Schilder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een schilder is meestal gespecialiseerd in diverse werkzaamheden zoals schilderen, behangen en het kitten en zetten van glas. Als we over een allround schilder spreken noemt men een schilder ook wel eens een meesterschilder. De kerntaak van een schilder is het beschermen van diverse onderdelen van gebouwen tegen de weersinvloeden van buitenaf. Dit bekent niks anders dan dat de schilder kozijn, ramen en deuren voorziet van een goede verflaag zodat vocht geen invloed heeft op de verschillende onderdelen. Ook het zetten van glas en het kitten van glas zijn belangrijke werkzaamheden voor het beschermen van gebouwen tegen weersinvloeden van buitenaf. Als schilder kan je te maken krijgen met verschillende ondergronden die geschilderd moeten worden zoals hout, steen, stukmortel, metaal en kunststoffen. Ondanks dat de kerntaak van een schilder is het beschermen van onderdelen zoals kozijnen tegen de weersinvloeden van buitenaf speelt verfraaiing tegenwoordig ook een belangrijke rol als schilder. Het vakgebied van een schilder vraagt om redelijk veel verschillende vaardigheden en materialenkennis, omdat verschillende ondergronden om verschillende technieken en materialen vragen. Mooi en vooral duurzaam schilderwerk is meestal alleen te bereiken als de schiller over voldoende vakkennis en ervaring beschikt. Daarnaast zijn de juiste handelingen in de juiste volgorde zeer belangrijk voor goed schilderwerk.

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten verf die toegepast kunnen worden voor uiteenlopende soorten schilderswerkzaamheden. Van een schilder wordt verwacht dat hij weet welke soort verf er nodig is om tot een goed en mooi resultaat te komen. Daarnaast is de voorbehandeling erg belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Als een schilder schildert op slechte ondergrond kan het resultaat nooit goed zijn, omdat de verf bijvoorbeeld niet goed hecht of omdat de uitstraling niet strak is. Dit heeft ook betrekking op mogelijke beglazingskit, die van te voren gecontroleerd moet worden. Als kitnaden niet goed meer zijn of als kit niet netjes is aangebracht zal er ook geen goed schilderwerk gerealiseerd kunnen worden.

Als er een echte vakman aan het schilderen is geweest is het resultaat meestal direct zichtbaar en hoeven bewoners zich de eerste jaren meestal geen zorgen meer te maken over het schilderwerk. Wel is het belangrijk om een onderhoudscontract af te sluiten met de schilder. Dit betekent meestal dat schilder om het jaar komt controleren of er bepaalde plekken bijgewerkt moeten worden om problemen te voorkomen. Dit betreft meestal de gevoelige plekken, zoals de onderdorpels van het kozijn of naden in kozijnen.

Een goed schildersbedrijf is meer dan alleen een schilder. De meeste schildersbedrijven bieden ook andere diensten aan die met totaalonderhoud te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mogelijke problemen die zichtbaar worden tijdens de werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op losliggende dakpannen of dit heeft betrekking op een mogelijk lekkage. De meeste schilders kennen voldoende andere vakmensen die ze in kunnen schakelen als dit nodig mocht zijn.

Buiten schilderwerk

Buitenschilderwerk is bij de meeste mensen bekend omdat het nodig is om het hout aan een buitenkant te beschermen. Toch is schilderwerk in mindere mate ook bedoeld ter verfraaiing van een gevel zoals op beton, metselwerk, stuc of pleisterwerk, staal en aluminium. Om lang probleemloos te kunnen genieten van schilderwerk zijn een goede basis en regelmatig onderhoud belangrijk.

De basis van het schilderwerk bestaat uit het verwijderen van alle losse delen en het dichten van eventuele openstaande kieren zoals bijvoorbeeld openstaande houtverbindingen. Hierna moet er een volledig verfsysteem toegepast worden. Wat veel mensen vergeten is dat een kozijn ook aan de binnenkant goed moet zijn. Wanneer aan de binnenkant van een kozijn kiertjes zijn waar vocht in kan trekken zal dit op den duur zeker het schilderwerk aan de buitenkant aantasten. Als dit te lang blijft en niet verholpen wordt kan het zelfs nodig zijn om het kozijn te repareren omdat er dan te veel houtrot ontstaan is.

Kitsoorten

Kit is absoluut niet het wondermiddel dat alle fouten kan wegwerken. Kit kan gebruikt worden voor verschillende functies zoals tegen ongedierte, vocht, geluid of tocht. Voor iedere klus of ieder mankement is er wel een ander soort kit dat gebruikt kan worden. Over het algemeen wordt kit gebruikt waar een verandering in de voegbreedte kan optreden zoals:

  • Veranderingskrimp tussen betonelementen
  • Zetting waaraan een bouwwerk onderhevig is
  • Trillingen zoals door verkeer, machines en windbelasting
  • Uitzetten en krimpen van verschillende bouwelementen

Goed schilderwerk

Het beroep van een schilder is ingewikkelder dan men soms denkt. Om tot een goed schildersresultaat te komen is een goede manier van werken en productkennis erg belangrijk. Lang niet alle verfsoorten verdragen elkaar, wat tot problemen kan lijden wanneer deze in contact komen met elkaar. Ook het niet werken in de juiste volgorde zal vaak het eindresultaat negatief beïnvloeden.

