Team Mijnzzp

Bouwvakkers aan het werk

Er zijn veel ondernemers met een eenmanszaak in de bouwwereld actief. Bijvoorbeeld als zzp timmerman, schilder, stukadoor, klusjesman, installateur of aannemer. In de bouwbranche werken de ondernemers met gereedschap en dat wordt doorgaans intensief gebruikt. Door het vele gebruik ontstaat er op den duur slijtage. Ook is het zo dat versleten gereedschap niet prettig werkt. Ook het niet optimaal kunnen gebruiken van gereedschap is aan te merken als risico. Dat levert een risico op, omdat versleten gereedschap gevaarlijk kan zijn op de werkvloer. Ontdek hier wanneer het tijd is om tot vervanging over te gaan.

Inhoudsopgave
Herken slijtage van elektrisch gereedschap
Slijtage van ladders en trappen
Slijtage aan steigers en valbeveiliging

Herken slijtage van elektrisch gereedschap

Er zijn verschillende signalen te onderkennen die aangeven dat het tijd is om elektrisch gereedschap te vervangen. Dat is onder meer het geval als de netsnoeren beschadigd zijn, maar ook als de behuizing is gescheurd. Controleer ook een keer de haspel of deze nog wel in een goede staat verkeerd. De meeste haspels vertonen vroeg of laat bepaalde gebreken. In dat geval is het verstandiger om de haspel te vervangen door een nieuwe.

Slijtage van ladders en trappen

Een ladder is bedoeld om op beperkte hoogte te werken en het is belangrijk om dat veilig te doen. Ook ladders zijn aan slijtage onderhevig, zoals dat antislip-voeten op den duur verdwijnen of dat door overbelasting de stabiliteitsbalk krom is geraakt. Zo kan het bij reformladders voorkomen dat de spreidstand beveiliging weg is. Bij trappen is slijtage onder meer te herkennen aan losse scharnieren of versleten trapvoeten net als aan bordessen en lassen met scheuren.

Slijtage aan steigers en valbeveiliging

Steigers dienen in een goede staat te zijn om het risico op ongelukken te voorkomen. Een las met een scheur in het frame of doorgesneden luik banden vormen een gevaar. Dat geldt eveneens voor als de wielen versleten zijn of als de wielblokkering defect is. Let bij steigers ook op of de loopplank geen tekenen van slijtage vertonen, zoals hout met scheuren of popnagels die gebroken zijn.

Bij het werken op hoogte is de valbeveiliging een hulpmiddel, maar deze dient wel in uitstekende staat te verkeren. Vervang de valbeveiliging als deze te oud is of als deze extreem vuil is. Het is als zzp'er je eigen verantwoordelijkheid om met veilig gereedschap en materieel te werken. Een periodieke controle is dan ook aan te raden met tijdige vervanging van versleten gereedschap.

Ondernemer aan de boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak als zzp'er gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Mijnzzp.nl