Goudsmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep goudsmid
Wat doet een goudsmid
Werken als goudsmid
Verschil goudsmid en zilversmid
Een creatief beroep als goudsmid
Diverse werkzaamheden als goudsmid:
Film; het maken van een gouden ring:
Opleidingen tot goudsmid
Bedrijven waar een goudsmid werkzaam kan zijn
Competenties goudsmid
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goudsmid
Arbeidsvoorwaarden en salaris goudsmid
Eigen bedrijf starten als Goudsmid
Boekhoudprogramma vergelijken Goudsmid

Beroep goudsmid

Een goudsmid is een edelmetaalbewerker, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, vervaardigen en repareren van sieraden die gemaakt zijn van edele metalen, zoals goud, zilver en platina. De werkzaamheden van een goudsmid moeten breed gezien worden, omdat een goudsmid alle voorkomende werkzaamheden met betrekking tot sieraden kan uitvoeren, zoals het vermaken van sieraden, het repareren van sieraden of het reinigen van sieraden. Een goudsmid is dus niet alleen gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden. Als goudsmid zal je ook regelmatig te maken hebben met het sieraden die vermaakt moeten worden. Soms kan het nodig zijn om een ring of armband te vermaken, zodat deze een goede pasvorm heeft. Bij kettingen kan het nodig zijn om nieuwe sluitingen te plaatsen, omdat de oude sluiting niet meer goed werkt. Het repareren of vermaken van sieraden komt veel voor, omdat iedereen zo zijn eigen wensen heeft met betrekking tot sieraden. Als goudsmid repareer je niet alleen sieraden, maar ontwerp je ook eigen sieraden. Als goudsmid ben je dus niet alleen een sieradenmaker maar ook een creatief vakman of vakvrouw. Vooral bij persoonlijke en unieke sieraden is het kunnen maken van goede ontwerpen op papier belangrijk, zodat klanten visueel kunnen zien of het ontwerp ze aanstaat. Ook kan een goudsmid andere kunstvoorwerpen ontwerpen en maken, die gemaakt worden van edelmetaal. Het is niet zo dat een goudsmid alleen met goud werkt, omdat een goudsmid met alle edelmetaal soorten kan werken, inclusief edelstenen. De term goudsmid geeft aan dat een goudsmid unieke sieraden of andere kunstvoorwerpen maakt. Het is ook niet zo dat een goudsmid automatisch gezien kan worden als juwelier, omdat een juwelier verschillende juwelen en gebruiksvoorwerpen zal inkopen en verkopen. Een juwelier werkt in veel gevallen wel samen met goudsmeden, zilversmeden en andere vakspecialisten.

Wat doet een goudsmid

Een goudsmid is dus een edelmetaalbewerker, die met verschillende edelmetalen en edelstenen werkt. Als goudsmid ben je een creatief vakman of vakvrouw, die zeer nauwkeurig moet kunnen werken. Het ontwerpen en vervaardigen van sieraden betreft specialistische werkzaamheden die overgelaten moeten worden aan goed opgeleide vaklieden. Een goudsmid moet over verschillende vakdisciplines beschikken om edelmetaal op de juiste manier te kunnen bewerken. Als goudsmid zal je veel te maken krijgen met zagen, knippen, boren, vijlen, buigen en solderen, wat nauwkeurig uitgevoerd moet worden om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. Een beginnende goudsmid zal veel moeten oefenen voordat hij of zij volledig zelfstandig kan werken. Het beroep goudsmid is aan te merken als mooi beroep, waarbinnen creativiteit en vakmanschap een belangrijke rol spelen. Het is niet zo dat goudsmeden alleen eigen sieraden ontwerpen, omdat er ook veel goudsmeden zijn die in opdracht werken voor klanten of juweliers. Als goudsmid krijg je ook te maken met klanten die aanpassingen wensen aan bestaande sieraden, of krijg je te maken met sieraden die gerepareerd moeten worden. Het is niet zo dat goudsmeden alleen te maken hebben met trouwringen. Denk ook aan broches, armbanden, colliers, dasspelden en aan manchetknopen. Als goudsmid heb je in de meeste gevallen wel te maken met sieraden of kleine gebruiksvoorwerpen, omdat goud kostbaar is.

