Team Mijnzzp

Bedrijfshulpverlening

Je bent als ondernemer met een eenmanszaak zonder personeel niet verplicht om een BHV-cursus te volgen. Wat is BHV? De afkorting BHV staat voor bedrijfshulpverlening en werkgevers zijn op grond van de Arbowet verplicht om voor de veiligheid en gezondheid van werknemers zorg te dragen. In de praktijk is het zo dat de meeste zzp'ers ook verplicht worden om in het bezit te zijn van een BHV-certificaat. Vanzelfsprekend is het ook voor jezelf belangrijk om veilig te kunnen werken. Heb je geen personeel in dienst als zzp'er dan ben je geen werkgever, maar toch kan het verstandig zijn om een BHV-cursus te volgen. Ontdek hier waarom.

Inhoudsopgave
Eis van opdrachtgevers
Uitbreiding in de toekomst
Op locatie werken
Voorbereid op eigen veiligheid
Inhoud BHV-cursus

Eis van opdrachtgevers

Een van de redenen om een BHV-cursus te volgen als zzp'er is om de simpele reden dat opdrachtgevers dat steeds vaker als eis stellen. Als je niet in het bezit bent van een BHV-certificaat bestaat de kans dat je de opdracht niet krijgt toegewezen. Zoals eerder omschreven zijn er veel opdrachtgevers die verwachten dat je in het bezit bent van het BHV-certificaat. Net zo als het dragen van veiligheidsschoenen en het gebruiken van oorkappen is BHV de norm geworden.

Uitbreiding in de toekomst

Als je nu nog geen personeel in dienst hebt, betekent dat niet dat het in de toekomst ook zo is. Mocht je plannen hebben om met je bedrijf te groeien dan is het handig om alvast een BHV-cursus te volgen. Ook als je wellicht begint met stagiaires of vakantiekrachten geldt dat een BHV-certificaat uitkomst biedt.

Op locatie werken

Het is als zzp'er altijd belangrijk om aan je eigen veiligheid te denken. Werk je op locatie, zoals op een bouwlocatie met andere zzp'ers dan voorziet een BHV-certificaat in de basis hoe je moet handelen bij calamiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het veilig werken op hoogte. Hiervoor zijn verschillende wettelijke verplichtingen van toepassing.

Voorbereid op eigen veiligheid

Er zijn veel ondernemers die werkzaam zijn in een bedrijfsverzamelgebouw. Het is dan de vraag welke partij de verantwoordelijkheid heeft over de veiligheid. De verhuurder zorgt in dat geval waarschijnlijk voor rookmelders en brandblussers. Als zzp'er is het in deze situatie ook belangrijk te weten wat je moet doen in noodgevallen. Ook daarvoor biedt een BHV-cursus uitkomst.

Inhoud BHV-cursus

Er zijn verschillende organisaties die BHV-cursussen organiseren. Je leert onder meer hoe je een beginnende brand bestrijdt en eerste hulp te verlenen. Ook leer je hoe je een reanimatie moet uitvoeren met, en zonder het gebruik van een AED. Verder doe je kennis op over op welke wijze je het beste mensen in een gebouw of op een locatie kan evacueren. Het BHV-certificaat is een jaar geldig en daarna is het mogelijk om een herhalingscursus te volgen.

KantoorgebouwAls zzp'er kun je regelmatig te maken hebben met een BHV-cursus.

Dit zijn bedrijfskosten die je gewoon mag opgeven. Gebruik hiervoor een boekhoudprogramma.

Lees ook: Arboregels voor zelfstandige ondernemers

Mijnzzp.nl