omdat je iedere keer met warm glas zal werken. Twee belangrijke woorden voor een glasblazer zijn motivatie en inspiratie, omdat het anders eigenlijk niet mogelijk is om het glasblazen aan te leren. Omdat de meeste glasblazers ook verantwoordelijk zijn voor educatie kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, zelfstandigheid, samenwerken, overleggen, energie, verantwoordelijkheidsgevoel en vormgeving.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glasblazer

Het arbeidsmarktperspectief van een glasblazer is niet echt meer van toepassing, omdat het beroep professioneel gezien niet meer voorkomt. Glasblazers waren in het verleden arbeiders, die veel binnen fabrieken werkzaam waren. Deze werkzaamheden van een glasblazer zijn tegenwoordig volledig overgenomen door geautomatiseerde productieprocessen. Het beroep glasblazer komt nog wel voor, echter spreken we dan meestal van een vrijwilliger of van een ondernemer. Er zijn als glasblazer geen doorgroeimogelijkheden, omdat het beroep binnen het bedrijfsleven niet meer voorkomt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glasblazer

Voor het beroep glasblazer bestaan geen echte arbeidsvoorwaarden omdat het beroep bijna niet meer voorkomt. Daarnaast zijn de meeste glasblazers werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dan zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris als glasblazer zal sterk afhankelijk zijn van je opdrachten en verkoop. Het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep dan ook niet mogelijk. Er zullen niet veel glasblazers zijn die rond kunnen komen van hun werkzaamheden.

Eigen bedrijf starten als Glasblazer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Glasblazer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Glasblazer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glasblazer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Glasblazer.

Mijnzzp.nl