Gevelbekleder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Het beroep gevelbekleder bestaat over het algemeen uit het bekleden van bedrijfspanden of ander soort gebouwen. Op allerlei bedrijfsterreinen in Nederland zijn hallen en loodsen te vinden die voor een groot deel zijn opgebouwd met speciale gevelbekleding. Meestal is dit soort gebouwen voorzien van laag metselwerk en gaat de gevelbekleding dan over in geprofileerde wanden van aluminium of staal. Tegenwoordig zijn deze gevels in alle denkbare kleuren te verkrijgen. De wanden kunnen geïsoleerd of niet geïsoleerd worden geplaatst. Ook daken kunnen op deze manier opgebouwd worden. Er kunnen zelfs lichtstraten geplaatst worden van polyester of polycarbonaat. Het grote voordeel van deze daken is dat ze snel gebouwd kunnen worden en erg duurzaam zijn. Door het op deze manier bouwen kunnen overspanningen behaald worden van ongeveer 18 meter. Het plaatsen van gevelelementen wordt meestal uitgevoerd bij grote hallen, omdat het snel uitgevoerd kan worden en relatief gezien goedkoop is. De gevelplaten worden stevig vastgezet aan de constructie, zodat ze er niet af kunnen waaien bij een storm. De montage van de gevelbekleding wordt meestal uitgevoerd vanuit schaarliften of ander soort hoogwerkers.

Vandaag de dag bestaan er veel verschillende soorten gevelbekleding, die over het algemeen toegepast worden bij grotere bedrijfspanden zoals een logistiek centrum. Dit soort bedrijfsgebouwen is meestal groot en ook hoog omdat volume erg belangrijk is, zodat er voldoende goederen opgeslagen kunnen worden. Functionaliteit is binnen dit soort gebouwen meestal belangrijker dan architectuur. Ondanks dat architectuur niet het belangrijkste onderdeel is worden moderne bedrijfshallen steeds vaker voorzien van passende gevelbekleding, omdat de panden meestal erg zichtbaar zijn in de omgeving door hun omvang. De laatste jaren zijn er dan ook steeds meer verschillende uitvoeringen van gevelbekleding te zien.

De werkzaamheden van een gevelbekleder zijn meestal niet heel moeilijk, maar tekening lezen is wel een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De meeste panelen worden passend aangevoerd, zodat de montage op een snelle manier uitgevoerd kan worden. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het veilig kunnen werken, omdat het plaatsen van gevelbekleding potentieel gevaarlijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken op grote hoogte en aan de wind die de werkomstandigheden kan bemoeilijken. Omdat het meestal om grote panelen gaat bestaat het gevaar dat ze tijdens montage weg kunnen waaien, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Veiligheid speelt dan ook een belangrijke rol als gevelbekleder.

Film over gevelbekleding:

Film over keralit kunststof gevelbekleding:

Opleidingen tot gevelbekleder

Er bestaat geen specifieke opleiding tot gevelbekleder. Het beroep van gevelbekleder wordt over het algemeen in het vak geleerd, en lijkt op het beroep timmerman of op dat van dakdekker. Het is sterk afhankelijk van het soort werkzaamheden bij welk beroep de werkzaamheden het beste past. Het kan bijvoorbeeld om gevels van woningen gaan die afgewerkt worden, of juist om grote industriegebouwen gaan die afgewerkt moeten worden met metalen of kunststof profielen.

Bedrijven waar een gevelbekleder werkzaam kan zijn

Een gevelbekleder kan bij een aannemer, bouwbedrijf of dakdekkersbedrijf werken.

Competenties gevelbekleder

Het werken op een steiger of hoogwerker mag geen probleem zijn, omdat dit vaak voor zal komen in dit beroep. Als gevelbekleder ben je doorgaans buiten aan het werk, om gevels te kunnen bekleden met hun afwerking. Als gevelbekleder is het belangrijk alle panelen netjes te monteren omdat je het gebouw zijn uiteindelijke uitstraling zal geven.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gevelbekleder

Als gevelbekleder is er redelijk veel werk te vinden bij de verschillende soorten bedrijven. Ook is het mogelijk als zelfstandig ondernemer te gaan werken in dit beroep en jezelf te verhuren, of je eigen opdrachten binnen te halen. Als gevelbekleder kan je doorgroeien afhankelijk van de werkgever en zijn werkzaamheden. Wel kan het nodig zijn om extra opleidingen te volgen voordat dit mogelijk is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gevelbekleder

Een gevelbekleder in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1800 en 2600 euro bruto verdienen per maand. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald kunnen worden als gevelbekleder. Het verkrijgen van genoeg opdrachten in dit beroep kan lastig zijn zonder de juiste mensen te kennen.

Mijnzzp.nl