Verloskundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verloskundige is verantwoordelijk voor het begeleiden en controleren van normale ongecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Zwangere vrouwen komen regelmatig bij de verloskundige, die de vrouwen onderzoekt en controleert met betrekking tot de zwangerschap. Tevens geeft een verloskundige informatie aan vrouwen die met de zwangerschap en de bevalling te maken hebben, zoals de voorbereidingen hierop, het kraambed en bijvoorbeeld hoe er borstvoeding geven moet worden. Wanneer een verloskundige onregelmatigheden tijdens de zwangerschap constateert verwijst de verloskundige de betreffende vrouw naar een gynaecoloog of kinderarts, afhankelijk van de mogelijke complicaties. De werkzaamheden van een verloskundige zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat het de verloskundige is die zwangere vrouwen controleert en begeleidt tijdens de zwangerschap. Verloskunde is een verzamelnaam voor alle kennis rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Kraambed of kraamtijd is de periode na de bevalling van acht tot tien dagen, waarbinnen het lichaam weer verandert in een niet-zwangere toestand. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een verloskundige het beste omschrijven als het controleren van zwangere vrouwen door middel van het uitvoeren van verschillende onderzoeken. Deze onderzoeken zijn gericht op de controle van de normale ontwikkeling van een zwangerschap.

Een andere benaming voor een verloskundige is soms ook wel vroedvrouw of vroedkundige, echter is de algemene benaming verloskundige. De werkzaamheden van een verloskundige bestaan uit het controleren van de groei van de baarmoeder en foetus, het meten van de bloeddruk van de zwangere vrouwen, het luisteren naar de harttonen van de baby en het geven van voorlichting met betrekking tot de zwangerschap. Daarnaast zal een verloskundige in de meeste gevallen ook bloedproeven afnemen bij zwangere vrouwen. Ook het voorschrijven van medicatie of het doorverwijzen naar een medisch specialist voor onderzoek behoort tot het takenpakket van een verloskundige.

Als verloskundige ben je werkzaam binnen de geneeskunde en mag je alleen gezonde zwangerschappen, geboortes en kraamtijden begeleiden. Wanneer er tijdens de zwangerschap complicaties geconstateerd worden door de verloskundige zal een kinderarts of een gynaecoloog de begeleiding overnemen, omdat zij medisch specialisten zijn.

Het is erg belangrijk dat een verloskundige goed met mensen kan omgaan, omdat er tijdens het werk veel met verschillende mensen overlegd moet worden, zoals met de zwangere vrouwen, verplegers en de gynaecoloog. De begeleiding van zwangere vrouwen is intensief te noemen en gaat verder dan alleen de bevalling. De begeleiding start al in een vroeg stadium en gaat door tot in de kraamtijd. Tijdens deze periode mag de verloskundige nooit vergeten dat alles draait om de baby en de moeder.

Ongeveer twintig procent van alle zwangere vrouwen geeft de voorkeur aan het thuis bevallen onder goede begeleiding van een verloskundige. De laatste jaren is het bevallen in een ziekenhuis wel steeds populairder aan het worden, omdat mensen geen risico willen nemen. Om als verloskundige te kunnen werken zal er een Hbo-opleiding gevolgd moeten worden. Deze studie zal ongeveer vier jaar in beslag nemen.

Verloskunde:

Opleidingen tot verloskundige

Om als verloskundige aan het werk te kunnen zal de Hbo-opleiding verloskunde gevolgd moeten worden. Tijdens de opleiding verloskunde leer je alles over de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De opleiding zal ongeveer vier jaar in beslag nemen en is alleen voltijds te volgen. De Hbo-opleiding verloskunde is geen gemakkelijke opleiding en is dus zwaar te noemen. Dit komt eigenlijk door het feit dat je medisch opgeleid wordt en zelfstandig in staat moet zijn om soms moeilijke en snelle beslissingen te nemen. Tijdens de opleiding zal er ook regelmatig stage gelopen worden om je bekend te maken met de praktijk. Als verpleegkundige met een Mbo-opleiding niveau vier is het ook mogelijk om je aan te melden voor de selectieprocedure.

Bedrijven waar een verloskundige werkzaam kan zijn

Met de opleiding verloskunde kan je werken in een ziekenhuis, gezondheidscentrum, je eigen praktijk starten of in een maatschap werken. Ook kan je met de opleiding verloskunde als docent gaan werken.

Competenties verloskundige

Als verloskundige heb je goede sociale vaardigheden en beschik je over een groot inlevingsvermogen. Ook moet de verloskundige een goed analytisch denkvermogen hebben. Daarnaast kan het nodig zijn om als verloskundige snel risico's te kunnen inschatten en hiernaar te handelen, mocht je denken dat dit nodig is. Als verloskundige werkt je in grote mate zelfstandig, maar ook in groepsverband moet de verloskundige kunnen samenwerken met bijvoorbeeld de kraamverzorgster, kinderarts, huisartsen en medewerkers van het consultatiebureau. Als verloskundige heb je dan ook een baan met een grote verantwoordelijkheid, met soms moeilijke en snelle beslissingen die je meestal zelfstandig zult moeten nemen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verloskundige

Als verloskundige is er voldoende werk te vinden. Dit is gedeeltelijk te verklaren omdat de opleiding tot verloskunde een zware opleiding is en er dus relatief weinig verloskundige zijn. Als verloskundige kan je prima in een ziekenhuis werken of bij een zelfstandige praktijk. De functie als docent, wat ook mogelijk met het beroep, en aanverwante functies zijn wel een stuk beperkter.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verloskundige

Als verloskundige zijn je arbeidsvoorwaarden lastig aan te geven omdat de verloskundige bij verschillende soorten werkgevers kan werken en ook als zelfstandig ondernemer of in een maatschap kan werken. Een verloskundige in loondienst van een ziekenhuis verdient tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand, afhankelijk van de leeftijd en dienstjaren. Een verloskundige als zelfstandig ondernemer of in een maatschap verdient doorgaans stukken meer. Dan kan het salaris oplopen tot wel 100.000 euro bruto per jaar.

Mijnzzp.nl