Opleiding tot Verpleegkundige

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingHelpende Zorg & Welzijn (Mbo 2)
VooropleidingVerzorgende IG (Mbo 3)
VooropleidingVmbo-diploma, Havo of Vwo
VervolgopleidingVerpleegkunde (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding verpleegkundige

De Mbo-opleiding verpleegkundige is de aangewezen opleiding voor mensen die binnen de gezondheidszorg willen werken. Met de afgeronde Mbo-opleiding verpleegkundige kan je werken in ziekenhuizen, thuiszorgcentrums, verpleeghuizen, verzorgingshuizen en bijvoorbeeld op een meer gespecialiseerde afdeling, zoals een psychiatrische afdeling. Tijdens de Mbo-opleiding verpleegkundige leer je onder andere het bieden van ondersteuning bij de persoonlijke basiszorg, het verrichten van verpleegtechnische handelingen, het geven van advies en voorlichting en het coördineren van de zorgverlening. Op school is er onder andere aandacht voor de vakken Nederlands, Engels, rekenen, anatomie, huishoudkunde, gezondheidskunde, voedingsleer, ziekteleer. EHBO en algemene beroepsvorming. De Mbo-opleiding verpleegkundige is een praktijkgerichte opleiding, waarbinnen je diverse keren stage zal lopen. Het eerste jaar van de opleiding zal je stage lopen bij verschillende instellingen, om goed te kunnen bepalen waar de voorkeuren van iemand liggen, omdat er verschillende soorten instellingen bestaan. Hoeveel stage je precies zal lopen hangt sterk af van de gekozen opleidingsvorm, omdat we de zogenaamde BOL-opleidingen en BBL-opleidingen kennen. Bij een BOL-opleiding zal je school met stage combineren. Bij een BBL-opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken en één dag in de week naar school gaan voor de theorielessen. Een BBL-opleiding is alleen mogelijk als je al werkt bij een erkend leerbedrijf. Tijdens de stageperiode zal je actief begeleid worden door een aangewezen leermeester en de stagebegeleider van school.

Opleidingsduur en niveau verpleegkundige

De Mbo-opleiding verpleegkundige zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier. Het maakt verder niet uit of je kiest voor de BOL opleidingsvorm of kiest voor de BBL opleidingsvorm.

Vervolgopleidingen verpleegkundige

Na het afronden van de Mbo-opleiding verpleegkundige niveau vier is het automatisch mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding. Een passende Hbo-opleiding als verpleegkundige is bijvoorbeeld de Hbo-opleiding verpleegkunde. De Hbo-opleiding verpleegkunde is een bredere opleiding dan de Mbo-opleiding verpleegkundige, die ook meer verantwoordelijkheden zal geven. De Hbo-opleiding verpleegkunde wordt ook wel eens aangeven als verpleegkundige niveau vijf.

Vooropleiding verpleegkundige

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding verpleegkundige niveau vier. Bijna alle scholen houden tegenwoordig eerst een intakegesprek met de mogelijk nieuwe studenten, om te bekijken of deze opleiding wel bij iemand past. Als verpleegkundige is het natuurlijk belangrijk dat beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Mijnzzp.nl