Gevelbekleder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gevelbekleder is een vakman die verantwoordelijk is voor het bekleden van gevels. Het beroep gevelbekleder bestaat over het algemeen uit het bekleden van bedrijfspanden of ander soort gebouwen. Op allerlei bedrijfsterreinen zijn hallen en loodsen te vinden die voor een groot deel zijn opgebouwd met speciale gevelbekleding. Meestal zijn dit soort gebouwen voorzien van laag metselwerk en gaat de gevelbekleding dan over in geprofileerde wanden van aluminium of staal. Tegenwoordig zijn deze gevels in alle denkbare kleuren te verkrijgen. Deze gevelbekleding kan geïsoleerd of niet geïsoleerd toegepast worden. Ook daken van industriegebouwen kunnen op deze manier opgebouwd worden. Het plaatsen van dit soort gevelelementen wordt meestal uitgevoerd bij grote hallen, omdat het relatief gezien een goedkope manier van bouwen is. Daarnaast zijn dit soort fabriekshallen over het algemeen snel te bouwen, omdat er gebruik gemaakt zal worden van speciale gevelbekleding. Het is de verantwoordelijkheid van een gevelbekleder om de gevelbekleding te monteren aan de constructie. De montagewerkzaamheden van de gevelbekleding worden meestal uitgevoerd vanuit schaarliften of andere soorten hoogwerkers. Een andere benaming voor gevelbekleder kan ook zijn gevelmonteur, omdat de werkzaamheden van een gevelbekleder veel weg hebben van montagewerkzaamheden. Naast het monteren van gevelbekleding kan een gevelbekleder ook verantwoordelijk zijn voor het plaatsen van deur- en raamkozijnen en verantwoordelijk zijn voor het inmeten van gevelbekleding en constructiedelen.

De inhoudelijke werkzaamheden van een gevelbekleder kunnen verschillen per opdracht, omdat gevels opgebouwd kunnen worden met verschillende materialen. De werkzaamheden van een gevelbekleder zijn over het algemeen niet heel moeilijk, maar tekening lezen is wel een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De meeste panelen worden passend aangeleverd, zodat de montage op een snelle manier uitgevoerd kan worden. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het veilig kunnen werken, omdat het plaatsen van gevelbekleding potentieel gevaarlijk kan zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken op grote hoogte en aan de wind die de werkomstandigheden kunnen bemoeilijken. Omdat het meestal om grote panelen gaat bestaat het gevaar dat de panelen tijdens de montagewerkzaamheden kunnen wegwaaien, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Veiligheid speelt dan ook een belangrijke rol als gevelbekleder.

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten gevelbekleding, die over het algemeen toegepast worden bij grotere bedrijfspanden zoals een logistiek centrum. Dit soort bedrijfsgebouwen is meestal groot en ook hoog, omdat volume erg belangrijk is zodat er voldoende goederen opgeslagen kunnen worden. Functionaliteit is binnen dit soort gebouwen meestal belangrijker dan architectuur. Ondanks dat architectuur niet het belangrijkste onderdeel is worden moderne bedrijfshallen steeds vaker voorzien van passende gevelbekleding, omdat de bedrijfspanden meestal erg zichtbaar zijn in de directe omgeving door hun omvang.

Over het algemeen is het zo dat een gevelbekleder niet alleen zal werken, omdat de werkzaamheden die niet toelaten. Het monteren van gevelbekleding heeft in de meeste gevallen betrekking op grote gevelpanelen die alleen aangebracht kunnen worden door middel van een hijskraan. Moderne gevelbekleding heeft het grote voordeel dat het in de meeste gevallen zeer onderhoudsvriendelijk is. Met andere woorden is het niet nodig om gevelbekleding te schilderen of op een andere manier te onderhouden. In de meeste gevallen is het schoonspuiten van gevelbekleding de enige vorm van onderhoud. Als gevelbekleder zal je in de meeste gevallen te maken hebben met bedrijfspanden, echter kunnen ook woningen voorzien worden van speciale gevelbekleding.

Film over gevelbekleding:

Film over kunststof gevelbekleding:

Opleidingen tot gevelbekleder

Er zijn geen gerichte opleidingen beschikbaar voor het beroep gevelbekleder. Over het algemeen is een gevelbekleder een monteur die beschikt over technische kennis. In het algemeen is het zo dat de werkzaamheden van een gevelbekleder in de praktijk aangeleerd worden door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Het is niet zo dat een gevelbekleder helemaal niet over een passende opleiding hoeft te beschikken, maar dit kan per gevelbekleder verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een timmerman of aan een dakdekker die ook te maken kunnen hebben met het plaatsen van gevelbekleding. Het beroep gevelbekleder kan dan ook betrekking hebben op verschillende soorten vaklieden. Zie ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.

Bedrijven waar een gevelbekleder werkzaam kan zijn

Een gevelbekleder kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven, zoals voor een aannemersbedrijf, dakdekkersbedrijf of staalbouwbedrijf. Daarnaast kan een gevelbekleder werkzaam zijn als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn.

Competenties gevelbekleder

De belangrijkste competentie van een gevelbekleder is de vakinhoudelijke kennis van geveltechnieken. Daarnaast is veiligheid in het algemeen aan te merken als belangrijke competentie, omdat een gevelbekleder veel werkzaam zal zijn op grote hoogte. Ook maakt een gevelbekleder veelvuldig gebruik van hoogwerkers die op een professioneel manier gebruikt moeten worden om ongelukken te voorkomen. Omdat een gevelbekleder veel zal samenwerken met diverse collega's kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, vakmanschap, doorzettingsvermogen, secuur, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gevelbekleder

Het arbeidsmarktperspectief als gevelbekleder is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep gevelbekleder betrekking kan hebben op verschillende beroepen. Over het algemeen is het zo dat een goede gevelbekleder in de meeste gevallen geen moeite zal hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden als gevelbekleder kunnen gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functie ploegbaas, als het grotere projecten betreft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gevelbekleder

Een gevelbekleder in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1800 en 2600 euro bruto verdienen per maand. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden als gevelbekleder. Het verkrijgen van genoeg opdrachten in dit beroep kan lastig zijn zonder de juiste mensen te kennen.

Mijnzzp.nl