Koperslager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep koperslager
Werken als koperslager
Wat doet een koperslager
Film; beroep koperslager:
Opleidingen tot koperslager
Bedrijven waar een koperslager werkzaam kan zijn
Competenties koperslager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koperslager
Arbeidsvoorwaarden en salaris koperslager
Eigen bedrijf starten als Koperslager
Boekhoudprogramma vergelijken Koperslager

Beroep koperslager

Een koperslager is een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het bewerken van koper en andere zachte materialen, zoals lood, zink en messing. Een koperslager kan verschillende voorwerpen maken, zoals schoorsteenkappen, goten, lampen, spoelbakken en hekwerken. Een koperslager maakte vroeger hoofdzakelijk huishoudelijke en bedrijfsmatige gebruiksvoorwerpen, zoals pannen, borden, lepels, ketels en siervoorwerpen. Ook de bekende melkkannen, melkemmers en melkbussen die veel op boerderijen te vinden waren werden meestal gemaakt door koperslagers. Het bewerken van koper wordt op verschillende manieren gedaan, zoals walsen, knippen, buigen, felsen en solderen. Welke bewerkingen er toegepast worden is afhankelijk van het voorwerp. Het bewerken van koper betreft specialistische werkzaamheden, omdat het bewerken van koper niet makkelijk is. Dit heeft vooral betrekking op het kunnen scheuren van koper als de bewerking op een verkeerde manier uitgevoerd wordt. De meeste koperslagers die nu nog werkzaam zijn moeten aangemerkt worden als gespecialiseerde smid. Een koperslager kan ook ingeschakeld worden voor het restaureren van koperen voorwerpen. Als koperslager ben je in alle gevallen verantwoordelijk voor het maken van verschillende voorwerpen, die deels of in het geheel van koper gemaakt worden. In de meeste gevallen heeft een koperslager te maken met maatwerk, waardoor het belangrijk is dat een koperslager nauwkeurig kan werken. Het ambacht koperslager komt tegenwoordig niet veel meer voor, omdat machines veel handelingen overgenomen hebben. Dit neemt niet weg dat machines lang niet alle voorwerpen kunnen maken. In dat geval zijn mensen aangewezen op een gespecialiseerde koperslager. Het is niet zo dat een koperslager alleen werkt met koper. Een koperslager kan met verschillende materialen werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan hekwerken waarbij alleen bepaalde onderdelen van koper gemaakt worden.

Werken als koperslager

Een koperslager is dus een smid, die zich onder andere gespecialiseerd heeft in het bewerken van koper. Een koperslager zal tegenwoordig geen pannen, lepels of melkbussen meer maken, maar kan nog wel andere voorwerpen maken. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere hemelwaterafvoeren, lantaarns, lichtornamenten, spoelbakken of koperen platen als gevelbekleding. Daarnaast kan een koperslager voorwerpen namaken of restaureren. Een koperslager zal vooral werkzaam zijn aan voorwerpen, die een luxe uitstraling moeten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere hekwerken of aan bijzonder hang-en-sluitwerk. Zoals eerder omschreven is het ambacht koperslager voor een groot deel verdwenen, omdat de behoefte aan koperen voorwerpen is afgenomen door de industriële revolutie. Dit neemt niet weg dat er nog steeds veel voorwerpen gemaakt worden van koper. Dit heeft tegenwoordig in de meeste gevallen wel betrekking op geautomatiseerde processen. Het met de hand bewerken van koper komt relatief gezien niet veel meer voor.

Wat doet een koperslager

Een koperslager is gespecialiseerd in het maken en restaureren van koperen voorwerpen. Het is niet zo dat koperslagers alleen gebruiksvoorwerpen maken. Denk bijvoorbeeld ook aan kunstsmeden die werken met koper. In dat geval hebben we het meestal over een beeldhouwer, die beeldende kunst maakt van koper. Ook het maken van kunstvoorwerpen van koper betreft specialistische werkzaamheden. In alle gevallen zal een koperslager bijna geen gebruikelijke gebruiksvoorwerpen meer maken, zoals vroeger het geval was. De meeste huishoudens hadden vroeger verschillende koperen gebruiksvoorwerpen in huis. Denk hierbij aan koperen kolenkitten, pannen, ketels en aan bloempotten. Een traditionele koperslager kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Film; beroep koperslager:

Opleidingen tot koperslager

Er bestaan geen gerichte opleidingen voor het beroep koperslager. De meeste koperslagers zijn allround vakmensen binnen de metaalsector, die over veel ervaring en kennis beschikken. De meest gerichte opleiding als koperslager is wellicht de Mbo-opleiding allround plaatwerker. Wie zelf wil leren om koper te bewerken kan wellicht ook een cursus zoeken, of in de leer gaan bij een ervaren koperslagerij. Ook de boekhouding is belangrijk als je gaat starten als ondernemer.

Bedrijven waar een koperslager werkzaam kan zijn

Een koperslager zal in bijna alle gevallen werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep koperslager komt in loondienst niet meer voor. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een koperslager alleen met koper werkt. Een koperslager zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als allround smid, die met verschillende materialen zal werken.

Competenties koperslager

De belangrijkste competentie van een koperslager is de vakinhoudelijke kennis. Daarnaast zal een koperslager over veel geduld en creativiteit moeten beschikken. Het leren bewerken van koper is iets wat veel tijd in beslag neemt. Omdat een koperslager in de meeste gevallen te maken heeft met unieke opdrachten is het belangrijk dat een koperslager beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is de persoonlijke veiligheid, omdat een koperslager met verschillende machines, vuur en gereedschappen te maken heeft. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, vakmanschap, kennis, kwaliteit, overleggen, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als koperslager

Het arbeidsmarktperspectief van een koperslager is niet meer van toepassing. Er zijn nog redelijk veel koperslagerijen te vinden, maar dit zijn meestal bedrijven die verder geen personeel in dienst hebben. Als koperslager zijn er geen echte doorgroeimogelijkheden. Wel kan het starten van je eigen koperslagerij gezien worden als doorgroeien. Ook het opbouwen van een goede naam kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris koperslager

Als koperslager zal je meestal werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst werkzaam zijn. Als koperslager heb je dan ook verder niets met arbeidsvoorwaarden te maken, omdat je deze toch zal bepalen als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om aan te geven wat een koperslager precies zal verdienen, omdat dit sterk afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten en het soort opdrachten die je binnen weet te halen als ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Koperslager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Koperslager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Koperslager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Koperslager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Koperslager.

Mijnzzp.nl