Werken als goudsmid

Het is niet zo dat een goudsmid alleen sieraden of voorwerpen kan maken door het drijven of hameren van edelmetaal. De meeste goudsmeden maken tegenwoordig gebruik van moderne technieken door middel van een computer en 3D-printer. In dat geval maakt een goudsmid een ontwerp op de computer, die later uitgeprint kan worden in was. In dat geval hebben we het in de meeste gevallen over de verloren wasmethode, die het mogelijk maakt om sieraden of andere voorwerpen te gieten. Het gieten van sieraden of gebruiksvoorwerpen is niet in alle gevallen mogelijk. Als goudsmid zal je dus ook regelmatig te krijgen met het drijven en hameren van edelmetaal. Afhankelijk van de werkzaamheden kan een goudsmid ook verantwoordelijk zijn voor het graveren van sieraden of gebruiksvoorwerpen. Een goudsmid kan aangemerkt worden als ambachtsman. Het is denkbaar dat een goudsmid ook aangemerkt kan worden als diamantzetter.

Verschil goudsmid en zilversmid

Het belangrijkste verschil tussen een goudsmid en zilversmid is dat een zilversmid grote gebruiksvoorwerpen zal ontwerpen en maken. Gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld messen, vorken, kandelaars en theeserviezen. Grote gebruiksvoorwerpen worden bijna nooit gemaakt van goud, omdat dit veel te kostbaar is. Een zilversmid kan daarnaast sieraden ontwerpen en maken van zilver of ander edelmetaal. Als een vakman of vakvrouw zowel goudsmid als zilversmid is, spreekt men van een edelsmid. Een edelsmid is een allround vakman of vakvrouw, die verschillende sieraden en gebruiksvoorwerpen kan ontwerpen en maken. Het worden van edelsmid is alleen mogelijk door het opdoen van veel kennis en ervaring.

Een creatief beroep als goudsmid

Een goudsmid werkt dus met edele metalen en creëert sieraden. Naast goud-zilver en platina kan ook palladium gebruikt worden. Een voorwerp vervaardigd door een goudsmid is in de meeste gevallen een uniek sieraad. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat mensen een goudsmid bezoek. Een uniek sieraad kan eigenlijk alleen gemaakt worden door een goudsmid. Een goudsmid creëert en herstelt meestal sieraden die niet zomaar ergens anders te krijgen zijn. Een voorwerp vervaardigt vanuit edele metalen is niet alleen uniek, maar vaak ook kostbaar.

Diverse werkzaamheden als goudsmid:

  • Het vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen.
  • Het ontwerpen van sieraden en gebruiksvoorwerpen.
  • Het repareren van sieraden en gebruiksvoorwerpen.
  • Het vermaken van sieraden.
  • Het adviseren van klanten.
  • Het zetten van edelstenen.

Film; het maken van een gouden ring:

Opleidingen tot goudsmid

Wie als goudsmid wil gaan werken kan kiezen voor de Mbo-opleiding goudsmid. De meest bekende opleiding tot goudsmid is de opleiding aan de vakschool Schoonhoven. De opleiding tot goudsmid duurt ongeveer vier jaar afhankelijk van de vooropleidingen. Tijdens de opleiding is er niet alleen aandacht voor goudsmeden en zilversmeden. Denk bijvoorbeeld ook aan kunstgeschiedenis, natuurkunde en scheikunde. In de meeste gevallen zul je ook verschillende stageperiodes doorlopen bij goudsmeden en juweliers. Tegenwoordig is er in de meeste gevallen ook aandacht voor bedrijfskunde, omdat de meeste goudsmeden werkzaam zijn als ondernemer. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een goudsmid werkzaam kan zijn

Een goudsmid zal in veel gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen atelier. Daarnaast kan een goudsmid werkzaam zijn voor een betere juwelier. In dat geval kan een goudsmid ook te maken krijgen met gouden uurwerken. In de praktijk is het zo dat de meeste goudsmeden werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties goudsmid

De belangrijkste competentie van een goudsmid is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet creativiteit aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een goudsmid te maken heeft met verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook het volgen van de laatste trends en het toepassen van innovatie speelt een belangrijke rol als goudsmid. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, samenwerken, adviseren, plannen, organiseren, kwaliteit en service.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goudsmid

Het arbeidsmarktperspectief van een goudsmid is goed te noemen. Er zijn redelijk veel juweliers die beschikken over een eigen atelier, waarbinnen verschillende goudsmeden werkzaam kunnen zijn. Wel is het zo dat steeds meer goudsmeden werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een goudsmid moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Ook het leren taxeren van sieraden kan aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière. Het leren taxeren van sieraden en gebruiksvoorwerpen is niet makkelijk en vraagt om veel kennis en ervaring.

Arbeidsvoorwaarden en salaris goudsmid

Een goudsmid zal in de meeste gevallen onder de cao goud- en zilvernijverheid vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een goudsmid in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende goudsmid zal in de meeste gevallen meer kunnen verdienen. Dit is wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten en de onkosten.

Eigen bedrijf starten als Goudsmid

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Goudsmid, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Goudsmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Goudsmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Goudsmid.

Mijnzzp.nl