Het komt vaak voor dat mensen niet goed de losse verf weg krabben, niet goed schuren en niet ontvetten, en dan toch al met de nieuwe laag verf beginnen. Als er nog oude losse verfresten zitten, zal de nieuwe verf niet hechten en komen de plekken snel terug. Ook het niet ontvetten en niet goed schuren heeft invloed op de hechting van de verf. Schilderen draait allemaal op een goeie voorbereiding.

Om lang te kunnen genieten van een nieuwe verfbeurt is het belangrijk dat problemen aan de ondergrond opgelost worden. Zo komt het vaak voor dat kozijnen in de hoeken aangetast zijn door vocht en deze zelfs mogelijk rot zijn. De houtrot moet eerst aangepakt worden, voordat men kan gaan schilderen. Door het uitkrabben van de houtrot en het behandelen van deze plek met 2 componenten houtrot middel kunnen deze plekken vaak prima weg gewerkt worden. Meestal is het nodig om het vulmiddel meerdere keren op te brengen, zodat er weer een strakke hoek ontstaat.

Het testen of een kozijn rotte plekken heeft kan door middel van het prikken van een schroevendraaier. Als de schroevendraaier makkelijk door te drukken is, zit er vaak houtrot in het kozijn. Het is belangrijk om al het aangetaste hout te verwijderen, voordat deze gerepareerd kan worden. Wanneer de houtrot plekken te groot zijn kan het zijn dat een timmerman stukken in het kozijn moet vervangen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe onderdorpel of een stuk nieuwe stijl. Het vervangen van een onderdorpel of stijl is veel werk en kost vaak meerdere uren werk voor de timmerman, omdat er vaak eerst gesloopt moet worden en de ruit uit het kozijn gehaald moet worden om de onderdorpel of stijl te kunnen vervangen.

Schildersopleiding:

Aanbrengen stopverf:

Opleidingen tot schilder

Er zijn diverse opleidingen mogelijk om schilder te worden. De meeste opleidingen duren twee tot vier jaar, waarna men zich allround schilder mag noemen. Tijdens de opleiding tot schilder zal de schilder doorgaans vier dagen in de praktijk mee lopen en gaat de leerling schilder één dag naar school om de theorie te leren. Tijdens de opleiding worden meerdere examens afgenomen in de praktijk en op school. Als schilder zijn er veel technieken te leren, zoals het schilderen zelf, marmer schilderen, spuiten, behangen, kitten en glaszetten. Kortom, het vak schilder is erg veelzijdig en is zeker meer dan alleen schilderen.

Bedrijven waar een schilder werkzaam kan zijn

Een schilder is doorgaans werkzaam bij een schildersbedrijf of afwerkingsbedrijf. Binnen de schildersbranche zijn er meerdere specialisaties mogelijk, zoals het spuiten in de werkplaats, glaszetten, behangen of het schilderen.

Competenties schilder

Om als schilder te kunnen werken is het belangrijk dat de schilder kwaliteit wil leveren. Mooi strak schilderwerk is eigenlijk alleen te bereiken als de schilder zijn vak verstaat, en alle handelingen op de juiste manier uitvoert. Een schilder wordt niet voor niets vaak ook een onderhoudsspecialist genoemd. Als schilder sta je met mooi weer vaak buiten, en wanneer het weer minder is binnen als dat mogelijk is. Fysiek is het ook belangrijk dat een schilder fit is, omdat er regelmatig steiger opgebouwd moeten worden om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Een schilder mag dan ook geen hoogtevrees hebben.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schilder

Als goed opgeleid schilder is voldoende werk te vinden. Schildersbedrijven staan vaak te springen om goede schilders in dienst te nemen. Meestal kan een schilder na zijn opleiding meteen in dienst treden bij het schildersbedrijf. Wel is het belangrijk om als schilder te willen blijven leren, omdat ook in de schildersbranche de technieken niet stil staan en er steeds nieuwe producten op de markt komen. Daarnaast zijn er ook veel schilders werkzaam als ondernemer. Een vervolgfunctie kan zijn het beroep decoratieschilder.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schilder

Een schilder valt onder de CAO Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Als schilder is het soms afzien, als er met slecht of koud weer geschilderd moet worden. De schildersbranche kent ook de zogenaamde winterschilder. Tijdens de winterschildersperiode krijgen opdrachtgevers korting op het uurloon van schilders. Dit wordt gedaan zodat de schilders ook in koude periode werk hebben. Een schilder verdient afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd ongeveer 2550 euro bruto per maand. Als schilder is het ook prima mogelijk om als zelfstandig schilder te gaan werken. Er is genoeg werk, als het om onderhoud gaat, om als schilder te kunnen beginnen. De inkomsten zullen als zelfstandig schilder doorgaans hoger liggen dan in loondienst.

Mijnzzp.nl