Galvaniseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een galvaniseur is een vakman die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het galvaniseren van voorwerpen. Een galvaniseur is werkzaam binnen de galvanotechniek, dat specifiek gericht is op het galvaniseren van voorwerpen. Metalen, kunststoffen en keramiek kunnen om verschillende redenen gegalvaniseerd worden zoals ter verfraaiing, ter elektrische geleiding, om de krasbestendigheid te vergoten of om roest (corrosie) te voorkomen. Het galvaniseren van voorwerpen komt binnen de industrie veel voor om verschillende redenen. Voorwerpen die gegalvaniseerd worden moeten eerst ontvet en schoongemaakt worden voordat ze door middel van elektriciteit bedekt kunnen worden met een laagje metaal zoals chroom, nikkel, zink of tin. Ondanks dat een galvaniseur ook zink kan galvaniseren is een galvaniseur geen thermisch verzinker, omdat dit een andere techniek betreft. Galvaniseren en verzinken worden vaak als één techniek gezien, wat niet het geval is. Galvaniseren heeft betrekking op een speciale oppervlaketenbehandeling om voorwerpen te beschermen en/of te verfraaien. In het kort kunnen we het galvaniseren het beste omschrijven als het bewerken van voorwerpen om de eigenschappen van materialen te verbeteren. Galvaniseren komt binnen de maakindustrie veel voor om materialen te verbeteren en te verfraaien. De werkzaamheden van een galvaniseur zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde werkzaamheden, die alleen overgelaten kunnen worden aan de juiste bedrijven en vakmensen.

Galvaniseren is dus het bedekking van materialen door het aanbrengen van een laagje metaal ter bescherming van de voorwerpen of om de voorwerpen te verfraaien. Daarnaast kan galvaniseren nodig zijn om de elektrische geleiding van voorwerpen te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan printplaten of aan het verzilveren van elektrische contacten, waardoor de geleiding verbetert. Verfraaiing van voorwerpen kan betrekking hebben op chromen velgen of bijvoorbeeld op chromen sierlijsten van auto's. Een galvaniseur galvaniseert dus verschillende voorwerpen die door de maakindustrie gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan stoelen, sieraden, motoronderdelen, kasten en aan frames. Eigenlijk kan alles wel gegalvaniseerd worden als dit nodig mocht zijn. Het galvaniseren is een serie van chemische processen waarbij ieder proces een ander doel heeft. Denk aan ontvetten, wassen, schoonmaken en aan het galvaniseren zelf.

Verschil galvaniseren en verzinken

Galvaniseren is het langs electrolytische weg aanbrengen van een metaallaag op voorwerpen. Bij het verzinken worden voorwerpen alleen ondergedompeld in vloeibaar zink. Het verzinken geeft dan ook een dikkere corrosiewerende zinklaag dan dit het geval is bij het galvaniseren. Voor het verzinken maakt men geen gebruik van elektriciteit zoals dit wel het geval is bij galvaniseren. Het thermisch verzinken van voorwerpen is een veel toegepaste methode omdat dit uitstekende corrosiewerende eigenschap geeft. Enkele voorwerpen die vaak thermisch verzinkt worden zijn bijvoorbeeld constructiedelen, vangrails, lantarenpalen, verkeersborden, leuningen en trappen die buiten toegepast worden. Het grote voordeel van thermisch verzinken is dat dit een dikkere beschermlaag geeft dan galvaniseren.

Galvanotechniek:

Opleidingen tot galvaniseur

Er bestaan geen specfieke opleidingsmogelijkheden tot galvaniseur. Een galvaniseur beschikt over het algemeen over een passende Mbo-opleiding zoals een metaalopleiding. Het galvaniseren is specialistisch werk dat over het algemeen het beste in de praktijk geleerd kan worden. Zie voor meer informatie de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandeling Nederland die wel diverse passende opleidingen aanbieden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een galvaniseur werkzaam kan zijn

Een galvaniseur is over het algemeen werkzaam voor een galvanisch bedrijf. Het is niet ondenkbaar dat een galvanisch bedrijf ook een verzinkbedrijf is, echter kan dit natuurlijk per bedrijf verschillen.

Competenties galvaniseur

De belangrijkste competentie van een galvaniseur is dat hij of zij kennis heeft van chemische en scheikundige processen zodat er veilig gewerkt kan worden. Algemeen belangrijke woorden zijn procesbeheersing, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, samenwerken en communicatie. Als laatste is het niet onbelangrijk om veiligheid te benoemen, omdat een galvaniseur werkt met potentieel gevaarlijke chemicaliën.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als galvaniseur

Het arbeidsmarktperspectief als galvaniseur is over het algemeen redelijk te noemen. Het betreft specifieke bedrijven die galvaniseer werkzaamheden uitvoeren waardoor het verkrijgen van werk niet heel makkelijk zal zijn. Daarnaast vragen de meeste bedrijven om mensen die beschikken over de juiste opleidingen en werkervaring. De doorgroeimogelijkheden als galvaniseur zijn over het algemeen beperkt. Een leidinggevende functie kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris galvaniseur

Een galvaniseur zal over het algemeen onder de Cao Metaal & Techniek vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een galvaniseur zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2250 en 2850 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl