Decoratieschilder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep decoratieschilder
Restauratie- en decoratieschilderwerk
Letterschilder
Vergulden
Marmer- en houtimitaties
Film decoratie- en Restauratieschilder:
Opleidingen tot decoratieschilder
Bedrijven waar een decoratieschilder werkzaam kan zijn
Competenties decoratieschilder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als decoratieschilder
Arbeidsvoorwaarden en salaris decoratieschilder
Eigen bedrijf starten als Decoratieschilder
Boekhoudprogramma vergelijken Decoratieschilder

Beroep decoratieschilder

Een decoratieschilder is een gespecialiseerde schilder die restauraties en decoraties uitvoert op verschillende soorten ondergronden die een decoratieve functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan luxe plafonds die voorzien worden van decoratie en aan muurschilderingen, aan meubels of aan pilaren die voorzien worden van een marmerlook. Als decoratieschilder werk je over het algemeen niet alleen met verf maar ook met andere materialen, zoals bladgoud. In het kort kunnen we het beroep decoratieschilder omschrijven als het verfraaien van objecten die een belangrijke decoratieve functie hebben. Als decoratieschilder ben je verantwoordelijk voor het verfraaien van verschillende soorten onderdelen van gebouwen en losse voorwerpen, zoals plafonds, muren, orgels, lijstwerk, meubels of ornamenten. In veel gevallen zal je als decoratieschilder werkzaam zijn binnen bijzondere gebouwen zoals landhuizen, kerken, museums of andere bijzondere gebouwen. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het kunnen restaureren van bestaande decoraties. Een andere benaming voor een decoratieschilder is dan ook restauratie- en decoratieschilder. Over het algemeen kan een decoratieschilder ook aangemerkt worden als gewone huisschilder, die beschikt over een aanvullende beroepsopleiding om te kunnen werken als decoratieschilder. Het is dus goed denkbaar dat een decoratieschilder ook gewoon werkzaam is als huisschilder voor een gebruikelijk schildersbedrijf. Vanzelfsprekend betreft het beroep decoratieschilder een bijzonder beroep, omdat je verantwoordelijk bent voor het maken en/of restaureren van bijzondere voorwerpen. Als decoratieschilder kan je in de praktijk op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat ook de artiestenwereld en de filmbranche gebruiken kunnen maken van decoratieschilders. Dit betreft dan meestal het ontwerpen en maken van bijzondere decors.

Restauratie- en decoratieschilderwerk

Restauratie- en decoratieschilderwerk is een vakgebied dat toebehoort aan vakmensen die een uitgebreide opleiding genoten hebben, omdat restauratie- en decoratieschilderwerk doorgaans kostbaar is vanwege arbeidsintensiviteit. Daarnaast speelt vakkennis is een grote rol, omdat het toepassen van de juiste materialen en technieken belangrijk is binnen het beroep. Vooral bij restauratiewerkzaamheden is het belangrijk dat ze op de goede manier uitgevoerd worden, zodat de authenticiteit behouden blijft. Bij restauratiewerkzaamheden is het vaak nodig om een kleurenonderzoek en materialenonderzoek uit te voeren voordat de renovatie kan beginnen. Daarnaast is het belangrijk om de eigenschappen van de ondergrond te kennen, zodat schilder decoraties niet kunnen beschadigen door de ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan een gipsplafond dat geen haarscheurtjes mag vertonen of gaan vertonen, omdat anders de decoratie kan beschadigen.

Letterschilder

Een andere discipline die toebehoort tot decoratieschilders is het maken letters. In dit geval noemt men een decoratieschilder ook wel eens een letterschilder. Het maken van letters op bijvoorbeeld gebouwen met een perceel komt niet veel meer voor, omdat er steeds vaker gekozen wordt voor plakletters of andere soorten letters. Maar de authentieke letters die met de hand geschilderd zijn, zijn nog overal te vinden. Denk bijvoorbeeld ook aan luxe boten, die vaak voorzien zijn van bijzondere geschilderde letters.

