Interieurverzorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een interieurverzorger maakt interieurs schoon voor particulieren of bedrijven. Een andere benaming voor een interieurverzorger is ook wel schoonmaker of poetsvrouw. Welke werkzaamheden een interieurverzorger precies uitvoert kan per opdracht en werkgever verschillen, maar de werkzaamheden hebben wel altijd met schoonmaak- of poetswerkzaamheden te maken. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen particuliere opdrachtgevers en bedrijven, omdat je als interieurverzorger voor particulieren meestal zelfstandig zal werken en bij bedrijven meer met vaste taken zal werken. Binnen bedrijven is het over het algemeen ook zo dat je buiten de openingstijden werkzaam zal zijn, zodat werknemers en klanten geen hinder ondervinden van de diverse schoonmaakwerkzaamheden. Als interieurverzorger kan je verschillende taken uitvoeren, zoals het afstoffen van meubels, de prullenbakken legen, afwassen, vloeren dweilen en bijvoorbeeld de toiletruimtes schoonmaken. Als je voor een particuliere opdrachtgever werkt kunnen er ook andere werkzaamheden bijkomen zoals de was, strijken, ruiten wassen en bijvoorbeeld boodschappen doen.

Het goed schoonmaken van een bepaalde ruimte wordt door de interieurverzorger op een snelle en professionele manier gedaan. Een interieurverzorger weet vaak de beste manier van werken, en werkt dan ook vaak via vaste patronen om het werk op een goede manier te kunnen doen. Een interieurverzorger werkt vaak met meerdere personen tegelijk op een afdeling en iedereen heeft zo zijn eigen taak. De interieurverzorger weet precies wat er verwacht wordt door de opdrachtgever en maakt dus schoon volgens gemaakte afspraken. Het werk van interieurverzorger kan nogal eens zwaar zijn, omdat er vaak snel gewerkt moet worden en geen tijd is om stil te staan.

De interieurverzorger maakt dus schoon - of dit nu een kantoor of huis is. Vooral bij drukke huishoudens is een interieurverzorger vaak meer dan welkom. Wanneer alle bewoners dagelijks werken komt er vaak niet veel van het huishouden. Dan kan de interieurverzorger een goede hulp zijn. Zo kan de interieurverzorger per keer een bepaald onderdeel van het huis schoonmaken en zo alles bijhouden. Wat een interieurverzorger precies doet in het huis wordt afgesproken met de bewoners. Zo kan de interieurverzorger ook de was doen en deze strijken, of de ramen wassen wanneer de bewoners dit willen.

Poetsvrouw thuis

Voor veel mensen is een hulp in huishouding een uitkomst, omdat ze er vaak zelf niet aan toekomen. Tegenwoordig zijn er veel gezinnen met tweeverdieners en kinderen die er gewoon niet meer aan toekomen om hun huis op een goede manier schoon te maken. Of er geen zin meer in hebben wanneer ze thuis zijn. De interieurverzorger is voor dit soort gezinnen dan ook echt een uitkomst. De diverse taken die de hulp precies doet in huis zijn vaak vastgelegd. Zo kan de hulp naast het schoonmaken ook de was doen. Er zijn ook veel ouderen die het schoonmaken niet zo goed meer kunnen. Deze ouderen maken vaak gebruik van de thuiszorg.

Goede interieurverzorger

Een goede interieurverzorger is vaak moeilijk te vinden. De meeste hebben al diverse adressen waar ze werken en hebben geen tijd meer over. Maar is er eenmaal een goede hulp gevonden dan blinkt het huis weer als de hulp is geweest. Hoe vaak een interieurverzorger precies bij iemand thuis komt is aan het gezin. Bij het ene gezin is een paar uurtjes per week voldoende en bij het andere gezin kan het zijn dat de schoonmaker twee keer per week moet komen. Een goede hulp in huishouding werkt zelfstandig en men hoeft er niet voor thuis te blijven.

Gemak van huishoudelijke hulp:

Opleidingen tot interieurverzorger

Er zijn geen landelijk opleidingen voor het beroep interieurverzorger. Wel is het zo dat er gespecialiseerde bedrijven zijn op het gebied van schoonmaken bij mensen thuis, die nieuwe interieurverzorgers een interne opleiding aanbieden om ze alle kneepjes van het vak te leren. Het bij mensen thuis schoonmaken is toch heel wat anders dan bijvoorbeeld een kantoor of hotelkamer schoonmaken, omdat het persoonlijk is.

Bedrijven waar een interieurverzorger werkzaam kan zijn

Als interieurverzorger kan je voor een schoonmaakbedrijf werken of als zelfstandig ondernemer je diensten aanbieden.

Competenties interieurverzorger

Het is belangrijk dat een interieurverzorger secuur te werk gaat bij mensen thuis, en alles schoonmaakt zoals dit is afgesproken. Omdat de schoonmaakwerkzaamheden bij mensen thuis gedaan worden is het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen de interieurverzorger en de opdrachtgever, en dat deze niet beschaamd zal worden. Gemaakte afspraken moeten worden gerespecteerd. Daarnaast zijn er geen andere specifieke competenties dan bij een ander soort schoonmaker.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurverzorger

Als interieurverzorger is er doorgaans voldoende werk te vinden, zoals via een schoonmaakbedrijf of als zelfstandig ondernemer. Doorgroeien als interieurverzorger is eigenlijk niet mogelijk, omdat het toch ongeschoold werk blijft. Bij een zelfstandig werkende interieurverzorger komen nieuwe opdrachten meestal via mond op mond reclame.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurverzorger

Als interieurverzorger in loondienst val je onder de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarbinnen je arbeidsvoorwaarden en salaris geregeld zijn. Een interieurverzorger verdient in loondienst tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en werkweek. Als zelfstandig werkende interieurverzorger is er doorgaans meer te verdienen zijn, maar is het meestal lastig om voldoende opdrachten binnen te halen. De meeste interieurverzorgers werken parttime en werken niet de hele week.

Mijnzzp.nl