Team Mijnzzp

Werken op hoogte

Het werken op hoogte als zzp'er brengt uiteraard risico’s met zich mee. Het is dan ook belangrijk om maatregelen te nemen als je werkzaamheden op hoogte uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan een glazenwasser die een lader opklimt. Of aan een dakdekker die een dak repareert of aanlegt. Zo zijn er allerlei vakgebieden, waarin een zzp'er met werken op hoogte krijgt te maken. Als je als zzp'er op hoogte werkt, dien je maatregelen te nemen op het gebied van valbeveiliging. Vanzelfsprekend is het ook voor jezelf erg belangrijk om een arbeidsongeval te voorkomen.

Inhoudsopgave
Valbeveiliging bij werken op hoogte
Bescherming tegen valgevaar
Gebruik ladders en trappen

Valbeveiliging bij werken op hoogte

Het is verplicht om als je op 2,5 meter of hoger aan het werk bent maatregelen te nemen. Dat geldt eveneens als je op een lagere hoogte werkt, maar er risico’s aanwezig zijn om te vallen. Ook als je op een plek staat die beweegt of het in zich heeft om te gaan bewegen, is er valbeveiliging nodig. Dat geldt eveneens als je als zzp'per personeel in dienst hebt die op hoogte werken.

Bescherming tegen valgevaar

Een van de opties voor valbeveiliging is het gebruikmaken van een steiger, werkvloer, bordes of stelling. Daarnaast is het nodig om leuningen en hekken te plaatsen die bescherming bieden tegen valgevaar. Indien er zich openingen in een wand of vloer voordoen dienen deze beveiligd te worden. Mocht het niet mogelijk zijn een dergelijke maatregel te nemen dan is het belangrijk om veiligheidsgordels te gebruiken net als vallijnen. Bovendien kunnen dan vangnetten worden geplaatst. Een ladder of trap dient doorgaans niet als werkplek, maar is een middel om een werkplek te bereiken.

Gebruik ladders en trappen

Maak je gebruik van een ladder of trap dan is het van belang dat deze altijd recht staat op een stevige ondergrond. Bij gebruik van een verrijdbare ladder is het belangrijk deze eerst vast te zetten voordat je erop klimt. Als je een ladder plaatst naar een andere etage is het nodig dat deze in elk geval een meter boven deze etage uitsteekt. Zo gelden er ook nog maatregelen voor de zzp'er bij op hoogte werken in een hijsmachine of hefmachine. Hierbij dient de machine in elk geval over een CE-markering te beschikken om aan de veiligheidseisen te voldoen.

Administratie

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak als zzp'er gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Lees ook ons artikel: verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als zzp-er

Mijnzzp.nl