Edelsmid

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep edelsmid
Wat doet een edelsmid
Werken als edelsmid
Diverse werkzaamheden als edelsmid:
Film: edelsmid aan het werk:
Film: vakschool Schoonhoven:
Opleidingen tot edelsmid
Bedrijven waar een edelsmid werkzaam kan zijn
Competenties edelsmid
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelsmid
Arbeidsvoorwaarden en salaris edelsmid
Eigen bedrijf starten als Edelsmid
Boekhoudprogramma vergelijken Edelsmid

Beroep edelsmid

Een edelsmid is een creatieve edelmetaalbewerker, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en gebruiksvoorwerpen, die van edele metalen gemaakt worden, zoals goud, zilver en platina. Daarnaast is een edelsmid gespecialiseerd in het herstellen of vermaken van sieraden en gebruiksvoorwerpen, die van edelmetaal gemaakt zijn. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een edelsmid het beste omschrijven als het ontwerpen, maken en repareren van kunst- en gebruiksvoorwerpen. Een edelsmid moet gezien worden als allround edelmetaalbewerker, die zowel goudsmid als zilversmid is. De benamingen goudsmid en zilversmid hebben veel weg van elkaar, maar zijn inhoudelijk niet helemaal hetzelfde. Dit, omdat een goudsmid voornamelijk sieraden maakt en een zilversmid gebruiksvoorwerpen kan maken. Als een edelmetaalbewerker beide ambachten uitoefent, spreekt men van een edelsmid om aan te geven dat hij of zij in beide disciplines gespecialiseerd is. Het beroep edelsmid is een kunstzinnig vak, waarbinnen de edelsmid verschillende gebruiksvoorwerpen of sieraden kan ontwerpen en maken naar eigen ontwerp. De inhoudelijke werkzaamheden van een edelsmid zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, omdat het kunnen werken met verschillende edelmetalen niet makkelijk is. Het verwerken van edelmetaal wordt gedaan met verschillende gereedschappen, technieken en door het verhitten van het materiaal. Ook kunnen voorwerpen gegoten worden als dat nodig is. Een kunstvoorwerp dat door een edelsmid gemaakt wordt is bijna altijd uniek en is meestal kostbaar. Dit komt doordat een edelsmid gebruikmaakt van kostbare edelmetalen en veel tijd nodig heeft om een voorwerp te kunnen maken. Een edelsmid kan ook andere materialen verwerken in ontwerpen, zoals diamant of opaal. Een edelsmid maakt sieraden, die meestal in beperkte oplagen of zelfs maar één keer gemaakt worden.

Wat doet een edelsmid

Een edelsmid is dus een allround edelmetaalbewerker, die werkt met alle voorkomende edelmetalen. Een edelsmid moet dan ook aangemerkt worden als allround goudsmid en zilversmid. Het worden van edelsmid is niet makkelijk, omdat een edelsmid meerdere vakdisciplines moet beheersen. Denk hierbij aan het werken met goud voor het vervaardigen van gouden sieraden, wel of niet gezet met edelstenen, en aan het maken van zilveren voorwerpen. Het maken van zilveren voorwerpen heeft betrekking op sieraden, hangers, bedels, thee- of koffieserviezen, dienbladen, broodmanden en kandelaars. Daarnaast kan een edelsmid in de meeste gevallen aangemerkt worden als graveur, omdat het graveren regelmatig voorkomt. Een edelsmid moet over brede kennis en vaardigheden bezitten om met verschillende edelmetalen te kunnen werken. De meeste edelsmeden zijn ook gespecialiseerd in het zetten van edelstenen. Het zetten van edelstenen kan betrekking hebben op verschillende edelstenen, zoals roosdiamant. Een roosdiamant is aan de onderkant vlak en wordt gezet in een zilveren folie om de weerkaatsing van het licht te vergroten. Om een roosdiamant op een goede manier te kunnen zetten is veel ervaring en vakkennis nodig. Ook komt het regelmatig voor dat de folie door vocht verkleurt en de steen gelicht moet worden, zodat de folie vervangen kan worden. Dit is een klus, die alleen door een specialist kan worden uitgevoerd.

