Galvaniseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep galvaniseur
Wat doet een galvaniseur
Verschil galvaniseren en verzinken
Film: galvanotechniek:
Opleidingen tot galvaniseur
Bedrijven waar een galvaniseur werkzaam kan zijn
Competenties galvaniseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als galvaniseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris galvaniseur
Eigen bedrijf starten als Galvaniseur
Boekhoudprogramma vergelijken Galvaniseur

Beroep galvaniseur

Een galvaniseur is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het galvaniseren van voorwerpen. Een galvaniseur is werkzaam binnen de galvanotechniek, dat gericht is op het galvaniseren van voorwerpen. Metalen, kunststoffen en keramiek kunnen om verschillende redenen gegalvaniseerd worden, zoals ter verfraaiing, ter elektrische geleiding, om de krasbestendigheid te vergroten of om roest (corrosie) te voorkomen. Voorwerpen die gegalvaniseerd worden moeten eerst ontvet en schoongemaakt worden voordat ze door middel van elektriciteit bedekt kunnen worden met een laagje metaal, zoals chroom, nikkel, zink of tin. Ondanks dat een galvaniseur ook zink kan galvaniseren is een galvaniseur geen thermisch verzinker, omdat dit een andere techniek betreft. Galvaniseren en verzinken worden vaak als één techniek gezien, wat niet het geval is. Galvaniseren heeft betrekking op een speciale oppervlaktebehandeling om voorwerpen te beschermen en/of te verfraaien. In het kort kunnen we het galvaniseren het beste omschrijven als het bewerken van voorwerpen om de eigenschappen van materialen te verbeteren. Galvaniseren komt binnen de maakindustrie veel voor om materialen te verbeteren en te verfraaien. Galvaniseren is dus het bedekking van materialen door het aanbrengen van een laagje metaal ter bescherming van de voorwerpen of om de voorwerpen te verfraaien. Daarnaast kan galvaniseren nodig zijn om de elektrische geleiding van voorwerpen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan printplaten of aan het verzilveren van elektrische contacten, waardoor de geleiding verbetert. Verfraaiing van voorwerpen kan betrekking hebben op chromen velgen of bijvoorbeeld op chromen sierlijsten van auto's. Een galvaniseur galvaniseert dus verschillende voorwerpen, die door de maakindustrie gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan stoelen, sieraden, motoronderdelen, kasten en aan frames.

Wat doet een galvaniseur

Een galvaniseur is dus verantwoordelijk voor het uitvoeren van chemische processen om voorwerpen te galvaniseren. Afhankelijk van de chemische samenstelling zal er een laagje chroom, nikkel, zink of tin ontstaan om voorwerpen te beschermen, te verbeteren of te verfraaien. Denk bij het verfraaien van voorwerpen, bijvoorbeeld aan het verchromen van velgen of bumpers. Ook het verkoperen van voorwerpen behoort tot de werkzaamheden van een galvaniseur. Een andere reden om voorwerpen te galvaniseren is om de elektrische geleiding van de voorwerpen te verbeteren. Denk hierbij aan het verzilveren van elektrische contacten die gebruikt worden in computers of andere apparatuur. Als galvaniseur ben je ook verantwoordelijk voor het vertinnen van voorwerpen, zoals accuklemmen. Het galvaniseren van voorwerpen betreft in de meeste gevallen geautomatiseerde werkzaamheden. Een galvaniseur kan dan ook in veel gevallen aangemerkt worden als productiemedewerker. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een galvaniseur wel over technische kennis moet beschikken. Dit heeft vooral betrekking op het kunnen werken met machines en het tekening lezen.

Verschil galvaniseren en verzinken

Galvaniseren is het langs elektrolytische weg aanbrengen van een metaallaag op voorwerpen. Bij het verzinken worden voorwerpen alleen ondergedompeld in vloeibaar zink. Het verzinken geeft dan ook een dikkere corrosiewerende zinklaag dan dit het geval is bij het galvaniseren. Voor het verzinken maakt men geen gebruik van elektriciteit zoals dit wel het geval is bij galvaniseren. Het thermisch verzinken van voorwerpen is een veel toegepaste methode omdat dit uitstekende corrosiewerende eigenschap geeft. Enkele voorwerpen die vaak thermisch verzinkt worden zijn bijvoorbeeld constructiedelen, vangrails, lantarenpalen, verkeersborden, leuningen en trappen die buiten toegepast worden. Het grote voordeel van thermisch verzinken is dat dit een dikkere beschermlaag geeft dan galvaniseren.

Film: galvanotechniek:

Opleidingen tot galvaniseur

Er bestaan geen erkende opleidingen tot galvaniseur via gewone onderwijsinstellingen. De meest gerichte opleiding tot galvaniseur is een opleiding binnen de procestechniek. Een andere technische opleiding behoort ook tot de mogelijkheden. In de praktijk is het zo dat de meeste nieuwe galvaniseurs ingewerkt worden door ervaren medewerkers, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als je leermeester. Zie voor meer informatie de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandeling Nederland die wel diverse passende opleidingen aanbieden. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een galvaniseur werkzaam kan zijn

Een galvaniseur is in de meeste gevallen werkzaam voor een galvanisch bedrijf, dat voor de maakindustrie voorwerpen galvaniseert. Het is denkbaar dat een galvaniseur werkzaam is via een uitzendorganisatie. Als galvaniseur kan het voorkomen dat je in ploegendienst werkzaam bent.

Competenties galvaniseur

De belangrijkste competentie van een galvaniseur is de persoonlijke veiligheid, omdat je te maken hebt met chemische processen. Daarnaast moet een galvaniseur beschikken over technisch inzicht. Een andere belangrijke competentie zijn je communicatieve vaardigheden. Dit heeft vooral betrekking op het samenwerken met verschillende collega's. Algemeen belangrijke woorden zijn procesbeheersing, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als galvaniseur

Het arbeidsmarktperspectief van een galvaniseur is redelijk te noemen. Het betreft specifieke werkzaamheden, waardoor het verkrijgen van werk niet makkelijk is. Daarnaast kan een galvaniseur werkzaam zijn via een uitzendorganisatie. De doorgroeimogelijkheden van een galvaniseur moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie shiftleader.

Arbeidsvoorwaarden en salaris galvaniseur

Een galvaniseur zal over het algemeen onder de cao Metaal & Techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een galvaniseur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Galvaniseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Galvaniseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Galvaniseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Galvaniseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Galvaniseur.

Mijnzzp.nl