Bedrijfskleding specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Bedrijfskleding specialist is een algemene benaming voor vaklieden die zich gespecialiseerd hebben in het verkopen van bedrijfskleding. Bedrijfskleding heeft vooral betrekking op veiligheidskleding en veiligheidsschoenen. Daarnaast kan herkenbaarheid een grote rol spelen bij bedrijfskleding. Deze herkenbaarheid heeft over het algemeen betrekking op de herkenbaarheid van een bepaald bedrijf of organisatie, zoals de politie, of heeft bijvoorbeeld betrekking op de zichtbaarheid van mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende wegwerkers, die op of langs de weg werkzaam zijn. Er zijn uiteenlopende beroepen denkbaar, die op een of andere manier gebruik maken van bedrijfskleding. Tegenwoordig is het zelfs verplicht om in bepaalde branches en beroepen werkkleding te dragen. Niet alleen veiligheid kan een reden zijn om bedrijfskleding te dragen. Herkenbaarheid is voor de meeste bedrijven net zo belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven zoals supermarkten, fastfood ketens, winkels en beveiligingsbedrijven. Dit zijn allemaal voorbeelden van bedrijven, die over het algemeen gebruik maken van universele bedrijfskleding om de herkenbaarheid van het personeel en het bedrijf te vergroten. Bedrijfskleding is dus niet alleen van toepassing om veiligheidsredenen, omdat dit per bedrijf kan verschillen. De bekendste vorm van werkkleding is de overall. Het grote voordeel van een overall is dat een overall over de normale kleding heen gedragen kan worden. Een overall beschermt niet alleen tegen vuil, omdat een overall vaklieden ook zal beschermen tegen de kou. Het beroep bedrijfskleding specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een bedrijfskleding specialist ook gespecialiseerd kan zijn in bepaalde vormen van bedrijfskleding.

Bedrijfskleding is binnen veel beroepen belangrijk, omdat goede bedrijfskleding bijdraagt aan de veiligheid, hygiëne en aan de herkenbaarheid van personeelsleden. Bedrijfskleding heeft ook betrekking op veiligheidsschoenen en andere aanverwante veiligheidsproducten, zoals beschermingskappen, oordoppen, veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen en bijvoorbeeld handschoenen. Het dragen van veiligheidsschoenen kan binnen beroepen ook verplicht zijn, zoals binnen de bouwsector. Veiligheidsschoenen hebben niet alleen een stalen neus om de voeten tegen zware objecten te beschermen maar ook een stalen zool. Deze stalen zool beschermt bouwvakkers tegen scherpe voorwerpen van onderaf, zoals mogelijke spijkers of schroeven. Ook is het op veel bouwplaatsen verplicht om een helm te dragen. Een veiligheidshelm beschermt de bouwvakkers tegen vallende voorwerpen. Een ander belangrijk veiligheidsmiddel is de veiligheidsbril. Een veiligheidsbril is een simpele bescherming en dient dan ter voorkoming van vuil of splinters in de ogen. Als vaklieden bijvoorbeeld slijpwerkzaamheden uitvoeren bestaat het gevaar dat er metaalsplinters in het oog kunnen komen, wat veel schade kan veroorzaken. Ook hygiëne speelt een belangrijke rol als het om bedrijfskleding gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ziekenhuis of aan bedrijven waar met eten gewerkt wordt. Iemand die met eten werkt zal over het algemeen een haarnetje dragen of andere soorten bedekking, zoals een koksmuts.

Herkenbaarheid bedrijfskleding

Naast dat bedrijfskleding kan dienen als persoonlijke bescherming voor personeelsleden dient het vaak als herkenbaarheid voor buitenstaanders. Zo is in één oogopslag te zien voor welk bedrijf iemand werkt of welk beroep iemand uitoefent. Bij veel beroepen zijn bepaalde soorten werkkleding normaal. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een stukadoor. Een stukadoor heeft doorgaans witte bedrijfskleding aan, omdat de materialen waarmee een stukadoor werkt vaak wit zijn. Maar ook koks en artsen dragen over het algemeen witte kleding, omdat het belangrijk is dat iedereen kan zien dat het om schone bedrijfskleding gaat. In diverse beroepsgroepen is het zelfs verplicht vanuit de overheid om bepaalde kleding te dragen. Deze regels worden door de overheid opgelegd om personeel te beschermen tegen mogelijke ongelukken. Denk maar eens aan de bouwsector, de brandweer en aan de politie. Waaraan bedrijfskleding precies moet voldoen kan per branche verschillen.

