Groothandelaar (bouwsector)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een groothandel binnen de bouwsector is een belangrijke toeleverancier van bouwmaterialen voor de bouwsector. Een groothandel is een commerciële onderneming die voor eigen rekening en risico goederen verhandelt. De goederen die ingekocht worden zijn buiten het eigen bedrijf gemaakt en worden verkocht aan andere ondernemers binnen de bouwsector. Binnen de bouwsector zijn er diverse verschillende soorten groothandels te vinden die meestal gericht zijn op specifieke bouwmaterialen, zoals een groothandel voor houtproducten, een groothandel voor gevelstenen en bijvoorbeeld een groothandel gericht op tegels. Omdat bouwmaterialen zeer breed kunnen zijn bestaan er ook verschillende soorten groothandels binnen de bouwsector. Het verkopen van plaatmateriaal en  hout als groothandel is bijvoorbeeld heel iets anders dan het verkopen van wandtegels aan een tegelzetter. De term groothandelaar kan betrekking hebben op diverse vaklieden die werkzaam zijn binnen de groothandel.

Een groothandel binnen de bouwsector beschikt doorgaans over een groot magazijn waar de diverse goederen opgeslagen worden. Aannemers, klussers en andere bedrijven kunnen meestal met hun bestelwagen het magazijn inrijden om de juiste materialen in te laden. In de meeste gevallen zijn er meerdere binnendienst medewerkers aanwezig in het magazijn die de vaklieden kunnen helpen met betrekking tot het inladen van de goederen. Deze medewerkers zullen in de meeste gevallen ook de bon opmaken waarop precies is omschreven welke materialen er meegenomen worden door de klant.

ABC goederen

Groothandels zijn meestal te vinden op industrietreinen, omdat ze daar de ruimte hebben en daar ook als groothandelaar mogen verkopen vanuit het bestemmingsplan. Deze bedrijven hebben dan een groot magazijn met verkooppunt voor ondernemers. De ondernemers kunnen dan meestal op rekening kopen. Groothandelsbedrijven mogen over het algemeen niet verkopen aan particulieren. Verkoop aan particulieren is detailhandel, en dat mag vaak alleen in winkelcentrums of winkels die zich niet op industrieterreinen bevinden. Een uitzondering hierop zijn de zogenaamde ABC goederen. ABC goederen zijn auto's, boten en campers. Hier spreekt men over volumineuze goederen, die door hun omvang niet thuis horen in woonwijken of winkelcentrums. Maar ook verkoop van tuinhuisjes kan hier onder vallen, en andere grote producten zoals zwembaden en sauna's.

Illegale detailhandel

Het komt nogal eens voor dat groothandelsbedrijven toch verkopen aan particulieren, wat eigenlijk niet mag van de gemeente. Meestal moet er eerst iemand een klacht indienen, voordat de gemeentes hier tegen optreden. Andere gemeentes handhaven er wel streng op. Het verkopen aan particulieren vanuit groothandelsbedrijven wordt gezien als oneerlijke concurrentie, omdat op een industrieterrein de huurprijzen veel lager zijn dan in een winkelcentrum.

Groothandel bouw

De bouwsector kent veel verschillende groothandelaren die in veel gevallen de zelfde soort bouwmaterialen aanbieden. Bij de meeste groothandelsbedrijven in de bouwsector is het mogelijk om zelf bouwmaterialen af te halen, of deze op locatie te laten bezorgen. Vooral bij grote projecten worden de bouwmaterialen meestal gebracht door de groothandel, omdat het afhalen veel tijd kost en de bouwmaterialen meestal zwaar zijn. Het vervoer van de bouwmaterialen wordt dan in veel gevallen verzorgd door een vrachtwagen. Het zijn meestal de onderhoudsmedewerkers van aannemers of andere bedrijven die met hun bus zelf materialen halen, omdat deze vaak aan kleine klussen werken die niet altijd even goed in te schatten zijn qua benodigde materialen.

Naast het leveren van bouwmaterialen zijn de meeste groothandelsbedrijven ook specialisten qua materiaalkennis. Ook kunnen de groothandels ondernemers voorzien van nuttige tips, zoals hoe bepaalde materialen het beste verwerkt kunnen worden. Bouwmaterialen kennen doorgaans verschillende kwaliteitsnormen, die niet altijd even duidelijk zijn voor ondernemers, maar wel belangrijk zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar maar deze hebben doorgaans verschillen eigenschappen en moeten meestal op verschillende manieren toegepast worden. En denk ook aan de brandwerendheid van verschillende materialen. Naast grote bouwmaterialen is er overigens meestal ook een kleine shop aanwezig, waar de meest voorkomende bevestigingsmaterialen zoals schroeven, spijkers, pluggen en ankers verkocht worden. Daarnaast zijn er meestal ook andere veel voorkomende materialen te koop, zoals hang- en sluitwerk, grondverf, lood, pur en kit.

Overigens bestaan er verschillende soorten groothandels binnen de bouwsector, die specialisaties kennen op verschillende gebieden. Zo zijn er groothandels gericht op hout en plaatmateriaal, stenen en dakpannen, tegels en mortels en kennen we de zogenaamde installatietechniek groothandels.

Enkele bekende landelijke bouwgroothandels zijn:

Informatiefilm over een groothandel:

Opleidingen tot groothandelaar

Wie als groothandelaar wil gaan werken kan het beste een opleiding volgen in de richting management en ondernemerschap. De opleiding duurt over het algemeen vier jaar, maar kan ook sneller gedaan worden afhankelijk van de vooropleiding. Tijdens de opleiding kommen er verschillende onderdelen naar voren die je tot succesvolle groothandelaar kunnen maken, zoals goederenstroom bestudering, in- en verkoop van goederen, commercieel inzicht, logistiek inzicht en marketing inzicht. Tijdens de opleiding zit je over het algemeen op school waarin je regelmatig stage loopt. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen.

Bedrijven waar een groothandelaar werkzaam kan zijn

Als groothandelaar kan je bij heel veel verschillende soorten bedrijven terecht. Bijna alle beroepen en branches hebben wel een groothandel waar bedrijven hun inkopen kunnen doen. Denk aan kledingwinkels, automobielindustrie, toeleveranciers voor de bouw en industrie en de horeca.

Competenties groothandelaar

Als groothandelaar is het erg belangrijk om een goed commercieel inzicht te hebben. Het op de juiste manier inkopen, verkopen en marketing inzicht zijn van levensbelang om te kunnen overleven als groothandelaar. Er zijn veel groothandels, die vaak het zelfde assortiment bezitten. Als groothandelaar is het ook belangrijk om contacten te leggen met bedrijven en zo het klantenbestand te vergroten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als groothandelaar

Als groothandelaar is er voldoende werk te vinden, afhankelijk van de branche waar je werkzaam bent. In dit beroep is het belangrijk om gestelde doelstellingen ook te halen. Bedrijven hebben meestal een goed salaris over voor een goede manager of verkoper mits, deze zijn belofte waar kan maken. Als groothandelaar kan je ook je eigen groothandel starten mits er een goed ondernemersplan gemaakt wordt, omdat er meestal grote investeringen nodig zijn om te kunnen starten als groothandel.

Arbeidsvoorwaarden en salaris groothandelaar

Een groothandelaar in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en ervaring tussen de 1800 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Bij de meeste managers of verkopers is het wel zo dat het salaris afhankelijk kan zijn van de behaalde jaaromzet. Als zelfstandig groothandelaar is er geen voorbeeld te geven, omdat dit te specifiek is.

Mijnzzp.nl