Ambachtsman

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep ambachtsman
Ambachtslieden zijn handarbeiders
Wat zijn ambachtsberoepen?
Uitgestorven ambachten en beroepen
Hedendaagse ambachten
Wat doet een ambachtsman:
Film: traditionele ambachten:
Film: oude ambachten:
Opleidingen tot ambachtsman
Bedrijven waar een ambachtsman werkzaam kan zijn
Competenties ambachtsman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ambachtsman
Arbeidsvoorwaarden en salaris ambachtsman
Eigen bedrijf starten als Ambachtsman
Boekhoudprogramma vergelijken Ambachtsman

Beroep ambachtsman

Een ambachtsman of ambachtsvrouw is een persoon die een ambacht uitoefent en daarbij de handen gebruikt. Het is zozeer een beroep, want het draait hier om het uitvoeren van een ambacht in de vorm van een specifiek vak. Een ambacht heeft betrekking op handwerk en een ambachtsman is wat dat betreft een vakman die daarmee een inkomen verdient. De herkomst van het woord ambachtsman is een samenstelling van de combinatie van ambacht en man. Uiteraard is daar ook een vrouwspersoon van te maken in de vorm van ambachtsvrouw. Een ambachtsman oefent een vak uit en is daarbij verantwoordelijk voor het hele proces. Bijvoorbeeld voor de inkoop van materialen om een specifiek ambacht uit te oefenen. Daarbij maakt een ambachtsman gebruik van verschillende gereedschappen. Het gereedschap en het materiaal zijn daarbij afhankelijk van het type vak dat uitgeoefend wordt. Er zijn namelijk allerlei soorten ambachten te onderscheiden. De belangrijkste taak van een ambachtsman is het vervaardigen van een product. Er zijn echter meerdere werkzaamheden te onderscheiden. Denk maar naast de inkoop van materiaal en gereedschappen ook aan de verkoop van het product. Het ambacht vormt de inkomstenbron, maar naast de productie van het handwerk is het natuurlijk belangrijk om het product te verkopen. Dat is op allerlei manieren mogelijk. Zo heeft een ambachtsman de mogelijkheid om het ambacht in een werkplaats te combineren met een winkel. Op deze manier is het mogelijk om het product rechtstreeks in de verkoop aan te bieden. Een andere optie is door in opdracht op ambachtelijke wijze producten te maken en deze aan winkeliers te verkopen. Zo zijn er ook mogelijkheden om met het ambacht geld te verdienen door als ambachtsman op markten en braderieën te gaan staan.

Ambachtslieden zijn handarbeiders

Een ambachtsman is dus een persoon die hoofdzakelijk met zijn handen werkt. Daarbij spelen creativiteit en nauwkeurigheid een belangrijke rol. Denk maar een goudsmid die op verzoek van een bruidspaar gouden trouwringen ontwerpt en vervaardigt. Of aan een timmerman die een kledingkast op maat maakt of kozijnen en deuren voor huizen maakt. Het ambacht bestaat uit handwerk dat een ambachtsman heeft aangeleerd om een specifiek beroep mee uit te oefenen. In het verre verleden werd een ambacht in de praktijk aangeleerd door ervaring op te doen. Pas in de negentiende eeuw zijn er in Nederland ambachtsscholen opgericht voor het aanleren van een specifiek ambacht. De ambachtseconomie speelt in Nederland nog altijd een belangrijke rol als het gaat om vakmensen. Bovendien zijn er allerlei ambachtsbranches te onderscheiden, variërend van voeding ambachten tot productieambachten en van bouwambachten tot uiterlijke verzorging ambachten.

Wat zijn ambachtsberoepen?

Er zijn binnen de uiteenlopende branches allerlei ambachtsberoepen te onderscheiden. Een ambachtsman kan bijvoorbeeld een rietdekker zijn die rieten daken aanbrengt. Zo kan een ambachtsman ook een lijstenmaker zijn die lijsten voor schilderijen en kunstwerken met de hand vervaardigt. Een ambachtsman die gitaren of violen maakt met de hand is een muziekinstrumentenmaker. Zo zijn er ook kleermakers te onderscheiden net als mandenmakers en tassenontwerpers. Een schoenmaker is van origine ook een echte ambachtsman, net als een keramist. Binnen de bouwbranche zijn er ambachtslieden die een bepaald vak uitoefenen, zoals stukadoors en timmermannen. Een ambachtsman is in dat opzicht ook wel een vakman te noemen. Dat geldt eveneens voor een parketteur net als voor een schilder en loodgieter. Het gaat hierbij eerder om een ambachtelijk vak dan om een ambacht waar handwerk tot een concreet product leidt.

