Goudsmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een goudsmid is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, maken, repareren en onderhouden van sieraden die gemaakt zijn van edele metalen zoals goud, zilver en platina. De werkzaamheden van een goudsmid moeten zeer breed gezien worden, omdat een goudsmid eigenlijk alle werkzaamheden met betrekking tot sieraden kan uitvoeren , zoals het vermaken van sieraden, het repareren van sieraden of het reinigen van sieraden. Sieraden gaan over het algemeen lang mee en blijven meestal lang in bezit van één eigenaar. Soms kan het nodig zijn om een ring te vermaken zodat deze weer een goede pasvorm heeft. Bij kettingen kan het soms nodig zijn om nieuwe sluitingen te plaatsen omdat de oude sluiting niet meer goed werkt. Ook het laten ontwerpen en maken van unieke sieraden zijn specifieke werkzaamheden die toebehoren tot de werkzaamheden van een goudsmid. Als goudsmid kan je een eigen sieradenlijn ontwerpen of werk je bijvoorbeeld samen met een juwelier waarvoor je reparaties uitvoert. Het repareren en/of vermaken van sieraden komt veel voor, omdat iedereen zo zijn eigen wensen heeft met betrekking tot sieraden. Een goudsmid is dus de aangewezen persoon als het aankomt op unieke sieraden. Als goudsmid repareer je niet alleen sieraden maar ontwerp je in de meeste gevallen ook eigen sieraden. Als goudsmid ben je dus niet alleen een sieradenmaker maar ook een creatief vakman of vakvrouw. Vooral bij persoonlijke en unieke sieraden is het kunnen maken van goede ontwerpen op papier belangrijk, zodat klanten visueel kunnen zien of het ontwerp ze aanstaat.

Over het algemeen zal een goudsmid sieraden en/of juwelen ontwerpen en maken. Ook kan een goudsmid andere kunstvoorwerpen ontwerpen en maken die gemaakt worden van edelmetaal. Het is niet zo dat een goudsmid alleen met goud zal werken, omdat een goudsmid met alle edelmetaal soorten kan werken inclusief edelstenen. De term goudsmid wil aangeven dat een goudsmid unieke sieraden en/of andere kunstvoorwerpen zal maken. Het is ook niet zo dat een goudsmid automatisch gezien kan worden als een juwelier, omdat een juwelier in de meeste gevallen diverse soorten juwelen en gebruiksvoorwerpen zal inkopen en verkopen. Een juwelier werkt in veel gevallen wel samen met goudsmeden en zilversmeden en andere vakspecialisten die aanverwante artikelen ontwerpen en/of repareren. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een uurwerktechnicus.

Verschil goudsmid en zilversmid

Het belangrijkste verschil tussen een goudsmid en zilversmid is dat een zilversmid ook gebruiksvoorwerpen zal ontwerpen en maken. Gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld messen, vorken, kandelaars en theeserviezen. Een zilversmid kan daarnaast sieraden ontwerpen en maken van zilver of ander edelmetaal. Als een vakman of vakvrouw zowel goudsmid als zilversmid is spreekt men ook wel weer van edelsmid. Een edelsmid is een allround vakman of vakvrouw die uiteenlopende soorten sieraden en gebruiksvoorwerpen kan ontwerpen en maken.

Goudsmid worden

Als goudsmid ben je een creatief vakman of vakvrouw die zeer nauwkeurig moet kunnen werken. Het ontwerpen en daadwerkelijk maken van sieraden als goudsmid betreft zeer specialistische werkzaamheden die alleen overgelaten kunnen worden aan goed opgeleide vaklieden. Een goudsmid moet dan ook over veel verschillende vakdisciplines beschikken om edelmetaal te kunnen bewerken op de juiste manier. Als goudsmid zal je veel te maken krijgen met zagen, knippen, boren, vijlen, buigen en solderen, wat allemaal heel precies uitgevoerd moet worden om tot een goed resultaat te kunnen komen. Een goudsmid zal in de meeste gevallen veel moeten oefenen voordat hij of zij volledig zelfstandig sieraden kan maken.

Het beroep goudsmid is aan te merken als een mooi beroep waarbinnen creativiteit en vakmanschap een belangrijke rol spelen. Het is niet zo dat alle goudsmeden alleen eigen sieraden ontwerpen, omdat er ook veel goudsmeden zijn die juist in opdracht werken van andere personen zoals klanten of juweliers. Als goudsmid krijg je ook te maken met opdrachtgevers die aanpassingen wensen aan bestaande sieraden, of krijg je te maken met sieraden die gerepareerd moeten worden.

Het maken van een gouden ring:

Opleidingen tot goudsmid

Wie als goudsmid wil gaan werken kan kiezen voor de Mbo-opleiding goudsmid. De meest bekende opleiding tot goudsmid is de opleiding aan de vakschool Schoonhoven. De opleiding tot goudsmid duurt over het algemeen vier jaar. Tijdens de opleiding leer je onder meer goudsmeden, zilversmeden, kunstgeschiedenis, natuur- en scheikunde en is er aandacht voor je ondernemersvaardigheden als goudsmid. Tijdens de opleiding zal je ook stage lopen bij erkende goudsmeden en juweliers. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een goudsmid werkzaam kan zijn

Als goudsmid ben je werkzaam in een goudsmederij of bij een juwelier. Daarnaast kan je als goudsmid ook prima als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn. Over het algemeen werken de meeste goudsmeden als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst.

Competenties goudsmid

Als goudsmid is creativiteit de belangrijkste competentie. Maar natuurlijk zal je veel verstand moeten hebben van alle verschillende technieken, zodat je weet wat er technisch mogelijk is, wat allemaal onderwezen zal worden tijdens de opleiding. Daarnaast zal je communicatief en commercieel goed onderlegd moeten zijn, omdat je vaak in opdracht zal werken en je de wensen met je opdrachtgever door zal moeten nemen. Commercieel gezien moet er natuurlijk winst gemaakt worden. Als goudsmid is ook het netwerken belangrijk om voldoende opdrachten te krijgen. Veel goudsmeden werken bijvoorbeeld samen met juweliers, die reparaties binnen krijgen, die de goudsmeden dan verzorgen voor de juwelier.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goudsmid

Als goudsmid zijn je kansen op de arbeidsmarkt redelijk positief. Wel is het zo dat het aantal banen in loondienst als goudsmid tegenwoordig beperkt is. De meeste goudsmeden zijn dan ook werkzaam als zelfstandig ondernemer. De laatste jaren zijn er veel juweliers gestopt en is daarmee het aantal banen in loondienst ook afgenomen. Het doorgroeien als goudsmid moet gezien worden in het volgen van extra opleidingen of cursussen om je nog meer te specialiseren. Maar ook het starten van je eigen bedrijf als goudsmid kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris goudsmid

Een goudsmid in loondienst valt onder de Cao Goud- en zilvernijverheid, waarin alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een goudsmid in loondienst verdient doorgaans tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Echter werken de meesten goudsmeden als zelfstandig ondernemer. Dan kan je ook doorgaans meer verdienen dan in loondienst. Wel is het erg belangrijk om voldoende opdrachten binnen te halen om te kunnen overleven als goudsmid. De meeste goudsmeden werken ook voor juweliers, waar ze reparaties voor uitvoeren. Als goudsmid is het ook verstandig om je aan te sluiten bij de Vereniging Goud- en zilversmeden.

Mijnzzp.nl