Team Mijnzzp

Gevaarlijke beroepen

Er zijn een aantal beroepen die als gevaarlijk te boek staan vanwege het hoge risico op ongelukken. Het gaat hier om zzp beroepen met werkzaamheden die onder meer ook in dienstverband zijn uit te oefenen. Buiten zzp beroepen om, denken de meeste mensen dat een beroep als politieagent of brandweerman enorm risicovol is. Of dat er in de bouw veel ongelukken voorkomen. Het is echter zo dat koks en dus ook zelfstandig werkende koks in de horeca het hoogste risico lopen als het gaat om ongelukken en gevaar lopen in de keuken.

Inhoudsopgave
Zelfstandig werkende kok
Stress en drukte in de keuken
Gevaarlijke beroepen als zelfstandig ondernemer

Zelfstandig werkende kok

Er zijn steeds meer zzp koks actief in de horeca die als ondernemer staan ingeschreven en zich op freelancebasis laten inhuren door restaurants. De professionele keuken blijkt echter een gevaarlijk domein te zijn. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden waarin koks zelf melden het vaakst met gevaarlijke omstandigheden te maken te hebben. Het gaat hierbij overigens wel om de persoonlijke beleving van koks en andere beroepsgroepen. In het onderzoek van Centraal Bureau Statistiek en TNO is daarbij overigens eveneens aandacht besteed aan het aantal ongevallen in werksituaties.

Stress en drukte in de keuken

Dat het beroep van kok er ver boven uitspringt als het om gevaarlijk werk gaat, heeft onder meer te maken door de stress en drukte in de keuken. In de horeca is de professionele keuken een plek waar piekmomenten voorkomen en in alle hectiek gebeuren er daardoor vaker ongelukken. De werkdruk onder koks is dan ook enorm hoog, want alles moet vaak op hetzelfde moment gebeuren en bovendien ook goed gedaan worden. Tijdens piekmomenten komt het regelmatig voor dat koks zich snijden of branden aan een oven. Het is door deze ongelukken moeilijk om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als dat wel mogelijk is dan is er doorgaans een torenhoge premie aan verbonden omdat je als kok met messen werkt.

Gevaarlijke beroepen als zelfstandig ondernemer

In het rijtje met gevaarlijke beroepen komen nog tal van andere zzp beroepen voor, zoals in de afbouwbranche. Ook zzp loodgieters vallen onder de gevaarlijke beroepen net als dat geldt voor zzp constructiewerkers, zzp vrachtwagenchauffeurs en metaalbewerkers. Er zijn dus verschillende beroepen met een verhoogde kans op arbeidsongelukken. Als zzp'er is het daarom belangrijk om je op de juiste manier te verzekeren.

ZorgTip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak als zzp'er gebruik van een goed boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Lees ook ons artikel: Kansrijke beroepen voor zzp-er

Mijnzzp.nl