Werken als edelsmid

Een edelsmid werkt regelmatig in opdracht voor klanten, die een bijzonder sieraad of ander voorwerp wensen. Een edelsmid kan verschillende ambachtelijke sieraden ontwerpen en maken voor klanten, zoals trouwringen, broches, armbanden en hangers. In de meeste gevallen is het ontwerpen en schetsen van een sieraad een samenspel tussen de klant en edelsmid. Het laten ontwerpen en maken van een uniek sieraad is kostbaar, echter is er dan wel sprake van een uniek eigen ontwerp. Er zijn redelijk veel mensen die een eigen ontwerp laten maken door een edelsmid, omdat een eigen ontwerp juist zo persoonlijk is. Als een klant een sieraad wil laten maken is het belangrijk dat de edelsmid luistert naar de wensen van de klant. Ook het vaststellen van het budget speelt hierbij een belangrijke rol. Zo kan de klant een bepaalde briljant wensen, die niet in het budget past. In dat geval zou de edelsmid kunnen kiezen voor een minder zuivere briljant, in samenspraak met de klant. Er zijn ook redelijk veel mensen, die zelf goud of zilver bezitten dat eventueel omgesmolten kan worden. Een edelsmid kan afhankelijk van de opdracht ook sieraden of gebruiksvoorwerpen gieten. Een edelsmid kan verschillende voorwerpen maken, die gemaakt worden van edelmetaal. Dit heeft niet alleen betrekking op sieraden. Denk bijvoorbeeld ook aan geboortelepels of rammelaars.

Diverse werkzaamheden als edelsmid:

  • Het toepassen en bewerken van verschillende edelmetalen.
  • Het ontwerpen van sieraden en gebruiksvoorwerpen.
  • Het repareren van sieraden en gebruiksvoorwerpen.
  • Het maken van sieraden en gebruiksvoorwerpen.
  • Het aanpassen van sieraden.
  • Het adviseren van klanten.
  • Het zetten van edelstenen.

Film: edelsmid aan het werk:

Film: vakschool Schoonhoven:

Opleidingen tot edelsmid

Er zijn geen erkende opleidingen tot edelsmid. Een edelsmid is een goudsmid en zilversmid, die over verschillende opleidingen beschikt. Daarnaast is de term edelsmid pas van toepassing als we spreken van een allround vakman of vakvrouw, die over praktijkervaring beschikt. Het worden van edelsmid heeft dus niet alleen te maken met het volgen van erkende opleidingen. Omdat een edelsmid redelijk vaak werkzaam is als ondernemer is het raadzaam om een aanvullende opleiding bedrijfskunde te volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudpakket.

Bedrijven waar een edelsmid werkzaam kan zijn

Een edelsmid zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een edelsmid werkzaam zijn voor een juwelier. In de praktijk is het zo dat de meeste edelsmeden werkzaam zijn binnen een eigen atelier. Als edelsmid werk je meestal in opdracht voor klanten of juweliers.

Competenties edelsmid

De belangrijkste competentie van een edelsmid is de allround vakinhoudelijke kennis. Daarnaast moet creativiteit aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een edelsmid te maken heeft met verschillende opdrachtgevers zul je moeten beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is dat je beschikt over een commerciële instelling. Als je werkzaam bent als ondernemer is het raadzaam om voldoende te netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, overleggen, adviseren, innovatie, zelfstandigheid, plannen, organiseren en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelsmid

Het arbeidsmarktperspectief van een edelsmid in loondienst is niet groot. De meeste edelsmeden zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. Dit neemt niet weg dat het beroep edelsmid voorkomt bij de betere juweliers. De doorgroeimogelijkheden van een edelsmid moeten gezien worden in het verder specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan het taxeren van sieraden of gebruiksvoorwerpen. Het leren taxeren van sieraden en gebruiksvoorwerpen is een specialisatie, die om de nodige vakkennis en ervaring vraagt. Daarnaast kan een edelsmid een eigen winkel beginnen als antiquair.

Arbeidsvoorwaarden en salaris edelsmid

Een edelsmid zal in de meeste gevallen onder de cao goud- en zilvernijverheid vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een edelsmid in loondienst zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende edelsmid zal in de meeste gevallen meer kunnen verdienen. Dit is wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten en de onkosten.

Eigen bedrijf starten als Edelsmid

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Edelsmid, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Edelsmid

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Edelsmid bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Edelsmid.

Mijnzzp.nl