Opleiding tot Verloskundige

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo-niveau Verloskunde
VooropleidingHavo of Vwo
VooropleidingVerpleegkundige (Mbo 4)
VooropleidingVerpleegkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding verloskunde

Tijdens de Hbo-opleiding verloskunde leer je alles wat te maken heeft met verloskunde en zal je een uitgebreide medische basiskennis opdoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opbouw en beweging van het menselijk lichaam, het ademhalingsstelsel, de hersenen en zintuigen, de stofwisselingssystemen, de hart- en bloedvaten en natuurlijk het voortplantings- en urinestelsel. Tijdens de Hbo-opleiding verloskunde krijg je vakken als vrouwengezondheidszorg, risicoselectie, praktijkmanagement, bevalling, zwangerschap, voorlichting, preventie en public health. De Hbo-opleiding verloskunde bestaat ongeveer uit dertig procent stage lopen als verloskundige in opleiding en zeventig procent uit school. De opleiding verloskunde is een zware opleiding, die veel doorzettingsvermogen en zelfstandigheid zal vragen van de studenten.

Opleidingsduur en niveau verloskunde

De Hbo-opleiding verloskunde zal over het algemeen minimaal vier jaar in beslag nemen en is een zware Hbo-opleiding te noemen, vergeleken met andere Hbo-opleidingen. De studiezwaarte van de Hbo-opleiding verloskunde heeft alles te maken met de grote verantwoordelijkheden als verloskundige.

Vervolgopleidingen verloskunde

Na de Hbo-opleiding verloskunde is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is ook mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding verloskunde

Een passende vooropleiding als verloskundige kan de Mbo-opleiding verpleegkundige zijn op niveau vier, of de Hbo-opleiding verpleegkunde. Ook wanneer je beschikt over een havo of vwo-diploma kan je toegelaten worden tot de Hbo-opleiding verloskunde, mits je over de juiste vakken beschikt op het juiste niveau. Daarnaast moet je minimaal 21 jaar oud zijn om deel te kunnen nemen aan de opleiding. Wanneer je niet over de juiste vooropleidingen beschikt is het in de meeste gevallen mogelijk om een speciale toets af te leggen. Daarnaast houden de meeste hogescholen eerst een intakegesprek met nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij iemand past.

Mijnzzp.nl