Uitgestorven ambachten en beroepen

Er zijn van oudsher met ontwikkelingen door de tijd heen ook ambachten die zijn uitgestorven of praktisch haast niet meer beoefend worden. Een voorbeeld van een uitgestorven ambacht is zeepzieden door zeepzieders net als dat er geen beroep meer is als touwslager. Er zijn in het kader van bijna uitgestorven ambachten nog wel op kleinere schaal ambachtslieden actief. Bijvoorbeeld een ambachtsman in de vorm van een klompenmaker die in toeristische plaatsen actief is en klompen maakt voor de toeristenindustrie. Zo zijn er ook nog molenaars werkzaam in Nederland, maar dan vooral om de molen als toeristische attractie te exploiteren. Of om als vrijwillig ambachtsman de molen draaiende te houden. Zo zijn er nog meer beroepen die haast uitgestorven zijn, zoals kaarsenmakers en houtsnijders. Veel van deze ambachten komen nog wel in musea terug, waarbij een ambachtsman dan op educatief gebied actief is als museummedewerker. Overigens is er ook een trend van verloren ambachten die weer terugkomen. Zo is de barbier weer volop in het straatbeeld te zien.

Hedendaagse ambachten

Er zijn dus nog steeds veel hedendaagse ambachten die niet uitgestorven zijn. Wel is het zo dat de meeste hedendaagse ambachten niet zomaar meer vergeleken kunnen worden met het verleden. Typische hedendaagse ambachten zijn bijvoorbeeld een timmerman, metselaar, smid en de bakker om de hoek. Deze hedendaagse ambachten zijn door moderniseringen en automatisering gedeeltelijk niet meer te vergelijken met het verleden. Daarnaast zijn er tegenwoordig ambachten die alleen nog te zien zijn als museale ambachten. Museale ambachten zijn over het algemeen echt uitgestorven. Ambachtslieden beschikten in veel gevallen ook over een eigen werkplaats. Dat is tegenwoordig meestal ook niet meer zo.

Wat doet een ambachtsman:

  • Materialen inkopen.
  • Ontwerpen maken.
  • Producten vervaardigen.
  • Handwerk.
  • Producten verkopen.

Film: traditionele ambachten:

Film: oude ambachten:

Opleidingen tot ambachtsman

Er zijn allerlei opleidingen die tot een specifiek ambacht opleiden. Bijvoorbeeld op vmbo-niveau of op mbo-niveau. In de meeste gevallen krijg je tijdens de opleiding te maken met een ervaren leermeester die de leerlingen de kneepjes van het vak bijbrengt. De opleidingen voor het leren van een ambacht bestaat doorgaans uit een deel theorie en een deel praktijk. In het verleden waren er specifieke ambachtsscholen, maar nu gaat het om leerrichtingen binnen een bepaald opleidingsniveau. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als zzp ambachtsman, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een ambachtsman werkzaam kan zijn

Het is als ambachtsman mogelijk om bij allerlei bedrijven werkzaam te zijn. Uiteraard hangt het af welk type ambacht van toepassing is. Bedrijven waar ambachten zijn uit te oefenen, betreffen onder meer siersmederijen, maar ook fietsenmakers en meubelmakers. Bovendien komt het vaak voor dat ambachtslieden een bedrijf overnemen of ondernemer zijn als ambachtsman. Een synoniem voor ambachtsman kan in sommige gevallen arbeider zijn.

Competenties ambachtsman

Een van de belangrijkste competenties van een ambachtsman is nauwkeurigheid. Uiteraard is creativiteit eveneens van belang, net als veiligheid. Denk maar aan het werken met machines en gereedschappen. Verder dient een ambachtsman natuurlijk specialist te zijn in het betreffende ambacht en daar veel kennis en ervaring in te hebben. Het is overigens ook belangrijk om commercieel ingesteld te zijn als een ambachtsman als ondernemer werkt. Zo zijn communicatieve vaardigheden van belang als je als ambachtsman in een museum werkt of workshops organiseert.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als ambachtsman

Er zijn voor allerlei ambachten gunstige arbeidsmarktperspectieven te onderscheiden. Het is wel zo dat bepaalde ambachten wellicht aan trends onderhevig zijn. Denk maar aan de barbier die ineens weer terug is in het straatbeeld, maar ook zo weer kan verdwijnen. Voor wat betreft de doorgroeimogelijkheden geldt dat een ambachtsman de eigen kennis kan overdragen. In dat geval is het mogelijk om bijvoorbeeld als instructeur van het ambacht te gaan werken. Op deze manier zijn anderen te enthousiasmeren voor het vak.

Arbeidsvoorwaarden en salaris ambachtsman

Het salaris van een ambachtsman ligt doorgaans tussen 2.000 euro en 3.000 euro bruto per maand. Indien er sprake is van unieke vaardigheden kan het inkomen hoger uitkomen. Bovendien zijn er verschillen in inkomen tussen de ambachtsman die in loondienst werkt en de ambachtsman die ondernemer is.

Eigen bedrijf starten als Ambachtsman

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Ambachtsman, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Ambachtsman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Ambachtsman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Ambachtsman.

Mijnzzp.nl