Arbeidsomstandigheden

In Nederland kennen wij de Arbodienst die onder meer toeziet op arbeidsomstandigheden. Deze organisatie ziet er op toe dat bedrijven en personeel zich aan de regels houden. De Arbodienst komt ook regelmatig kijken op de werkvloer of bedrijven en personeel zich wel aan de regels houden. Deze controles worden dan uitgevoerd door de Arbeidsinspectie. Soms geeft de Arbodienst tips aan bedrijven en personeel. Maar de Arbodienst kan ook boetes opleggen bij ernstige overtredingen en zelfs het werk stil leggen wanneer dit nodig is. Deze regels zijn vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet. In deze wet zijn diverse zaken vastgelegd zoals de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers.

Bedrijfskleding:

Veiligheid in de bouw:

Opleidingen tot bedrijfskleding specialist

Het beroep bedrijfskleding specialist is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Daarnaast kan een bedrijfskleding specialist op verschillende manieren werkzaam zijn met bedrijfskleding. Er is een groot verschillen tussen verkopers van bedrijfskleding en vaklieden die vanuit de Arbowet adviezen geven aan werkgevers en werknemers over bedrijfskleding. Het is niet zo dat een bedrijfskleding specialist in alle gevallen zal beschikken over een gerichte kledingopleiding, omdat de meeste bedrijfskleding specialisten alleen bedrijfskleding verkopen. Wel kan het op de juiste manier adviseren over bedrijfskleding aangemerkt worden als belangrijk. Een bedrijfskleding specialist moet wel over de juiste kennis beschikken van bedrijfskleding ondanks dat een bedrijfskleding specialist in de meeste gevallen niet zelf bedrijfskleding maakt. Een commerciële opleiding zal in de meeste gevallen van toepassing zijn op een bedrijfskleding specialist als verkoper. Dit kan wel per bedrijfskleding specialist verschillen, omdat het beroep op verschillende manieren kan voorkomen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een bedrijfskleding specialist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een bedrijfskleding specialist werkzaam zijn voor gespecialiseerde bedrijfskledingwinkels. Daarnaast is het prima denkbaar dat een bedrijfskleding specialist werkzaam is als ondernemer. Over het algemeen zal een bedrijfskleding specialist niet aangemerkt kunnen worden als middenstander, omdat de meeste bedrijfskledingwinkels zich richten op bedrijven als groothandel. Dit kan wel verschillen per bedrijf, omdat het ook voor particulieren belangrijk is om beschermende kleding te dragen. Met de opkomst van het internet is het ook prima denkbaar dat een bedrijfskleding specialist gezien kan worden als internetondernemer, die beschikt over een eigen webshop.

Competenties bedrijfskleding specialist

De belangrijkste competentie als bedrijfskleding specialist is dat de bedrijfskleding specialist gedegen advies weet te geven met betrekking tot bedrijfskleding. Dit is vooral belangrijk, omdat er veel verschillende beroepen zijn met verschillende veiligheidsaspecten en veiligheidseisen. Omdat het geven van goed advies alles te maken heeft met communicatie kan ook communicatie in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een bedrijfskleding specialist meestal ook een verkoper is van bedrijfskleding zal een bedrijfskleding specialist over een commerciële instelling moeten beschikken. Als een bedrijfskleding specialist werkzaam is als ondernemer is het ook belangrijk dat de bedrijfskleding specialist aangemerkt kan worden als onderhandelaar en netwerker. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, vakmanschap, verantwoordelijkheidsgevoel, adviseren, controleren, presteren en zelfstandigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bedrijfskleding specialist

Het arbeidsmarktperspectief als bedrijfskleding specialist is niet zomaar aan te geven, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. In de meeste gevallen zal een bedrijfskleding specialist zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het starten van een eigen bedrijf gericht op bedrijfskleding. Er zijn over het algemeen niet snel vacatures te vinden voor het beroep bedrijfskleding specialist. De doorgroeimogelijkheden als bedrijfskleding specialist kunnen wellicht gezien worden in het openen van meerdere filialen, waardoor de onderneming zal groeien. Ook het binnenhalen van grote opdrachten kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bedrijfskleding specialist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep. Een bedrijfskleding specialist zal doorgaans ongeveer het zelfde verdienen als een verkoopmedewerker. Wel is het denkbaar dat medewerkers een bonus krijgen wanneer vastgestelde omzetten behaald worden, omdat dit niet ongebruikelijk is binnen de verkoopbranche. Dit kan natuurlijk wel per bedrijf en functie verschillen.

Mijnzzp.nl