Strijkster

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep strijkster
Professioneel strijkster
Verschillende manieren van strijken
Diverse werkzaamheden strijkster:
Informatie over strijken:
Opleidingen tot strijkster
Bedrijven waar een strijkster werkzaam kan zijn
Competenties strijkster
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als strijkster
Arbeidsvoorwaarden en salaris strijkster
Eigen bedrijf starten als Strijkster
Boekhoudprogramma vergelijken Strijkster

Beroep strijkster

Een strijkster of strijker is verantwoordelijk voor het uitvoeren van strijkwerkzaamheden. Als strijkster ben je over het algemeen werkzaam voor speciale strijkhuizen of ben je werkzaam voor een stomerij die ook strijkwerkzaamheden verzorgt. Daarnaast kan een strijkster werkzaam zijn voor de grotere kledingwinkels. Het strijken moet in de meeste gevallen gezien worden als een aanvulling op een ander beroep, echter kan het beroep strijkster in sommige gevallen ook gezien worden als zelfstandig beroep. Andere werkzaamheden die kunnen toebehoren tot een strijkster zijn het reinigen en stomen van kleding. Als strijkster zul je over het algemeen te maken krijgen met verschillende soorten materialen, zoals kleding, handdoeken en beddengoed. Als strijkster ben je dan ook in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het strijken van verschillende soorten materialen als allround strijkster. Als strijkster zul je voornamelijk in opdracht werkzaam zijn voor bedrijven die te maken hebben met veel was, zoals hotels en restaurants. Daarnaast kan een strijkster te maken hebben met kleding van particulieren, afhankelijk van de soort werkgever. De werkzaamheden van een strijkster zijn over het algemeen niet heel moeilijk, echter is het als strijkster wel heel belangrijk dat je secuur kunt werken, omdat het netjes strijken wel om de nodige ervaring vraagt. Hoe een strijkster precies zal strijken kan per werkgever verschillen, omdat er ook speciale industriële strijkmachines bestaan, die niet zomaar vergeleken kunnen worden met gewone strijkbouten. Het beroep strijkster moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een strijkster in sommige gevallen ook een interieurverzorger is, die naast schoonmaakwerkzaamheden verantwoordelijk is voor strijkwerkzaamheden. Het beroep strijkster komt in de praktijk dan ook op verschillende manieren voor.

Professioneel strijkster

Als we spreken van een echte strijkster, die fulltime werkzaam is als strijkster, hebben we het over het algemeen over een stomerij, waarbinnen strijkwerkzaamheden vaak voorkomen. Daarnaast kan het beroep strijkster betrekking hebben op industriële wasserijen. Binnen industriële wasserijen wordt over het algemeen bedrijfskleding, beddengoed en bijvoorbeeld tafellinnen van restaurants gewassen. Ook binnen dit soort bedrijven kan het voorkomen dat een strijkster verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden dan alleen het strijken. In de meeste gevallen zal een strijkster dan ook gezien moet worden als allround medewerker. Zoals eerder omschreven kan een strijkster in sommige gevallen ook gezien worden als een interieurverzorger. In dat geval moet een strijkster eerder gezien worden als een strijkhulp. Het strijken van kleding is niet van iedereen een hobby, waardoor redelijk veel mensen ervoor kiezen om strijkwerkzaamheden uit te besteden aan meer ervaren strijksters.

Verschillende manieren van strijken

Als strijkster kan je dus op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat het beroep strijkster in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Afhankelijk van de soort strijkwerkzaamheden kan een strijkster gebruikmaken van een hand-strijkbout en strijkplank, of juist gebruikmaken van meer professionele strijkmachines. Professionele strijkmachines kunnen in de meeste gevallen niet gezien worden als gewone strijkbouten, omdat strijkwerkzaamheden met professionele strijkapparatuur veel sneller uitgevoerd kunnen worden. Zoals eerder omschreven zullen de meeste strijksters gezien moeten worden als allround wasserij medewerkers, die bijvoorbeeld ook verantwoordelijk kunnen zijn voor het sorteren van wasgoed, het wassen van wasgoed, het strijken en vouwen van wasgoed en het verzendklaar maken van wasgoed.

Diverse werkzaamheden strijkster:

  • Het sorteren was wasgoed.
  • Het wassen van wasgoed.
  • Het invoeren van wasgoed in de strijk- en vouwmachine.
  • Het verzendklaar maken van wasgoed.

Informatie over strijken:

Opleidingen tot strijkster

Er zijn geen opleidingen beschikbaar voor het beroep strijkster via gewone scholen. Het leren strijken kan wel een onderdeel zijn binnen andere soorten opleidingen, echter moet het strijken als strijkster in de meeste gevallen gezien worden als ongeschoolde arbeid waarvoor verder geen opleiding nodig is. Het strijken is over het algemeen iets wat in de praktijk aangeleerd wordt door het te proberen. In de meeste gevallen zullen nieuwe strijksters ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval gezien kunnen worden als leermeester. Als we het hebben over thuis strijken is er over het algemeen helemaal geen sprake van een opleiding, omdat de meeste mensen wel kunnen strijken met een strijkbout. Strijkwerkzaamheden worden dan ook in de meeste gevallen aangeleerd in de praktijk. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een strijkster werkzaam kan zijn

Een strijkster die fulltime werkzaam is als strijkster is over het algemeen werkzaam voor een stomerij of strijkatelier, of is werkzaam voor een industriële wasserij. Daarnaast kan het beroep strijkster betrekking hebben op een interieurverzorger, die bij mensen thuis strijkwerkzaamheden verzorgt. Zoals eerder omschreven komt het beroep strijkster op verschillende manieren voor, omdat niet alle strijksters fulltime werkzaam zijn als strijkster. In bijna alle gevallen zal een strijkster ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden dan alleen het strijken van kleding en/of andere soorten linnengoed.

Competenties strijkster

De belangrijkste competentie van een strijkster is dat een strijkster netjes kan strijken en vouwen, omdat dit belangrijk is als strijkster. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat professionele strijksters redelijk hard moeten werken. In dat opzicht kan stressbestendigheid aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een strijkster in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, zelfstandigheid, controleren, presteren, nauwkeurigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als strijkster

Het arbeidsmarktperspectief van een strijkster is matig te noemen, omdat niet veel bedrijven specifiek op zoek zijn naar strijksters. Bedrijven zullen over het algemeen eerder zoeken naar allround medewerkers, die ook ingezet kunnen worden voor strijkwerkzaamheden. Omdat het strijken gezien moet worden als ongeschoolde arbeid kan er ook sprake zijn van redelijk veel concurrentie. De doorgroeimogelijkheden van een strijkster zijn over het algemeen beperkt. Een mogelijke doorgroeimogelijkheid kan de functie ploegbaas zijn, echter kan dit per werkgever verschillen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris strijkster

Er zijn voor dit beroep geen arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je voor verschillende bedrijven werkzaam kunt zijn en je meestal ook andere taken zal uitvoeren, zoals eerder omschreven. Over het algemeen betalen stomerijen of andere bedrijven waar je kan werken als strijkster het minimumloon aan hun werkgevers. Het beroep strijkster is in veel gevallen geen fulltime baan.

Eigen bedrijf starten als Strijkster

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Strijkster, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Strijkster

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Strijkster bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Strijkster.

Mijnzzp.nl