Vergulden

Ook vergulden is een specialisatie die toebehoort tot de decoratieschilder. Denk hierbij aan het vergulden van sierlijsten of aan het vergulden van een torenhaan. Het vergulden van voorwerpen komt tegenwoordig niet veel meer voor, omdat het kostbaar is. Vooral in oudere gebouwen zijn nog vergulde voorwerpen te vinden. Het vergulden van voorwerpen is een belangrijk onderdeel bij decoraties van gebouwen en losse voorwerpen, omdat het vergulden een luxe uitstraling geeft.

Marmer- en houtimitaties

Marmer- en houtimitaties komen bij de decoratieschilder veel voor, omdat deze technieken overal toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan luxe traphuizen, aan luxe deuren of aan wanden die voorzien worden van decoraties. Door het toepassen van imitatie schilderwerk kan ingespeeld worden op andere materialen die aanwezig zijn, of kan bijvoorbeeld een wand van marmerlook voorzien worden. Ook bijzonder paneelwerk, zoals wandpanelen of deurpanelen, kunnen op deze manier voorzien worden van bijzondere decoraties.

Film decoratie- en Restauratieschilder:

Opleidingen tot decoratieschilder

Wie een passende opleiding zoekt als decoratieschilder kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding specialist decoratie en restauratie op niveau vier. Deze Mbo-opleiding zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Algemene vakken binnen deze opleiding zijn Nederlands, economie, wiskunde en esthetica. De Mbo-opleiding specialist decoratie en restauratie kan gezien worden als de vervolgopleiding na de Mbo-opleiding allround schilder. Over het algemeen zal een gezel decoratieschilder onder begeleiding werkzaam zijn van een ervaren collega, die in dat geval aangemerkt kan worden als leermeester. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een decoratieschilder werkzaam kan zijn

Als decoratieschilder kan je werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven, zoals een gespecialiseerd schildersbedrijf of een decoratiebedrijf, of ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een bedrijf dat winkelinterieurs ontwerpt en maakt. Daarnaast is het denkbaar dat een decoratieschilder werkzaam is als zelfstandig ondernemer. Zoals eerder omschreven kan een decoratieschilder in veel gevallen ook gewoon aangemerkt worden als schilder of als restaurateur.

Competenties decoratieschilder

De belangrijkste competentie van een decoratieschilder is de algemene vakkennis, omdat dit belangrijk is binnen het beroep. Daarnaast moet je kennis hebben van esthetica. Ook het nauwkeurig en zorgvuldig werken mag geen probleem zijn voor een decoratieschilder. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende collega's en leidinggevenden. Algemeen belangrijke woorden voor een decoratieschilder zijn passie, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. In dat geval kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als decoratieschilder

Het arbeidsmarktperspectief als decoratieschilder is over het algemeen matig te noemen, omdat niet veel mensen meer gebruikmaken van decoraties. Als decoratieschilder zul je in de meeste gevallen voor bijzondere opdrachtgevers werken die monumentale panden bezitten. Het is niet ongebruikelijk dat een decoratieschilder ook werkzaam is als gewone schilder. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden voor een decoratieschilder, anders dan het beginnen van je eigen bedrijf. Het is wel denkbaar dat een decoratieschilder werkzaam kan zijn als assistent-uitvoerder of als ploegbaas.

Arbeidsvoorwaarden en salaris decoratieschilder

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn als decoratieschilder. Een decoratieschilder zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris als decoratieschilder zal wel sterk afhankelijk zijn van het soort bedrijf waar je werkzaam bent. Het is denkbaar dat een decoratieschilder werkzaam voor een schildersbedrijf minder zal verdienen dan een decoratieschilder die werkzaam is voor een decoratiebedrijf of restauratiebedrijf.

Eigen bedrijf starten als Decoratieschilder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Decoratieschilder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Decoratieschilder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Decoratieschilder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Decoratieschilder.

Mijnzzp.nl